Ο αλήτης Κέιν

 

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ακόμα γίνει γνωστό το όνομα του ανθρώπου που παρέδωσε το ροζ DVD στο διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. Αν ευσταθεί ο ισχυρισμός του κ. Ανδριανού, ότι δηλαδή πρόκειται για δημοσιογράφο, τα πράγματα στον ελληνικό Τύπο είναι ακόμα χειρότερα απ' όσο θα φανταζόταν κανείς.

Δεν θα σταθούμε στις αστειότητες περί «δημοσιογραφικού απορρήτου». Το απόρρητο ισχύει και πρέπει να τηρείται αυστηρά από τους δημοσιογράφους όταν σχετίζεται με τη δημοσιογραφική δραστηριότητά τους. Ούτε ο κ. Ανδριανός μπορεί να το επικαλείται (εφόσον ασκεί καθήκοντα κυβερνητικού στελέχους και όχι δημοσιογράφου) ούτε ο μυστηριώδης «δημοσιογράφος» (εφόσον παραδίδοντας το υλικό στο Μαξίμου λειτουργεί ως πληροφοριοδότης της κυβέρνησης). Το απόρρητο είναι θεσμός που προστατεύει τη δημοσιότητα από την εξουσία και όχι το αντίστροφο.

Δυστυχώς, αυτά τα προφανή δεν είναι καθόλου αυτονόητα για πολλούς τηλεοπτικούς σχολιαστές. Επηρεασμένοι οι περισσότεροι από τις κομματικές ή συντεχνιακές τους δεσμεύσεις, άρχισαν να τα μασάνε και να επιχειρηματολογούν υπέρ της άποψης ότι ισχύει το απόρρητο και για τους δύο ή έστω μόνο για το δημοσιογράφο-φάντασμα.

Είδαμε ακόμα και τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ να παραμένει σιωπηλός κατά τη σχετική συζήτηση στο Mega (1.1.08), ενώ ο ίδιος είχε καταγγείλει τις πρώτες διαρροές της κυβέρνησης που μιλούσε για δημοσιογραφική προέλευση του DVD. Η ΕΣΗΕΑ οφείλει άμεσα να εξηγήσει ότι δεν υπάρχει θέμα απορρήτου γι' αυτές τις περιπτώσεις και να απαιτήσει το όνομα του δημοσιογράφου-πληροφοριοδότη, όχι μόνο για τον πειθαρχικό του έλεγχο, αλλά και για να σώσει τη χαμένη τιμή των δημοσιογράφων που συλλήβδην διασύρονται ως διακινητές παράνομων υλικών, ρουφιάνοι του Μαξίμου και εκβιαστές.

Ούτως ή άλλως, οι δημοσιογράφοι από την πρώτη στιγμή αναδείχτηκαν σε κρυφούς πρωταγωνιστές της σκοτεινής αυτής ιστορίας. Τουλάχιστον δύο έχουν έρθει σε επαφή με την κυρία Τσέκου και το δικηγόρο της λίγες βδομάδες πριν από την απόπειρα αυτοκτονίας. Το βράδυ της απόπειρας (20.12) η Ολγα Τρέμη αποκάλυψε στο δελτίο του Mega τη δική της επαφή. Το ίδιο βράδυ ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος αποκάλυψε στο Alter ότι μιάμιση ώρα πριν αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, ο κ. Ζαχόπουλος πάσχιζε να διασταυρώσει την πληροφορία ότι η εκπομπή «Ζούγκλα» θα έπαιζε βίντεο γι' αυτόν. Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν τον είχε πλησιάσει η συμβασιούχος και επομένως η εκπομπή του δεν διέθετε το επίμαχο βίντεο. Μάλιστα επέμεινε ότι διερεύνησε και το ενδεχόμενο να έχει κάνει σχετική επαφή κάποιος συνεργάτης του στο κανάλι ή την εφημερίδα, αλλά διαπίστωσε ότι δεν συνέβαινε τίποτα τέτοιο.

Δύο μέρες αργότερα (22.12) τον διέψευσε ο συνεκδότης του στο «Πρώτο Θέμα» Θέμος Αναστασιάδης αποκαλύπτοντας στο δελτίο του ΑΝΤ1 ότι είχε και ο ίδιος προ καιρού προσεγγιστεί από τη συμβασιούχο και το δικηγόρο της με το βίντεο! Στις 23.12 ο κ. Αναστασιάδης περιγράφει από την εφημερίδα του σε τρίτο πρόσωπο την επαφή αυτή, ενώ σε άλλο κείμενό του σχετικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου εξυμνεί τον Καραμανλή ως «υπόδειγμα προσωπικού και δημοσίου βίου» που «ακολούθησε το παραδοσιακό πρότυπο του εθνάρχη με τον πιο αυστηρό και απαρέγκλιτο τρόπο» κ.λπ. Στο ίδιο φύλλο διατυπώνεται και η ακόλουθη άποψη: «Κι αν όντως έχει κάποιος δημοσιογράφος στοιχεία για οιονδήποτε... και τον ρωτήσει για να τα τσεκάρει, θα φταίει αυτός αν ο άλλος από την απελπισία του πάει και αυτοκτονήσει; Απίθανη αντίληψη περί δημοσιογραφίας. Εφεξής δηλαδή σε οποιαδήποτε δημοσιογραφική έρευνα ή καταγγελία θα πρέπει να μην ερωτάται ο ενδιαφερόμενος μήπως συγχυστεί; Ή να διερευνάται προκαταβολικά "πώς τα πας ψυχολογικά, γιατί έχουμε να σου πούμε κάτι ωραία νέα;"».

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα ήταν δυνατός κανένας εκβιασμός αν δεν υπήρχε η απειλή ότι το «υλικό» (όπως το λέει ο ίδιος ο Ζαχόπουλος) θα μεταδοθεί από κάποια τηλεοπτική εκπομπή και αν κάποιος «δημοσιογράφος» δεν του είχε διαμηνύσει ότι αυτό θα συμβεί την Πέμπτη το βράδυ.

 

(Ελευθεροτυπία, 4/1/2008)

 

 

www.iospress.gr