Ανακυκλωμένη παραπληροφόρηση μεταξύ ΠΓΔ Μακεδονίας και Ελλάδας για το «αντάρτικο των Τσάμηδων»Ποιος έφτιαξε τον UCC;

 

"Ο UCK απειλεί την Ελλάδα"
                («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 1/6/2001)ΚΑΘΩΣ η ΠΓΔ Μακεδονίας βυθίζεται όλο και περισσότερο στη δίνη του εμφυλίου πολέμου, μοιραίο ήταν φαίνεται να πάρουν τα (ενημερωτικά) σκάγια και τη δική μας χώρα. Μιλάμε για την πανηγυρική υποδοχή που κανάλια κι εφημερίδες επιφύλαξαν στην «πληροφορία» για το επερχόμενο «αλβανικό αντάρτικο» στη ΒΔ Ελλάδα. Η «είδηση» ξεκίνησε από τα Σκόπια και γρήγορα υιοθετήθηκε από τα εγχώρια ΜΜΕ, με εξαιρετική ταχύτητα κι ευκολία. είναι προφανές πως η αναδιάταξη των εθνικών προτεραιοτήτων και συμμαχιών στα Βαλκάνια έχει οδηγήσει σε σιωπηρές, αλλά ακραίες επανεκτιμήσεις όσον αφορά τη φερεγγυότητα των πάλαι ποτέ «πλαστογράφων» γειτόνων μας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. 

Ολα ξεκίνησαν με ένα τηλεγράφημα του «Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων» (ΜΙΑ) της ΠΓΔΜ, στις 30 Μαΐου, σύμφωνα με το οποίο «ο πολιτικός εκπρόσωπος του λεγόμενου Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού ανακοίνωσε στο αυστραλιανό ραδιόφωνο ότι Αλβανοί τρομοκράτες θα αρχίσουν τις επιχειρήσεις τους στη βορειοδυτική Ελλάδα». Η ανακοίνωση αποδίδεται στον Αλί Αχμέτι, κάτοικο Ελβετίας και πολιτικό στέλεχος του UCK. «Σύμφωνα με τον Αχμέτι», συνεχίζει το τηλεγράφημα, «περίπου 1 εκατομμύριο Αλβανοί ζουν σε αυτό το τμήμα της Ελλάδας που καλείται 'Τσαμουριά' και τα εθνικά δικαιώματά τους θα πρέπει να 'κερδηθούν και να προασπιστούν' από τους εκπροσώπους του 'ήδη δημιουργημένου και καλά εκπαιδευμένου Απελευθερωτικού Στρατού της Τσαμουριάς (Ushtria Clirimtare e Camerise -UCC)'». 

Μέσα σε 48 ώρες, η είδηση είχε κάνει το γύρο των ελληνικών ΜΜΕ. Από την «Αυγή» μέχρι την «Espresso» κι από το «Βήμα» μέχρι τη «Χώρα» ή την «Αυριανή», οι «απειλές του UCK» θεωρήθηκαν αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα κι αποτιμήθηκαν αναλόγως. Ο ίδιος ο Αλί Αχμέτι μπορεί να ξεκαθάρισε σχεδόν αμέσως στο BBC πως «ουδέποτε έκανε τέτοιες δηλώσεις, ούτε σκέφτηκε ποτέ να θίξει τέτοιο θέμα», η δήλωσή του αυτή, όμως, είχε τη συνήθη μοίρα των πάσης φύσεως διαψεύσεων. Οχι μόνο οι αλβανικές διεκδικήσεις, αλλά και η ίδια η ύπαρξη του UCC καταγράφηκαν ως δεδομένα στη συλλογική συνείδηση.

Οπως ξέρουμε, όμως, από την πείρα των ίδιων των «δικών μας» εθνικιστών, ανάμεσα στις κάθε λογής επεκτατικές φαντασιώσεις και την προσπάθεια υλοποίησή τους υπάρχει χαώδης διαφορά. Αλλο πράγμα οι θεωρητικές διακηρύξεις του UCK περί Τσαμουριάς (ή του αλήστου μνήμης «Στόχου» περί Κωνσταντινούπολης, Β. Ηπείρου, «βόρειας Μακεδονίας» κ.λπ.) κι εντελώς διαφορετικό η προετοιμασία ένοπλου κινήματος ή, έστω, μεμονωμένων τρομοκρατικών ενεργειών. 

Πόσο πραγματικά είναι, λοιπόν, τα σενάρια «Made in Macedonia» που είδαμε τις τελευταίες μέρες να αναπαράγονται στον ελληνικό Τύπο; Αναζητήσαμε τις πρωτότυπες πηγές και το συμπέρασμα βγήκε από μόνο του: οι «αποκαλύψεις» που κατέκλυσαν τα «μακεδονικά» κι εν συνεχεία τα εγχώρια ΜΜΕ δεν ήταν παρά ένα συνονθύλευμα από ατεκμηρίωτες «διαρροές», διογκωμένα «καυτά ρεπορτάζ» κι ευφάνταστα σενάρια χωρίς την παραμικρή τεκμηρίωση - από αυτά δηλαδή στα οποία μας έχει συνηθίσει, χρόνια τώρα, η πιο κίτρινη εκδοχή της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Από Γκλιγκόροφ και Βερύκιο...

