Η κυνική ομολογία της CIA

"Η δίωξη του Πινοτσέτ συνιστά κατάχρηση εξουσίας"
        (Χένρι Κίσινγκερ, 6.10.1999)

ΠΗ απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου για την έκδοση του στρατηγού Πινοτσέτ στην Ισπανία, προκειμένου να δικαστεί εκεί για (ορισμένα από) τα εγκλήματα που διέπραξε στη διάρκεια της δεκαπεντάχρονης δικτατορίας του είναι, αναμφισβήτητα, μια χαρμόσυνη είδηση. Μολονότι απέχουμε ακόμη πολύ από την οριστική έκβαση της υπόθεσης (και οι πιθανότητες ο χιλιανός δικτάτορας να επιστρέψει στο σπίτι του κάθε άλλο παρά έχουν καταστεί αμελητέες), το γεγονός και μόνο ότι η εν ψυχρώ σφαγή χιλιάδων ανθρώπων δεν θεωρείται παραγραφείσα υπόθεση δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί θετικά. Κάτι άλλωστε ξέρουν κι εκείνοι (συγγενείς των "αγνοουμένων", φυλακισμένοι και βασανισμένοι της χούντας) που τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου γιόρτασαν το γεγονός διαδηλώνοντας στο κέντρο του Σαντιάγκο, μέσα σε μια θάλασσα -σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο (8/10/99)- "από πανό, συνθήματα και πρόσωπα όπου αναμιγνύονταν μ' ένα παράξενο τρόπο η χαρά και ο πόνος". Ποιος ξέρει; Ισως του χρόνου η ανάπηρη Χιλιανή Δημοκρατία να μπορέσει να γιορτάσει την επέτειο του πραξικοπήματος του 1973, όχι σαν εθνική γιορτή (όπως κάνει μέχρι σήμερα) αλλά ως την αποφράδα μέρα που όντως υπήρξε...
Η δικαστική απόφαση της 8ης Οκτωβρίου δεν είναι ωστόσο η μοναδική είδηση των ημερών σχετικά με τη Χιλή και την αιματηρή καριέρα του στρατηγού Πινοτσέτ. Κατά σύμπτωση (;), την ίδια ακριβώς ημέρα δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική κυβέρνηση το δεύτερο πακέτο των (τέως) απόρρητων εγγράφων του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, της CIA, της DIA κ.λπ. υπηρεσιών, τα οποία σχετίζονται με την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Χιλή τη δεκαετία 1968-78. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος μιας διαδικασίας αποχαρακτηρισμού του σχετικού αρχειακού υλικού που ξεκίνησε ύστερα από τη σύλληψη και δίωξη του Πινοτσέτ στην Ευρώπη και η οποία αναμένεται να συμπεριλάβει τη συντριπτική πλειοψηφία των επίμαχων ντοκουμέντων. Η πρώτη δέσμη (5.800 έγγραφα) δόθηκε στη δημοσιότητα στις 30 Ιουνίου, ενώ μια τρίτη αναμένεται να αποχαρακτηριστεί στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον, από τις 5 Οκτωβρίου έχει καταστεί προσπελάσιμο ένα ακόμη μέρος από τις περίφημες "μαγνητοταινίες του Νίξον" (445 ώρες σε σύνολο 3.700 περίπου), όπου έχουν καταγραφεί ζωντανά οι συσκέψεις της τότε αμερικανικής ηγεσίας για διάφορα ζητήματα, της Χιλής συμπεριλαμβανόμενης.
Δεν πρόκειται, φυσικά, για τα πρώτα ντοκουμέντα που έρχονται στο φως σχετικά με το ρόλο των ΗΠΑ στην αποσταθεροποίηση κι εν συνεχεία την ανατροπή της κυβέρνησης της Λαϊκής Ενότητας. Ηδη λίγο πριν από το πραξικόπημα του Πινοτσέτ, ο δημοσιογράφος Τζακ Λντερσον είχε αποκαλύψει (και η κυβέρνηση Αλιέντε δημοσιεύσει) τα περίφημα "έγγραφα της ΙΤΤ", που αποδείκνυαν περίτρανα τις επαφές της αμερικανικής πολυεθνικής με τη CIA για την εξουδετέρωση του πρώτου μαρξιστή προέδρου που εξελέγη με δημοκρατικά μέτρα στη λατινομαερικάνικη υποήπειρο (στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν το 1974 