Camera Obscura


"Δεν δίνω ρεσιτάλ μετριοφροσύνης"
     
(Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, Alpha,12/3/2006)

Μας έκανε και πάλι την τιμή ο κ. Τριανταφυλλόπουλος στην εκπομπή του της περασμένης Κυριακής να αναφερθεί στην "Ε" και ειδικά στον "Ιό". Μίλησε πάλι για "εσμό ανθρώπων που παριστάνουν τους ανεξάρτητους" και μας απέδωσε "αθλιότητα", "βλακεία", "κακοήθεια" και "ανοησία". Μετά από όσα σούρνει η εφημερίδα την οποία εκδίδει ο κ. Μ. στο κανάλι με το οποίο συνεργάζεται ο ίδιος, αυτοί οι χαρακτηρισμοί μοιάζουν ήπιοι και αθώοι. Σχεδόν κολακευτικοί. Τον ευχαριστούμε λοιπόν για τα καλά του λόγια.

Σημασία έχει η ουσία της υπόθεσης. Ο κ. Μ. μετέδωσε αποσπάσματα από μια παλιά ιδιωτική συζήτησή του με την Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, στο σπίτι του, κατά τη διάρκεια φαγητού. Η συνομιλία "κατεγράφη με δική μου ευθύνη" μας λέει ο κ. Μ.. Και με κρυφή κάμερα, προσθέτουμε εμείς. Επί τη ευκαιρία, λοιπόν, ο κ. Μ. θυμήθηκε ένα παλιό κείμενο του "Ιού", στο οποίο υπενθυμίζαμε ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε κι αυτός φιλοξενηθεί στο σπίτι του. "Ναι, φιλοξενήθηκε και έμεινε στο σπίτι μου", παραδέχτηκε ο κ. Μ. "Και μιλούσα μαζί του, όπως έχει το δικαίωμα ο δημοσιογράφος να τον βάλει στον καναπέ, να του δώσει ένα καφέ, να μιλήσει μαζί του. Και τον σεβάστηκα απόλυτα". Στη συνέχεια ο κ. Μ. μας αποδίδει ότι τον θεωρούμε "καταδότη του Ξηρού" και ότι γράφουμε πως συνελήφθη εξαιτίας του.

Πρόκειται φυσικά περί αστειότητας. Ούτε γράψαμε ποτέ κάτι τέτοιο ούτε θεωρούμε τον κ. Μ. παντογνώστη, έτσι ώστε να του αποδίδουμε τη γνώση των μελών της 17Ν. Απλώς θεωρούμε ότι αυτή η πρακτική -που τείνει να γενικευτεί- δηλαδή η υποβολή ορισμένων πολιτών που απασχολούν τη δικαιοσύνη σε "φιλικές κατ' οίκον συνεντεύξεις" οι οποίες μεταδίδονται μεταχρονολογημένες και αποσπασματικά, υπερβαίνει τα όρια της δημοσιογραφικής έρευνας και παραβιάζει κατάφωρα το τεκμήριο αθωότητας των υπόπτων ή των κατηγορουμένων.

Οι συνεντεύξεις -ειδικά όσες αποτελούν ιδιωτικές συνομιλίες και καταγράφονται κρυφά- δεν μπορεί σε ένα κράτος δικαίου να υποκαταστήσουν τις ανακριτικές πράξεις. Οι ανακρίσεις τηρούν ορισμένους κανόνες: παρουσία ή συμβουλή δικηγόρου, δικαίωμα σιωπής, συγκεκριμένη κατηγορία και ακριβή καταγραφή, πιστοποιούμενη από τον ανακρινόμενο.

Ανεξάρτητα από την πρόθεση του δημοσιογράφου, διαπιστώσαμε ότι κάποιες τέτοιες συνεντεύξεις χρησιμοποιούνται για την ενοχοποίηση κατηγορουμένων. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνεντεύξεις του Σάββα Ξηρού, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στο σκεπτικό της απόφασης για να καταδικάσουν κάποιους κατηγορουμένους στην πρώτη δίκη της 17Ν. Η γνησιότητα των συνεντεύξεων αυτών αμφισβητείται στο Εφετείο από τον συνήγορο των αδελφών Ξηρών κ. Γκουντούνα (βλ. Πρακτικά 2/2/06).

Αλλά και στην ίδια εκπομπή της περασμένης Κυριακής, μετά τη μετάδοση ενός μικρού αποσπάσματος από τη συζήτηση με την κυρία Μπουρμπούλια, διαπιστώθηκε από τους καλεσμένους (Μπάμπης Παπαπαναγιώτου) ότι "η κυρία Μπουρμπούλια δεν μπορεί τώρα να κάνει βήμα πίσω απ' όσα λέει εδώ". Σ' αυτό συμφώνησε ο κ. Μ. Το επανέλαβε και ο κ. Χατζηνικολάου στο δελτίο ειδήσεων της Δευτέρας. Κατά συνέπεια, η κατηγορούμενη εμφανίζεται να "ομολογεί" προτού καν απολογηθεί.

Οσο για το "τεκμήριο αθωότητας", αυτό φαίνεται είναι για τους αφελείς. Ο κ. Μ. έχει βγάλει ήδη την ετυμηγορία του: "Βλέποντας το αίσχος γύρω της (η Μπουρμπούλια) και την αρπαχτή, σκέφτηκε ότι ευκαιρία είναι να βγάλουμε κι εμείς 5 δραχμές. Αφού οι άλλοι τ' αρπάζουν, ας βάλουμε κι εμείς 5 φράγκα (στην τσέπη)".

Δεν αδικήσαμε λοιπόν τον κ. Μ. Περιγράψαμε ακριβώς αυτό που κάνει. Προσθέτουμε, μάλιστα, ότι έχει προχωρήσει και ένα βήμα ακόμα. Μέχρι σήμερα το άλλοθι όσων χρησιμοποιούν παρόμοιες μεθόδους (κρυφές κάμερες, κ.λπ.) ήταν ότι αποκαλύπτουν έτσι σοβαρά αδικήματα. Ομως την τελευταία περίοδο διαπιστώσαμε ότι από την ίδια εκπομπή προβάλλεται προϊόν παγίδευσης των τηλεφώνων του Πανεπιστημίου, προκειμένου να στηλιτευτεί κάποιο "ηθικό" θέμα, χωρίς να προκύπτει κανενός είδους παρανομία! Μετά λοιπόν τα τηλεδικεία, προχωρούμε στα τηλε-κατηχητικά.

Καληνύχτα και καλή τύχη.
 

 

(Ελευθεροτυπία, 18/3/2006)

 

www.iospress.gr