Το ματωμένο πρόσωποΑπάντηση σε όσους επιμένουν να αρνούνται το γεγονός του βάρβαρου βασανισμού από την ΟΠΚΕ της Θεσσαλονίκης του Κύπριου φοιτητή το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου δίνουν οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα για πρώτη φορά και που αποτελούν τμήμα της δικογραφίας που έχει σχηματίσει η Εισαγγελία Εφετών της πόλης. Απεικονίζουν το ματωμένο αποτύπωμα που άφησε το πρόσωπο του φοιτητή πάνω στο πεζοδρόμιο και έχουν ληφθεί από την καθηγήτρια Ελένη Χοντολίδου, ενώ η εικαστική παρέμβαση ανήκει στον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργο Διβάρη. Ηταν κι οι δυο τους αυτόπτες μάρτυρες στο επεισόδιο και κατέθεσαν μαζί με τους άλλους έξι συναδέλφους τους τη σχετική μηνυτήρια αναφορά.

 Από τον καθηγητή Δημήτρη Χασάπη, που ήταν κι αυτός αυτόπτης μάρτυρας του δημόσιου ξυλοδαρμού του νέου, ζητήσαμε ένα σχόλιο για κείνο το βράδυ:

«Είδαμε εκείνο το βράδυ να δρουν στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα και σε συνδυασμό, τρεις δυνάμεις της Αστυνομίας, πέρα από εκείνη την Αστυνομία, την οργάνωση και λειτουργία τής οποίας ορίζουν οι νόμοι. Είδαμε ένα ένστολο αστυνομικό σώμα που παρακολουθούσε τα γεγονότα, αποτελούμενο από αστυνομικούς που, κατά δήλωσή τους, δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν και δεν είχαν όνομα. Είδαμε άνδρες με πολιτική περιβολή και μάσκες στα πρόσωπα, που δήλωναν αστυνομικοί, να πρωταγωνιστούν στον άγριο ξυλοδαρμό ενός νέου ανθρώπου, να προβαίνουν σε αναίτιες, εκτός χρόνου και χώρου, συλλήψεις νέων, και να επιβάλλουν ένα κλίμα τρομοκρατίας στους περί το πανεπιστήμιο χώρους σε βάρος φοιτητών και πανεπιστημιακών, που αποχωρούσαν από τις εκδηλώσεις που είχαν οργανωθεί μέσα στο πανεπιστήμιο. Είδαμε ένα σώμα κρούσης με πολιτική περιβολή και χωρίς κουκούλες, το οποίο δρούσε υπό την προστασία της ένστολης Αστυνομίας να πρωταγωνιστεί στην αναζωπύρωση και διόγκωση επεισοδίων μπροστά στην παλιά Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, που ήδη είχε κατευνάσει ο πρύτανης του ΑΠΘ».

Δεν γνωρίζουμε ακόμα την τύχη που είχε η σαφής και τεκμηριωμένη μηνυτήρια αναφορά των καθηγητών του ΑΠΘ. Μέχρι στιγμής, η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης δεν έχει ολοκληρώσει την έρευνα. Οι νεότερες πληροφορίες που συγκεντρώνονται επιβεβαιώνουν την παρουσία του διοικητή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης στο επεισόδιο, ενώ όλη η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. της πόλης βρισκόταν στο ισόγειο του ξενοδοχείου ABC. Οσο για τη μετατροπή των ένστολων αστυνομικών σε κουκουλοφόρους, φαίνεται ότι λύνεται κι αυτό το «μυστήριο». Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, η μεταμφίεση γινόταν σε κλούβες που στάθμευαν στην οδό Π.Π.Γερμανού, δίπλα στη Ροτόντα.

 

(Ελευθεροτυπία, 16/12/2006)

 

 

www.iospress.gr