Ο μύθος του Γερμανού Τζέιμς Μποντ
 


"Ο Βέρνερ Μάους συνελήφθη την Κυριακή από τις αρχές της Κολομβίας"
             
(Ασοσιέτεντ Πρες, 20/11/96)

Ο σκοτεινότερος άνθρωπος της μεταπολεμικής Γερμανίας, ο "υπερπράκτορας" των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης, κρατείται από τις 17 Νοεμβρίου στις φυλακές της Κολομβίας. Ο 56χρονος Βέρνερ Μάους συνελήφθη με την κατηγορία ότι ήρθε σε επαφή με τους αντάρτες του ELN (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός) που είχαν απαγάγει τη σύζυγο ενός Γερμανού μεγαλοεπιχειρηματία. Πλήρωσε τα λύτρα που ζητούσαν και ήταν έτοιμος να την φυγαδεύσει στο εξωτερικό. Στα χέρια του βρέθηκαν πλαστά διαβατήρια και τεχνικός εξοπλισμός για να επικοινωνεί μ' όλο τον κόσμο. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, αποδείχθηκε ότι ο Μάους δεν δρούσε μόνος του. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης φρόντισε, με κάποια καθυστέρηση, να καλύψει τον πράκτορα. Δεν είχε και άλλη επιλογή, εφόσον ο Μάους ήταν εφοδιασμένος με συστατική επιστολή από τη γερμανική πρεσβεία της Μπογκοτά, και τα (πλαστά) διαβατήρια είχαν τη δική της σφραγίδα.
- Μια λαμπρή καριέρα στο σκοτάδι
Το όνομα του Βέρνερ Μάους συνδέεται με όλες σχεδόν τις "περίεργες" υποθέσεις που συντάραξαν τη Γερμανία τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Σ' όλες αυτές τις υποθέσεις δρούσε ταυτόχρονα ως ιδιωτικός πράκτορας, μισθωμένος από ασφαλιστικές εταιρείες και μεγάλες βιομηχανίες, αλλά και ως πράκτορας των γερμανικών αρχών: της Verfaschungsschutz (Μεταπολεμικό δημιούργημα των αμερικάνων), της ΒΚΑ (Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία) και της BND (γερμανική ΚΥΠ).
* Το 1970 ο Μάους ανέλαβε να κυνηγήσει τους δραπέτες Αλφρεντ Λέκι και Χέλμουτ Νερκς στην Ισπανία. Η ισπανική αστυνομία του διέθεσε όλα τα μέσα για να ολοκληρώσει το έργο του.
* Το 1973 κατόρθωσε να διεισδύσει σε μια συμμορία διαρρηκτών, οι οποίοι κατείχαν το κεντρικό κλειδί του εργοστασίου της Φολκσβάγκεν και υποτίθεται ότι θα το πουλούσαν σε "αναρχικούς". Τελικά ο Μάους αγόρασε το κλειδί.
* Το 1975 έγινε διάρρηξη στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας. Ο Μάους ανέλαβε την υπόθεση για λογαριασμό των ασφαλιστικών εταιρειών, και φρόντισε να συλληφθούν τρεις ύποπτοι Γιουγκοσλάβοι.
* Το 1978 ο Μάους ανατίναξε τη μάντρα στις γερμανικές φυλακές στο Τσέλε και διευκόλυνε την απόδραση δυο ποινικών κρατουμένων, με στόχο να διεισδύσει στους κύκλους των παράνομων ένοπλων ομάδων.
* Το 1981 ο Μάους παγίδεψε τον κοσμηματοπώλη Ντίε, για να αποδείξει ότι είχε σκηνοθετήσει μόνος τη ληστεία και τον τραυματισμό του, για να εισπράξει ασφάλιστρα. Ο Ντίε αρχικά καταδικάστηκε, αλλά στο εφετείο αθωώθηκε.
* Το 1983 ο Μάους αναμίχθηκε στην υπόθεση της κλοπής και ανακάλυψης 41 βαρελιών με δηλητηριώδη απόβλητα του Σεβέζο.
* Το 1985, ο πρώην διευθυντής των επιχειρήσεων Flick, Εμπερχαρντ φον Μπράουχιτς, αποκάλυψε ότι δέκα μεγάλες γερμανικές βιομηχανίες είχαν προσφέρει στην BND μισό εκατομμύριο μάρκα για να συλλάβουν τους έκτελεστές του Χανς Μάρτιν Σλάγιερ, προέδρου της ένωσης εργοδοτών. Ο Μάους ανέλαβε την υπόθεση.
* Το 1987 συνδυάστηκε η διαμονή του σε ξενοδοχείο της Γενεύης με την περίεργη "αυτοκτονία" του πρωθυπουργού του γερμανικού κρατίδιου Σλέσβιγκ Χολστάιν, Ούβε Μπάρσελ. Ο Μάους έμενε με ψευδώνυμο σε διπλανό δωμάτιο και αναχώρησε αεροπορικά 20' μετά το θάνατο του Μπάρσελ.
* Το 1987 εμφανίζεται ο Μάους ως μεσολαβητής για την απελευθέρωση από την Χεσμπολάχ δυο Γερμανών μάνατζερ. Το 1995 μεσολαβεί στο κολομβιανό αντάρτικο ELN για την απελευθέρωση δυο διευθυντικών στελεχών ιταλικής εταιρείας.
Κοινό χαρακτηριστικό όλης αυτής της δραστηριότητας είναι η ευκολία του Μάους να συνεργάζεται με εγκληματίες, να κινείται μεταξύ τρομοκρατών και κυβερνήσεων, να εισχωρεί σε παράνομες οργανώσεις και συμμορίες και να προβαίνει σε εγκληματικές πράξεις, εφόσον αυτό επιτάσσει το γενικότερο συμφέρον των "υπηρεσιών".
- Και στην Ελλάδα
