Ενα ψέμα μετατρέπεται σε αντισημιτική υστερία και φτάνει στην ελληνική ΒουλήΗ Μαύρη Διεθνής των τερατολόγων

"Επέζησαν οι Ισραηλινοί που δούλευαν στους Πύργους!"

    («Espresso», 24.9.2001) 


Μέρες τώρα, παρακολουθούμε άναυδοι τη διαδικασία κατασκευής και τους μηχανισμούς ανακύκλωσης μιας απίστευτης φήμης: οι Εβραίοι, υποστηρίζει η φήμη αυτή (προσοχή: οι Εβραίοι γενικώς και αορίστως), βρίσκονται πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Απόδειξη ότι νεκροί ομόθρησκοί τους δεν περιλαμβάνονται στα χιλιάδες θύματα της επίθεσης, καθώς οι 4.000 Εβραίοι που εργάζονταν στους Δίδυμους Πύργους είχαν εγκαίρως ειδοποιηθεί, ώστε την κρίσιμη ημέρα να οργανώσουν μια ομαδική -και σωτήρια- κοπάνα από τη δουλειά. Σωστά αντιληφθήκατε: 4.000 Αμερικανοεβραίοι κράτησαν το εφτασφράγιστο μυστικό για την πάρτη τους και δεν βρέθηκε ούτε ένας από αυτούς να το καρφώσει στο συνάδελφο του διπλανού γραφείου!

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη φήμη είναι αρκούντως τερατώδης ώστε να προσβάλλει τη νοημοσύνη και του πλέον στρατευμένου αντισημίτη, δεν στάθηκε εμπόδιο ικανό να αναχαιτίσει τη διάδοσή της. Τη φιλοξενούν εφημερίδες, την αναμεταδίδουν κανάλια, την υιοθετούν πολιτικοί, την υποστηρίζουν και κάποιοι πανεπιστημιακοί προσφέροντάς της το όποιο κύρος τους. Εξάλλου έφτασε ήδη στη Βουλή χάρη σε ερώτηση γνωστού κυνηγού (και) εβραϊκών κεφαλών του ελληνικού Κοινοβουλίου. Με την ερώτησή του αυτή, ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζητεί από τον υπουργό Εξωτερικών (τον οποίον, σημειωτέον, θεωρεί Εβραίο από τη γιαγιά του, Σοφία Μινέικο) να τον πληροφορήσει κατά πόσον έχει αξιολογήσει τα δημοσιεύματα δύο ισραηλινών εφημερίδων («Χααρέτζ» και «Γεντιότ Αχρονότ») και αν έχει ενημερώσει σχετικά τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Τα δημοσιεύματα αυτά υποτίθεται πως «αποκαλύπτουν» ότι οι 4.000 Εβραίοι που εργάζονταν στους Πύργους ειδοποιήθηκαν από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και δεν πήγαν στη δουλειά τους την ημέρα της επίθεσης, καθώς και ότι την ίδια ημέρα αναβλήθηκε η επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν στη Νέα Υόρκη. 

Η διάχυση μιας φήμης

Το αίτημα του Γ. Καρατζαφέρη προς τον υπουργό Εξωτερικών είναι ασφαλώς γελοίο (γιατί άραγε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να περιμένουν να ενημερωθούν από τις ελληνικές αρχές για ισραηλινά δημοσιεύματα;). Αλλού, ωστόσο, πρέπει να αναζητηθεί η σημασία της όλης υπόθεσης, στην οποία η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου λειτουργεί προσχηματικά. Απλούστατα ο Καρατζαφέρης, στο πλαίσιο της δικής του αντισημιτικής σταυροφορίας, ανέλαβε εργολαβικά τη διακίνηση στην Ελλάδα μιας φήμης που κυκλοφορούσε ήδη σε κάποια αραβικά μέσα ενημέρωσης. 

Αξίζει να δούμε πώς: Η «είδηση» πρωτοεμφανίστηκε, όπως φαίνεται, στην εφημερίδα του Κουβέιτ «Αλ Ουατάν» και την πακιστανική «Ναουάι Ουακάτ». Με βεβαιότητα τη βρίσκουμε στις 17 Σεπτεμβρίου στη λιβανέζικη «Μανάρ-TV», που αυτοδιαφημίζεται ως «η πρώτη αραβική τηλεόραση που διεξάγει έναν αποτελεσματικό ψυχολογικό πόλεμο κατά του σιωνιστικού εχθρού». Λίγες ημέρες αργότερα, στην πακιστανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Νταρμπ-ι-Μουμίν» (21-27 Σεπτεμβρίου) δημοσιεύεται, ως ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη, η «είδηση» ότι οι αμερικανικές αρχές διερευνούν γιατί δεν περιλαμβάνονται Εβραίοι στους νεκρούς της 11ης Σεπτεμβρίου, παρά το ότι αρχικά, μόλις έγινε το χτύπημα, πολλά μέσα ενημέρωσης, κυρίως ισραηλινά, βιάστηκαν να θρηνήσουν τους 4.000 Εβραίους εργαζόμενους στους Δίδυμους Πύργους. Το δημοσίευμα αποδίδει τις πληροφορίες αυτές σε «αραβικές διπλωματικές πηγές» και προσθέτει ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης απέκρυψαν στη συνέχεια την απουσία των Εβραίων από τον τόπο του εγκλήματος. 