από τις εκδόσεις Ωκεανίδα με τον τίτλο "Ο ιμπεριαλισμός εναντίον της Χιλής. Μυστικά ντοκουμέντα της ΙΤΤ"). Στα χρόνια που ακολούθησαν, ήρθαν στο φως και άλλα στοιχεία: τα αγωνιώδη τηλεγραφήματα του αμερικανού πρεσβευτή στο Σαντιάγκο Εντουαρντ Κόρι σχετικά με τις προσπάθειές του να εμποδίσει με κάθε μέσο την ανάδειξη του Αλλιέντε στην προεδρία (1970), το Μνημόνιο αριθ. 93 του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ σχετικά με την κήρυξη υπόγειου οικονομικού πολέμου κατά της Λαϊκής Ενότητας (9/11/70), κόκ. Για πρώτη φορά όμως έχουμε στα χέρια μας υλικό -και μάλιστα άφθονο- από την κατεξοχήν κρίσιμη περίοδο των τελευταίων μηνών πριν το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973, που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αριστεράς κι έφερε στην εξουσία το στρατηγό Πινοτσέτ, μέσα σ' ένα λουτρό αίματος.
Φυσικά, τα πράγματα απέχουν πολύ από το να είναι ρόδινα. Μεγάλο μέρος των εγγράφων που δίνονται στη δημοσιότητα είναι αγρίως λογοκριμένο "για λόγους εθνικής ασφαλείας" των ΗΠΑ ή για λόγους "προστασίας των πηγών" των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Με αποτέλεσμα, τα πιο ενδιαφέροντα αποσπάσματά τους να παραμένουν απόρρητα, σε πείσμα των διακηρύξεων περί "διαφάνειας" και "αποκατάστασης της αλήθειας". Το διαπιστώνουμε, μεταξύ άλλων, και από το έγγραφο που απέσπασε την προσοχή των ΜΜΕ την εβδομάδα που μας πέρασε και το οποίο αναφέρεται στην κατάδοση (από τη CIA) και δολοφονία (από τη χιλιανή χούντα) του αριστερού αμερικανού δημοσιογράφου Τσαρλς Χόφμαν, υπόθεση που ενέπνευσε τον "Αγνοούμενο" του Κώστα Γαβρά: με πρόσχημα την "προστασία των πηγών", όλες οι αποκαλυπτικές λεπτομέρειες του εν λόγω εγγράφου είχαν σβηστεί με μαρκαδόρο όταν αυτό είχε "αποχαρακτηριστεί" για πρώτη φορά, το 1980. Μπορούμε κάλιστα να φανταστούμε την έκταση των πληροφοριών που μας απποκρύπτουν οι παρόμοιες διαγραφές που, συχνότατα, συναντάμε στις καινούριες παρτίδες ντοκουμέντων.
Τα έγγραφα που παρουσιάζουμε εδώ είναι από κάθε άποψη αποκαλυπτικά, τόσο ως προς τα στοιχεία που έρχονται στο φως όσο και ως προς εκείνα που -μάλλον άκομψα- συγκαλύπτονται. Πρόκειται για δύο αναφορές της CIA, αγρίως λογοκριμένες, που ούτε λίγο ούτε πολύ εξαγγέλλουν στην αμερικανική κυβέρνηση το επερχόμενο πραξικόπημα, αναφέροντας μάλιστα με ακρίβεια την ημέρα και την ώρα της εκδήλωσής του! Ευδιάκριτες είναι από τη μια η ικανοποίηση των πρακτόρων για τα "θετικά" νέα και από την άλλη η αγωνία τους, μήπως κάποιος ελιγμός του Αλιέντε οδηγήσει στην αναβολή του κινήματος. Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η πληροφορία για τη σχετικά καθυστερημένη μύηση του στρατηγού Πινοτσέτ στη συνωμοσία, γεγονός που εξηγείται από το ότι ο μετέπειτα αρχιδικτάτορας μόλις είχε αναλάβει αρχηγός ΓΕΣ, αντικαθιστώντας το νομιμόφρονα στρατηγό Πρατ. Σαφέστατες, τέλος, είναι οι ενδείξεις ότι το "ζουμί" των αναφορών έχει διαγραφεί -ιδίως στις τελευταίες παραγράφους των δυο εγγράφων, που, όπως γίνεται συνήθως, ασχολούνται με το "δια ταύτα" και τη στάση των ίδιων των συντακτών του εγγράφου απέναντι στα γεγονότα. Συντακτών που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάθε άλλο παρά κινήθηκαν βέβαια για να εμποδίσουν την προγραμματισμένη σφαγή...

