Φιλελεύθερη λογοκρισία


"Ο κ. Μεϊμαράκης σέβεται απολύτως το δημοσιογραφικό λειτούργημα και τη δεοντολογία"
        (Θ. Ρουσόπουλος, 1/12/2004)


Την προηγούμενη Παρασκευή πολλοί από τους περίπου εξακόσιους ΔΑΚίτες, που συμμετείχαν στο 5ο Συνέδριο της φιλοκυβερνητικής συνδικαλιστικής παράταξης, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκδήλωσαν τη δυσφορία τους για το κυβερνητικό έργο. Γιουχάισαν υπουργούς (παρόντες και απόντες) και διοικητές οργανισμών και Τραπεζών για αλαζονεία, κακοδιοίκηση και αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων. Κατήγγειλαν τη λιτότητα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, διέβλεψαν την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ κάμποσοι σύνεδροι δεν έκρυψαν και την αγωνία τους για το βόλεμα των "δικών τους παιδιών"... Αυτά λίγο πολύ δημοσιοποιήθηκαν από το σύνολο των ΜΜΕ, εφόσον ούτε και τα προσκείμενα στην κυβέρνηση Μέσα διανοήθηκαν να λογοκρίνουν τους δημοσιογράφους τους. Η "Βραδυνή" λ.χ. με τίτλο "ΔΑΚΕ κατά υπουργών και διοικητών ΔΕΚΟ", έγραψε τα συμβάντα, όσο δυσάρεστα κι αν ήταν για την παράταξη.

Την επόμενη όμως μέρα ο γραμματέας του κόμματος της Ν.Δ, Β. Μεϊμαράκης, προβλέποντας επιδείνωση του "επικοινωνιακού προβλήματος", πέταξε τα ΜΜΕ έξω από το χώρο του Συνεδρίου. Κι όταν ένας ένας οι σύνεδροι -έμπειρα στελέχη της ΔΑΚΕ- μετέφεραν στους εργατικούς ρεπόρτερ αποσπάσματα από την εχθρική προς την κυβέρνηση και προς συγκεκριμένους υπουργούς ομιλία του, τα οποία μετά τη σχετική διασταύρωση άρχισαν να μεταδίδονται, έδειξε πώς πραγματικά αντιλαμβάνεται την "επικοινωνιακή πολιτική" της κυβέρνησης.

Θεωρώντας το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ) και την ΕΡΤ κομματικά του φέουδα παρενέβη αμέσως πρώτα σ' αυτά, και πέτυχε στο μεν ΑΠΕ να "επανορθώσει" το σχετικό τηλεγράφημα (εκδόθηκε νέο με την ένδειξη "ορθή επανάληψη"!), στη δε ΝΕΤ κατάφερε να φαγωθεί τελείως το ρεπορτάζ από το Συνέδριο της ΔΑΚΕ. Ακολούθως υπαγόρευσε στον φιλικό του Τύπο -και όπου αλλού είχε προσβάσεις- την ψεύτικη είδηση ότι το "ανεξέλεγκτο" ΑΠΕ "παραποίησε την ομιλία του" (βλ. εφημερίδες Δ. Ρίζου και Γ. Τράγκα της 29ης Νομεβρίου), και μετά άρχισε να πολυλογεί, με το γνωστό στιλ "είπα-ξείπα", σε όποιο μικρόφωνο και κάμερα έβρισκε μπροστά του, διαστρέφοντας τα γεγονότα και ζητώντας το κεφάλι του ρεπόρτερ του ΑΠΕ.

Το πρωϊ της Τρίτης, π.χ, στο ραδιόφωνο του FLASH χαρακτήρισε "αγράμματο" εκείνον που "έβγαλε κάποιο δελτίο του ΑΠΕ το οποίο μπορεί να λέει ό,τι θέλει" (μέχρις ότου το λογοκρίνει, βεβαίως), ενώ το βράδυ της προηγούμενης μέρας στην "Ανατροπή" του τηλεοπτικού σταθμού MEGA υποδυόμενος τον αγανακτισμένο είπε: "Και τι με νοιάζει εμένα που είναι το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ο κύριος που το 'γράψε δεν ξέρει ελληνικά, και κακώς παραμένει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο".

Αλλά ο "κάποιος κύριος του ΑΠΕ" για κακή τύχη του κ. Μεϊμαράκη δεν είναι ένας ακόμα "αναλώσιμος" δημοσιογράφος σαν κι αυτούς που τον τελευταίο καιρό τρώει η νεοδημοκρατική μαρμάγκα στην κρατική ραδιοτηλεόραση και όπου αλλού μπορεί. Ο συγκεκριμένος συντάκτης του ΑΠΕ είναι ο Αντώνης Νταβανέλλος, ένας από τους παλαιότερους και εγκυρότερους στο εργατικό ρεπορτάζ, γνωστό στέλεχος της Αριστεράς και του συνδικαλιστικού κινήματος, τρεις φορές εκλεγμένος (και από το πρόσφατο συνέδριο της ομοσπονδίας των δημοσιογράφων) στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ.

Ισως γι' αυτό κι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος φρόντισε να αποφορτίσει (πάντοτε στο "επικοινωνιακό πεδίο", κι αυτός) την ένταση που δημιούργησε η αλαζονεία και οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις του γραμματέα της Ν.Δ, δηλώνοντας περιπαικτικά ότι "ο κ. Μεϊμαράκης είναι ένα πολύ παλαιό κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ και έχει ασφαλώς το δικαίωμα να εκφράζεται με τον τρόπο που ο ίδιος προκρίνει. Εμείς ούτε στους δημοσιογράφους, ούτε στον κ. Μεϊμαράκη θα βάλουμε φίμωτρο".

Το τί θα κάνουν με τον κ. Μεϊμαράκη στη Ν.Δ ουδόλως μας απασχολεί. Με τον αυταρχισμό και τη λογοκρισία τους όμως να ξέρουν ότι θα έχουν κακά ξεμπερδέματα.

 

(Ελευθεροτυπία, 4/12/2004)

 

www.iospress.gr