Μια από τις μεγαλύτερες "επιτυχίες" του Βέρνερ Μάους υπήρξε ασφαλώς η σύλληψη του Ρολφ Πόλε στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 1976 κανείς δεν γνώριζε τον Μάους, ούτε και ο ίδιος ο Πόλε. Πολύ αργότερα αντελήφθη κι αυτός ότι ο άνθρωπος που τον αναγνώρισε στο Σύνταγμα και που τον επισκέφθηκε την επομένη της σύλληψής του, ως εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ήταν ο Μάους. Η σύλληψη δεν είχε τίποτα το περίεργο ή το περιπετειώδες. Το γεγονός όμως αυτό δεν εμπόδισε τον Μάους να παραφουσκώσει την υπόθεση, για να ανεβάσει την οικονομική της αποτίμηση. Από τότε, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, δεν αναλαμβάνει καμιά δουλειά κάτω από ένα εκατομμύριο μάρκα, συν έξοδα και πριμ.
Το 1981 ο Μάους ξαναεμφανίζεται στην Ελλάδα. Ο λόγος της επίσκεψής του είναι να οργανώσει μια σκευωρία που θα του επιτρέψει τη διείσδυση σε ένα διεθνές κύκλωμα εκβιασμών. Προκάλεσε τον εμπρησμό μιας θαλαμηγού στο λιμάνι της Ρόδου, αλλά φρόντισε να συλληφθούν οι δυο δράστες, ο Γερμανός Λάνγκενιτς και ο Ιταλός Πιλέρι, με τα μπιτόνια στο χέρι. Μέσω αυτών, ο Μάους υποτίθεται ότι θα πλησίαζε τη συμμορία των εκβιαστών. Οι δυο άνδρες καταδικάστηκαν σε 6 και 9 χρόνια κάθειρξη, και η επιχείρηση με τον κωδικό "Λεμόνι" δεν οδήγησε πουθενά. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 1989 και ξέσπασε σκάνδαλο στο γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας, όταν ξαφνικά αποκαλύφθηκε ότι οι υπηρεσίες δρουν κατά τρόπο εντελώς ανεξέλεγκτο. Κινδύνεψε ακόμα και να διαλυθεί η τοπική κυβέρνηση.
Κατά τις επισκέψεις του στην Ελλάδα ο Μάους συνεργάζεται στενά με τον Ελληνα σύνδεσμο της Interpol Φωτεινόπουλο και αυτός τον φέρνει σε επαφή με την ελληνική αστυνομία. Ο "βιογράφος" του Μάους, δημοσιογράφος Στέφαν Αουστ, αναφέρει και άλλες επισκέψεις του πράκτορα στην Ελλάδα που δεν μπορεί να τις συνδέσει με κάποια συγκεκριμένη επιχείρηση. Τον Ιούλιο του 1987 καταγράφηκε η παρουσία του Μάους στην Αθήνα, στη συνέχεια στη Λάρνακα και πάλι στην Αθήνα. Μέσα σε δέκα μέρες, τα έξοδα του νοικιασμένου αεροπλάνου του έφτασαν τα 75.000 μάρκα. Οπωσδήποτε δεν επρόκειτο για ταξείδι αναψυχής.
- Ο άνθρωπος για όλες τις βρώμικες δουλειές
Δεκάδες φορές έχει μπει στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης ο Μάους. Η μαρτυρία του δεν γίνεται πλέον πιστευτή, εφόσον, σύμφωνα με τον Γερμανό εισαγγελέα, "καταθέτει εν γνώσει του ψευδή στοιχεία, διασπείρει φήμες και παραπλανεί το δικαστήριο και ξένες υπηρεσίες με ψευδείς υπόνοιες." Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε στη φυλακή. Οί αλλεπάλληλες εξεταστικές επιτροπές που έχουν συγκληθεί για να ερευνήσουν την περίπτωσή του κατέληξαν σε αδιέξοδο. Ακόμα και εκτός Γερμανίας, ο Μάους χαίρει απόλυτης ασυλίας. Μόνο που αυτό δεν οφείλεται στις υποτιθέμενες υπερφυσικές του δυνάμεις. Απλώς, όταν τα πράγματα φθάνουν στα άκρα, τότε εμφανίζονται οι επίσημες γερμανικές αρχές και καλύπτουν τον άνθρωπό τους. Το 1991, μετά από 9χρονη διαδικασία έφτασε η υπόθεσή του Μάους στο δικαστήριο του Ανόβερου. Η υπόθεση αναβλήθηκε επ' αόριστον. Το 1992 εκδόθηκε στο Βέλγιο ένταλμα σύλληψης εις βάρος του. Καμιά συνέχεια δεν δόθηκε. Το 1995 καταδικάστηκε ερήμην σε ένα χρόνο φυλάκισης. Κανείς δεν τον έψαξε.
Οσο για την τελευταία του δραστηριότητα, μόνο αφελείς είναι δυνατόν να πιστέψουν ότι ο ρόλος του Μάους στην Κολομβία περιορίζεται στις "ανθρωπιστικές" του διαμεσολαβήσεις. Ηδη από το 1985 είχε στήσει στην Κολομβία ένα γραφείο (με ψεύτικο βέβαια όνομα) για να εξασφαλίσει στη γερμανική εταιρεία Mannesmann μια δίοδο διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες του ELN. Η Mannesmann είχε αναλάβει την κατασκευή ενός τεράστιου αγωγού πετρελαίου που περνούσε από τις Ανδεις, σε περιοχές που έλεγχε το ELN, και προτίμησε να τους προσφέρει χρήματα για να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή τους. Η "ανθρωπιστική" του δραστηριότητα έχει και σήμερα το όνομα μιας εταιρείας. Οπως διαβάζουμε στο τελευταίο τεύχος του κολομβιανού περιοδικού Semana, η παρουσία του Μάους στο Μεντεγίν πρέπει να συνδεθεί με την προσπάθεια της Siemens να αναλάβει την κατασκευή του μετρό της πόλης.
Αυτές τις μέρες κρίνεται η τύχη του υπερπράκτορα. Οι κατηγορίες εις βάρος του επισύρουν ποινή φυλάκισης 5-10 χρόνων. Αν τελικά καταδικαστεί, αυτό δεν θα οφείλεται σε έλλειψη στήριξης από τη Γερμανία. Θα έχει απλώς πέσει θύμα εσωτερικής διαμάχης στο καθεστώς της Κολομβίας.     