 

Ντοκουμέντο 1
(απόσπασμα)

Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών
Απόρρητο 8 Σεπτεμβρίου 1973

[Διαγραφή 7 σειρών]

1. [Διαγραμμένο]
2. Σύμφωνα με [Διαγραφή] το Ναυτικό έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Σαλβαδόρ Αλιέντε στο Βαλπαρέσο στις 1.30 πμ της 10ης Σεπτεμβρίου. [Διαγραφή] ότι η Αεροπορία θα υποστήριζε αυτή την πρωτοβουλία του Ναυτικού αφού το Ναυτικό πραγματοποιήσει μια θετική ενέργεια, καταλάβει λ.χ. την επαρχία του Βαλπαρέσο και απευθύνει τελεσίγραφο απαιτώντας την παραίτηση του Αλιέντε ή απειλώντας να κινηθεί εναντίον του Σαντάγκο. [Διαγραφή] επισήμανε πως ο ναύαρχος Χοσέ Μεδράνο, διοικητής της πρώτης ναυτικής ζώνης του Βαλπαρέσο, επιχειρεί ανεπιτυχώς να αναβάλει αυτή την ενέργεια ώς τις 12 Σεπτεμβρίου, όταν αναμένει να ονομαστεί Αρχηγός του Στόλου.
3. [Διαγραφή] ότι αφού το Ναυτικό αναλάβει θετική δράση κατά της κυβέρνησης, η Αεροπορία θα κινηθεί για να κάνει να σιωπήσουν όλοι οι κυβερνητικοί ραδιοσταθμοί. Ταυτόχρονα η Αεροπορία σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει ένα εθνικό ραδιοφωνικό δίκτυο χρησιμοποιώντας τους υπάρχοντες ραδιοσταθμούς της αντιπολίτευσης όπως τα Ράδιο Μπαλμασέδα, Μινερία και Αγκρικουλτούρα.
4. [Διαγραφή] ότι ο αρχηγός της Αεροπορίας στρατηγός Γκουστάβο Λέι ήρθε σε επαφή με τον αρχηγό του στρατού Αουγκούστο Πινοτσέτ σχετικά με αυτό το ζήτημα, και ότι ο Πινοτσέτ δήλωσε πως ο στρατός δεν θα εναντιωθεί στην ενέργεια του Ναυτικού. [Διαγραφή] πιστεύει ότι μονάδες του στρατού θα πάρουν μέρος στο πραξικόπημα από τη στιγμή που η Αεροπορία θα προσφέρει τη βοήθειά της στο Ναυτικό. Ωστόσο, δεν ξέρει αν οι στρατηγοί του στρατού θα υποστηρίξουν ενεργά την προσπάθεια του Ναυτικού και της Αεροπορίας να ανατρέψουν τον Αλιέντε. Ο στρατηγός Λέι, παρόλα αυτά, σχεδιάζει να συνεχίσει τις επαφές του με τον Πινοτσέτ και άλλους στρατηγούς του στρατού μεταξύ 8 και 10 Σεπτεμβρίου.
5. [Διαγραφή] ότι ο στρατηγός Αρτούρο Γιβάν των Καραμπινιέρων έχει υποσχεθεί να υποστηρίξει το πραξικόπημα κι έχει εγγυηθεί την υποστήριξη της σχολής υπαξιωματικών των καραμπινιέρων, της ομάδας Ειδικών Υπηρεσιών και της φρουράς του προεδρικού μεγάρου. [Διαγραφή] προσέθεσε πως θα ήταν δύσκολο να καταληφθεί το προεδρικό μέγαρο και η κατοικία του Αλιέντε. Με την υποστήριξη όμως των Καραμπινιέρων, οι Ενοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να είναι ικανές να πάρουν υπό τον έλεγχό τους τα στρατηγικά αυτά σημεία.
6. [Διαγραφή] ότι ένα πραξικόπημα θα μπορούσε να συμβεί στις 10 Σεπτεμβρίου ή, τουλάχιστον, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 10ης Σεπτεμβρίου. [Διαγραφή] ότι αν ο Αλιέντε παραιτηθεί, προκηρύξει δημοψήφισμα ή ανακοινώσει το σχηματισμό κυβέρνησης αποκλειστικά από στρατιωτικούς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβολή των σχεδίων του Ναυτικού. [Διαγραφή] ότι ο ναύαρχος Μερίνο, που αντιμετωπίζεται με μεγάλο σεβασμό από τους νεότερους αξιωματικούς του Ναυτικού στο Βαλπαρέσο, θα μπορούσε να πείσει τους συνωμότες στο Βαλπαρέσο να καθυστερήσουν τα σχέδιά τους για κάμποσες μέρες.
7. Σχόλιο [Διαγραφή] : Ο πρόεδρος Αλιέντε χωρίς αμφιβολία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη απειλή από μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την παραμονή του στην εξουσία από την ημέρα της εκλογής του, πριν από τρία χρόνια. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι ο πρόεδρος έχει ακόμη κάποια περιθώρια ελιγμών. Θα μπορούσε να απαλλαγεί από το χρονοδιάγραμμα των συνωμοτών ή και να τους σταματήσει εντελώς με μια πρωτοβουλία από μέρους του, η οποία θα ικανοποιούσε τα αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων ή/και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, έτσι ώστε να αποτρέψει τον παρόντα κίνδυνο. Ο πρόεδρος θα έπρεπε να αναλάβει κάποια δράση στις 8 ή 9 Σεπτεμβρίου. (...)
8. [Διαγραφή 1 1/2 σειράς].
 


Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών
Απόρρητο 10 Σεπτεμβρίου 1973

[Διαγραφή 3 1/2 σειρών]

[Διαγραφή 7 1/2 σειρών]

1. [Διαγραφή 1 σειράς] ότι μια απόπειρα πραξικοπήματος θα ξεκινήσει στις 11 Σεπτεμβρίου. Και τα τρία όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων και οι Καραμπινιέροι είναι αναμιγμένα σ' αυτή την ενέργεια. Μια διακήρυξη να διαβαστεί από το Ράδιο Αγκρικουλτούρα στις 7 πμ της 11ης Σεπτεμβρίου. [Διαγραμμένο] ότι οι Καραμπινιέροι έχουν την ευθύνη να συλλάβουν τον πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε.
2. Σχόλιο [Διαγραφή] : [Διαγραφή 1 1/2 σειράς] το πραξικόπημα που είχε σχεδιαστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου αναβλήθηκε και [Διαγραφή 2 1/2 σειρών].
3. Σχόλιο [Διαγραφή] : Μολονότι ενδέχεται οι Ενοπλες Δυνάμεις να ανέβαλαν το πραξικόπημα που είχε σχεδιαστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου προκειμένου να βελτιώσουν το συντονισμό τους σε τακτικό επίπεδο, και παρόλο που το Ναυτικό φαίνεται αποφασισμένο να διώξει τον Αλιέντε, θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι ο πρόεδρος εργάζεται ακόμη επιμελώς για να ξεφουσκώσει αυτή την κρίση. Γι' αυτό το σκοπό έχει προγραμματίσει ένα εθνικό διάγγελμα το απόγευμα της 10ης Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να ανακοινώσει κάποια εντυπωσιακή πρόταση, όπως ένα δημοψήφισμα, η οποία θα μπορούσε να κάνει τους συνωμότες να ξαναδιστάσουν.
4. [Διαγραφή 1 1/2 σειράς]

[Ακολουθεί μια ολόκληρη σελίδα του εγγράφου, η 3η, η οποία εξακολουθεί να παραμένει απόρρητη]
 

 

(Ελευθεροτυπία, 16/10/1999)

 

www.iospress.gr