Η σκοπιμότητα αυτών των δημοσιευμάτων μπορεί να αναζητηθεί στο πολεμικό κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη γειτονική μας χώρα. Οπως διαπιστώσαμε και κατά την πρόσφατη αποστολή μας εκεί (βλ. «Κυριακάτικη» 13/5/01), το επιχείρημα του «κοινού εχθρού» (και της, ως εκ τούτου, «αναπόφευκτης» συμμαχίας Αθήνας-Σκοπίων εναντίον του «αλβανικού κινδύνου») ήταν στα χείλη σχεδόν κάθε Σλαβομακεδόνα με τον οποίο μιλήσαμε. Για τη δημόσια διατύπωσή του από τα πιο έγκυρα χείλη, αποκαλυπτική είναι άλλωστε η πρόσφατη συνέντευξη του Κίρο Γκλιγκόροφ στην εβδομαδιαία βουλγαρική εφημερίδα «168 Ωρες» (18.5.01). Κάτω από τον ολοσέλιδο τίτλο «Η σύρραξη μπορεί να φτάσει και στην Ελλάδα», ο τέως πρόεδρος της ΠΓΔΜ εκτιμά ότι «το λάθος της Δύσης ήταν ότι άφησε ζωντανό τον UCK», για να προχωρήσει αμέσως μετά στην κινδυνολογία που μας αφορά: «Καθόλου δεν αποκλείεται, αυτό που γίνεται στο Κόσοβο και τη Μακεδονία, να συμβεί και στην Ελλάδα. Μια μέρα οι Αλβανοί εκεί, οι οποίοι είναι περισσότεροι απ' ό,τι αυτοί στη Μακεδονία, μπορεί να προβάλουν τις ίδιες διεκδικήσεις που προβάλλουν σ' εμάς. Ιδίως αν ληφθεί υπόψη η διαμάχη για τη Βόρεια Ηπειρο».

Πολύ λογικό ήταν, τη σκυτάλη να πάρουν τα «μακεδονικά» ΜΜΕ. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η τροφοδότηση των τελευταίων με κάθε λογής «στοιχεία» από αντίστοιχα ελληνικά δημοσιεύματα, τα οποία «ερμηνεύονται» δεόντως, ώστε να ενισχυθεί η εικόνα του «επικείμενου» ανταρτοπόλεμου στη ΒΔ Ελλάδα. Τυπικό δείγμα ένα απόσπασμα από το αρχικό τηλεγράφημα του ΜΙΑ: η δήλωση του Αχμέτι, διαβάζουμε εκεί, «δεν είναι η μόνη πληροφορία που ανακοινώνει το επόμενο 'τρομοκρατικό σενάριο'. Ο Ελληνας δημοσιογράφος Δήμος Βαρύκιος [sic] δήλωσε στις 21 Απριλίου σε συζήτηση στο ελληνικό ραδιόφωνο ότι ελληνικές μεθοριακές αρχές κατέσχεσαν ένα φορτηγό με όπλα που είχαν ταμπέλες 'UCK', το οποίο έμπαινε στην Ελλάδα. Κανείς δεν θα είχε εκπλαγεί αν τα όπλα μετακινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση, από την Ελλάδα προς τη Μακεδονία, όμως το γεγονός ότι τα όπλα εισάγονταν λαθραία στην Ελλάδα υποδεικνύει ότι επρόκειτο να χρησιμοιηθούν στην Ελλάδα. Ο Βαρύκιος είναι ένας δημοσιογράφος που καλύπτει τις δραστηριότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και έχει στενές διασυνδέσεις με τον ελληνικό στρατό». 

...στην ΕΛΑΣ και τον Καραμπίνα

Για ευνόητους λόγους, αυτή η παράγραφος αποσιωπήθηκε διακριτικά από τα ελληνικά ΜΜΕ. Δεν συνέβη όμως το ίδιο με το «καυτό» ρεπορτάζ της λαϊκής εφημερίδας «Βέτσερ» στην ελληνική Ηπειρο. Εφημερίδες τόσο διαφορετικές όσο το «Εθνος» και η «Espresso» έσπευσαν να επικαλεστούν τις πληροφορίες του σχετικά με την παρουσία και τους μηχανισμούς του UCC στην Ελλάδα, ακόμη και τη «λειτουργία» επιτελείου της οργάνωσης στην ...Κέρκυρα! Ανατρέξαμε στην ιστοσελίδα της «Βέτσερ» στο Ιντερνετ και «κατεβάσαμε» τη συνέχεια της υπόθεσης, όπως δημοσιεύεται καθημερινά στο «αποκλειστικό» ρεπορτάζ των κυριών Καίτη Μίτσκοφσκα και Νατάσα Ντόκοφσκα σ' αυτό το «έδαφος το πρόσφορο για αναρτοπόλεμο» (μεταξύ Φλώρινας και Αρτας...) Εχουμε και λέμε, εντελώς ενδεικτικά:

* Κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο UCC άνοιξε το 'ελληνικό μέτωπο' για τις 24 Ιούνη;» (4/6/01), πληροφορούμαστε πως ελληνικές «αστυνομικές πηγές, που επιμένουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, διαβεβαιώνουν ότι έχουν αντιληφθεί μέχρι τώρα 30 έως 40 άτομα από την Ηπειρο, αλβανικής εθνικότητας, για τα οποία έχουν υποψίες ότι είναι τμήμα των οργανωτών των προαναγγελθεισών προκλήσεων», οι οποίες «πρέπει» να κορυφωθούν τη μέρα των εκλογών στην Αλβανία.

* «Αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης» θεωρούνται ...ο νόμος για τη νομιμοποίηση των μεταναστών! Δεν λείπει ούτε η (γνώριμη) κινδυνολογία για τις προοπτικές απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας (στο μέλλον...) από Αλβανούς μετανάστες. 

* Στο ίδιο φύλλο πληροφορούμαστε πως, σύμφωνα με «επίσημες πληροφορίες από τους επικεφαλής της αστυνομίας της Φλώρινας», «μόνο στο διαμέρισμα της Ηπείρου τον τελευταίο μήνα ανακαλύφθηκαν περισσότερα από 1.000 Καλάσνικοφ, 200 πιστόλια και πολλές σφαίρες, που οι Αλβανοί 'συμπτωματικά' εισάγουν σε αυτό το μέρος της Ελλάδας». Η είδηση έχει δημοσιευτεί και στην «Espresso» (1/6/01), μόνο που αφορά όχι τον τελευταίο μήνα, αλλά την τελευταία πενταετία! Στο επόμενο φύλο της «Βέτσερ», πάντως, τα νούμερα αβγατίζουν: «Τις περασμένες βδομάδες στα Γιάννενα η αστυνομία κατάσχεσε 1.500 Καλασνίκοφ και πολύ ελαφρό οπλισμό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας του νομού Ιωαννίνων, υπάρχει σχέση ανάμεσα στον κατασχεθέντα οπλισμό και τον UCK». 

* Τα πράγματα χοντραίνουν όταν ερχόμαστε στα ...στρατόπεδα του UCC: «Οι πηγές μας στα Γιάννενα αρνούνται ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης [των Αλβανών], τουλάχιστον αυτή η πληροφορία μέχρι τώρα δεν έχει φτάσει στα ΜΜΕ. Εκτός από εκείνο το φημισμένο στρατόπεδο του Λαυρίου, κοντά στην Αθήνα. Εγινε λόγος για το φημισμένο στρατόπεδο εκπαίδευσης του παράνομου κουρδικού στρατού, στο οποίο για μια σύντομη περίοδο έζησε εξόριστος και ο κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτζαλάν». Τα σχόλια περιττεύουν... 

* Ευτυχώς, υπάρχει και το θετικό πρότυπο αντίστασης στον αλβανικό επεκτατισμό. Ο βουλευτής Αρτας της Ν.Δ. Κώστας Καραμπίνας αποσπά το θαυμασμό των απεσταλμένων της εφημερίδας, όταν σπεύδει να βάλει τον UCK στη θέση του: «Οι ιδέες του Αλί Αχμέτι είναι γελοίες και δεν αξίζουν σχολιασμό. Αυτοί είναι κότες! Αν είναι άντρες, να έρθουν κατά πρόσωπο κι όχι πισώπλατα!». 

Ολα αυτά -και άλλα συναφή- θεωρήθηκαν, προφανώς, πρώτης τάξεως υλικό για μια (επιλεκτική) ανακύκλωση από τα δικά μας ΜΜΕ. Θα γυρίσουμε, άραγε, στις μέρες της πάλαι ποτέ «ελληνοσερβικής φιλίας» ενάντια στο διαβόητο «ισλαμικό τόξο» και τα συναφή ιδεολογήματα της δεκαετίας του '90; Οι αναγνώστες μας θα θυμούνται ενδεχομένως το δεξί χέρι του Μιλόσεβιτς, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, να μας «προειδοποιεί» από τις στήλες του «Εθνους» (22.3.99) ότι «το Κόσοβο είναι σαν τη Θράκη». Εκτίμηση που, ως γνωστόν, επιβεβαιώθηκε 100%...

(Ελευθεροτυπία, 9/6/2001)

 

www.iospress.gr