Οι κυνηγοί του συνδικαλιστή δασκάλου

 

"Να σταματήσει τώρα η δίωξη του συναδέλφου Αποστόλη Σούρλα"
        (Σύλλογος Εκπαιδευτικών "Δημήτρης Γληνός", 15/1/1999)

Με λυμένα τα χέρια, μέσα στην αναμπουμπούλα της περίφημης "μεταρρύθμισης Αρσένη", ορισμένοι διευθυντές και σχολικοί σύμβουλοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προχωρούν στην εξόντωση των υφισταμένων τους δασκάλων, με τους οποίους έχουν ανοιχτούς πολιτικούς λογαριασμούς. Στις 16 του περασμένου Δεκέμβρη ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καματερού, Κωνσταντίνος Κλασσίνας, συντάσσει αναφορά κατά του υφισταμένου του Αποστόλη Σούρλα επειδή "σε συνεδρίαση του διδακτικού προσωπικού πήρε το λόγο και, απρεπώς φωνασκών, χτύπαγε το χέρι του στο τραπέζι προκλητικά και με αυθάδεια", επειδή, "ζητώντας εξηγήσεις γιατί δεν τον ειδοποίησα να έρθει στο τηλέφωνο, μ' απείλησε με χειρονομίες και χειροδίκησε σε βάρος μου μία φορά, αλλά δεν ήταν κανένας παρών" και, κυρίως, επειδή "δεν παίρνει μέρος στην πρωινή προσευχή, προκαλώντας"!
Δυό μέρες μετά, ομόφωνα ο σύλλογος των διδασκόντων του σχολείου (όλοι οι δάσκαλοι δηλαδή) ζητά "να σταματήσει κάθε προσπάθεια δίωξης του συναδέλφου και καλεί το διευθυντή να ανακαλέσει την αναφορά". Ο κ. διευθυντής δεν το κάνει. Προσπαθεί να ελιχθεί. Επικαλούμενος, πάντοτε, τον "εξευτελισμό του θεσμού του διευθυντή" φαίνεται να διαπραγματεύεται ορισμένους όρους με το σύλλογο των δασκάλων της Δυτικής Αττικής "Δημήτρη Γληνό" -που και αυτός τάσσεται ανεπιφύλακτα με το μέρος του κ. Σούρλα. "Οι όροι που θα τεθούν θα είναι του τύπου: π.χ να βγαίνουν όλοι στην πρωινή προσευχή και να κάνουν το σταυρό τους", γράφει σε δυσανάγνωστο σημείωμά του ο κ. Κλασσίνας, στις 21.12.
Παράλληλα, με πρωτοφανή για τα υπηρεσιακά δεδομένα ταχύτητα, καταφτάνει στο σχολείο ο "ανακριτής" Γεώργιος Ξυνής, προϊστάμενος του 4ου Γραφείου Α/βάθμιας Εκπαίδευσης. Υποτίθεται ότι συζητά άτυπα και διαβεβαιώνει το Δ.Σ του "Δ. Γληνού" πως "μέχρι εκείνη τη στιγμή η αναφορά δεν έχει προωθηθεί". Ο "θιγμένος" διευθυντής στέλνει φιρμάνι στους συνδικαλιστές ζητώντας και τα ρέστα για τη συμπεριφορά του μέλους του Δ.Σ του "Γληνού" Νικ. Κουτρούμπα. "Ο κ. Κουτρούμπας, είπε τα εξής 'εάν διωχθεί πειθαρχικά ο συνάδελφος θα κινητοποιήσουμε το σύλλογο με στάσεις εργασίας και απεργίες και σένα, συνάδελφε διευθυντή, θα σε διαγράψουμε απ' το σύλλογο', χωρίς την παραμικρή αντίδραση των υπολοίπων δύο μελών. Επειδή θεωρώ τα παραπάνω απειλή και εκβιασμό προτίθεμαι να ζητήσω εισαγγελική παρέμβαση".
Παραμονή Χριστουγέννων ο Προϊστάμενος Γ. Ξυνής, που συζητούσε δήθεν συναδελφικά και άτυπα με όλα τα μέρη, αποφασίζει και διατάζει τη διενέργεια ΕΔΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα κ.λπ κ.λπ. Ο κ. Κλασσίνας και η παρέα του ξεδιπλώνουν το σχέδιο τους.

