Οι επίδοξοι Ελληνες Ντενκτάς"Επιστρέφουν οι βρικόλακες της εθνικοφροσύνης"

(Η Αυγή, 12/6/03) 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της κυβέρνησης να δώσει λύση στο πρόβλημα των τελευταίων πολιτικών προσφύγων που έχουν εξαιρεθεί (ως "μη Ελληνες το γένος") από τον επαναπατρισμό προκάλεσε θετικές αντιδράσεις εντός και εκτός των συνόρων. Η σχετική αναγγελία έγινε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδο στη συνέντευξη που παραχώρησε στον "Ιό" (8/6/03) και επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών κ. Πάνο Μπεγλίτη.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ της ελληνικής Δυτικής Μακεδονίας, από όπου κυρίως κατάγονται οι πολίτες αυτής της κατηγορίας, η απόφαση έγινε δεκτή με θετικά σχόλια ανακούφισης. Τα μέσα ενημέρωσης στην ΠΓΔΜ πρόβαλαν όλη τη βδομάδα με εκτενή ρεπορτάζ την υπόθεση. Και πρώτα απ' όλα βέβαια οι ίδιοι οι πρόσφυγες εκδηλώνουν τη χαρά και τη συγκίνησή τους. Ο Μετόντια Τόσεφσκι, μέλος του Συλλόγου των παιδιών πολιτικών προσφύγων θεωρεί ότι πρέπει να χαιρετιστεί η κίνηση των ελληνικών αρχών, ενώ ο φίλος μας Αλέξανδρος Πόποφσκι, αγωνιστής του Δημοκρατικού Στρατού και πρόεδρος του συλλόγου των προσφύγων με έδρα τα Μπίτολα επικοινώνησε μαζί μας για να εκφράσει τη χαρά και την προσμονή του. Διακρίναμε, βέβαια, και την επιφύλαξη, μήπως κι αυτές οι εξαγγελίες μείνουν και πάλι στα χαρτιά. Είναι φυσικό. Οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται προδομένοι από όλες τις πλευρές. 

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ, η προσπάθεια ορισμένων εφημερίδων της Αθήνας να συνδέσουν το ζήτημα των πολιτικών προσφύγων με τη συζητούμενη απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στους Βορειοηπειρώτες. Χαρακτηριστικότερη αντίδραση το σχετικό άρθρο του Σταύρου Λυγερού στην "Καθημερινή" (10/6), όπου αναφέρεται ότι οι εν λόγω "Σλάβοι" κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου "ετάχθησαν υπέρ του διαμελισμού της Μακεδονίας" και προστίθεται η παρατήρηση ότι "αναθεωρείται επί της ουσίας πολιτική πενήντα και πλέον ετών". Από κοντά και ο "Αδέσμευτος Τύπος" του Ρίζου (12/6), ο οποίος συνδέει την απόφαση της κυβέρνησης με την ενδεχόμενη αλλοίωση του εκλογικού σώματος και με ...τους Τσάμηδες. Το μήνυμα πήραν οι γνωστοί υπερευαίσθητοι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων (Παπαθεμελής, Καψής απ' τη μια, Τζαμτζής, Μαντούβαλος απ' την άλλη) και ξιφούλκησαν με δηλητηριώδεις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις. 

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για αθλιότητα. Η επαναφορά της προπαγάνδας περί "διαμελισμού" μάς επιστρέφει σε περιόδους της χούντας και του ψυχρού πολέμου. Οσο για την αναθεώρηση της πολιτικής 50 ετών, που επισείεται ως εφιάλτης, πρόκειται για την πολιτική των εμφυλιοπολεμικών εκτάκτων μέτρων. Ως γνωστόν και η απόφαση του 1982 για τον επαναπατρισμό των υπολοίπων πολιτικών προσφύγων "αναθεώρησε" και εκείνη την "πάγια" πολιτική 35 ετών. Μήπως οι διαμαρτυρόμενοι επιθυμούν να διώξουμε και τους άλλους πολιτικούς πρόσφυγες; Γιατί κι εκείνοι ανήκαν στο "προδοτικό" ΚΚΕ και κατηγορήθηκαν ως "αυτονομιστές"...

ΑΚΟΜΑ πιο άστοχος είναι ο συσχετισμός αυτής της κατηγορίας πολιτών με "ελληνοποιήσεις" ή "αλλοίωση του εκλογικού σώματος". Το ζητούμενο εδώ είναι η αποκατάσταση ενός αυτονόητου δικαιώματος: να επιτραπεί, δηλαδή, σ' αυτούς τους ανθρώπους να επισκέπτονται τους γενέθλιους τόπους τους, τα σπίτια που γεννήθηκαν, τους τάφους των γονιών τους, αλλά και τους κοντινούς τους συγγενείς, τα αδέλφια και τα ξαδέλφια τους που ζουν στην ελληνική Μακεδονία. Ο πλήρης επαναπατρισμός όσων το επιθυμούν είναι κάτι που θα αντιμετωπιστεί σε δεύτερο χρόνο, με γνώμονα τα ισχύοντα στην ΕΕ.

ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ θέλει κανείς οπωσδήποτε να βρει κάποια αναλογία, θα πούμε ότι η απαγόρευση εισόδου αυτών των πολιτών στην Ελλάδα ισοδυναμεί με τη διατήρηση του τελευταίου ψυχροπολεμικού τείχους στην Ευρώπη και το γκρέμισμά του θυμίζει την πτώση του τείχους στη Λευκωσία. Οσοι γατζώνονται από τα εμφυλιοπολεμικά επιχειρήματα (περί διαμελισμού, κλπ), δεν είναι τίποτα περισσότερο από θλιβερούς μιμητές του Ντενκτάς που επιδιώκουν με διοικητικά μέτρα και την επίκληση "μειονοτικών" κινδύνων και "εθνικών" σκοπιμοτήτων να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα που είναι κυρίως θέμα εφαρμογής στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωτερικών, με το οποίο επικοινωνήσαμε, εμφανίζεται σταθερό στην απόφασή του. Αίρονται ήδη τα εμπόδια στην ελεύθερη είσοδο των πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα. Μέσα σε λίγες μέρες θα τους υποδεχτούμε στα χωριά τους. Και τότε θα αποδειχτεί ότι όλες οι Κασσάνδρες του ελληνικού Τύπου και οι εκ συστήματος υπερπατριώτες της Βουλής απλώς δεν έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο ψυχρός πόλεμος έχει οριστικά τελειώσει.

 

 

(Ελευθεροτυπία, 14/6/2003)

 

www.iospress.gr