Ο πόλεμος των γυναικών συνεχίζεται


"Καίνε τις μπούρκες τους"
                («Newsweek», 12/11/2001) 


Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ καλείται μία ακόμη φορά να παίξει το ρόλο της: στην Καμπούλ, μια Αφγανή με μαντίλι στο κεφάλι και ακάλυπτο πρόσωπο στρέφει το βλέμμα στο φακό και εκφράζει αυθορμήτως την ευγνωμοσύνη της στους Αμερικανούς που την απάλλαξαν από τη μισητή μπούρκα. Στο φόντο του πλάνου, σιωπηλές, κάμποσες συντοπίτισσές της, κρυμμένες κάτω από την ολόσωμη καλύπτρα, παραμένουν και τώρα αόρατες - ακόμη και για τον ενθουσιώδη σχολιαστή που, αγνοώντας τες, ενημερώνει τους τηλεθεατές πως ο εφιάλτης των γυναικών της Καμπούλ πήρε μια για πάντα τέλος. 

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι το παραμύθι θα συνεχιστεί όσον καιρό το Αφγανιστάν θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Και οι γυναίκες της χώρας, μέσα από την απεικόνισή τους, θα συνεχίσουν ακόμη για πολύ να τροφοδοτούν τα ρεπορτάζ για την πορεία των εξελίξεων. Βασικός νομιμοποιητικός μύθος της εκστρατείας των δυτικών δυνάμεων εναντίον της χώρας τους, οι Αφγανές καλούνται σήμερα να προσφέρουν με τα ακάλυπτα πρόσωπά τους την απόδειξη για τις καλές προθέσεις των ξένων εισβολέων και τη σωστή επιλογή των εγχώριων συμμάχων τους: Η Λόρα Μπους πανηγυρίζει σε επίσημο διάγγελμά της την "απελευθέρωση" των Αφγανών γυναικών "χάρη στις αμερικανικές στρατιωτικές επιτυχίες". Και το "Νιούζγουικ" μεταδίδει θριαμβευτικά ότι στο Μαζάρ ε Σαρίφ "οι γυναίκες ρίχνουν στην πυρά τις μπούρκες τους", αντλώντας τη βεβαιότητά του από σχετικές δηλώσεις (από το Ισλαμαμπάντ) ενός Ζακί, εκπροσώπου του πολέμαρχου Αμπντούλ Αχμέντ Ντοστούμ, του ίδιου που κατά τον Ρόμπερτ Φισκ ευθύνεται για τις αιματηρές σφαγές της Βόρειας Συμμαχίας στην πόλη.

ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ, ωστόσο, οι γνώριμές μας πια γυναίκες της RAWA (Επαναστατικής Ενωσης των Γυναικών του Αφγανιστάν), που, μολονότι οι πιο θαρραλέες πολέμιες των Ταλιμπάν, συνεχίζουν να διατυπώνουν την αντίθεσή τους τόσο προς την αμερικανική επέμβαση όσο και προς την επιλογή της Βόρειας Συμμαχίας ως εταίρου των δυτικών εισβολέων. "Η υποχώρηση των Ταλιμπάν από την Καμπούλ είναι θετική εξέλιξη", διαβάζουμε σε πρόσφατη ανακοίνωση της φεμινιστικής οργάνωσης, "αλλά η είσοδος στην πόλη των βιαστών και πλιατσικολόγων της Βόρειας Συμμαχίας προκαλεί τρόμο στους κατοίκους της, των οποίων οι πληγές από το παρελθόν (1992-1996) δεν λένε να κλείσουν". Και παρακάτω: "Οι τρομακτικές ειδήσεις για λεηλασίες και σφαγές σε βάρος των Ταλιμπάν και των ξένων συμπολεμιστών τους στην Μαζάρ ε Σαρίφ μιλούν από μόνες τους. Γιατί μπορεί η Βόρεια Συμμαχία να έμαθε πώς να εμφανίζεται στα μάτια των Δυτικών ως 'δημοκρατική' και 'υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών', στην πραγματικότητα όμως δεν έχει αλλάξει διόλου". 

ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ, που έθεσε υπόψη μας, η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Λουίζα Μοργκαντίνι μεταφέρει την τηλεφωνική επικοινωνία της με δύο γυναίκες της RAWA. Αξίζει να τις ακούσουμε: "Δυστυχώς δεν μπορώ να συμμετάσχω στην ευφορία", της εξομολογήθηκε η Ζενάντ από το Πεσαβάρ. "Είμαστε αναγκασμένες να συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά των Ταλιμπάν, αλλά και κατά των πολέμαρχων της Βόρειας Συμμαχίας, και κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που πρώτα κατασκεύασαν τον Μπιν Λάντεν και τους Ταλιμπάν και τώρα, για να τους εξοντώσουν, μας βομβαρδίζουν τα σπίτια". 

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΚΟΜΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ παρουσιάζει η μαρτυρία της Φατιμά από την "απελευθερωμένη" Καμπούλ: "Στους δρόμους της πόλης ξαναβλέπεις κόσμο", εξήγησε στη Λουίζα Μοργκαντίνι η συνομιλήτριά της. "Ολοι, όμως, νιώθουν τρόμο και πολλοί σφαγιάστηκαν χωρίς λόγο. Πράγματι, κάποιες γυναίκες έβγαλαν την μπούρκα και κάποιοι άνδρες ξυρίστηκαν, άρχισε και πάλι να ακούγεται μουσική. Υπάρχει, ωστόσο, φόβος πως οι στρατιώτες της Συμμαχίας, αφού μας αφήσουν κάποιες ελάχιστες ελευθερίες για να ικανοποιήσουν τους Δυτικούς, θα συνεχίσουν τις σφαγές και τις βεντέτες". 

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ RAWA υποστηρίζουν ότι Ταλιμπάν και πολέμαρχοι της Βόρειας Συμμαχίας πρέπει να λογοδοτήσουν ως εγκληματίες πολέμου. Και ότι οι ίδιες πρέπει να συμμετάσχουν στη μεταβατική κυβέρνηση που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας. Αντ' αυτού, παρακολουθούν τους Δυτικούς υπερασπιστές των δικαιωμάτων τους να επαίρονται πως τις γλίτωσαν, λέει, από την μπούρκα.(Ελευθεροτυπία, 24/11/2001)

 

www.iospress.gr