«Κουμπαριές» και στο ΤΣΠΕΑΘ;
 

«Η κυβέρνηση δεν θα συγκαλύψει οποιαδήποτε υπόθεση διαφθοράς»
         
(Θ. Ρουσόπουλος, 12/9/2006)

Σε μια χώρα με παραοικονομία κοντά στο 35% (της «επίσημης οικονομίας»), με μία στις δύο «επίσημες» επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγει (όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) και με την εισφοροκλοπή από τους εργοδότες μόνο προς το ΙΚΑ να ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, 23/8), ήταν επόμενο να έρθουν στο φως μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς - με ή χωρίς «κουμπάρους».

Ανάμεσα στ' άλλα σκάνδαλα διαφθοράς, η αποκάλυψη του τηλεοπτικού σταθμού Alpha (11/9) για την απάτη ορισμένων κατασκευαστικών εταιρειών, οι οποίες έκλεβαν από τους εργαζομένους και το ΙΚΑ ένσημα εκατομμυρίων ευρώ, μας έκανε μεγάλη εντύπωση: «Πλήρωναν ό,τι εισφορές ήθελαν για όσους εργαζομένους επιθυμούσαν, χωρίς ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων», δήλωσε την επομένη ο διοικητής του ΙΚΑ Γ. Βαρθολομαίος. Καλά που υπάρχει η ερευνητική δημοσιογραφία του Alpha και τα βγάζει στη φόρα όλα. Ε, όχι κι όλα, σκεφτήκαμε, έχοντας υπόψη μας μια ιστορία καθημερινής τρέλας σε ασφαλιστικό ταμείο του Τύπου (ΤΣΠΕΑΘ), που ήρθε στην επιφάνεια, μες στο κατακαλόκαιρο, χωρίς φυσικά να απασχολήσει την ειδησεογραφία των κυρίαρχων των «οκτώ».

Μια συνδικαλιστική παράταξη, η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος», υποχρεώθηκε να προσφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη όταν διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο Ταμείο δεν δίνει, παρά τις σχετικές επιστολές του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, τους ισολογισμούς του ΤΣΠΕΑΘ και κυρίως τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων ενημέρωσης - διότι αυτές αποτελούν «προσωπικά δεδομένα», όπως διατείνονταν κύκλοι του ΤΣΠΕΑΘ εδώ και χρόνια. Ο Συνήγορος του Πολίτη δικαίωσε τους συνδικαλιστές και έτσι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ άρχισαν να καταλαβαίνουν πως και το δικό τους Ταμείο ανήκει στην κατηγορία των κακοδιοικούμενων ασφαλιστικών οργανισμών για τους οποίους ο Σάββας Τσιτουρίδης, στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, προβλέπει ότι εφεξής «θα εκπίπτουν οι διοικήσεις τους, εφόσον δεν είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, δεν καταρτίζουν ισολογισμούς, αναλογιστικές μελέτες κ.λπ.».

Αν και ισολογισμούς δεν έδωσε το ΤΣΠΕΑΘ, από τα πρώτα (πρόχειρα) στοιχεία που υποχρεώθηκε να αποστείλει στα σωματεία του Τύπου προκύπτουν ενδιαφέροντα πράγματα. Για παράδειγμα, τα ΜΜΕ του «παιδιού του λαού» Γιώργου Τράγκα χρωστούν 672.684 ευρώ, αλλά και οι απαστράπτουσες επιχειρήσεις Κοντομηνά (δηλαδή ο Alpha, TV και ραδιόφωνο) χρωστούν άλλα 1.181.164 ευρώ. Οι εργοδότες του Τύπου, αυτοί και πολλοί άλλοι, πέραν των υπόλοιπων εισφοροδιαφυγών τους, παρακρατούν και το 8,5% από τους μισθούς των εργαζομένων τους, που έπρεπε να κατατεθεί στο Ταμείο. Συνεπώς, στην περίπτωση που αυτά τα τεράστια ποσά (από τις αμοιβές των εργαζομένων) δεν αποδίδονται ποτέ στο Ταμείο, είτε με τη μέθοδο του διακανονισμού των οφειλών... στο διηνεκές είτε αποκρύπτονται και δεν διασταυρώνονται από τις ανύπαρκτες υπηρεσίες του Ταμείου με διάφορα τεχνάσματα, βρισκόμαστε ενώπιον μιας κλασικής περίπτωσης υπεξαίρεσης.

Τον Οκτώβριο του 1999 ο τότε υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδης κατέθεσε στη Βουλή ορισμένα από τα «ρυθμισμένα» χρέη των καναλαρχών προς το ΤΣΠΕΑΘ: Ο Antenna, π.χ., χρωστούσε 2,3 δισ. δρχ. και το Mega 1,3 δισ. δρχ. Αν, όμως, ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία που έδωσε στις ενώσεις των εργαζομένων στις 9/8/2006 το ΤΣΠΕΑΘ, θα διαπιστώσουμε ότι και τα δύο κανάλια φέρονται να μην οφείλουν πλέον ούτε δεκάρα. Στον δε τελευταίο ισολογισμό (χρήση 2005) μεγάλων εκδοτικών οργανισμών αναγράφεται οφειλή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ προς το ΤΣΠΕΑΘ, αλλά στους πρόχειρους καταλόγους με τους οφειλέτες του, που έδωσε το ίδιο το Ταμείο, δεν αναφέρει τίποτα. Εκτός κι αν οι συγκεκριμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες έδειξαν αναπάντεχο ζήλο και εξόφλησαν μονομιάς τις οφειλές τους προς το ΤΣΠΕΑΘ, αρνούμενοι πεισματικά να περιμένουν τις νέες ρυθμίσεις με τις 96 δόσεις, τις εκπτώσεις και τα άλλα δωράκια προς τους «νταβατζήδες», που έχει ήδη ετοιμάσει ο κ. Τσιτουρίδης, ακολουθώντας και επαυξάνοντας τις ανάλογες διευκολύνσεις του 1999 (48 δόσεις) και του 2004 (80 δόσεις) των σοσιαλιστών προκατόχων του.

 

(Ελευθεροτυπία, 16/9/2006)

 

 

www.iospress.gr