Και Παπάγος και Πλαστήρας;


"Επιλέγομε για λόγους ιδεολογικής συνέπειας την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ"
   
(Σταύρος Ψυχάρης,«Το Βήμα», 9/9/2007)

Μετά τις εσπευσμένες εκλογές του φετινού Σεπτέμβρη, ένα πράγμα είναι βέβαιο. Ο πολύφερνος χώρος του «κέντρου» είχε την τύχη των δασών της Ηλείας. Η μεγάλη κεντρώα δεξαμενή -του ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο- που αποτέλεσε και τον αρχικό στόχο του σημερινού πρωθυπουργού στέγνωσε. Ολοι όσοι είχαν φτάσει εκεί από τα αριστερά επέστρεψαν στις εστίες τους ενώ όσοι είχαν φτάσει από τα δεξιά και παρέμεναν στο ΠΑΣΟΚ μετά τη μαζική φυγή του 2004 επέστρεψαν στο μαντρί ή στο ΛΑΟΣ.

Σε όλα τα κόμματα παρατηρήθηκαν μικρές μετατοπίσεις εκατέρωθεν όχι όμως σε μεγάλες κλίμακες και περίπου οι αναμενόμενες. Οι σαφείς όμως μετατοπίσεις ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ κυρίως προς τα αριστερά ήταν εκείνες που το οδήγησαν στη νέα μεγάλη του ήττα. Σε καμιά στιγμή των 3,5 χρόνων δεν κατόρθωσε το ΠΑΣΟΚ να συγκροτήσει ένα σαφή αντιπολιτευτικό λόγο, διακριτό από τις διακηρύξεις της κυβέρνησης και κατά συνέπεια πειστικό για τους ψηφοφόρους που έχασε από το 2000. Και όσα έλεγε και υποσχόταν ο κ. Παπανδρέου φαινόταν πιο ικανή να τα πραγματοποιήσει αυτή η «πιο ανίκανη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση».

Η διπλή μετατόπιση προς τους δύο πόλους (αριστερά-δεξιά) μπορεί να φαίνεται ξεκάθαρα στα ποσοστά που έχασε το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνεται όμως και στα ποσοστά της Ν.Δ. Πολλοί κάτοικοι του μεσαίου χώρου που πίστεψαν τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Καραμανλή για σεμνή και ταπεινή διακυβέρνηση αλλά και για βελτίωση των δεικτών της καθημερινής τους ζωής έφυγαν προς τα αριστερά κατανοώντας τις κυβερνητικές προθέσεις ή προς τα δεξιά με ψήφο διαμαρτυρίας στον "φιλολαϊκό" Καρατζαφέρη. Απέφυγαν πάντως το ΠΑΣΟΚ. Τείνουν να δημιουργηθούν δύο αντίπαλοι πόλοι με διαφορετικά χαρακτηριστικά που όλο και περισσότερο παρατάσσονται ο ένας απέναντι στον άλλον. Η κουτσουρεμένη τετραετία της κυβέρνησης το απέδειξε ξεκάθαρα σε όλους τους τομείς των επιλογών της. Ο πρωθυπουργός το έχει κατανοήσει, γι' αυτό και οι διακηρύξεις του μεσαίου χώρου σκεπάστηκαν τις τελευταίες μέρες από τις ελληνικές σημαίες και την ανακάλυψη του νέου πατριωτισμού. Εκείνος που όλο αυτό το διάστημα δεν φάνηκε να το έχει κατανοήσει είναι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί ο Σημίτης, όντας κάποτε κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, να είχε την πολυτέλεια να παλινωδεί ανάμεσα σε φιλελεύθερες επιλογές και σε κοινωνικά προσχήματα, όμως το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν την έχει. Είτε με τον Βενιζέλο είτε με τον Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ έχει μόνο μία επιλογή για να διεκδικήσει ξανά εξουσία: τη στροφή προς τα αριστερά. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού είχε δίκιο όταν έλεγε ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα εξουσίας αλλά αδυνατούσε πλέον και ο ίδιος να τις διακρίνει. Το ΚΚΕ δεν τις διέκρινε ποτέ και ενώ παλιά αυτό του στοίχισε τώρα το ωφέλησε. Τα αριστερά κόμματα εντός και εκτός Βουλής έδειξαν όλο αυτό το διάστημα να καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα ζορίζουν ολοένα και περισσότερο για τους εργαζόμενους, τους νέους, τους αγρότες, τους μετανάστες και την επομένη των εκλογών θα ζορίσουν ακόμα περισσότερο. Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης από την άλλη μεριά, με αφορμή την πύρινη καταστροφή της Ελλάδας, μπόρεσαν να εγκλωβίσουν την τελευταία στιγμή αρκετούς από τους οικονομικά ασθενέστερους ψηφοφόρους της. Ολες οι φιλάνθρωπες τραπεζιτικές και επιχειρηματικές αγκαλιές άνοιξαν για χατίρι του πρωθυπουργού και του νέου πατριωτισμού του, μοιράζοντας υποσχέσεις σε πυρόπληκτους και μη.

Η επόμενη μέρα βρήκε την ελληνική πολιτική πραγματικότητα χωρισμένη όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια σε δύο διακριτούς πόλους αριστεράς και δεξιάς, μια διπλή μετατόπιση, κι αυτό είναι μια πρώτη απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι αυτά πάει, πέρασαν.

 

(Ελευθεροτυπία, 22/9/2007)

 

 

www.iospress.gr