Ο Κώστας Αγαπίου δικάζεται ερήμην γιατί ασθένησε σοβαρά

 

Το Εφετείο Κορυδαλλού στα επείγοντα


Πρόεδρος Εφετείου: «Το δικαστήριο απορρίπτει κατά πλειοψηφία το αίτημα Αγαπίου [να παραστεί στη δίκη μόλις το επιτρέψει η υγεία του]. Η απόφαση του δικαστηρίου στηρίχθηκε κατά πλειοψηφία στο ότι ο χρόνος ασθένειας του κατηγορουμένου είναι μακρύς».

Στον Κορυδαλλό, όπου διεξάγεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης που ονομάστηκε «του ΕΛΑ», μετά το φιάσκο με τις δυο αλληλοσυγκρουόμενες πρωτόδικες αποφάσεις, μπαίνουν σε δοκιμασία τα συστατικά στοιχεία μιας δίκαιης δίκης. Από την έναρξη της δίκης ασθένησαν κατά σειρά ένας συνήγορος και μετά ένας εφέτης. Υπομονετικά (και σύμφωνα με το νόμο) το δικαστήριο περίμενε να γίνουν καλά για να συνεχιστεί η δίκη. Ιατρικές γνωματεύσεις ενημέρωναν το δικαστήριο για τον προβλεπόμενο χρόνο επανόδου των ασθενών στο εδώλιο.

Τώρα όμως αρρώστησε και ένας από τους κατηγορούμενους και μάλιστα, όπως προβλέπουν οι γιατροί του, θα χρειαστεί τουλάχιστον πεντάμηνη θεραπεία πριν μπορέσει να επανέλθει στο δικαστήριο. Αλλά τώρα εισαγγελείς και εφέτες κατά πλειοψηφία ...πάτησαν πόδι. Ούτε υπομονή ούτε αναβολή ούτε καν μια ανθρώπινη όπως συνηθίζουμε να λέμε συμπεριφορά προς τον ασθενή κατηγορούμενο, το «ιερό πρόσωπο» κάθε δίκης.

Εχουμε περάσει πιά στο στάδιο που δεν χρειάζεται καν να είναι παρών ο κατηγορούμενος και αφού ο συνήγορός του παραιτείται διαμαρτυρόμενος για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του πελάτη του, του διορίζουμε με το έτσι θέλω νέους συνηγόρους. Η δίκη προχωράει με απόντες βασικούς μάρτυρες κατηγορίας που δεν ...ανευρίσκονται, με χαλκευμένα αρχεία μυστικών υπηρεσιών, με ανάγνωση καταθέσεων αντί για ζωντανές μαρτυρίες, με πράξεις που μπαινοβγαίνουν στο κατηγορητήριο, αναλόγως με το πόσο επιβαρύνουν τους κατηγορουμένους ασχέτως παραγραφής. Τώρα θα συνεχιστεί και χωρίς την παρουσία ενός από τους κατηγορούμενους και ενώ ο ίδιος φυσικά επιθυμεί να είναι παρών.

Οταν παραιτήθηκαν από την υπεράσπιση κι άλλοι συνήγοροι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του δικαστηρίου, η πρόεδρος με αγωνία ρωτούσε να μάθει τι θα κάνουν και οι υπόλοιποι, ώστε να γνωρίζει πόσους δικηγόρους θα πρέπει να διορίσει. Αν τώρα χρειάζεται χάριν της ταχύτητας να παραβιαστεί το θεμελιώδες άρθρο της ΕΣΔΑ για το δικαίωμα ακροάσεως τι να κάνουμε! Μετά θα καταγγέλλουμε τις διεθνείς εκθέσεις ως κατευθυνόμενες.

Ενώ λοιπόν οι προβλέψεις των γιατρών σχετικά με την πορεία της υγείας άλλων παραγόντων της δίκης θεωρήθηκαν αξιόπιστες, στην προκειμένη περίπτωση του Κώστα Αγαπίου θεωρήθηκαν «αναξιόπιστες», με το επιχείρημα ότι μόνο ο Θεός ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον και με επίκληση παρόμοιων αποφάσεων του Αρείου Πάγου. Το δόγμα Βουλγαράκη ότι το νόμιμο είναι και ηθικό πέρασε και στη δικαιοσύνη. Ακούγεται πικρή η δήλωση του κ. Κανά: «Δεν δίνετε το περιθώριο στον Αγαπίου να έρθει να υπερασπίσει τον εαυτό του, τον έχετε ήδη ξοφλημένο, βιάζεστε μη τυχόν και πεθάνει και δεν προλάβετε να τον καταδικάσετε. Οπως ακριβώς συνέβη και με την ανεκδιήγητη εισαγγελέα Ντελ Πόντε στη δίκη του Μιλόσεβιτς, που είχε δηλώσει, τελείως κυνικά, λυπάμαι που πέθανε και μου στέρησε τη χαρά να τον δικάσω».
 

(Ελευθεροτυπία, 14/3/2009)

 

 

www.iospress.gr