Στο κλίμα αυτό, φαίνεται πως δύο ισραηλινές εφημερίδες, η «Χααρέτζ» και η «Γεντιότ Αχρονότ» (18 και 19 Σεπτεμβρίου αντιστοίχως), αναφέρθηκαν στα παραπάνω δημοσιεύματα για να τα χρησιμοποιήσουν από την πλευρά τους ως τυπικό δείγμα της τρέχουσας αραβικής αντιισραηλινής προπαγάνδας. Το όλο θέμα θα είχε παραμείνει στο πλαίσιο μιας κλασικής αραβοϊσραηλινής κόντρας, αν κάποια από τα κείμενα αυτά δεν φιλοξενούνταν στο Indymedia (Independent Media Center), το γνώριμό μας δικτυακό τόπο που, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, επιδιώκει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη και αλογόκριτη ενημερωτική πηγή, δίνοντας στέγη σε αντικρουόμενες -και κάποτε ατεκμηρίωτες- απόψεις για ποικίλα θέματα της επικαιρότητας. Στο Indymedia εντόπισαν, λοιπόν, οι συνεργάτες του Γ. Καρατζαφέρη τα «τεκμήρια» που ο βουλευτής επέδειξε στους τηλεθεατές του ως πειστήρια του «νέου εβραϊκού εγκλήματος», αποκρύπτοντας την ακριβή τους προέλευση, καθώς και τη συζήτηση που τα συνόδευε. 

«Δεν θα καλοπεράσετε»

Ως εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια τυπική διαδικασία παραγωγής και διάχυσης μιας φήμης, η κατασκευή της οποίας, προκειμένου να γίνει πειστική, αποδίδεται στα ίδια τα θύματά της: οι Εβραίοι γνώριζαν για το τρομοκρατικό χτύπημα και, αφού το ομολογούν οι ίδιοι, ποιος έχει λόγο να τους αμφισβητήσει; Η συνέχεια, ωστόσο, αποδεικνύεται ακόμη πιο εξωφρενική. Οταν την περασμένη Τρίτη βλέπει το φως της δημοσιότητας η οργισμένη απάντηση της ισραηλινής πρεσβείας στα σχετικά δημοσιεύματα που είχαν αρχίσει να πληθαίνουν, ο Καρατζαφέρης εμφανίζεται έξαλλος από την καθημερινή εκπομπή του στο «Τηλεάστυ» να κηρύσσει κυριολεκτικά τον πόλεμο στους Ελληνες Εβραίους. 

Σε ένα παραλήρημα μίσους, που θα το ζήλευε και ο πιο αφιονισμένος εθνικοσοσιαλιστής, ο βουλευτής δεν αποδίδει απλώς το τρομοκρατικό χτύπημα και όλα τα κακά του κόσμου στους Εβραίους. Απευθυνόμενος άλλοτε στον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα και άλλοτε σε όλους τους Εβραίους αδιακρίτως, απαιτεί στην ουσία να τους αφαιρεθεί κάθε δυνατότητα αντίρρησης σε όσα για μια ακόμη φορά τούς καταμαρτυρούνται. Κυρίως, όμως -και αυτό ενδιαφέρει για να γίνει αντιληπτή η χρήση της νέας αντισημιτικής φήμης στα ελληνικά συμφραζόμενα- απειλεί ανοιχτά τους Ελληνες πολίτες εβραϊκής καταγωγής, αντιμετωπίζοντάς τους ως εκ προοιμίου πέμπτη φάλαγγα και αποκλείοντάς τους μια και καλή από τον «εθνικό κορμό». 

Θα μείνουμε για λίγο στην -ελέω βουλευτικής ασυλίας- αντισημιτική υστερία του Γ. Καρατζαφέρη για να δείξουμε τι πραγματικά διακυβεύεται πίσω από τη δήθεν αθώα ανακύκλωση της φήμης: «Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι τον τόπο αυτόν τον έχουν γεμίσει με εγκλήματα», ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ο βουλευτής. «Δεν νομιμοποιούνται να μιλάνε στην Ελλάδα οι Εβραίοι και να προκαλούν τον πολιτικό κόσμο. Είναι μεγάλη η αναίδειά τους».

Ακολουθεί η απαραίτητη πλέον αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος: «Ελάτε εδώ, κύριε πρεσβευτά, να μιλήσουμε για το Ολοκαύτωμα, να μιλήσουμε για τους μύθους του Αουσβιτς και του Νταχάου και να μιλήσουμε για τους φούρνους αυτούς, να μιλήσουμε για τους θαλάμους αερίων, να δούμε, λοιπόν, αν οι θάλαμοι αερίων ήταν μονωμένοι για να κρατούν τα αέρια μέσα ή ήταν απλώς ένα τούβλο». 

