Προσβολή μνήμης"Χθες αρκετοί από μας κάναμε το σταυρό μας να γίνουν επεισόδια"

(Μάκης Κουρής, Alter, 2/10/2002) 

Η ΑΡΧΙΚΗ ΕΥΦΟΡΙΑ της κυβέρνησης, ότι η εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη θα έχει αντίκρισμα στην πολιτική της απήχηση και θα βοηθήσει την εκλογική της ανάκαμψη, γρήγορα χάθηκε. Δεν είναι μόνο οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά όλο το κλίμα των ημερών που ανέτρεψε τις αισιόδοξες για το ΠΑΣΟΚ προβλέψεις. 

ΗΤΑΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ. Οταν επί τρεις μήνες κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο οι κραυγές του τρόμου, όταν αναδεικνύονται ως ειδικοί όλοι οι νοσταλγοί της χούντας, όταν ανασύρονται από τη ναφθαλίνη οι συνωμοσιολόγοι, είναι φυσικό να ενισχύονται τα φοβικά και συντηρητικά ανακλαστικά του εκλογικού σώματος. Από αυτή την πολιτική εξέλιξη δεν μπορεί να ελπίζει κέρδη παρά μόνο η Δεξιά ή ακόμα και η ακροδεξιά.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΕΣΕ μέσα στην παγίδα που έστηνε στους αντιπάλους της. Νομίζοντας ότι θα καρπωθεί τις αντιτρομοκρατικές δάφνες, οργάνωσε από την αρχή του καλοκαιριού κατά τα βρετανικά πρότυπα συνεχείς και εκτενείς διαρροές προς τα μέσα ενημέρωσης. Πίστευε έτσι ότι θα ελέγχει μέχρι τέλους την κατάσταση. Κούνια που την κούναγε. Τώρα που οι πραγματικές ειδήσεις στέρεψαν απελπιστικά, το ενδιαφέρον ορισμένων μέσων δεν έχει ακόμα κορεστεί. Και είναι υποχρεωμένος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απολογείται σήμερα για τη σχέση της Μελίνας Μερκούρη ή της Αμαλίας Φλέμιγκ με τη μεταπολιτευτική τρομοκρατία, ή να σχολιάζει φωτογραφίες, οι οποίες δόθηκαν σε εφημερίδα από συνεργάτες των δύο δολοφονημένων βασανιστών της χούντας.

ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΣ ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η πορεία της περασμένης Τρίτης. Εκεί που όλοι οι "αναλυτές" πρόβλεπαν αίμα και επεισόδια δεν έγινε το παραμικρό. Τόσο το χειρότερο! Κανείς δεν ασχολήθηκε με τα συνθήματα και τα αιτήματα το κύριου όγκου της πορείας. Οι κάμερες έστρεψαν το αδηφάγο ενδιαφέρον τους στα συνθήματα των γνωστών χούλιγκαν που συνοδεύουν όλες τις πορείες και στην αναγραφή τριών προκλητικών φράσεων σε κάποια δημόσια κτίρια. Σε ζωντανή σύνδεση, παρακολουθούσαμε έναν νεαρό κουκουλοφόρο να γράφει με σπρέι και ο τηλεστάρ από το στούντιο συλλάβιζε: "Α-λλη-λε-γγύ-η στους α-με-τα-νό..."

ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ την απαγόρευση προκηρύξεων της 17Ν ύψιστο μέσο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αναλώνονται σήμερα να διαλαλούν σε όλους τους τόνους τα εμετικά συνθήματα, τα οποία κανονικά δεν θα είχαν φτάσει παρά μόνο στα αυτιά 100 ανθρώπων. Και βγήκαν οι "ειδικοί" να ψέξουν την αστυνομία και τον παριστάμενο εισαγγελέα γιατί δεν παρενέβησαν. Αλλά σε ποιο γήπεδο παρεμβαίνει ο εισαγγελέας και η αστυνομία όταν ακούγεται από εξίσου προκλητικούς χούλιγκαν το σύνθημα "Γαμιέται ο Θρύλος και οι νεκροί του", από τους αντιπάλους του Ολυμπιακού; Ο χουλιγκανισμός επιχειρεί ακριβώς να πλήξει τον κάθε "αντίπαλο" με όσο πιο ακραία συνθήματα μπορεί. Αλίμονο αν κάθε φορά η αστυνομία έκανε επίθεση σε πορείες ή σε γήπεδα για να συλλάβει τους λίγους κρετίνους, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των επεισοδίων που θα ακολουθούσαν.

ΕΞΙΣΟΥ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΣ είναι και όποιος θεωρεί ότι τα συνθήματα αυτά υπήρξαν προανάκρουσμα κάποιας ταύτισης με τη 17Ν. Ο χουλιγκανισμός ενδημεί σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Και ασφαλώς πολλοί από τους σημερινούς κήνσορες του αντιτρομοκρατικού αγώνα θα θέλουν να ξεχάσουν ότι η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας το πρωί της 8ης Μαΐου 1992 φώναζε ρυθμικά "Σκατά στον τάφο του Τεμπονέρα", μέσα στο χώρο του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, το οποίο βέβαια διαλύθηκε.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας μετατράπηκε λοιπόν γρήγορα σε εκδηλώσεις πρώιμου ρεβανσισμού της επερχόμενης συντηρητικής παράταξης. Σε πρωινή εκπομπή κρατικού καναλιού γνωστός δικηγόρος, που εξακολουθεί να φέρει τον τίτλο του "καθηγητού" παρά το γεγονός ότι έχει παυθεί οριστικά εξαιτίας της συνεργασίας του με το δικτατορικό καθεστώς, παρέδιδε μαθήματα δημοκρατίας, εγκαλώντας τους εισαγγελείς που δεν απαγόρεψαν την πορεία και δεν επενέβησαν κατασταλτικά κατά τη διάρκειά της. Από κοντά και κάποιος δημοσιογράφος που ζητούσε την προληπτική σύλληψη υπόπτων. Και χρειάστηκε να επέμβει ο παριστάμενος γ.γ. της Ενωσης Εισαγγελέων για να θυμίσει ότι στη δημοκρατία μας ούτε συγκεντρώσεις απαγορεύονται ούτε επιτρέπονται προληπτικές συλλήψεις. Σημεία των καιρών: εισαγγελείς προασπίζονται την προοδευτική και ανεκτική εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος, ενώ δικηγόροι και δημοσιογράφοι απαιτούν "φωτιά και τσεκούρι".

 

(Ελευθεροτυπία, 5/10/2002)

 

www.iospress.gr