Β-52 στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ


"Αμετανόητη πρώην τρομοκράτισσα στη Νομική Σχολή"
                («Wall Street Journal», 4/11/2001) 


ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΗΝΥΜΑ κυκλοφορεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και υπογράφεται από καθηγητές αμερικανικών και αγγλικών πανεπιστημίων. Στόχος του η συλλογή υπογραφών και η συγκέντρωση χρημάτων ώστε να γίνει δυνατή η δημοσίευσή του στους "Νιου Γιορκ Τάιμς". Το περιεχόμενό του σαφές, προσφέρει μια ζοφερή εικόνα των επιπτώσεων της τρέχουσας κρίσης στην καθημερινότητα των αμερικανικών πανεπιστημίων και, συγκεκριμένα, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, όταν διατυπώνουν αντιρρήσεις για την αμερικανική εξωτερική πολιτική. 

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ μετά την 11η Σεπτεμβρίου τείνει να θέσει εκτός νόμου κάθε αντιπολεμική κίνηση, εκδήλωση ή πρωτοβουλία και, εμμέσως πλην σαφώς, να απαγορεύσει στους πανεπιστημιακούς να ασκούν και την παραμικρή έστω κριτική στους πολεμικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μπους. Οι "αιρετικοί" υφίστανται επιθέσεις από ευέξαπτους φοιτητές, βλέπουν τις θέσεις τους να διαστρεβλώνονται από υπερπατριώτες δημοσιογράφους και γίνονται αποδέκτες σωρείας επιστολών στις οποίες οργισμένοι φορολογούμενοι ζητούν την άμεση απόλυσή τους. Οπως αναφέρουν οι συντάκτες του μηνύματος που προαναφέραμε, μέλη των ακαδημαϊκών κοινοτήτων που συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις, κατά τις οποίες επιχειρήθηκε "η κριτική κατανόηση του τι συνέβη και γιατί", δέχθηκαν σοβαρές απειλές από παράγοντες εντός και εκτός πανεπιστημίου: Στο Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης ετοιμάζεται επίσημη καταγγελία και καταδίκη των διδασκόντων που εκφράστηκαν κατά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε δημόσια εκδήλωση στις αρχές Οκτωβρίου.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν ήδη σημειωθεί στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο ΜΙΤ, στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, της Μασαχουσέτης κ.α. "Παρακολουθούμε τις σχετικές εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή", δήλωνε στις 6 Οκτωβρίου στην "Μπόστον Γκλόουμπ" η Ρουθ Φλάουερς, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ενωσης Πανεπιστημιακών Καθηγητών, ενώ λίγες μέρες αργότερα, στην "Ουάσιγκτον Ποστ", μιλούσε για την επικράτηση μιας ατμόσφαιρας που παραπέμπει στην εποχή του μακαρθισμού. 

Η ΣΑΦΗΣ ΑΥΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ φίμωσης των "αντιφρονούντων" καθηγητών συνδυάζεται με άλλες, εξίσου δυσοίωνες, εξελίξεις στα αμερικανικά ανώτατα ιδρύματα: κυβερνητικές υπηρεσίες πιέζουν τις πανεπιστημιακές αρχές να τους επιτρέψουν την πρόσβαση σε εμπιστευτικά στοιχεία που εμπεριέχονται στους φοιτητικούς φακέλους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο Κογκρέσο κερδίζει έδαφος η ιδέα για δραστική μείωση των ξένων φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια μέσα από τη σκλήρυνση των διαδικασιών χορήγησης ή ανανέωσης της βίζας εισόδου και παραμονής στη χώρα. 

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ μιας επίλεκτης κατηγορίας Αμερικανών πολιτών που αναζητεί αφορμές για να βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας; Μάλλον το ακριβώς αντίθετο: είναι προφανές ότι το κυνήγι των μαγισσών που ξέσπασε την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου σε κάμποσα αμερικανικά πανεπιστήμια, αντανακλά ένα γενικότερο κλίμα δυσανεξίας απέναντι σε κάθε "αιρετική" φωνή που τολμά να διασπάσει την υποτιθέμενη παναμερικανική συστράτευση στις επιλογές της κυβέρνησης Μπους. Μόνο που το πρόβλημα εμφανίζεται με ιδιαίτερη οξύτητα στα πανεπιστήμια, ιδίως σε όσα συνδέονται ιστορικά με τις ποικίλες εκφάνσεις του αμερικανικού ριζοσπαστισμού: οι "επίορκοι" καθηγητές αυτών των ιδρυμάτων δέχονται πραγματικά λυσσώδεις επιθέσεις.

ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ συμμετέχουν, ως συνήθως, τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, καρφώνοντας τους "αρνησιπάτριδες" και φιλοξενώντας οργισμένα άρθρα εναντίον τους. Εγινε έτσι γνωστό, για παράδειγμα, ότι ο καθηγητής Ρόμπερτ Τζένσεν, του Πανεπιστημίου του Τέξας, τόλμησε να χαρακτηρίσει τις ΗΠΑ "τρομοκρατική χώρα" και έκτοτε είναι στόχος καμπάνιας που απαιτεί την άμεση απόλυσή του. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι, που καταγγέλλονται όχι για τωρινές δηλώσεις τους, αλλά για το παρελθόν τους. Ανάμεσά τους και η Μπερναρντίν Ντορν, της Νομικής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν, που δέχεται επιθέσεις για τις ένοχες πολιτικές της συμπάθειες της δεκαετίας του '70. Ο κατάλογος είναι μακρύς και κάθε μέρα που περνά εμπλουτίζεται με νέα ονόματα "προδοτών". 

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, μοιάζει να βρίσκει μιμητές και εκτός αμερικανικών συνόρων: μια σκληρή αντιπολεμική ομιλία της καθηγήτριας Σουνέρα Τομπάνι, σε πρόσφατη συγκέντρωση γυναικών στην Οτάβα, θεωρήθηκε έγκλημα καθοσιώσεως στον Καναδά. Το ζήτημα έφτασε στη Βουλή, ενώ μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί ζήτησαν από την Καναδή πανεπιστημιακό που -εντελώς συμπτωματικά- τυχαίνει μαύρη, μουσουλμάνα και φεμινίστρια, να παραιτηθεί αμέσως από τη θέση της και να επιστρέψει το ταχύτερο στην αφρικανική χώρα προέλευσής της.(Ελευθεροτυπία, 10/11/2001)

 

www.iospress.gr