Καρατζαφέρης και Βελόπουλος απαντούν στον "Ιό" για τα πιστεύω τους«Δεν είμαστε φασίστες, δεν είμαστε φασίστες»
 

 

 


Στενοχωρήθηκαν οι καημένοι οι επίδοξοι Ελληνες Λεπέν που ασχοληθήκαμε μαζί τους ("Ιός" 9 και 23/6). Αυτό που τους πείραξε είναι ότι αποκαλύψαμε τις πραγματικές απόψεις και τις δραστηριότητές τους και δεν αρκεστήκαμε σε εύκολους αφορισμούς, τους οποίους εξίσου εύκολα μπορούν να αποκρούουν. 

Ιός και καλάσνικοφ

Επί δέκα λεπτά μιλούσε από το κανάλι του ο Καρατζαφέρης κατά του "Ιού", χωρίς να πει ούτε μια λέξη για όσα του καταμαρτυρούσε το ρεπορτάζ. Αλλά και η εφημερίδα του, η "Α1", σε δύο συνεχόμενα αφιερώματα (ένα τρισέλιδο και ένα δισέλιδο) επιχείρησε να επιτεθεί στον "Ιό" και την "Ελευθεροτυπία". Το έργο ανατέθηκε στον κ. Χριστόδουλο Χριστοδουλίδη, τον οποίο ο Καρατζαφέρης επονομάζει Σουσλόφ του κόμματός του, του ΛΑΟΣ. Ο αρθρογράφος παραθέτει ασυνάρτητα αποσπάσματα από διάφορα κείμενα (όχι του "Ιού") και άσχετες φωτογραφίες, απλά και μόνο για να γεμίσει τις σελίδες και να δικαιολογήσει τους ηχηρούς τίτλους. Αξίζει τον κόπο οι μελετητές όλων των επιστημονικών ειδικοτήτων να εγκύψουν σ' αυτά τα κείμενα, για να αναλύσουν τον λόγο της σύγχρονης ελληνικής εθνικιστικής ακροδεξιάς. (βλέπε την ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας του Γ. Καρατζαφέρη www.alpha1.gr).

Νιώθουμε μόνο τον πειρασμό να παραθέσουμε το πλέον ισχυρό "επιχείρημα" του κ. Χριστοδουλίδη: 

"Αλήθεια, όλο αυτό το υλικό που καταχωρήθηκε από τον 'Ιό' στην 'Ε' την περασμένη Κυριακή, μήπως παρελήφθη από τον ίδιο εκείνο γνωστό τυπάκο της ΚΥΠ, που συνελήφθη να μεταφέρει στη Βόρεια Ελλάδα αλβανικά καλάσνικοφ σε πράκτορες του UCK; Διότι βέβαια δεν κάθεται κανείς στα γραφεία της 'Ε' να παρακολουθεί και να καταγράφει σε 24ωρη βάση το Τηλεάστυ".

Πρόκειται για ξεκαρδιστική ομολογία. Οι υπεύθυνοι του ΛΑΟΣ αδυνατούν να πιστέψουν ότι βλέπουν τις εκπομπές τους και κάποιοι που δεν εκστασιάζονται από τον μεγάλο αρχηγό. Και βέβαια ως μοναδική δημοσιογραφική πηγή γνωρίζουν την ...ΚΥΠ. Με την απίστευτη αυτή μπούρδα ομολογούν, όμως, εμμέσως ότι πολλές από τις ιδέες που διακινούνται στο κανάλι τους έχουν τόση σχέση με τη δημοκρατική νομιμότητα όση και τα καλάσνικοφ!

