Στα γήπεδα η Αλβανία αναστενάζει

"Οι Αλβανοί μετέτρεψαν το ΟΑΚΑ σε ...Ολυμπιακό Στάδιο των Τιράνων"
        ("Καθημερινή", πρωτοσέλιδο, 7/10/1999)

Υποτίθεται ότι η δημοσιογραφική "οικογένεια" και κώδικες αντιρατσιστικής δεοντολογίας διαθέτει, και σε θέσεις-κλειδιά, σ' όλα σχεδόν τα έγκυρα ΜΜΕ, έχει αναδείξει λαμπρές προσωπικότητες - προερχόμενες, μάλιστα, από τη ...θαυμαστή γενιά του Πολυτεχνείου. Και όμως, σε πολλές "μικρές ειδήσεις", οι ίδιοι αυτοί λαμπροί επαγγελματίες συμπεριφέρονται με τα ίδια ρεφλέξ και την ίδια μέθοδο των υποτιθέμενων εχθρών του "λειτουργήματός" τους. Δεν έχει καμιά σημασία αν φταίνε τα μηχανάκια της θεαματικότητας και της αναγνωσιμότητας, το άγχος της εμπορικής επιβίωσης και οι άλλες χιλιοειπωμένες συναφείς αιτίες-άλλοθι. Ο γκεμπελισμός δεν καθοδηγεί μόνο τους πατενταρισμένους φορείς του πιο βλακώδους λαϊκισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού. Εχει μπεί για τα καλά στα πιο σικ σαλόνια της μοντέρνας κοινωνίας των πληροφοριών.
Ας δούμε ένα τελευταίο παράδειγμα. Ποιος πολίτης δεν έχει πληροφορηθεί -όπως ακριβώς και ο ρατσιστής δολοφόνος Παντελής Καζάκος, ο οποίος μας το θύμισε επανειλημμένως στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ- ότι "οι Αλβανοί έκαψαν τη σημαία μας" στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας; Από το βράδι της ημέρας του ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλάδας-Αλβανίας (6/10) και για περίπου τρεις μέρες, τα κυριότερα ηλεκτρονικά ΜΜΕ όπως και πολλές εφημερίδες του ευρύτερου λαϊκορατσιστικού χώρου (όλων των κομματικών προτιμήσεων), ανέδειξαν με τον ενθουσιασμό και τη συνέπεια ενός Χρυσαυγίτη το μισό χουλιγκανικό περιστατικό. Το σοβαροφανές MEGA, ακριβώς όπως και τα υπόλοιπα περισσότερο η λιγότερο κάλτ κανάλια, συμπεριλαμβανομένης και της δήθεν ψύχραιμης ΝΕΤ, μετέδιδε ξανά και ξανά το βίντεο ώσπου να πληγωθεί το εθνικό φιλότιμο και του τελευταίου ανενημέρωτου πατριώτη. Ο "Ελεύθερος Τύπος" σε πρωτοσέλιδο δημοσιεύει το κάψιμο του ιερού μας πανιού σημειώνοντας ότι "επί 90 λεπτά 5.000 Αλβανοί έβριζαν τη χώρα που τους φιλοξενεί". Οι μνήμες από τους "εχθρούς και μαφιόζους Ουτσεκάδες", ήταν νωπές.

Η "δίκαιη μισαλλοδοξία"


