Η τάξη βασιλεύει στο Πολυτεχνείο



"Σχέδιο για κινητοποίηση οπαδών της 17Ν στο Πολυτεχνείο"

(«Στο Καρφί», 10/11/02) 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης είχε ένα όνειρο στις 6 Οκτωβρίου. "Το παλλαϊκό αίτημα κατά της τρομοκρατίας -είχε πει- πρέπει να βρει την πιο αυθεντική έκφρασή του στη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου". Οι μέρες πέρασαν και κανείς δεν εμπνεύστηκε από το "πολιτικό, ιστορικό και ηθικό χρέος" του κ. Λαλιώτη. Η πρότασή του έπεσε στο κενό, αν και στην αρχή είχε αντιμετωπιστεί με συμπάθεια από τους κυρίους Μητσοτάκη και Μεϊμαράκη, οι οποίοι επί χρόνια υποτίθεται ότι προετοιμάζουν έναν ανάλογο πανεθνικό συναγερμό. Σήμερα, μόνο ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος απέμεινε (για τις ρητορικές ανάγκες της άποψής του) να αναφερθεί στην πρόταση Λαλιώτη, οραματιζόμενος κι αυτός τις "εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου (που) θα κατέβαιναν στους δρόμους της Αθήνας εναντίον της τρομοκρατίας (και) με τον τρόπο αυτό θα απομονώνονταν οριστικά οι λίγοι απολογητές της τρομοκρατίας" ("Καθημερινή", 12/11).

Η ΖΩΗ ΤΑ ΕΦΕΡΕ διαφορετικά. Τα ανθρώπινα ποτάμια της "σιωπηράς πλειοψηφίας" δεν θα συνταράξουν ούτε κι αύριο την Αθήνα, περιοριζόμενα στις ατομικές ασχολίες της αργίας τους - και στην κατανάλωση, κατά πώς το συνηθίζουν, των τηλεοπτικών συνδέσεων με τις "εμπόλεμες περιοχές" της διαδήλωσης. Κι αφού το "Πολυτεχνείο" επιμένει να "ζει" και εξακολουθεί να συσπειρώνει την υπαρκτή Αριστερά και τα όποια ζωντανά ρεύματα αμφισβήτησης υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, δεν μένει παρά να συκοφαντηθεί αρμοδίως.

ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ του "εκσυγχρονισμού", ο τηλεαστέρας πια Νίκος Κακαουνάκης έμελλε να επωμιστεί το βάρος της επίθεσης κατά της φετινής πορείας. Επί μέρες προβάλλει τις "αποκλειστικές" του πληροφορίες από τα παράθυρα του ALTER, για "τα έκτροπα που σχεδιάζουν από τον Κορυδαλλό οι έγκλειστοι της 17Ν", επαναφέροντας ακόμη μία φορά την ανόητη θεωρία που διακινείται αρμοδίως από διάφορες πλευρές, ότι το μεγαλύτερο τμήμα της ανένταχτης και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αποτελεί "το πολιτικό τμήμα της τρομοκρατίας" -το περίφημο- ... ελληνικό Σιν Φέιν (Δες και "Η νεκρανάσταση των «συνοδοιπόρων»", "Ιός" 21/9). 

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΟΤΙΒΟ, τη βδομάδα που πέρασε, κινήθηκε η "αντιτρομοκρατική" συμμαχία κιτρινισμού και σοβαροφανούς δημοσιογραφίας. Η πρώτη σχολή με επικεφαλής την ESPRESSO θα "αποκαλύψει" ότι "θέλουν την Αθήνα στις φλόγες", ότι "οι κρατούμενοι του Κορυδαλλού ρίχνουν λάδι στη φωτιά εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου" και πως ο Γιωτόπουλος αυτοπροσώπως διέταξε "να ετοιμαστούν βόμβες μολότοφ" (11/11). Δύο μέρες αργότερα θα προαναγγείλει "τρομοκρατικό χτύπημα από τους ελεύθερους της 17Ν", το οποίο φυσικά, θα συμπέσει χρονικά με τις εκδηλώσεις μνήμης του Νοέμβρη του '73. Η διαμαρτυρία υπέρ της απελευθέρωσης του Γιάννη Σερίφη θα εμφανιστεί με τη γνωστή άνεση πολλών "σοβαρών" ΜΜΕ ως αναμφισβήτητη ταύτιση με την τρομοκρατία. Η "Απογευματινή" θα εντοπίσει το ενδιαφέρον της στα "οχυρωματικά έργα γύρω από το Πολυτεχνείο" (13/11). Και το ειδησεογραφικό portal in.gr, όπως και τα "ΝΕΑ" (12/11), θα δικαιολογήσουν την άνευ προηγουμένου αστυνομική επιχείρηση της Κυριακής, ως ενδεδειγμένη απάντηση της κυβέρνησης στην πολιτική της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς να αναδείξει "σε σημαία της τη σύλληψη του Γιάννη Σερίφη". Με το κύριο άρθρο του "Βήματος" θα ολοκληρωθεί η οργουελικού τύπου αντιστροφή του όποιου νοήματος έχει απομείνει από την εξέγερση του 1973. Το καθήκον μας πρέπει να είναι η αναζήτηση της ησυχίας, της τάξεως και της ασφαλείας: "Η πολιτική αξιοποίηση της ημέρας να μείνει στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Η τάξη να αποτελέσει και -να φανεί ότι αποτελεί- γενικό αίτημα. Η μνήμη να αφεθεί να εκφραστεί γνήσια" (13/11).

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ τους οι διοργανωτές του επετειακού τριημέρου, μέσα στο ασφυκτικό γενικό κλίμα -αντί να νοιάζονται για τη διάδοση του διεκδικητικού τους πλαισίου- σύρονται άρον άρον στην αστυνομική λογική. Η Σύγκλητος τίθεται σε κατάσταση διαρκούς συνεδρίασης, δίνοντας λογαριασμό στις δυνάμεις καταστολής επί 24ώρου βάσεως και, εάν κάποια στιγμή αδυνατεί να συνεδριάσει, τότε οι σιδερόφρακτες δυνάμεις θα μπορούν να επέμβουν όπως εκείνες ξέρουν και εντός του πάλαι ποτέ πανεπιστημιακού ασύλου. Αρκεί η ίδια η Αστυνομία να εκτιμήσει ότι "διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα". Οπως περίπου και το 1973...

 

(Ελευθεροτυπία, 16/11/2002)

 

www.iospress.gr