Η διαμαρτυρία γονιών και δασκάλων

Μετά τις διακοπές οι δάσκαλοι της περιφέρειας αντιλαμβάνονται ότι η περίπτωση Κλασσίνα δεν είναι γραφική και μεμονωμένη. Η περίεργη παρέα -στην οποία εντάσσεται ο κ. Κλασσίνας- των φιλοκυβερνητικών διευθυντών, προϊσταμένων και σχολικών συμβούλων, έχει πολλούς λόγους να διώξει τον κ. Σούρλα. Αποφασίζουν στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μαζί με τους γονείς των μικρών μαθητών, στο 1ο Δημοτικό Καματερού για τις 15.1.1999.
"Απέναντι στην εκπαιδευτική εξέγερση -γράφουν σε μακροσκελή ανακοίνωνή τους τα μέλη του Δ.Σ του "Γληνού"- η κυβέρνηση εξαπολύει το τελευταίο όπλο της. Την ανοιχτή ποινικοποίηση των αγώνων, τις προσωπικές διώξεις, τον ωμό αυταρχισμό. Ο συνάδελφος Αποστόλης Σούρλας είναι ο απερχόμενος πρόεδρος του Δ.Σ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη θέση αυτή ο σύλλογος έδωσε ουσιαστικές μάχες ενάντια στο ν. 2525 και τις συνακόλουθες εκπαιδευτικές πολιτικές πρακτικές. Εδωσε ουσιαστικές μάχες για μια εκπαίδευση ενιαία για όλα τα παιδιά, χωρίς ρατσισμούς και εκπαιδευτικές διακρίσεις".
Παραμονή της απεργιακής κινητοποίησης συνέρχεται η γενική συνέλευση των γονιών. Παρευρίσκονται ενενήντα τρείς γονείς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καματερού κ. Σπαθαριώτης, ο πρώην αντιδήμαρχος, πρόεδρος της επιτροπής Παιδείας του Δήμου και δημοτικός σύμβουλος σήμερα, κ. Καμαρινόπουλος, ο πρώην διευθυντής του σχολείου κ. Κρεκούζος, και ως απλοί συμπαραστάτες του Απ. Σούρλα, αρκετοί γονείς πρώην μαθητών του σχολείου. Δεν παρευρέθηκαν, αν και κλήθηκαν, ο κ. Κλασσίνας και ο κ. Ξυνής. Η Γ.Σ. "ομόφωνα τάσσεται αλληλέγγυα προς τον δάσκαλο κ. Σούρλα, λαμβάνοντας υπόψη την πολύχρονη παρουσία του στο σχολείο". Η ίδια γενική συνέλευση, ομόφωνα επίσης, θεωρεί "προβληματική σε όλα τα επίπεδα τη συμπεριφορά και στάση του Κ. Κλασσίνα, η οποία καταγγέλθηκε επώνυμα και με συγκεκριμένα παραδείγματα από μεγάλο αριθμό γονέων". Και προφανώς ζητά την "παύση κάθε περαιτέρω προόδου της ΕΔΕ". "Σε αντίθετη περίπτωση οι γονείς θα προβούν σε κάθε ενέργεια που θα απαιτηθεί προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω και να παραμείνει στο σχολείο μας ο δάσκαλος κ. Σούρλας, του οποίου τυχόν απομάκρυνση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτούμε".