Ο Βελόπουλος και οι ναζί

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η διαμαρτυρία του τηλε-εθνικιστή και πολιτευτή της Θεσαλονίκης Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος ως πρόεδρος της οργάνωσης "Δίαυλος Ελλήνων" με επιστολή του προς τον "Ιό" υποστηρίζει ότι τον αδικήσαμε για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι τον συνδέσαμε αυθαιρέτως με τις οργανώσεις Χρυσή Αυγή και Στόχο: 

"Με το δημοσίευμα σας προσβάλλετε και συκοφαντείτε εσκεμμένως και αντιδημοκρατικώς, με το χυδαιότερο τρόπο υπό το ύφος και την πένα επιτηδευμένης λογοτεχνικής ειρωνείας, τόσο συγκεκριμένα πρόσωπα όσο και το Σύλλογο μας "Δίαυλο Ελλήνων". Στόχος σας είναι η παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Ενώνετε και συνδέετε πρόσωπα, ομάδες και φορείς, όπως η Χρυσή Αυγή κι ο Στόχος με το δικό μας Σύλλογο, χωρίς να έχετε ουδεμία απόδειξη φασιστικής-χιτλερικής συμπεριφοράς των μελών και φίλων του Συλλόγου μας. Τονίζουμε ότι ο "Δίαυλος Ελλήνων" ουδεμία σχέση έχει, είτε με τις πράξεις του είτε στη βάση του ιδεολογικού κόσμου στον οποίο στηρίζεται, με ναζιστικές ακροδεξιές ομάδες και συμπεριφορές. Ούτε ποτέ είχε, στους παρελθόντες χρόνους, που εσείς τους εμφανίζετε γεμάτους με διασυνδέσεις που σήμερα τελούν υπό διάσπαση! Αναρωτιέται εύλογα ο σώφρων άνθρωπος, από πού αντλείτε τις πληροφορίες σας, αφού δεν τις έχετε διασταυρώσει, αφού δεν έχετε συνομιλήσει ποτέ με ανθρώπους του Συλλόγου μας!"...

Ο κ. Βελόπουλος πρέπει να απευθυνθεί στον ...κ. Βελόπουλο. Δεν πρόκειται περί "πληροφοριών". Τη σύνδεση του "Διαύλου" με τη Χρυσή Αυγή και το Στόχο δεν την κάναμε εμείς, αλλά ο ίδιος και μάλιστα με πολλές ξεχωριστές αναφορές. Θυμίζουμε τα δικά του λόγια στο Τηλεάστυ, την παραμονή της εκδήλωσης που οργάνωσε ως εκπρόσωπος του "Δίαυλου" και άλλων 40 οργανώσεων (μη κατονομαζομένων): "Εγώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος και απέναντι σε σας που ακούτε την εκπομπή. Η εκπομπή Ελληνόραμα και ο Κυριάκος Βελόπουλος θέλει να σας κοιτάει στα μάτια και να σας μιλάει ειλικρινά. Δεν την ξεκίνησα την εκδήλωση. Την ξεκίνησε η "Χρυσή Αυγή", ξεκαθαρισμένα, και ο αείμνηστος Καψάλης. Αυτοί είναι οι προπομποί, αυτοί ήταν οι μπροστάρηδες. Ακολούθησε ο Δίαυλος Ελλήνων". 

Παρόμοια ομολογία επαναλήφθηκε από τις εκπομπές του στο Best και το Τηλεάστυ, μετά την εκδήλωση. 

Μπροστάρηδες, λοιπόν οι ναζιστές και οι φιλοχουντικοί. Τι περισσότερο είπαμε εμείς; Αλλά ο κ. Βελόπουλος επιχειρεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Και να προσαρμοστεί στο ευρύτερο κοινό που δεν είναι εξοικειωμένο με τη σκληρή εθνικιστική προπαγάνδα, αλλά και να μην κλείσει την πόρτα στους οργανωμένους αυτούς πυρήνες. Κάθε εκλογική πελατεία ευπρόσδεκτη. Πρόκειται για την ακροδεξιά πολυσυλλεκτικότητα, την οποία εφαρμόζει τον τελευταίο καιρό ο Καρατζαφέρης. Από τη μια καταγγέλλει και απειλεί όσους τον εντάσσουν στον ακροδεξιό χώρο, από την άλλη οι υπαρχηγοί του προβάλλουν τα σκληρά φιλοφασιστικά έντυπα, υμνούν το απαρτχάιντ, ζητούν την εκτέλεση των ομοφυλοφίλων, κλπ.

