Η ιδιωτικοοικονομική βαρβαρότητα


"Το νέο προσωπικό του ΟΤΕ θα είναι επί 7 μήνες δόκιμο"
       
(«Αυγή», 29/5/2005)

Πάγια επιδίωξη του κεφαλαίου (και) στη χώρα μας, εδώ και τριάντα χρόνια, ήταν να επιβληθούν σε πρώτη φάση «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» στη λειτουργία του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ κ.λπ.) και σε επόμενο στάδιο οτιδήποτε δημόσιο να περιέλθει -στη φτηνότερη δυνατή τιμή- ολοκληρωτικά στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων, προς ασύδοτη εκμετάλλευση. Η σκανδαλώδης συμφωνία που υπογράφτηκε από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) του ΟΤΕ με την (κυβερνητική) διοίκησή του, πέρα από την εξαγορά της παλιάς γενιάς των 5-6.000 εργαζομένων (με σχεδόν 2 δισ. ευρώ που ασφαλώς θα επιβαρύνουν το Δημόσιο, και όπως πάντα κυρίως τους φτωχότερους πολίτες), σημαίνει και κάτι πολύ χειρότερο: ανοίγει το δρόμο της πιο σκληρής επιβολής των «ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων» σε όλες τις ΔΕΚΟ και, αύριο, σε όλο τον δημόσιο τομέα. Με λίγα λόγια, ό,τι επικρατεί εκεί, στη ζούγκλα των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, σταδιακά θα εφαρμόζεται και στον δημόσιο: περισσότερες, εντατικότερες και φτηνότερες ώρες δουλειάς, ελάχιστη σταθερότητα των θέσεων εργασίας, αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τις νέες γενιές εργαζομένων κ.ο.κ.

Η συντριπτική ήττα του συνδικαλιστικού κινήματος δεν ήρθε φέτος από τον ουρανό. Εδώ και χρόνια χάνονται πολλές μάχες. Πρώτα απ' όλα η ίδια η ΓΣΕΕ απώλεσε, με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, την οποιαδήποτε επαφή της με την πλειονότητα του κόσμου της εργασίας (του ιδιωτικού τομέα), ο οποίος χρόνο με το χρόνο έβλεπε να επιδεινώνεται ραγδαία η θέση του. Στην ουσία, κι αυτές οι φτωχές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπως και πολλές άλλες κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις που υπογράφονται κάθε χρόνο από τα συνδικάτα, δεν εφαρμόζονται. Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν προσλαμβάνονται με καμιά επίσημη μισθωτή σχέση, δεν ασφαλίζονται πουθενά και προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση να συνδεθούν έστω και τυπικά με κάποιο σωματείο.

Οσο λοιπόν ο ιδιωτικός τομέας (με τις αλλεπάλληλες «θατσερικού» τύπου νομοθετικές αλλαγές της τελευταίας 15ετίας), κερδοσκοπούσε στις πλάτες των εργαζομένων, όσο το ασφαλιστικό σύστημα ξεπουλιόταν και οι Επιθεωρήσεις Εργασίας και τα δικαστήρια έκαναν ότι δεν καταλάβαιναν τι γινόταν, τόσο μεταλλάσσονταν και αγρίευαν τα περίφημα «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» που θα ...έσωναν και τον δημόσιο τομέα. Πολύ αργά για δάκρυα.

Σ' αυτή την πορεία καταστροφής της ζωής και της αξιοπρέπειας της εργατικής τάξης δεν έχουν μόνο ευθύνη οι κυβερνήσεις. Μεγάλο βάρος πέφτει στις ηγεσίες των ίδιων των συνδικάτων που φρόντιζαν, συντεχνιακά και πελατειακά, να ικανοποιούν μονάχα τις «παλιές γενιές» συνδικαλισμένων εργαζομένων: με κάποια ψίχουλα αυξήσεων και ορισμένες «ευεργετικές εξαιρέσεις», κάθε φορά που επιβάλλονται νέα αντεργατικά ή αντιασφαλιστικά μέτρα, ξεχνώντας συνειδητά το άθλιο μέλλον που διαμόρφωναν για τους εκτός Συλλογικών Συμβάσεων, τύποις συναδέλφους τους, για τους εκτός συνδικάτων. Αγνοούσαν όλους τους νεότερους εργάτες που θα προσπαθούσαν να ενταχθούν στη «νέα οικονομία».

Μην πάμε μακριά. Κι εμείς οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν είμαστε σε πολύ διαφορετική θέση. Γι' αυτό ίσως δεν μας επιτρέπεται να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Κάθε χρόνο οι Συλλογικές μας Συμβάσεις αυξάνουν το άνοιγμα της ψαλίδας των αμοιβών σε βάρος των νεότερων γενιών, αφήνουν απ' έξω τα μη μέλη των Ενώσεων (έως ότου δεήσει το υπουργείο να επικυρώσει τις ΣΣΕ), δεν αναφέρονται στις στρατιές συναδέλφων μας που δουλεύουν υποχρεωτικά με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών ή κερδίζουν «μαύρα» λεφτά. Αγνοούν όσους εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (στην ΕΡΤ πολλές εκατοντάδες) και δεν καλύπτουν κανέναν απ' όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις υπεργολάβων-παραγωγών των ΜΜΕ. Και όλοι αυτοί, οι «ακάλυπτοι», οι «ανασφαλείς» και οι εκτός ασφαλιστικού συστήματος, σε λίγο θα αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων και στους κλάδους της Ενημέρωσης.

Κι έτσι δεν αποκλείεται να δούμε σε λίγο και την ΕΣΗΕΑ, λ.χ., να πολιτεύεται με τον τρόπο της ΟΜΕ-ΟΤΕ.

 

 

(Ελευθεροτυπία, 4/6/2005)

 

www.iospress.gr