Το phasing out του κ. Αλογοσκούφη
 


"Δικαίωση Αλογοσκούφη"
           
(«Απογευματινή», «Βραδυνή»,11/10/2006)

Με τη γενναία αναθεώρηση του ΑΕΠ που αποφάσισε ο κ. Αλογοσκούφης γίναμε ως γνωστόν όλοι πλουσιότεροι κατά 25%. Αλλά για να σιγουρευτούμε, ερευνήσαμε τις συνέπειες που έχει αυτός ο αιφνίδιος πλουτισμός σε μια από τις λιγότερο προνομιούχες περιοχές της Ελλάδας. Ξεφυλλίζοντας τις πρόσφατες διαδικτυακές σελίδες του υπ. Οικονομίας ανακαλύψαμε μεταξύ άλλων την 3η Εγκύκλιο για την κατάρτιση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 που εκδόθηκε από το υπ. Οικονομίας τον Ιούνιο του 2006. Η εγκύκλιος αυτή κατανέμει τα αναπτυξιακά προγράμματα των επόμενων χρόνων σε όλη την Ελλάδα με τις αντίστοιχες συμμετοχές της Ε.Ε. και έχει συνταχθεί πριν από την αναθεώρηση του ΑΕΠ. Επιλέγοντας λοιπόν την περιοχή της Δ. Μακεδονίας και ειδικά το νομό Φλώρινας -που είναι γνωστό ότι ανήκει στις φτωχές περιοχές- εντοπίσαμε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ολη η περιοχή Δ. Μακεδονίας χαρακτηρίζεται στην Εγκύκλιο με το μυστηριώδη όρο «phasing out». Τι είναι πάλι αυτό; Είναι η ένταξή της -λόγω των μονάδων της ΔΕΗ- στις περιφέρειες στατιστικής σύγκλισης (phasing out) της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, το ακαθάριστο κατά κεφαλήν περιφερειακό προϊόν της Δυτικής Μακεδονίας υπολογίζεται ότι υπερβαίνει πλέον το 75% του μέσου κοινοτικού όρου της «Ευρώπης των 25», με λίγα λόγια «αναβαθμίζεται» σε μια περιφέρεια που είναι «σχεδόν πλούσια» και κατά συνέπεια θα χρηματοδοτηθεί πολύ λιγότερο από το Δ' ΚΠΣ (2007-2013).

Στο Γ' ΚΠΣ η κοινοτική συνδρομή στο ΠΕΠ Δ. Μακεδονίας ήταν 390 εκατ. ευρώ, ενώ στο Δ' προβλέπεται κοινοτική συνδρομή 467 εκατ. ευρώ. Φαινομενικά υπάρχει αύξηση κατά 77 εκατ. ευρώ, ωστόσο η περιφέρεια δεν θα χρηματοδοτηθεί καθόλου από Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (δηλαδή προγράμματα των υπουργείων).

Στους 4 νομούς της περιφέρειας αυτής έχουν ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.556.886.818 ευρώ (με χρηματοδότηση από την περιφέρεια και τα κεντρικά υπουργεία). Η κοινοτική συνδρομή των 467 εκατ. ευρώ για το Δ', ακόμη και με μια σχετικά χαμηλή εκτίμηση της κοινοτικής συμμετοχής σε 70%, αντιστοιχεί σε έργα ύψους 667 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε τα μισά από ό,τι στο Γ' ΚΠΣ. Αυτό που διαπιστώνεται δηλαδή είναι ότι η «αναβάθμιση» της Δ. Μακεδονίας στην κατηγορία του «phasing out» δεν είναι παρά η υποβάθμισή της σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση έργων τα επόμενα χρόνια, τόσο από τα κοινοτικά ταμεία όσο και από το ελληνικό κράτος.

Η μόνη μορφή χρηματοδότησης που θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή την περιοχή, «διορθώνοντας» κάπως τις επιπτώσεις του «phasing out», θα ήταν το Ταμείο Συνοχής. Αλλά και αυτό το ενδεχόμενο περιορίζεται δραστικά, μετά τη «διορθωτική» κίνηση του υπ. Οικονομίας που αύξησε το ΑΕΠ κατά 25% επιταχύνοντας -πλασματικά βέβαια- τη σύγκλιση της περιοχής με τους ευρωπαϊκούς δείκτες ανάπτυξης. Αυτό σε μια περιοχή που μαστίζεται από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.

Ειδικά για το νομό Φλώρινας, ούτε μια απλή μελέτη τηλεθέρμανσης δεν χρηματοδότησε το κράτος, ενώ αποκλείστηκε από την τωρινή κυβέρνηση ένα επίδομα πετρελαίου για μια περιοχή που ο χειμώνας κρατάει 8 μήνες. Η αναπροσαρμογή του ΑΕΠ αποκλείει τώρα τη Φλώρινα και από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Επιπλέον ο νομός λόγω των περιορισμών που έχει μονομερώς εφαρμόσει η Ελλάδα στα σύνορά της με την ΠΓΔΜ έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τόσο στο εμπόριο όσο και στον τουρισμό. Ηρθε και το «δεκάρι» της υπουργού Παιδείας για να αδειάσει και τα ΤΕΙ που μαζί με τα τμήματα των ΑΕΙ αποτελούσαν πνοή ζωής για την περιοχή. Το μέλλον που επιφυλάσσει η μητέρα πατρίδα για τον ακριτικό νομό μάλλον διαγράφεται καθαρότερα παρά ποτέ στις κορυφογραμμές των ξεχασμένων βουνών.

Η αναθεώρηση του ΑΕΠ με τις οικονομικές αλχημείες του κ. Αλογοσκούφη δεν είναι λοιπόν απλή «δημιουργική λογιστική». Οι τραγικές συνέπειές της θα γίνουν πολύ σύντομα αισθητές και μάλιστα περισσότερο στις περιοχές της χώρας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

 

(Ελευθεροτυπία, 14/10/2006)

 

 

www.iospress.gr