 

 

007 και 07

Ενα ζεστό βράδυ του Ιούλη 1976 αγόρασα στο Σύνταγμα μια γερμανική εφημερίδα για να εξαφανιστώ στη συνέχεια μέσα στην πολυκοσμία εκέινης της ώρας που η πλατεία έμοιαζε με μεγάλη διαδήλωση. Κάθησα σε ένα κοντινό κέντρο, όπυο βρισκόταν ο Μάους (Maus, στα ελληνικά ποντίκι) με την "συμπρακτόρισσά" του, λίγα τραπεζάκια παρακάτω. Μετά από λίγο, οι δυο τους εγκατέλειψαν το κέντρο και έτρεξαν στους περίπου 7 χοντρούς ΚΥΠίτες που με έπιασαν μόλις ξεμύτισα από την πόρτα.
Με θεωρούσαν τότε, από τον Ιούνιο του '76 ως τον υπ' αριθμόν 2 καταζητούμενο "διεθνή τρομοκράτη" σ' όλο τον κόσμο. Γι' αυτό αποσιωπούν μέχρι σήμερα τον εντελώς πεζό τρόπο με τον οποίο με συνέλαβαν τότε. Κατασκεύασαν αντίθετα τον "γερμανό 007" Μάους, που υποτίθεται ότι με κυνήγησε με το ιδιωτικό αεροπαλνάκι του σε όλη τη Μεσόγειο, έχοντας πίσω του διάφορες αστυνομίες και μυστικές υπηρεσίες και τελικά με "παγίδευσε" σε ένα περίπτερο στο Σύνταγμα.
Εγώ παραμένω στα κομπιούτερ της αστυνομίας ως "τρομοκράτης 07". Αυτό το άκουσα όταν με πιάσανε με μερικά αυτόματα στο αεροδρόμιο του Μονάχου, μετά την αποφυλάκισή μου το 82, και ενώ δεν εκκρεμούσε τίποτε εις βάρος μου. Καλύτερα να είσαι "07", γιατί ένας "007", δηλαδή ένας πράκτορας του διεθνούς καθεστώτος των όπλων και των ναρκωτικών (και αναφέρομαι στο καθεστώς που όλους μας ταλαιπωρεί μέρα και νύχτα) δεν μπορεί να έχει ούτε ηθική ούτε πατρίδα.
Ρολφ Πόλε
(Δημοσιογράφος, Δάσκαλος γερμανικών)

 


 

 

(Ελευθεροτυπία, 30/11/1996)

 

www.iospress.gr