Αγνοια ή παραπληροφόρηση;


"Τα δίνει όλα ο Αλογοσκούφης"
   
(«Αυριανή», 18/5/2007)

Η τηλεοπτική συνέντευξη του Γιώργου Αλογοσκούφη στον Μανώλη Κοττάκη (ΝΕΤ, 17/5/07) έδωσε λαβή για πολλά σχόλια στις εφημερίδες και εφοδίασε τις χιουμοριστικές εκπομπές ραδιοφώνου και τηλεόρασης (Καλαμούκης, Λαζόπουλος) με πολλά ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα. Κορυφαία η στιγμή που κάποια περαστική γυναίκα ρωτάει τον υπουργό «εγώ με 220 ευρώ το μήνα πώς θα ζήσω;», για να λάβει την αφοπλιστική απάντηση: «Οχι, με 220 δεν θα ζήσετε».

Αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία σε μια άλλη πολύ πιο ενδιαφέρουσα σκηνή αυτής της τηλεοπτικής εκπομπής. Καθώς κατηφορίζουν την οδό Ερμού, συνομιλώντας για το πρόβλημα των τριτέκνων, υπουργός και δημοσιογράφος, τους πλησιάζει ένας ευγενέστατος άνεργος πολίτης:

Ανεργος: Καλή σας μέρα (χειραψία). 200.000 φτωχοί, μακροχρόνια άνεργοι, ζητούν 200 ευρώ το μήνα. Δώστε τους, αν θέλετε.

Υπουργός: Εντάξει, εντάξει...

Ανεργος: Δεν λέμε για όλους τους ανέργους που παίρνουν ενοίκια ή που έχουν καταθέσεις...

Δημοσιογράφος: Γι' αυτό τον ρωτάμε.

Υπουργός: Μετά θα μου λένε ότι παίρνουν μόνο 200 ευρώ το μήνα (γελάει, ικανοποιημένος από το εύρημά του).

Ανεργος: Οχι, δεν θα σ' το λένε αυτό. Δώστε τα.

Υπουργός: Εντάξει, γεια σας.

Ο άνεργος απομακρύνεται και οι δυο συνομιλητές επανέρχονται στο θέμα των τριτέκνων, αφήνοντας κατά μέρος το ζήτημα των μακροχρόνια ανέργων.

Πού βρίσκεται το πρόβλημα; Μα στο γεγονός ότι αυτό που ζητούσε ο άνεργος, δηλαδή το επίδομα των 200 ευρώ το μήνα στους μακροχρόνια ανέργους, δίνεται ήδη και μάλιστα από το 2003. Με εξαιρετικά επείγουσα απόφαση της τότε κυβέρνησης (υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αρ. πρωτ. Β 112514, 29/4/03) ορίζεται επίδομα ακριβώς 200 ευρώ για τους μακροχρόνια άνεργους και ως δικαιούχοι ορίζονται αυτοί που περιέγραφε και ο άνεργος πολίτης: οι άνεργοι που το οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ, έχουν εξαντλήσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας και είναι 45-65 ετών. Το επίδομα αυτό δίνεται κανονικά μέχρι σήμερα, όπως διαπιστώσαμε από μαρτυρίες δικαιούχων και όπως επιβεβαιώνεται και από τον ιστότοπο του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

Τι συνέβη λοιπόν με την απάντηση του κ. Αλογοσκούφη; Γιατί ο υπουργός δεν άδραξε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει ότι το αίτημα αυτό υλοποιείται και να εμφανίσει έτσι την κυβέρνηση κοινωνικά δίκαιη;

- Η άγνοια του ανέργου δικαιολογείται, διότι είναι γνωστό ότι οι δημόσιες υπηρεσίες σπάνια διευκολύνουν τους πολίτες.

- Η άγνοια του δημοσιογράφου εν μέρει δικαιολογείται, διότι δεν ήταν υποχρεωμένος να γνωρίζει λεπτομερώς τα πάντα.

- Ο υπουργός, όμως, ασφαλώς γνωρίζει την ύπαρξη του επιδόματος. Πώς να εξηγήσουμε τότε τη δική του αντίδραση;

Την απάντηση μάς την έδωσαν πολίτες που εμπίπτουν σ' αυτή την κατηγορία και έμαθαν μόνο κατά τύχη ότι δικαιούνται αυτό το επίδομα. Απ' ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση αποφεύγει να προβάλλει αυτού του είδους τα επιδόματα, για να γλιτώσει χρήματα, ενώ και οι δικαιούχοι κατά κανόνα δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, πρόκειται για πραγματική πολιτική αθλιότητα σε βάρος των πιο αδύναμων πολιτών.

Οπως και να έχει το πράγμα, ο υπουργός οφείλει μια απάντηση: για ποιο λόγο απέκρυψε το συγκεκριμένο επίδομα από τους τηλεθεατές. Δεν το γνώριζε ή θέλει να γίνεται όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση του κονδυλίου αυτού έτσι ώστε να εξοικονομούνται χρήματα -σε βάρος βέβαια αυτής της κατηγορίας πολιτών που το έχει τόση ανάγκη; Εκτός, πάλι, κι αν θέλει να «ξαναπουλήσει» αυτό το επίδομα ως προεκλογική παροχή στους ψηφοφόρους.

Αν δεν θέλει να μας απαντήσει εμάς, ας το πει τουλάχιστον στον κ. Κοττάκη, ο οποίος άθελά του παραπληροφόρησε τους θεατές της εκπομπής του.

 

(Ελευθεροτυπία, 16/6/2007)

 

 

www.iospress.gr