Οι πραγματικοί λόγοι της δίωξης

Μα από πού αντλεί τόση ισχύ και τόση αυτοπεποίθηση ο κ. Κλασσίνας και επιμένει στη δίωξη του "άπιστου", "απείθαρχου", αλλά τόσο αγαπητού απ' όλους τους άλλους, υφισταμένου του; Οι προσεκτικοί μας αναγνώστες, πιθανότατα, θα έχουν θυμηθεί ήδη ότι ο διωκόμενος δάσκαλος κ. Σούρλας -ως πρόεδρος τότε του "Δημ. Γληνού"- είχε καταγγείλει από αυτή τη στήλη τις απόψεις, τις μεθοδεύσεις και "το αλισβερίσι μεταξύ ορισμένων συνδικαλιστών, διευθυντών και προϊσταμένων".
"Δίνουν και παίρνουν", έλεγε χαρακτηριστικά στην "Ε" (31.10.1998). Και η αφορμή τότε δεν ήταν μόνο τα ιεραρχικά ζητήματα και τα υπηρεσιακά ρουσφέτια που αναπαλαιώνει ο νόμος Αρσένη, ήταν κυρίως η προκλητική, ρατσιστική, κίνηση μιας παρέας τοπικών δασκάλων, που δήθεν νοιάζονται για την εκπαίδευση των τσιγγανόπουλων στα Ανω Λιόσια, το Ζεφύρι και αλλού στη Δυτική Αττική. ΙΤΣΜΕΧ (Ινστιτούτο Τσιγγανικών Μελετών Ελληνικού Χώρου), ονομάζεται το όχημα για το απαρτχάιντ κατά των τσιγγάνων στη Δυτική Αττική που οραματίζεται ο σχολικός σύμβουλος Ματούλας, η ψυχή του Ινστιτούτου (αλλά και η πληθωρική καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονική σύμβουλός του, Μαρία Τζάνη). Ο κ. Κλασσίνας, λοιπόν, είναι ο Γραμματέας του Ινστιτούτου. Ο δε προϊστάμενός του, Γ. Ξυνής, που -όπως είδαμε- έτρεξε τόσο γρήγορα την ΕΔΕ κατά του κ. Σούρλα, είναι επίσης επιφανές μέλος του ΙΤΣΜΕΧ.
Για τις μελέτες και τα συνέδρια των τσιγγανολόγων του είδους Ματούλα και Κλασσίνα, δεν έχουν εκφράσει την αντίθεση τους μόνο οι δάσκαλοι της Δ. Αττικής. Ο Ειδικός Γραμματές Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Δημ. Χαλκιώτης, τους είχε εγκαίρως συμμαζέψει (14.12.1996), το Υπουργείο Παιδείας είχε ανακαλέσει την άδεια για μια "έρευνά τους" με ρατσιστικές προθέσεις, και μόλις τον περασμένο Οκτώβριο ο Γ. Γ. Νέας Γενιάς κ. Σφηκάκης έσπευσε να άπομακρυνθεί από τα σχεδιαζόμενα υπερφίαλα "συνέδρια" με τα οποία η περίφημη παρέα του ΙΤΣΜΕΧ προσπαθούσε να κερδίσει κύρος. Οταν τα συνέδρια ματαιώθηκαν -μετά και από τα ομόφωνα εναντίον τους ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του "Γληνού"- οι τσιγγανολόγοι προχώρησαν σε δικό τους παρασωματείο στην περιοχή των Α. Λιοσίων, εκεί κοντά στο δήμαρχο Παπαδήμα.
Τώρα τους βρίσκουμε σε νέες περιπέτειες. Οχι μόνο με τις διώξεις κατά των αντιρατσιστών, αλλά και με τα επιδοτούμενα με πολλά ECU "αμειβόμενα επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς" του 3ου ΠΕΚ Αττικής. Δεν είναι, επομένως, αποκλειστικά "ιδεολογικές" οι διαφορές που χωρίζουν τους τσιγγανολόγους διευθυντές με τους αντιρατσιστές συνδικαλιστές στην "Αγρια Δύση" της Αττικής.

 

 

Να σταματήσει η δίωξη

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων:

Στις 16.12.1998, ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού σχολείου Καματερού υπέβαλε αναφορά με στόχο την πειθαρχική δίωξη του δασκάλου Απόστολου Σούρλα. Ο σύλλογος διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου έχει λάβει οφόφωνη απόφαση, όπου θεωρεί ανεπίτρεπτη την προώθηση της αναφοράς και ζητά την άμεση ανάκλησή της. Την ώρα που έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, στο θέμα τοποθετήθηκε και ο σύλλογος γονέων του σχολείου, ο οποίος ζητά να ανασταλεί κάθε ενέργεια με το αντικείμενο της ΕΔΕ μέχρι την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης στις 14.1.1999.
Ταυτόχρονα, στην ανακοίνωσή του, ο σύλλογος γονέων αναφέρει πως ο διευθυντής του σχολείου πολλές φορές έως τώρα έχει προβληματίσει γονείς και εκπαιδευτικούς με τη συμπεριφορά του. Στην υπόθεση έχει παρέμβει και ο σύλλογος εκπαιδευτικών "Δημήτρης Γληνός" όπου ζητά να ανακληθεί η αναφορά, να σταματήσει κάθε πειθαρχική δίωξη και μέσα στα πλαίσια του συλλόγου διδασκόντων να λυθεί το πρόβλημα με διάλογο. Υπέρ του δασκάλου έχουν ταχθεί και οι δημοτικές αρχές της περιοχής.

Ερωτάται ο κ. υπουργός
1. Θεωρεί ότι η απουσία του δασκάλου Απόστολου Σούρλα από την πρωινή προσευχή είναι θέμα το οποίο πρέπει να απασχολεί τις αρμόδιες διοικητικές και εκπαιδευτικές αρχές;
2. Γνωρίζει τις αναφορές και τα ψηφίσματα του συλλόγου διδασκόντων και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καματερού, όπου ζητούν να σταματήσει κάθε πειθαρχική δίωξη του δασκάλου Απόστολου Σούρλα και ταυτόχρονα δηλώνουν ότι ο διευθυντής του σχολείου είναι αυτός που προβληματίζει με τη συμπεριφορά του;
3. Θα παρέμβει ώστε να σταματήσει η δίωξη του συνδικαλιστή δασκάλου;

Η ερωτώσα βουλευτής
Στέλλα Αλφιέρη (ΣΥΝ)




 

(Ελευθεροτυπία, 23/1/1999)

 

www.iospress.gr