Το λόμπι του Θεού


"Η Εκκλησία θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό"
                («ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ» - Δ. Ρίζου, 26/3/2002) 


ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΥΡΙΣΤΗΚΕ ο κ. Χριστόδουλος και θέλησε να ξεδιπλώσει για άλλη μια φορά το επικοινωνιακό του ταλέντο, επιδιώκοντας την επανασυσπείρωση του ποιμνίου του. Ο στόχος του προφανής: Να διαχειριστεί με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τη δύναμη της ψήφου των πιστών στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και να αξιοποιήσει το "λόμπι του Θεού", ανασύροντας τις λίστες των υπογραφών υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. 

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ του αρχιεπισκόπου (το μήνυμά του για την 25η Μαρτίου και η συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής") αξίζουν να μελετηθούν. Οχι βέβαια για να αποδειχθεί η δεδομένη πλέον εμπλοκή του στο πολιτικό παιχνίδι -πράγμα που το δημοκρατικό πολίτευμα επιτρέπει και εγγυάται σε όλους του πολίτες- αλλά για να εκτιμηθεί καθαυτό το περιεχόμενο των θέσεών του. Κηρύσσοντας "την ηθική, πνευματική και κοινωνική του επανάσταση" -όπως πομπωδώς τη χαρακτηρίζει ο Τύπος της Δεξιάς- ο κ. Παρασκευαΐδης επαναφέρει το ακροδεξιό του πρόγραμμα. 

ΑΝΤΛΩΝΤΑΣ ΔΥΝΑΜΗ από τους ιερούς μύθους -τότε που το "Γένος των Ελλήνων" είχε την αποκλειστική υποστήριξη του Χριστού, με τη μεσολάβηση της Θεοτόκου, στον αγώνα εναντίον "των άθεων Αγαρηνών"- εμφανίζεται ως ο μόνος γνήσιος αντιστασιακός πατριώτης του 2002. Κατασκευάζει την εικόνα ενός διεθνούς συστήματος-μπαμπούλα, το οποίο δήθεν έχει στόχο την "πνευματικότητα και γενικά τον πολιτισμό μας", καθώς και "τη διαγραφή της μνήμης... του 1821". Στην ανθελληνική αυτή συνωμοσία συμμετέχουν προφανώς και οι απαραίτητοι εγχώριοι σύμμαχοι, οι κλασικοί Εφιάλτες. Ο αρχιεπίσκοπος γνωρίζει πολύ καλά την "ψυχολογία της μάζας". Εκφοβίζοντας συστηματικά το ποίμνιο (που ούτως ή άλλως αισθάνεται ανασφαλές στον τόσο απαιτητικό και ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο), καταφέρνει να το περιχαρακώνει "μέσα στο μαντρί". Σ' αυτή τη συλλογική αυταπάτη οι άνθρωποι έχουν την τάση να αναπτύσσουν, για λόγους ισορροπίας, ένα φλογερό αίσθημα πίστης στον ηγεμόνα και ταυτόχρονα μια υπερφίαλη εικόνα για τον εαυτό τους, εφόσον υποτίθεται ότι κάποιοι πανίσχυροι ραδιουργούν για να τους στερήσουν την υπερηφάνεια και την ταυτότητά τους. Στο τέλος, επειδή δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί το έσχατο κινδυνολογικό σενάριο περί αφανισμού του Γένους, οι πιστοί θα ικανοποιηθούν από την απόδοση του ηγέτη τους, ο οποίος πάντα τους υπόσχεται ότι χάρη στην αντίστασή του... "δεν θα τους περάσει".

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ επετείου έπρεπε να αναφερθεί και στην τρέχουσα πολιτική φάση. "Οι Ελληνες απέδειξαν στο θέμα των ταυτοτήτων και συνεχώς με τις ενέργειές τους τεκμηριώνουν το γεγονός ότι κρατούν ζωντανό στη μνήμη τους τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τον Ευαγγελισμό του Γένους", είπε ο κ. Χριστόδουλος, θυμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι "η Εκκλησία θα αποτελεί μέχρι συντελείας του αιώνα τεράστια και αποτελεσματική δύναμη αντίστασης εναντίον όλων όσοι νομίζουν ότι ήρθε η ώρα να ανατρέψουν την πνευματική ιστορία του Γένους (...) να διαστρέψουν την Αλήθεια μετατρέποντας την τυραννία σε δήθεν ανθρώπινα δικαιώματα". Τι ακριβώς εννοούσε, το μάθαμε στη συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής". Κανείς, είπε, δεν έχει το ανάστημα να περιφρονήσει τα 3.000.000 υπογραφές. Οπως και η -κατά τα άλλα αντίπαλη- Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, έτσι και η ηγεσία της ελληνικής, πρόκειται να θέσει στα κόμματα κατάλογο ερωτημάτων από τις απαντήσεις των οποίων οι πιστοί θα κρίνουν ποιο θα ψηφίσουν. Πέρα από το ζήτημα των ταυτοτήτων, ο κ. Χριστόδουλος θέτει το θέμα της "μάστιγας των ναρκωτικών", "των αμβλώσεων", "της συμπεριφοράς έναντι των αλλοθρήσκων", "της προστασίας των ορθοδόξων" (με τους νόμους που καταδικάζουν τους άλλους για προσηλυτισμό) και γενικότερα ζητά τη θέση των κομμάτων έναντι του "αποχριστιανισμού της Ευρώπης".

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ είναι καθαρή και σύμφωνη με την πρακτική κάθε λόμπι συμφερόντων στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες - τις οποίες ξορκίζει. Οπως π.χ το "λόμπι του καπνού" ζητά πριν από τις ευρωεκλογές, με την αθωότητα του δημοκρατικού πολίτη, να μάθει τις απόψεις όλων των υποψηφίων για τα θέματα που σχετίζονται με τους περιορισμούς στο κάπνισμα, έτσι και ο κ. Χριστόδουλος θα εξαρτήσει την ψήφο των 3.000.000 πολιτών από το αν οι πολιτικοί δεν θα αφήσουν να περάσουν "τα δήθεν ανθρώπινα δικαιώματα" και "ο αποχριστιανισμός". Τουτέστιν, ολοταχώς προς τα πίσω: απαγόρευση αμβλώσεων, επιβολή θανατικής ποινής στους "εμπόρους ναρκωτικών", περιορισμός δικαιωμάτων των Αλλων, άρνηση της ανεξιθρησκίας και του χωρισμού κράτους-εκκλησίας. Ολα, δηλαδή, εν ονόματι της Παλιγγενεσίας!

(Ελευθεροτυπία, 30/3/2002)

 

www.iospress.gr