Κυβέρνηση Καρατζαφέρη;


"Δεν αισθανόμαστε αμνοί και αχαμνοί"
    
(Γ. Καρατζαφέρης, 18/2/2006) 

Οπως συνέβη σε πολλές χώρες της Ευρώπης έτσι και στην Ελλάδα διαπιστώνουμε ότι τα πολιτικά κόμματα αντιδρούν με σπασμωδικό τρόπο απέναντι στην ανερχόμενη ακροδεξιά. Θορυβημένα από την άνοδο του κόμματος ΛΑΟΣ που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, κυβέρνηση και αντιπολίτευση σπεύδουν να κάνουν τα ίδια λάθη μ' εκείνα που στοίχισαν στις ευρωπαϊκές χώρες τη γιγάντωση των ακροδεξιών ρευμάτων τα οποία ποντάρουν στην οικονομική ανασφάλεια, την ανεργία και το μεταναστευτικό ρεύμα για να εδραιώσουν τη ρατσιστική και ξενόφοβη προπαγάνδα τους.

Μετά την επιτυχία του στις Νομαρχιακές του 2002 και την εκλογή του στις Ευρωεκλογές του 2004 ο κ. Καρατζαφέρης κατόρθωσε να πείσει τις άλλες πολιτικές ομάδες και κυρίως τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης να πάψουν να τον εντάσσουν στο χώρο της ακροδεξιάς. Αλλοτε με απειλές αγωγών και μηνύσεων (που πραγματοποίησε εναντίον του «Βήματος»), άλλοτε επιστρατεύοντας το ιδιότυπο χιούμορ και το πληθωρικό του προφίλ, αναδείχτηκε σε έναν από τους πιο προσφιλείς καλεσμένους των τηλεοπτικών παραθύρων.

Είναι αλήθεια ότι τα δύο μεγάλα κόμματα μέχρι πρόσφατα δεν έβλεπαν με κακό μάτι τη διεύρυνση της επιρροής του κ. Καρατζαφέρη, το καθένα φυσικά για τους δικούς του λόγους. Το ΠΑΣΟΚ είχε την προφανή σκοπιμότητα να μειωθεί η εκλογική βάση της κυβέρνησης. Από την άλλη μεριά, η Ν.Δ. πίστευε ότι είναι προτιμότερη η μεταφορά των ψήφων διαμαρτυρίας προς το «συγγενικό» ΛΑΟΣ παρά προς το ΠΑΣΟΚ. Και τώρα που διαπίστωσαν ότι κινδυνεύουν να χάσουν περισσότερα απ' όσα έλπιζαν να κερδίσουν από την εδραίωση ενός ακροδεξιού κόμματος, τρέχουν και δεν φτάνουν. Αλλά δυστυχώς τρέχουν προς τη λάθος κατεύθυνση.

Μικρό παράδειγμα: το μόνο που βρήκαν να προσάψουν στον κ. Καρατζαφέρη τα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης στη Θεσσαλονίκη είναι η ...καταγωγή του από την Πελοπόννησο. Για να λάβουν την εύκολη απάντηση από το μετριόφρονα Λαάρχη ότι κι ο Παύλος Μελάς δεν ήταν Μακεδόνας.

Βέβαια είναι λίγο αργά. Θυμίζουμε ότι στις προηγούμενες Νομαρχιακές εκλογές, ο κ. Καρατζαφέρης και η ακροδεξιά του είχε στηρίξει τους συνδυασμούς της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία και είχε σταυροδοτήσει δικούς του υποψήφιους συμβούλους (βλ. «Ιός» 10/11/02). Ο κ. Ψωμιάδης και ο κ. Παπαγεωργόπουλος που τώρα προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν από τους «ονειροπόλους» (κατά τον κ. νομάρχη) φασίστες, εγκωμίαζαν τότε την αγωνιστικότητα και τη δημοκρατικότητα του κ. Καρατζαφέρη. Αντί, λοιπόν, να αντιπαρατεθεί με τις θέσεις της ακροδεξιάς, η κυβέρνηση επιλέγει να τις υιοθετήσει, νομίζοντας ότι θα επασυνδεθεί έτσι με την εκλογική βάση του ΛΑΟΣ. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το περιγράφει με περισσή αυταρέσκεια ο ίδιος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σε συνέντευξη που έδωσε στον Παύλο Βλάχο για το «Ιωάννινα TV» (21/2):

«Εμείς θέλουμε να έχουμε μια παρέμβαση για να φέρουμε τα πράγματα προς τα εδώ. Ηδη, χωρίς να είμαστε στο Κοινοβούλιο, βλέπετε ότι κυβερνάμε. Πολλοί εξ αυτών που επελέγησαν για υπουργοί, επελέγησαν για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο Καρατζαφέρη. Ετσι δεν είναι; Αρα, ήδη χαράσσουμε κυβερνητική πολιτική. Οταν λοιπόν διά της παρουσίας μας και μόνο ο κ. Καραμανλής αναγκάζεται και βάζει ανθρώπους των δικών μας αντιλήψεων στα υπουργεία, σημαίνει ότι κυβερνάμε, έξω από τη Βουλή. Κυβερνάμε. Αρα υιοθετεί τις θέσεις μας. Οι επιλογές των προσώπων που κάνει τώρα, είναι κάτω από το πλέγμα "αμάν, μήπως πάει κόντρα ο Καρατζαφέρης". Οπως έχασαν με τον Τζαννετάκο. Γιατί αν είχε βάλει τον Πολύδωρα, θα είχε πάρει τη Νομαρχία. Αρα, λοιπόν, κυβερνάμε ούτως ή άλλως».

Οσο κι αν είναι υπερβολικές αυτές οι εκτιμήσεις του κ. Καρατζαφέρη, είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση επιλέγει να στραφεί προς τα δεξιά, επιδεικνύει «πυγμή» απέναντι στους απεργούς, κινδυνολογεί για τα ζητήματα ασφάλειας και απωθεί τις επιλογές στην εξωτερική πολιτική που μπορεί να στεναχωρήσουν τον κ. Καρατζαφέρη (Κυπριακό, ΠΓΔΜ, κ.λπ.). Αλλά αυτή η ιδιότυπη «συγκυβέρνηση» δεν μπορεί να έχει παρά μόνο έναν κερδισμένο: τον ίδιο τον κ. Καρατζαφέρη και την ακροδεξιά παρέα του.
 

 

(Ελευθεροτυπία, 4/3/2006)

 

www.iospress.gr