Ποιοι οργανώνουν την πολιτική ανατροπή στην ΠΟΣΔΕΠ

 

Η «σιωπηρή πλειοψηφία» των ΑΕΙ


Αυτό που συνέβη τις τελευταίες μέρες στα μέσα ενημέρωσης ενόψει του 9ου συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ (που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο) δεν έχει προηγούμενο. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε ενδιαφερθεί ο Τύπος τόσο έντονα για τις συνδικαλιστικές διεργασίες στο χώρο των πανεπιστημιακών και ποτέ δεν είχε αφιερώσει τόσα άρθρα και ρεπορτάζ στις εξελίξεις του αντιπροσωπευτικού τους οργάνου. Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η ετερόκλητη σύμπλευση αντιπολιτευόμενων και συμπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, με μοναδικό διακηρυγμένο στόχο να ανατραπεί η αριστερή πολιτική συμμαχία που πλειοψηφούσε μέχρι σήμερα στην ομοσπονδία.

Ο στόχος αυτός έλαβε σάρκα και οστά στα πρόσωπα του Λάζαρου Απέκη και Γιάννη Μαΐστρου, απερχόμενου προέδρου και αντιπροέδρου της ΠΟΣΔΕΠ, οι οποίοι δεν διεκδικούν επανεκλογή τους. Τα πρώτα δεδομένα της προσυνεδριακής διαδικασίας επιβεβαιώνουν ότι, χάρη στην αυξημένη συμμετοχή πανεπιστημιακών που μέχρι πριν από λίγο καιρό απείχαν από κάθε συνδικαλιστική δραστηριότητα, θα επιτευχθεί τελικά η επιδιωκόμενη ανατροπή. Αλλά τι ακριβώς θα ανατραπεί;

Η υπό διαμόρφωση νέα πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ έχει ως σύνθημα την απάλειψη των φαινομένων βίας στα ΑΕΙ και την επάνοδο του πανεπιστημιακού κλάδου στο διάλογο με τους εκπροσώπους της πολιτείας. Αν κρίνει όμως κανείς από τις θέσεις που υποστήριξαν τα τελευταία χρόνια οι βασικοί εκπρόσωποι αυτού του νέου μετώπου στο χώρο των ΑΕΙ, το συνεκτικό τους στοιχείο είναι κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο. Οπως γράφει ο καθηγητής Νίκος Θεοτοκάς, «θυμόμαστε όλες και όλοι ότι τα δύο τρίτα των προσώπων και των παραγόντων που αποτελούν τη φυσική τους ηγεσία είχαν τοποθετηθεί υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16. Οτι οι μισοί είχαν χαιρετίσει το "νόμο Γιαννάκου". Οτι οι άλλοι μισοί έχουν εκδηλωθεί ανοικτά υπέρ των διδάκτρων, υπέρ των κολεγίων, υπέρ των εμπορικών δραστηριοτήτων στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, ενάντια στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών» («Κυριακάτικη Αυγή», 1/3/09).

- Οταν λοιπόν κατηγορείται η απερχόμενη διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ ότι ανέχτηκε τη βία μειοψηφιών στα Πανεπιστήμια, αυτό που πρέπει να καταλαβαίνουμε είναι ότι στο στόχαστρο έχει μπει ο θεσμός του ακαδημαϊκού ασύλου.

- Οταν επικαλούνται οι επικριτές της «Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών» την ανάγκη συμμετοχής στο διάλογο, στην πραγματικότητα εννοούν ότι πρέπει να γίνει δεκτή η κοροϊδία του tabula rasa που πλασάρει ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

- Οταν δυσφημούνται οι κύριοι Απέκης και Μαΐστρος με την κατηγορία ότι επιφύλασσαν προνομιακή μεταχείριση στις «ακραίες» φοιτητικές παρατάξεις, υπονοείται ότι το φοιτητικό κίνημα πρέπει να μην έχει πλέον λόγο στα ΑΕΙ κι ότι ο φοιτητικός συνδικαλισμός πρέπει να περιοριστεί στις επιχειρηματικές δοσοληψίες καθηγητών και φοιτητών, από τα κοινοτικά προγράμματα μέχρι τα πολυέξοδα «πάρτι» και τις «εκδρομές».

Κακά τα ψέματα. Αυτό που δεν συγχωρούν στην ΠΟΣΔΕΠ οι οργανωτές της «ανατροπής» είναι ο σημαντικός της ρόλος στο πανεκπαιδευτικό κίνημα των τελευταίων χρόνων, που απέτρεψε την αναθεώρηση του άρθρου 16 και έθεσε σε δοκιμασία τη νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας.
 

(Ελευθεροτυπία, 7/3/2009)

 

 

www.iospress.gr