Βάζει ο Βύρων τη στολή του...

"Σφαίρες βαφής κατά ταραξιών"
  
(Καθημερινή, 22/5/07)

Βιάστηκαν οι μόνιμοι θαυμαστές του κ. Πολύδωρα να ταυτίσουν το νέο όπλο της ΕΛ.ΑΣ. με το γνωστό παιχνίδι paintball για να μειώσουν τις εντυπώσεις από την επίσημη εξαγγελία της χρήσης του. Οπως δείξαμε στο κυριακάτικο αφιέρωμά μας («Μη φονικό όπλο 3», 20/5/07) το FN 303 της βέλγικης εταιρείας Fabrique Nationale που έχει προμηθευτεί από το 2004 η ΕΛ.ΑΣ. είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο όπλο με σφαίρες που δεν «χρωματίζουν» απλά αλλά και τραυματίζουν σοβαρά τους στόχους τους.

Οποιος δεν το πιστεύει, ας ρίξει μια ματιά στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε πιο πάνω. Ο επιλοχίας του στρατού των ΗΠΑ Τζιν Κρούγκερ, μέλος της ειδικής μονάδας REF (Rapid Equipping Force) που φροντίζει για την εισαγωγή όπλων τελευταίας τεχνολογίας στα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ποζάρει με το FN 303 σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο (12/8/05). Ασφαλώς δεν χρησιμοποιούν το όπλο αυτό στη Βαγδάτη οι αμερικανικές δυνάμεις για να «χρωματίσουν» τους Ιρακινούς. Οποιος δεχτεί το βλήμα αυτού του όπλου από απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων ακινητοποιείται αυτόματα από τον πόνο. Το τραύμα που του προξενείται μπορεί να είναι επιφανειακό, αν το βλήμα χτυπήσει σε προστατευμένο σημείο, αλλά μπορεί να προκαλέσει και βαρύ τραυματισμό ακόμα και θάνατο αν χτυπηθεί το πρόσωπο, τα μάτια, ο λαιμός.

Είναι λοιπόν παραπειστικός ο τρόπος που εμφανίζει μερίδα του Τύπου την εισαγωγή αυτού του όπλου ως «αστυνομικό paintball». Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Παναγιώτης Στάθης σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο Reuters ήταν πιο ειλικρινής, παρά το γεγονός ότι επέμενε κι αυτός να μιλά για «paintball”. Οπως παραδέχτηκε, αυτά τα όπλα «έχουν στόχο να σταματούν τις ταραχές διότι είναι αρκετά οδυνηρά».

Η ίδια η εταιρεία κατασκευής του όπλου ξεκαθαρίζει τα πράγματα στην ιστοσελίδα της (www.fnherstal.com). Απαντώντας στο ερώτημα «ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ του FN 303 και του κλασικού paintball», οι κατασκευαστές προβάλλουν τη μεγάλη του ισχύ και προσθέτουν: «Το FN 303 σχεδιάστηκε ως όπλο. Δεν πρόκειται για προσαρμογή ενός παιχνιδιού: εκπληρώνει όλες τις απαιτήσεις ενός όπλου».

Αλλά δεν χρειαζόμαστε τους κατασκευαστές να μας τα πουν. Είναι γνωστό ότι από την πρώτη φορά που έγινε χρήση αυτού του κατ’ ευφημισμό «λιγότερο θανατηφόρου» όπλου από την αστυνομία της Βοστόνης στις ΗΠΑ σκοτώθηκε μια άτυχη 22Χρόνη φοιτήτρια δημοσιογραφίας, η Βικτόρια Σνέλγκροουβ.

Ηταν κατά σύμπτωση και πάλι ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, το ντέρμπι μεταξύ δύο αιώνιων αντιπάλων στο μπέιζμπολ, της τοπικής ομάδας των Red Sox και των Νεοϋορκέζων Yankees. Η αστυνομία επιχείρησε να ελέγξει τις εκδηλώσεις υπερβολικού πανηγυρισμού των οπαδών των Red Sox μετά την απρόσμενη νίκη τους στις 20 Οκτωβρίου 2004 και δόθηκε εντολή να γίνει χρήση των FN 303 που είχε μόλις προμηθευτεί. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν πολλοί πολίτες και να σκοτωθεί η Σνελγκρόουβ «κατά λάθος».

Το πόρισμα της εισαγγελίας της Βοστόνης που εκδόθηκε το 2005 επιρρίπτει το σφάλμα στους υπευθύνους της αστυνομίας, αλλά αναφέρει ότι το όπλο αυτό είναι επικίνδυνο όταν στρέφεται κατά πλήθους. Με πρόσφατες δηλώσεις του (22/2/07), ο διοικητής της αστυνομίας της Βοστόνης Εντ Ντέιβις ανακοίνωσε ότι το όπλο με τις χρωμόσφαιρες απαγορεύεται πλέον οριστικά, διότι «αποδείχτηκε πιο ισχυρό απ’ ό,τι νομίζαμε». Οταν ρωτήθηκε αν θα πουλήσει τα δεκατρία FN 303 που βρίσκονται στο οπλοστάσιο της αστυνομίας της πόλης, ο κ. Ντέιβις ήταν διαφωτιστικός: «Στην αρχή σκέφτηκα να τα πετάξω στο λιμάνι. Αλλά τώρα αποφάσισα να τα λιώσω και να φτιάξω καπάκια για τους υπονόμους».

Από αυτούς τους υπόνομους ανασύρει τώρα το όπλο ο κ. Πολύδωρας σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Ο πρώτος που σημαδεύτηκε από τις χρωμόσφαιρες είναι η ίδια η κυβέρνηση.

 

(Ελευθεροτυπία, 26/5/2007)

 

 

www.iospress.gr