Και παρακάτω: «Εμείς έχουμε μανία εναντίον σας ή όπου πάμε κι όπου σταθούμε σας βρίσκουμε μπροστά; Επειδή έχετε βρει επάνω τους κουφιοκεφαλάκηδες που σας φοβούνται και σας τρέμουνε, επειδή ελέγχετε το σύστημα με τις στοές σας και τα παρακλάδια από κάτω, νομίζετε ότι κι εμείς είμαστε το ίδιο προσκυνημένοι; Οχι, υπάρχουν ακόμα άτομα στην Ελλάδα που δεν φοβούνται. Και είμαστε η πλειοψηφία». Και η επίθεση συνεχίζεται: «Ελάτε να βρούμε στη σύγχρονη πολιτική ιστορία τι ρόλο έχετε παίξει. Ελάτε να δούμε επιτέλους και για τους Ελληνες Εβραίους. [...] Είσαστε περισσότερο από εκεί (σ.σ. εννοεί το Ισραήλ) παρά από εδώ, όσο κι αν εδώ γεννηθήκατε, όσο κι αν εδώ οικονομήσατε, όσο κι αν εδώ φτιαχτήκατε, είσαστε περισσότερο από εκεί. Και μπράβο σας και λεβεντιά σας που αγαπάτε την πατρίδα σας. Αλλά δεν θα μας αφαιρέσετε το δικαίωμα να αγαπάμε εμείς την πατρίδα μας, να υπερασπιζόμαστε εμείς την πατρίδα μας από τον οποιοδήποτε κίνδυνο, και μέσα στους κινδύνους βλέπουμε εσάς, πώς να το κάνουμε; [...] Γιατί θέλετε λουλουδάκια και φιλάκια; Δεν σας έχουμε μπροστά μας; Δεν σας έχουμε από το 1453; [...] Το 1821 [...] πού είχατε χαθεί όλοι εσείς; Γιατί ήσαστε με την πλευρά των Τούρκων, των ισχυρών, για να οικονομάτε, για να τη φτιάχνετε». 

Μετά την «ιστορική» τεκμηρίωση, το αναμενόμενο «διά ταύτα»: «Να λοιπόν γιατί δεν σας πάμε. Γιατί ακριβώς ο βίος σας και η πολιτεία σας και η ιστορία σας ήταν πάντα εναντίον της Ελλάδος. [...] Να λοιπόν γιατί δεν σας θέλουμε στα πόδια μας, να γιατί δεν σας έχουμε στην καρδιά μας. Από εκεί και πέρα όμως, όταν φτάνετε σ' αυτή την αναίδεια μέσα στο σπίτι μας (σ.σ. αναφέρεται στη διάψευση της φήμης), να ξέρετε ότι η συμπεριφορά μας δεν θα είναι η γλυκύτερη και ότι δεν θα καλοπεράσετε». Και εν κατακλείδι, για να μην ξεχνιόμαστε, η πιο ρητή δικαιολόγηση του Ολοκαυτώματος: «Οπου κι αν πάτε στην Ιστορία, "διώξτε τους Εβραίους", λένε. Τρελοί ήταν και οι Φαραώ, τρελοί ήταν και οι Πτολεμαίοι; Τρελοί ήταν όλοι οι λαοί του κόσμου, τρελοί είναι όλοι που δεν σας θέλουν στα πόδια τους; Εντάξει, είναι τρελός ο Χίτλερ, αλλά όλη η Ιστορία; Αυτά, λοιπόν, να τα ξέρεις, κύριε Οβραίε πρεσβευτά, και να είσαι λίγο προσεκτικός».

Δεν θα ενδιέφερε ποσώς το απίστευτο παραλήρημα του Γ. Καρατζαφέρη, αν η φήμη, της οποίας υπήρξε ο βασικός μοχλός στην Ελλάδα, δεν εμφανιζόταν περίπου ασχολίαστη σε αρκετές εφημερίδες («Αδ. Τύπος» Μήτση 22/9, «Βραδυνή» 22/9, «Παρόν» 23/9, «Espresso» 24/9 κ.ο.κ.) και σε κάμποσα κανάλια, κι αν δεν τη στήριζαν πολιτικοί, όπως ο Ευγ. Χαϊτίδης της Ν.Δ., και καθηγητές, όπως η Μαρία Τζάνη και ο Γιώργος Χουρμουζιάδης (ΚΚΕ). Ακουμπώντας στο αντισημιτικό υπόστρωμα μιας κοινωνίας που, κατά τα λοιπά, παινεύεται για τα δήθεν ανεξίθρησκα και αντιρατσιστικά αισθήματά της, η σιχαμένη φήμη μοιάζει να βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε μια συγκυρία όπου ο «αόρατος κίνδυνος» είναι εύκολο να εντοπιστεί στο πρόσωπο του προαιώνιου αποδιοπομπαίου τράγου. Ετσι, ο παμπάλαιος μηχανισμός αποδεικνύεται ακόμη ικανός να θέσει σε ενέργεια τα φοβικά και ανορθολογικά ανακλαστικά του παρελθόντος. Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, στο θέμα αυτό ο Γ. Καρατζαφέρης δεν είναι μόνος.

 

(Ελευθεροτυπία, 29/9/2001)

 

www.iospress.gr