Yassou Μαριέττα
 

"Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοι;"
   
(Συντονιστικό καταλήψεων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

Και όταν οι εικοσάρηδες γυρίσουν πίσω στα Πανεπιστήμια, θα μείνει μόνη της η υπουργός με το επιτελείο της, άντε και με την Ακαδημία Αθηνών. Καθάρισε με τους μαθητές, τους δασκάλους και τους καθηγητές, καθαρίζει τώρα και με τους φοιτητές. Μια κι έξω η υπουργός και η κυβέρνηση του «δεν μασάμε» απογύμνωσε το υπουργείο Παιδείας από όλους όσους υποτίθεται ότι αφορά.

Με τις βολικές θεωρίες για μειοψηφίες και πλειοψηφίες και τη βοήθεια των τηλεοπτικών προπαγανδιστών προσπάθησε να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη. Και σε κάποιο βαθμό το κατάφερε, αν εξαιρέσει κανείς τις ζαρντινιέρες, τις μαζικές δηλητηριάσεις με δακρυγόνα και τις στημένες συλλήψεις. Είναι η πρώτη φορά μετά τη χούντα που υπουργός Παιδείας δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τα φοιτητικά ή μαθητικά αιτήματα. Και αφού τους παρέδωσε επί μήνες στα χέρια των πραιτόρων του υπουργού Δημόσιας Τάξης, τώρα ετοιμάζεται να τους στείλει πακέτο και στον υπουργό Αμυνας για να τους στρατεύει μετά το σχολείο και να τελειώνει μια κι έξω με τις νεανικές εξεγέρσεις και ειδικά τις φοιτητικές. Βλέπετε, ακόμα η έννοια του φοιτητή εμπεριέχει, εκτός από το εξαντλητικό διάβασμα, τη συγκίνηση της ανάμνησης του Πολυτεχνείου και της Νομικής, των νεκρών στους αγώνες για την παιδεία, των διαδοχικών φραγμών στα εκάστοτε αυταρχικά κυβερνητικά σχέδια.

Αυτή τη φορά όμως πρόθεση ήταν να τελειώνουμε και με όλα αυτά. Οι νέοι είναι τροχοπέδη στο άρμα της μεταρρύθμισης. Το είπε άλλωστε και ο «σύντροφος» Σαρκοζί: «Πρέπει να τελειώνουμε με τα υπολείμματα του Μάη του '68». Λες και είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ξεκίνησαν με τον Μάη και τώρα συγκρούονται βίαια στους δρόμους. Λες και είναι το κακό σπυρί που κάποτε θα μαραθεί. Αυτό όμως που δεν «είδε» το υπουργείο είναι ότι αυτή τη φορά συνολικά το κίνημα των καταλήψεων ήταν αποφασισμένο, συγκροτημένο στις κινητοποιήσεις του και πάρα πολύ θυμωμένο. Οι γνωστοί-άγνωστοι ή κουκουλοφόροι ή αναρχικοί ή αλήτες κατά τις προσφιλείς εκφράσεις των ΜΜΕ δεν κατάφεραν να αποσπάσουν την κοινή γνώμη από αυτό που έβλεπε στις οθόνες. Την συνολική αντίδραση της νεολαίας στον αυταρχισμό και στον αποκλεισμό.

Τι πιστεύει άραγε το υπουργείο; Οτι οι κινητοποιήσεις της νεολαίας θα σταματήσουν; Οχι βέβαια. Υπολογίζουν όμως ότι οι επόμενες κινητοποιήσεις θα προέρχονται από εκείνους που δεν θα καταφέρνουν πια να μπούνε στον κοινωνικό ιστό της εκπαιδευτικής κοινότητας και εύκολα θα μπορούν να εξοβελίζονται σαν κουκουλοφόροι, αλήτες και ανεπάγγελτοι. Ποιος θα τους πιάνει τους τηλεπαρουσιαστές, τους εκπροσώπους των ΜΑΤ και τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο αν οι επόμενες «επεισοδιακές» πορείες γίνονται από νέους άνεργους και θυμωμένους. Ο,τι έγινε πριν από ένα χρόνο στη Γαλλία δηλαδή. Ηδη στο συλλαλητήριο με τις πολλές συλλήψεις στο «σωρό» κρατήθηκε μόνο ένας. Ο «βολικός» οικοδόμος του οποίου η προφυλάκιση δεν θα ενοχλήσει τους νεοέλληνες. Κι ας μην φορούσε κουκούλα, κι ας μην τον είδε κανείς να έχει συμμετοχή στο κάψιμο του φυλάκιου. Δεν είναι φοιτητής και αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό για την ενοχοποίησή του. Τι δουλειά είχε εκεί; Τι δουλειά είχε να είναι παρών στις φοιτητικές κινητοποιήσεις; Λες και το ότι εργαζόμενοι, εργάτες και οικοδόμοι κατεβαίνουν στις φοιτητικές πορείες για συμπαράσταση (ακόμα και -σε ορισμένες περιπτώσεις- για περιφρούρηση) είναι πρωτάκουστο.

Μπορεί λοιπόν οι φοιτητές να γυρίσουν με το ζόρι και με τη βοήθεια πολιτικών, αναλυτών, δημοσιογράφων και αστυνομικών πίσω στις σχολές τους κουρασμένοι και από την πολύμηνη κινητοποίηση. Τα παιδιά αυτά κέρδισαν το στοίχημα της αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης και της διεκδίκησης και ξέρουν ότι από δω και πέρα τα πράγματα θα ζορίσουν. Ξέρουν καλά πια τόσο αυτοί όσο -κυρίως- οι επόμενοι ότι το υπουργείο παρέμεινε κουφό και αλύγιστο στις φωνές τους. Ξέρουν ότι από το κράτος και τους «μεγάλους» δεν έχουν να περιμένουν τίποτα. Κι αυτό θα έχει συνέπειες και είναι αφελής όποιος νομίζει ότι εδώ τελειώσαμε με τις νεολαιίστικες εξεγέρσεις και όλοι θα παρακολουθούν τώρα πια μόνο τη Eurovision.

 

(Ελευθεροτυπία, 31/3/2007)

 

 

www.iospress.gr