Αλλος για το Τεπελένι!
 


 "Ποιοι εμπλέκονται στο λούφα-gate"
    
(Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, «Πρώτο Θέμα», 7/1/2007)

Ο στρατός είναι εξ ορισμού ο πιο αντιδημοκρατικός, ο πιο ταξικός και ο πιο διεφθαρμένος θεσμός της σύγχρονης κοινωνίας. Μια κάθετη ιεραρχική δομή, με απόλυτη εξουσία του κάθε «ανωτέρου» προς τον «κατώτερο», ευνοεί φυσικά την ανάπτυξη και τελικά την κατάχρηση της προσωπικής εξουσίας. Οι μύθοι περί «υπεράσπισης της πατρίδας» και «εθνικού χρέους» κρύβουν για τους περισσότερους στρατευόμενους μια άχρηστη και άχαρη περίοδο της ζωής τους, όπου κινδυνεύουν να ξεχάσουν κι αυτά που γνώριζαν, ενώ υποχρεώνονται να υποστούν κάθε λογής εξευτελισμούς, να μετέχουν σε επιδείξεις σαδισμού και ρατσισμού και να υπηρετήσουν ένα πραγματικό σχολείο διαφθοράς.

Δεν θα 'πρεπε λοιπόν να εκπλαγεί κανείς που η συζήτηση, με αφορμή την αποκάλυψη ενός κυκλώματος αγοραπωλησίας πλαστών πιστοποιητικών απαλλαγής από τη στράτευση, διεξάγεται με όρους ακροδεξιού φανατισμού:

- Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και απόστρατοι (με ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι έτοιμοι να κατασπαράξουν την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που δεν τους επιτρέπει να αρχίζουν να απαγγέλλουν καταλόγους «επωνύμων» που απαλλάγηκαν από τη στράτευση, μπλέκοντας σκόπιμα τη νομιμότητα με την παρανομία.

- Ακούγονται ήδη προτάσεις για παράταση της θητείας, λες και πρέπει να τιμωρηθούν οι πολλοί για την ασυδοσία των λίγων.

- Γίνεται ανταγωνισμός λαϊκισμού από ανθρώπους που είναι ζήτημα αν οι ίδιοι υπηρέτησαν σε πιο δύσκολο πόστο από την αναπαυτική τους πολυθρόνα.

- Πρωταγωνιστεί στις «αποκαλύψεις» κάποιος που έχει διαπράξει αυτό για το οποίο κατηγορεί τους άλλους.

- Σε κάθε σχετική συζήτηση θεωρείται απαραίτητη η συμβολή ενός εκπροσώπου του ΛΑΟΣ για να εκδώσει το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων του κάθε τηλεπαρουσιαστή.

Ας μας επιτραπεί, λοιπόν, να σχετικοποιήσουμε την «αποκάλυψη». Οσο αποκρουστική κι αν είναι η διαπίστωση ότι κάποιοι πλήρωσαν αδρά για να εξασφαλίσουν μια απαλλαγή στηριγμένη σε πλαστά δεδομένα, αυτή η απάτη έχει τουλάχιστον μία συνέπεια για εκείνον που την επιχείρησε: τον σφραγίζει με την ιδιότητα του ανίκανου προς στράτευση. Αντίθετα, υπάρχουν σε κάθε στρατεύσιμη σειρά δεκάδες και εκατοντάδες νέοι που υποτίθεται ότι υπηρετούν τη θητεία τους όπως οι άλλοι (έτσι γράφει το απολυτήριό τους), αλλά στην πραγματικότητα εξακολουθούν να ζουν τη ζωή του κανονικού πολίτη. Επώνυμοι, κοσμικοί, γόνοι επιχειρηματιών και πολιτικών ή αθλητές δεν έχουν δυσκολία να περάσουν την κρησάρα που ξεχωρίζει τους «αγαπημένους» του συστήματος.

Η μόνη έκλαμψη «δημοκρατίας» στο στρατό είναι η μικροεξουσία που παρέχεται ακόμα και στο ταπεινότερο γρανάζι του, ακόμα δηλαδή και σε κάποιον χαμηλόβαθμο αξιωματικό, να προσφέρει προστασία σε κάποιον κολλητό, συγγενή ή απλό γνωστό του. Ολος ο στρατός βασίζεται στη λειτουργία του «βύσματος». Είναι μάλιστα τόσο κατοχυρωμένη αυτή η «θεσμική» πρακτική, ώστε οι διοικητές στις ανεπιθύμητες μονάδες των συνόρων υποδέχονται τους νεοσύλλεκτους ως άχρηστους και κατάλληλους μόνο για αγγαρείες και βρισίδι: «Οσοι έρχονται εδώ πάνω, είναι για τον πούτσο». Μ' αυτά τα λόγια θυμάται ένας από τους υπογράφοντες ότι υποδέχονταν σε μονάδα του Εβρου τους νέους που έπαιρναν μετάθεση για τα σύνορα. «Οποιος είναι κάπως χρήσιμος στην κοινωνία κι έχει κάνει κάτι στη ζωή του, έχει τις διασυνδέσεις του κι αυτές τον κρατάνε κάτω».

Αλλά ας μη φανταστεί κανείς ότι αυτές οι απομακρυσμένες μονάδες είναι απαλλαγμένες από τη λογική της λούφας και της συναλλαγής μεταξύ στρατεύσιμων και των αξιωματικών τους. Συμβαίνει το αντίθετο. Οπως είχαμε μάλιστα αποκαλύψει σε παλιότερο δημοσίευμά μας («Τα άδεια μπερέ», 6/8/95) υπάρχει και συγκεκριμένο τιμολόγιο ανταλλαγής ειδών που προσφέρει ο στρατευμένος στη μονάδα για να εξασφαλίσει την πολυπόθητη άδεια.

Κακά τα ψέματα. Ο μόνος που δικαιούται να μιλάει για την υπόθεση αυτή είναι οι ελάχιστοι «αντιρρησίες συνείδησης» που τόλμησαν να αντιταχθούν στη στρατοκρατική λογική στο σύνολό της, αδιαφορώντας για τις σκληρές συνέπειες που εξακολουθούν να υφίστανται στη χώρα μας, εφόσον η Ελλάδα αρνείται πεισματικά να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα στον τομέα αυτό. Ολοι οι άλλοι «αναλυτές», προτού συνεχίσουν τα υπερπατριωτικά τροπάρια, καλά θα κάνουν να κοιτάξουν πρώτα στον καθρέφτη τους.

 

(Ελευθεροτυπία, 13/1/2007)

 

 

www.iospress.gr