Ο κυρίαρχος των οχτώ
 

«Ατιμη κοινωνία, άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους κατεβάζεις στα Τάρταρα»
         
(ατάκα από ελληνική ταινία)

Εχασε τη μιλιά του για δύο εικοσιτετράωρα «ο Νομάρχης» (όπως αποκαλεί ο ίδιος τον εαυτό του, λες και δεν υπάρχουν άλλοι νομοί στην Ελλάδα), βλέποντας τον πιο στενό του συνεργάτη να οδηγείται στον Κορυδαλλό. Αλλά πολύ γρήγορα διαπίστωσε ότι οι φόβοι του ήταν αδικαιολόγητοι. Οι ίδιοι τηλεοπτικοί αστέρες -που τους στόλισε με όλα τα γνωστά κοσμητικά των Λαδάδικων- τον καλοδέχτηκαν στην πασαρέλα του ΤΟΡ-10 της τηλεόρασης. Οι ίδιοι αγωνίζονται τώρα να τον αποδώσουν λευκό και πάλι στη νομαρχία του. Φτάνει μια μικρή δήλωση στην αρχή κάθε δελτίου, ότι δηλαδή δεν περιλαμβάνει ο κ. Ψωμιάδης τον εκάστοτε τηλεοπτικό οικοδεσπότη του στη «δημοσιογραφική αλητεία της Αθήνας» και ότι δεν εννοούσε αυτόν, όταν αναφερόταν στα στρινγκ που φορούν κάτω από το παντελόνι κάποιοι τηλεοπτικοί αστέρες.

Από κει και πέρα είναι έτοιμοι όλοι οι συνομιλητές του να του αποδώσουν τα εύσημα του αγωνιστή, του έντιμου, του λεβέντη, δίνοντας το δικό τους νόημα στα γνωστά μισαλλόδοξα, θρησκόληπτα και τοπικοεθνικιστικά κηρύγματά του. Αλλά πώς έγινε άραγε τόσο δημοφιλής στη Θεσσαλονίκη ο κ. Ψωμιάδης; Δεν είναι οι ατέλειωτες τηλεώρες με μόνιμο παράθυρο ανοιχτό στον νομάρχη που του έδωσαν τα μεγάλα ποσοστά; Δεν είναι τα γλέντια και τα τραγούδια του που παίζουν επί χρόνια τα τηλεπρωινάδικα και τηλεξενυχτάδικα; Δεν είναι οι τόσο ευπρόσδεκτες από τα κανάλια απόψεις του, από τις παρελάσεις και τον Οδυσσέα Τσενάι μέχρι τα παρεκκλησιαστικά κηρύγματα και από την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας μέχρι την τρομοκρατία;

Ακόμα και τώρα που έχασε την ψυχραιμία του, όταν είδε τη φαμίλια του να κινδυνεύει, και πάλι τα αθηναϊκά κανάλια βγάζουν το φίδι από την τρύπα. Από τον Τέρενς Κουίκ που αυτοχρίστηκε περίπου σαν εν Αθήναις εκπρόσωπός του μέχρι τον Γιώργο Τράγκα που κλαίγοντας σχεδόν εκλιπαρούσε την εύνοιά του, αλλά και τον Γιώργο Αυτιά που μας διαβεβαίωσε για την εντιμότητά του. Ακόμα και ο κ. Χατζηνικολάου αποφάνθηκε ότι είναι έντιμος «ο Νομάρχης», την ίδια ώρα που μας έλεγε ότι δεν εγγυάται για κανέναν πέραν του εαυτού του!

Παίρνοντας θάρρος εκείνος τους ειρωνεύεται, αποκαλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους φιρφιρίκους και ξαναρχίζει: «Εγώ είμαι ο Νομάρχης», «εγώ είμαι η σχολή Ψωμιάδη», «εγώ είμαι αρσενικός». Κι όλα αυτά αναγορεύονται σε πολιτικές και ηθικές αξίες. «Ρωτάω το νομάρχη που δεν μασάει τα λόγια του» αναφωνεί ο Παυλόπουλος το βράδυ στις ειδήσεις του ALTER. Για να πάρει την απάντηση: «Εσύ θέλεις τον Ψωμιάδη στην κάμερα»!

Για ποιο λόγο ακριβώς είναι αγωνιστής ο κ. Ψωμιάδης και τι είναι εκείνο το καλό που έχει κάνει στο νομό του το ξέρουν μόνο ο Πανάγος και οι άλλοι στενοί του φίλοι, καθώς και οι τηλεοπτικοί αστέρες, με τους οποίους διατηρεί αυτές τις σχέσεις έρωτα και μίσους, με κουμπάρο πάντα την AGB. Αυτό που γνωρίζουμε όλοι οι υπόλοιποι είναι ότι δεν υπάρχει καμιά βελτίωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης ή στην περιφέρειά της ή στα δάση της ή στο νερό της που να μπορεί να αποδοθεί στην ξεχωριστή προσφορά του. Εθνικιστικές φιέστες, αρνήσεις για δημιουργία μονάδων απεξάρτησης, διορισμοί κουμπάρων, αρπαχτές κάποιων, εξυπηρετήσεις ημετέρων και πολλές δημόσιες εμφανίσεις στα καταραμένα αθηναϊκά κανάλια. Αυτές είναι οι γνωστές στο κοινό δραστηριότητες του νομάρχη.

Το θλιβερό σ' όλη αυτή την ιστορία είναι ότι το κατασκεύασμα αυτό των καναλιών είναι έτοιμο να καταρρεύσει, να εξαφανιστεί σαν τηλεοπτικό καρτούν, όταν παύσει να πουλάει αυτή η καρικατούρα που έχει δημιουργήσει ο ίδιος και τα κανάλια που τον φιλοξενούν ή όταν δεν εξυπηρετεί πλέον τους ευρύτερους κομματικούς σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή. Και τότε οι πρώτοι που θα τον κατασπαράξουν θα είναι οι ίδιοι που χάριν της τηλεθέασης τώρα κάθονται και τον ακούν να τους περιγελά αδιαμαρτύρητα.

 

(Ελευθεροτυπία, 23/9/2006)

 

 

www.iospress.gr