Η αναστήλωση του μύθου"Η οργάνωση ("17 Νοέμβρη") είναι πολύ λιγότερο από αυτό που περιμέναμε"

(Πάτρικ Θίρος, τ. πρόεδρος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «Mega», 10/9) 

ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ αποκλίνουν οι πολιτικές πεποιθήσεις των διαφόρων αναλυτών του φαινομένου της τρομοκρατίας, με δυσκολία κρύβουν όλοι την έκπληξή τους. Μα αυτοί είναι οι φοβεροί τρομοκράτες που είχαν γελοιοποιήσει τόσα χρόνια την ελληνική αλλά και τις ξένες διωκτικές υπηρεσίες; Μετά την πρώτη έκπληξη άρχισαν όλοι -και ιδιαίτερα τα επιφανή βαποράκια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης- να μας προετοιμάζουν για τη συνέχεια. Καθημερινά ανακοινώνονται νέες συλλήψεις που ξεκινούν από μερικούς ήδη κατονομαζόμενους «συνήθεις υπόπτους» και φτάνουν μέχρι και εκατοντάδες υπόπτων, που βρίσκονται σε διάφορες λίστες υπηρεσιών, αναλυτών, αλλά και αστρολόγων-δημοσιογράφων. Κοινός τόπος: να αποκαλυφθούν τα μεγάλα κεφάλια, οι παππούδες του ΕΛΑ και η ξανθή γιαγιά της «17 Νοέμβρη». 

ΑΥΤΟΣ Ο ΔΙΩΚΤΙΚΟΣ πυρετός που εκφράζεται από τα μέσα ενημέρωσης, έχει σαφή πηγή τις διωκτικές αρχές, αλλά συνεπικουρείται και από την αντιπολίτευση (δεξιά και αριστερή) που εξακολουθεί να αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του αντιτρομοκρατικού χτυπήματος και επιμένει «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο». Ομως η ροή των αποκαλύψεων δεν επιβεβαιώνει καμιά ιδιαίτερα περίπλοκη συνωμοτική θεωρία. Αυτό που αποδεικνύεται από το προφίλ και τη συμπεριφορά των περισσότερων από τους συλληφθέντες είναι ότι η «17 Νοέμβρη» και όλες οι πιο επικίνδυνες ένοπλες οργανώσεις στη χώρα μας είχαν ουσιαστικά τεθεί εκτός μάχης πολύ πριν από το βράδυ της 29ης Ιουνίου. 

ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ, η αδυναμία των συλληφθέντων να αντιδράσουν, η ευκολία των αλληλοκαταδόσεων, το περιεχόμενο των ομολογιών, όλα επιβεβαιώνουν ότι η οργάνωση αυτή είχε ηττηθεί πολιτικά και είχε ουσιαστικά αδρανοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Το χτύπημα Σόντερς ήταν το μακάβριο κύκνειο άσμα της. Ακριβώς επειδή δεν επρόκειτο για «κοινούς δολοφόνους και ληστές», όπως επιμένουν μονότονα κάθε απόγευμα οι παραθυράρχες των καναλιών, αλλά για ανθρώπους που θεωρούσαν τους εαυτούς τους επαναστάτες, βρέθηκαν σε πλήρες αδιέξοδο όταν διαπίστωσαν την απομόνωσή τους από αυτούς που θεωρούσαν συμμάχους, αλλά και την αδιαφορία που είχε αρχίσει να συνοδεύει τη δημοσιοποίηση των απόψεών τους. Αυτό που είχε μείνει ήταν ένας απλός μηχανισμός, ο οποίος -όπως συμβαίνει σε κάθε συρρικνούμενο πολιτικό οργανισμό- αδυνατούσε να παραδεχτεί την πολιτική του αποτυχία και να καταθέσει επίσημα τα όπλα. Υπήρξε, όμως, μια συνεχής ατομική αποστράτευση των μελών. 

Μ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, η συνέχεια στο αντιτρομοκρατικό σίριαλ δεν πρέπει να είναι αστυνομική, αλλά πολιτική. Το πογκρόμ συλλήψεων που εξαγγέλλεται και η ποινικοποίηση πολιτικών χώρων που επιχειρείται θα είναι η καλύτερη δικαίωση της ίδιας της ατομικής τρομοκρατίας. Δεν συμμεριζόμαστε καθόλου την ομόθυμη και όψιμη επιδοκιμασία του τρομονόμου, ακόμα και από εκείνους που είχαν διακρίνει στις διατάξεις του την περιστολή των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι δεν ήταν τα ευεργετήματα του νόμου που προκάλεσαν την κατάρρευση της ένοπλης οργάνωσης. Αντιθέτως, το κλίμα που δημιουργείται αυτή την περίοδο, ενδέχεται να προκαλέσει αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι θέλει να προλάβει: τη γέννηση δηλαδή μιας τέταρτης γενιάς ένοπλων ομάδων, με παρόμοιους ή ακόμα πιο αιματηρούς στόχους. 

Δεν κινδυνολογούμε. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (και στη δική μας), οι αριστερές ένοπλες ομάδες γεννήθηκαν σε περιόδους περιστολής των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καταστολής του εργατικού κινήματος και ενίσχυσης της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Δεν είναι λοιπόν λύση για την ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει στα Εξάρχεια ή στην Αίγινα τις μεθόδους που εφαρμόζει ο Μπους στο Τόρα Μπόρα. Οποιοι παίρνουν την ευθύνη να «φωτογραφίζουν» πολίτες ή να πιέζουν για συλλήψεις στο σωρό για παραδειγματισμό, προσφέρουν τη χειρότερη υπηρεσία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είναι οι ίδιοι επικίνδυνοι για τη δημοκρατία. 

ΕΞΙΣΟΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ είναι και όσοι επιμένουν για διώξεις σε υποθέσεις που έχουν παραγραφεί ή για την εξιχνίαση του ιστορικού οργανώσεων που έχουν από καιρού καταθέσει τα όπλα. Το δρακόντειο ιδιώνυμο για την τρομοκρατία που εξαγγέλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται κι αυτό σ' αυτή την εσφαλμένη κατεύθυνση. Ολες αυτές οι κινήσεις θα έχουν ένα και μόνο αποτέλεσμα: να δικαιώσουν έμμεσα τη δράση των ένοπλων αυτών ομάδων και να αναστηλώσουν τον από καιρού γκρεμισμένο μύθο τους.

 

(Ελευθεροτυπία, 14/9/2002)

 

www.iospress.gr