Με την τελευταία αποστροφή του λόγου του στη Θεσσαλονίκη ο Βελόπουλος χρησιμοποίησε το ίδιο τέχνασμα. Αφού πρώτα είχε καταγγείλει όσους τον λένε φασίστα, φρόντισε στο τέλος να ικανοποιήσει και τη Χρυσή Αυγή: "Και κάτι τελευταίο που το χρησιμοποιούν κάτι φίλοι νεαροί στην ηλικία. Θα γυρίσουμε και η γη θα τρέμει". Οπως γράφαμε και στον "Ιό", πρόκειται για τη γνωστή ρήση που αποδίδεται στον Γκέμπελς και χρησιμοποιείται ως σύνθημα από τους νεοναζί σ' όλο τον κόσμο. Αυτοί, λοιπόν, οι "φίλοι" δεν είναι άλλοι από τη Χρυσή Αυγή. Συ είπας κ. Βελόπουλε.

Η λογοκρισία των βιβλίων

Το δεύτερο σημείο στην επιστολή Βελόπουλου αφορά στο επεισόδιο που οργάνωσε ο ίδιος και ο "Δίαυλός" του στην έκθεση βιβλίου: "Η παρουσία μελών και φίλων του Συλλόγου στην Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης δεν ήταν του τύπου γνωστών-αγνώστων, όπως γράψατε! Αντίθετα ήταν επώνυμη. Και δεν έγινε σε πλαίσια φασιστικής εκπυρσοκρότησης ιδεών! Παρά αποτέλεσε ειρηνική και υγιή αντίδραση στην ανθελληνική προπαγάνδα των Σκοπίων. Τα τελευταία αναγνωρίζονται απ' όλα τα κράτη σχεδόν της υφηλίου, εκείνα που έχουν συμφέροντα στην περιοχή ή σ' εκείνα που έβγαλε καρπούς η προπαγάνδα τους, ως "Μακεδονία". Πρέπει να σκύψει το κεφάλι ο Ελληνας και ν' αποδεχθεί ότι έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, της Μακεδονίας, υπάρχει ή πρέπει να υπάρχει μια άλλη Μακεδονία; Τότε θα ήταν δημοκράτης ο Ελληνας; Κι ίσως εσείς που τέτοιες συκοφαντικές σειρές γράψατε, να συμφωνείτε με τους Σκοπιανούς. Γιατί είστε, σ' αυτή την περίπτωση, πιο δημοκρατικοί απ' αυτούς που δε θέλουν να σκύψουν το κεφάλι; Επιτέλους, ψάξτε για τη σημασία της λέξεως φασισμός-ναζισμός...

Γιατί είστε πιο δημοκράτες εσείς, από τους ανθρώπους που ζήτησαν τα προπαγανδιστικά βιβλία των Σκοπίων να κατέβουν από τα ράφια τους; Αν ο Γάλλος ονομάσει το πρακτορείο ειδήσεων του ή έναν εκδοτικό οίκο Μακεδονία είναι, κατά τη γνώμη σας, το ίδιο με το Σλάβο που δε δίστασε να προβάλλει τον ανθελληνισμό του στην καρδιά της Μακεδονίας;"

Παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού την οποία επιχειρεί ο κ. Βελόπουλος, το γεγονός παραμένει. Μια ομάδα από "αγανακτισμένους πολίτες" του πολιτικού του χώρου, παρακινούμενη από τις τηλεοπτικές κραυγές του ίδιου συγκεντρώθηκε στο χώρο της Εκθεσης Βιβλίου και προέβη σε μια απαράδεκτη πράξη αυτοδικίας. Επέβαλε την απόσυρση από το Διεθνές περίπτερο όσων βιβλίων επέλεξε η ίδια, με το πρόσχημα ότι υπηρετούν τη "σκοπιανή προπαγάνδα". Αποκαθηλώθηκαν, λοιπόν, όσα βιβλία είχαν τη λέξη "Μακεδονία" στο εξώφυλλο, ακόμα και η "Μακροοικονομία" που διέθετε αυτό το άτιμο το ύποπτο πρόθεμα "Μακ". Εντρομοι οι υπεύθυνοι της Εκθεσης, υπάκουσαν στις εντολές των αγανακτισμένων και δεν τόλμησαν να αποκαταστήσουν την τάξη ακόμα και όταν διαλύθηκαν οι "υπερέλληνες". 

Στην πρόσφατη πολιτική ιστορία η βίαιη επίθεση σε βιβλία έχει ένα και μοναδικό χρώμα: το φαιό. Η επιμονή του κ. Βελόπουλου να καλύπτει την αυτοδικία εναντίον της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου μαρτυρεί ότι δεν αποδέχεται τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό, ο οποίος αποκρούει τη λογοκρισία (και πολύ περισσότερο τη μαζική επίθεση σε βιβλία), ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους. Το επιχείρημα της "ανθελληνικής προπαγάνδας" είναι αστείο. Κατά τον κ. Βελόπουλο, τον κ. Καρατζαφέρη και την παρέα τους, "ανθέλληνες" είναι περίπου όλοι όσοι δεν ταυτίζονται με τον Πλεύρη, τον Γεωργαλά, κλπ. Συλλήβδην ονομάζονται "ανθέλληνες" οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, οι εφημερίδες, κλπ. Μήπως πρέπει κι όλους αυτούς να τους φιμώσουν οι αγανακτισμένοι του "Διαύλου"; 

Υποθέτουμε ότι για τον κ. Βελόπουλο το μόνο βιβλίο που αξίζει να εκτίθεται και να πωλείται είναι το δικό του. Στο μεσημβρινό του εθνικιστικό τηλε-μάρκετινγκ παρουσιάζει, μάλιστα, ένα τρίτομο βιβλίο του ως "μνημειώδες" έργο. Αλλη μια προαιώνια ελληνική αρετή: η σεμνότητα. 

Το αστείο με την επιστολή Βελόπουλου είναι ότι ελλείψει άλλων επιχειρημάτων καταγγέλλει στο τέλος τον "Ιό" ότι είναι ανώνυμος: "Και ξέρετε ποιοι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία; Οι θρασύδειλοι. Ο ιός της Κυριακής..." Αυτά γράφει ο κ. Βελόπουλος στην επιστολή. Φυσικά στην τηλεοπτική του εκπομπή, αναφέρεται ονομαστικά και στους 4 "φορείς" του "Ιού", εφόσον τα ονόματά μας συνοδεύουν πάντοτε τα δημοσιεύματα.

ΥΓ. Με δεύτερη παραπλήσια επιστολή του, την οποία υπογράφει ως "άτομο" και όχι ως "πρόεδρος", ο κ. Βελόπουλος διαμαρτύρεται επειδή χαρακτηρίζουμε "οργάνωση" τον "Δίαυλο Ελλήνων" στον οποίο προεδρεύει. Αλλά πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουμε μια ομάδα ανθρώπων που οργανώνει συλλαλητήρια, κατεβαίνει σε πολιτικές εκδηλώσεις με πανό, καλεί τους πολίτες σε χάπενινγκ λογοκριτικής αυτοδικίας, αλλά και προτείνει ως υποψήφιο δήμαρχο τον πρόεδρό της;

 

(Ελευθεροτυπία, 6/7/2002)

 

www.iospress.gr