"Η κάμερα έκανε το παν να ταυτίσει κάποιους ελάχιστους ανεγκέφαλους και χουλιγκανοπατριώτες, που έκαψαν την ελληνική σημαία, με όλους τους Αλβανούς που βρίσκονταν στο γήπεδο και ύστερα, με το σλόγκαν 'Οι Αλβανοί καίνε την ελληνική σημαία', με όλους τους Αλβανούς εκτός γηπέδου", μας λέει ο εκπρόσωπος του Φόρουμ των Αλβανών Μεταναστών, Γκασμέντ Καπλάνι. "Δεν έχω σχέση με τον κόσμο της κερκίδας, πρώτη φορά βρέθηκα σε γήπεδο - και δεν πρόκειται να ξαναπατήσω το πόδι μου. Οπως φοβόμουν, το παιχνίδι έδωσε την ευκαιρία στους συνήθεις υπόπτους, εμπόρους της μισαλλοδοξίας, να ανεβάσουν το θερμόμετρο, κρύβοντας προσεκτικά το γεγονός ότι κάποιοι άλλοι ανεγκέφαλοι και χουλιγκανοπατριώτες έκαψαν την αλβανική σημαία, μάλιστα πριν από το κάψιμο της ελληνικής. Δεν είναι αυτός ένας τρόπος να κατασκευάζεται η εικόνα του Αλλου ως απόλυτα κακού; 'Η κάνω λάθος;"
Την επόμενη κιόλας μέρα, το Φόρουμ κυκλοφόρησε μια μικρή αφίσα προσπαθώντας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, μήπως και καταλαγιάσει η ασυδοσία των θιγμένων υπερπατριωτών δημοσιογράφων και λοιπών διαμορφωτών της μαζικής τύφλωσής μας. Κανένας δεν μπήκε στον κόσμο να ανασκευάσει την "είδηση", ή έστω να σχετικοποιήσει τις εγκληματικές γενικεύσεις, που, όπως έμελλε, θα ενέπνεαν λίγο αργότερα το ρατσιστή Καζάκο. "Η εικόνα που είχα δει στην τηλεόραση, όταν οι Αλβανοί έκαιγαν την ελληνική σημαία στο γήπεδο, με έκανε να εξαγριωθώ εναντίον όλων των ξένων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ετσι πήρα την απόφαση να παίρνω το πιστόλι μαζί μου και, όταν βρίσκω ευκαιρία, να πυροβολώ εναντίον των αλλοδαπών", λέει στην κατάθεσή του ο δολοφόνος (22/10/1999). Εκείνος δεν ξέρει τίποτα, η κάμερα του υπέδειξε τον θεάρεστο πατριωτικό δρόμο που ακολούθησε. Από την πλευρά του θα πρέπει να καλέσει ως μάρτυρες υπεράσπισής του τουλάχιστον τον κ. Χατζηνικολάου, ή εν πάση περιπτώσει κάποιον απ' όλους τους "λειτουργούς" του συναφιού που πουλάνε "δίκαιη μισαλλοδοξία". Διογκώνουν δηλαδή ένα περιστατικό της χουλιγκανικής τελετουργίας, που επαναλαμβάνεται επί χρόνια σε όλα σχεδόν τα γήπεδα του κόσμου (με όλες τις δυνατές προκλήσεις που μπορούν να πονέσουν του οπαδούς της αντίπαλης ομάδας), με σκοπό να πουλήσουν "δίκαιη αγανάκτηση" στο κοινό τους. Ακολουθούν τη δοκιμασμένη συνταγή των φυλλάδων που απευθύνονται στους σκληρούς πυρήνες των "φιλάθλων", κρύβοντας επιμελώς τις "δικές μας" ανάλογες χουλιγκανικές αηδίες. Οταν το πετύχουν, και προτού εντοπίσουν το επόμενο λαβράκι, θα επιτεθούν σε όσους τολμούν να ισχυριστούν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και ρατσιστές, όπως οπουδήποτε αλλού. Προφανώς θέλοντας να αποφύγουν τη δική τους συμμετοχή στη ραγδαία διάδοση του ξενοφοβικού και φασιστικού (διακομματικού) συνδρόμου.

Επιλεκτική ενημέρωση


Ο κ. Καπλάνι προσπάθησε να δοκιμάσει την τύχη του χτυπώντας την πόρτα και μιας διαφορετικής δημοσιογραφικής εκπομπής - απογοητευμένος από τα επιτελεία της κατασκευής των θεαματικών δελτίων ειδήσεων και των πρωτοσέλιδων. Μάταια. Η κάμερα κατέγραψε την άποψή του, την περιγραφή του για το τι ακριβώς έγινε στο γήπεδο, τη σειρά και την κλιμάκωση κάποιων προκλήσεων και στις δυο κερκίδες, αλλά το βίντεο δεν προβλήθηκε ποτέ. Τουναντίον στη συγκεκριμένη Κυριακάτικη εκπομπή ξαναείδε το γνωστό πλάνο που δημιουργεί επιστημονικά τη "δίκαιη μισαλλοδοξία", με την προσθήκη ενός ακόμα ψέματος: Οτι ύστερα από αυτή την πρόκληση των Αλβανών, οι Ελληνες ήταν περίπου υποχρεωμένοι να κάψουν κι αυτοί την αλβανική σημαία! Το μόνο που έλειπε για να πάρουν το Πούλιτζερ οι συντελεστές της συγκεκριμένης παραγωγής ήταν να ζητήσουν (κι αυτοί, όπως και δεκάδες άλλοι αντικειμενικοί συνάδελφοί τους) ένα ακόμα σχόλιο για το ρατσισμό από τους σεσημασμένους ειδικούς τύπου Πλεύρη, Μιχαλολιάκου, Βορίδη κ.λπ.
Ούτε ένας δεν σκέφτηκε να συγκρίνει το γεγονός με τα εκατοντάδες "εμφύλια" γηπεδικά εθνικού περιεχομένου μικροεπεισόδια. Το φθινόπωρο του 1992, για παράδειγμα, κάμποσοι ΑΕΚτζήδες οπαδοί υποδέχτηκαν τους Κύπριους αδελφούς μας, της περίφημης ομάδας του ΑΠΟΕΛ, με το βροντώδες σύνθημα "Ηρθαμε, ήρθαμε από τη στεριά, τις μάνες σας γαμάμε οθωμανικά"! Αλλά αυτό δεν προξενεί καμιά εντύπωση, αφού προέρχεται από τις "Χανούμισσες" της Νέας Φιλαδέλφειας, οι οποίες όταν κερδίζουν κανά "Βούλγαρο" δεν παύουν να υπενθυμίζουν ότι "έτσι γαμάει η Τουρκία".

 

(Ελευθεροτυπία, 13/11/1999)

 

www.iospress.gr