Απ' το αυτί και στον εισαγγελέα


"Η κ. Μπρίλλη ζήτησε να διαβιβαστούν τα πρακτικά στον εισαγγελέα"
        («ΕΘΝΟΣ», 2/5/2004)

Την ίδια ώρα που η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την Αλ Κάιντα της Καλλιθέας, και ενώ οι δαπάνες για την «ολυμπιακή ασφάλεια» κοντεύουν να φτάσουν τα AWACS του ΝΑΤΟ στον ουρανό, ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» διεξάγεται από το ελληνικό κράτος στην άδεια δικαστική αίθουσα του Κορυδαλλού. Η κούραση της κοινής γνώμης από την πολύμηνη δίκη της 17 Νοέμβρη και η παντελής απουσία τηλεοπτικής κάλυψης (ακόμα και ειδησεογραφικής) έχει επιτρέψει τη διεξαγωγή μιας δίκης-φάντασμα.

Και όμως. Αυτό που συντελείται αυτές τις μέρες στον Κορυδαλλό θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει όλους. Γιατί εκεί στην πραγματικότητα δεν δικάζονται μόνο οι πέντε άνθρωποι που κατηγορούνται για συμμετοχή στον ΕΛΑ, αλλά και οι αντοχές ενός δημοκρατικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Η ανυπαρξία του αποδεικτικού υλικού και οι αδυναμίες της προανάκρισης επιχειρείται να καλυφθούν από τη μονομερή εφαρμογή των σκληρότερων δυνατών δικονομικών ρυθμίσεων εις βάρος των κατηγορουμένων.

Μια σύντομη ματιά στον Τύπο αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι οι εφημερίδες όλου του πολιτικού φάσματος έχουν διαπιστώσει ότι κάτι δεν πάει καλά με τη δίκη αυτή. Σε πολυήμερες καταθέσεις τους οι δύο κύριοι μάρτυρες του κατηγορητηρίου προκάλεσαν περισσότερες αμφιβολίες από όσες πειστικές απαντήσεις έδωσαν. Αλλά όταν οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέδειξαν -όπως είχαν δικαίωμα και υποχρέωση- τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της τελευταίας μαρτυρίας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την απειλή πειθαρχικής ή ακόμα και ποινικής δίωξης!

Και όμως δεν είπαν τίποτα περισσότερο από αυτά που έβγαζαν μάτι. Αυτά που καταγράφηκαν με γλαφυρό τρόπο σε όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες.

Σε αρκετές περιπτώσεις η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Μπρίλλη ζήτησε την καταγραφή των δηλώσεων των συνηγόρων στα πρακτικά, προκειμένου να σταλούν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου και στον αρμόδιο Εισαγγελέα Ποινικής Διώξεως «για τα κατ' αυτούς». Τελευταία αφορμή παρόμοιας συμπεριφοράς της προέδρου υπήρξε η έκφραση από πλευράς υπεράσπισης της υποψίας ότι η τελευταία μαρτυρία μπορεί να είναι κατασκευασμένη από τις αρχές. Φυσικά αυτή η υποψία στηριζόταν πάνω σε συγκεκριμένες αντιφάσεις αλλά και την ανακολουθία μεταξύ των διαδοχικών καταθέσεων της εν λόγω μάρτυρος. Η κ. Μπρίλλη αντέδρασε αμέσως. Ζήτησε από τους συνηγόρους να ανακαλέσουν, αλλιώς θα τους παρέπεμπε σε πειθαρχικά και εισαγγελείς.

Σε αναφορά του προς τον πρόεδρο του ΔΣΑ κ. Παξινό, ο δικηγόρος Δημήτρης Μπελαντής, πρώην μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ, επισημαίνει ότι αυτή η στάση της προέδρου «οδηγεί σ' έναν φρονηματικό περιορισμό του δικαιώματος υπεράσπισης απαράδεκτο, και κατά παραβίαση του άρθρου 20 παρ. 1 του Συντάγματος (δικαίωμα δικαστικής ακρόασης και υπεράσπισης) και του άρθρου 6 παρ. 3 εδ. γ' της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου περί της υπεράσπισης του κατηγορουμένου από συνήγορο της επιλογής του. Οπως έχει δεχθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η αποτελεσματική υπεράσπιση του κατηγορουμένου στην ποινική δίκη μπορεί να προσλαμβάνει και 'μαχητικές' μορφές έκφρασης, καθώς και ισχυρισμούς 'συμπαιγνίας' κάποιων κρατικών αρχών σε βάρος του κατηγορουμένου». Ο κ. Μπελαντής καταλήγει ότι «αν υπάρξει ποινικοποίηση των 'μαχητικών' μορφών άσκησης της ποινικής υπεράσπισης, θα δημιουργήσει εξαιρετικά ανελεύθερα προηγούμενα. Ο δικηγόρος θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή άσκησε αποτελεσματικά τα καθήκοντά του».

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η αίτηση εξαίρεσης της προέδρου που υποβλήθηκε προχτές από το συνήγορο κ. Κωνσταντάκη ήταν η αναμενόμενη κατάληξη. Ο πρόεδρος της δίκης για τη 17 Νοέμβρη Μιχάλης Μαργαρίτης συνήθιζε να απευθύνεται σε κατηγορούμενους, συνηγόρους, ακόμα και δημοσιογράφους, με μια πανομοιότυπη πρόβλεψη: «Θα με νοσταλγήσετε»... Τότε κανείς δεν τον είχε πιστέψει.

(Ελευθεροτυπία, 8/5/2004)

 

www.iospress.gr