Η οριοθέτηση της ελευθερίας των μειονοτήτων, στα χέρια της ακροδεξιάς;

Αποφασίζομεν και απαγορεύομεν


"Εθνικό προσκλητήριο στην Εδεσσα"
         («Ελεύθερος Κόσμος» 7/12/03)


Αν πιστέψουμε τα εκλογικά αποτελέσματα της τελευταίας τριακονταετίας, η οργανωμένη ακροδεξιά αποτελεί στη χώρα μας ένα μάλλον περιθωριακό φαινόμενο. Αυτό δεν την εμποδίζει, βέβαια, να εμφανίζεται σαν ο αυθεντικός προασπιστής του «έθνους» ενάντια στους κάθε λογής «υπονομευτές». Ως εδώ, τίποτα το περίεργο. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν αυτός ο ρόλος τής αναγνωρίζεται, ρητά ή σιωπηλά, από την οργανωμένη πολιτεία. Οπως έγινε πρόσφατα στην Εδεσσα, με την ουσιαστική απαγόρευση του συνεδρίου της μειονοτικής οργάνωσης «Ουράνιο Τόξο» από μια πανσπερμία ακροδεξιών εκδρομέων.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι το «Ουράνιο Τόξο» είναι το μειονοτικό κόμμα των σλαβόφωνων γηγενών της ελληνικής Μακεδονίας, με δεκαετή παρέμβαση στην τοπική πολιτική ζωή και ιδιαίτερα έντονη παρουσία στο νομό Φλώρινας. Στελέχη του έχουν εκλεγεί σε θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η δε εποχή που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις το αντιμετώπιζαν με «εθνική» καχυποψία, ανήκει πια στο μακρινό παρελθόν. Στην αποδοχή αυτή έχουν συμβάλει αφ' ενός μεν το ευρωπαϊκό προφίλ του κόμματος (από το 1999 συμμετέχει στο συνασπισμό «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία» του Ευρωκοινοβουλίου) και, αφετέρου, το γεγονός ότι αυτό έχει συνειδητά αποφύγει να ταυτιστεί με τους εθνικιστικούς κύκλους της ΠΓΔΜ.

Φέτος το φθινόπωρο, εν όψει βουλευτικών και ευρωπαϊκών εκλογών, το κόμμα αυτό αποφάσισε να οργανώσει το πρώτο συνέδριό του στην Εδεσσα. Η προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη περιλάμβανε ζητήματα στρατηγικής (αντιμετώπιση των μειονοτήτων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας μας), ειδικότερα προβλήματα που απασχολούν τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα (γλώσσα, πολιτικοί πρόσφυγες) και τα συνήθη οργανωτικά θέματα. Ο,τι ακριβώς κάνει, δηλαδή, κάθε νόμιμη πολιτική οργάνωση σε μια δημοκρατική χώρα. Ως αρχική ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου ορίστηκε η 30ή Νοεμβρίου.

Φαίνεται, ωστόσο, πως οι οργανωτές λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Και «ξενοδόχος», αυτή τη φορά, αποφάσισε να δηλώσει η εγχώρια ακροδεξιά -από τους νοσταλγούς της χούντας και τους οπαδούς του Λεπέν, μέχρι τους καθαρόαιμους νεοναζί.

Οι γνωστοί-άγνωστοι Μακεδονομάχοι

Την αρχή έκανε ο χουντικός «Ελεύθερος Κόσμος» (9.11.03). Σε πρωτοσέλιδο άρθρο, που υπογράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, το συνέδριο του «Ουράνιου Τόξου» παρουσιάστηκε σαν «νέα ανθελληνική πρόκληση» και τμήμα μιας απροσδιόριστης συνωμοσίας, που «απειλεί να καταστρέψει καθετί το εθνικό στη χώρα μας». Σαν «κύριο οργανωτή» του συνεδρίου, ο (όχι και τόσο καλά πληροφορημένος) αρθρογράφος κατονόμαζε έναν άσχετο άνθρωπο, πληροφορώντας μας ταυτόχρονα ότι, «εκτός απορρόπτου», σ' αυτό θα συμμετείχαν και «τα μέλη του "Ιού"»! Το δημοσίευμα έκλεινε με μια ξεκάθαρη απειλή: «Το ερώτημα είναι, τι κάνουν οι Ελληνες πατριώτες απέναντι σε αυτά; Και η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μονάχα μία: Δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια».

Λίγες μέρες μετά, το ίδιο κείμενο αναδημοσιεύθηκε εξ ολοκλήρου στη ναζιστική «Χρυσή Αυγή» (13.11.03). Η τελευταία θα εξαγγείλει αντισυγκέντρωση, με δεδηλωμένο σκοπό τη διάλυση του συνεδρίου: «Ολοι όσοι είναι Ελληνες θα πρέπει να βρίσκονται στην Εδεσσα, για να δώσουν τέλος στην προπαγάνδα του "Ουράνιου Τόξου"».

Στην ίδια την Εδεσσα, τα πράγματα άρχισαν να αγριεύουν. Ο ιδιοκτήτης του εξοχικού κέντρου που επρόκειτο να φιλοξενήσει το συνέδριο υπαναχώρησε μετά από απειλητικά τηλεφωνήματα κι αφού «άγνωστοι» προκάλεσαν ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου. Ο «Ελεύθερος Κόσμος» θα πανηγυρίσει για την «εθνική επιτυχία» του: «Ευτυχώς, υπήρξαν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι, ευαισθητοποιημένοι από το δημοσίευμά μας, προβαίνοντας [sic] σε ενέργειες και καταγγελίες, με αποτέλεσμα κανένας ιδιώτης να μην δεχθεί να φιλοξενήσει το συνέδριο των φιλοσκοπιανών» (30.11.03).

Μη επιθυμώντας να συμβάλουν με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση της έντασης, τα στελέχη του «Ουράνιου Τόξου» κατέφυγαν στις επίσημες τοπικές αρχές, για την από κοινού επίλυση του προβλήματος. Ο δήμαρχος της πόλης θα προτείνει (και η οργάνωση θα δεχθεί) να γίνει το συνέδριο στην αίθουσα του ημιεπίσημου πολιτιστικού συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος». Υπό τον όρο, όμως, της αναβολής του για την επόμενη βδομάδα. Ο λόγος ήταν πολύ απλός. Στις 30 Νοεμβρίου, την αίθουσα του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» είχε ήδη κλείσει μια άλλη ακροδεξιά οργάνωση: το λεπενικό «Ελληνικό Μέτωπο» του (πάλαι ποτέ προέδρου νεολαίας της παπαδοπουλικής ΕΠΕΝ) Μάκη Βορίδη. Και, το κυριότερο: αντικείμενο της εκδήλωσης του «Μετώπου» δεν ήταν άλλο από τη ματαίωση του συνεδρίου του «Τόξου»!

Η «αντισυγκέντωση» αυτή έγινε, τελικά, χωρίς κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Μετώπου», συμμετείχαν «πολίτες της Εδεσσας, αλλά και των γειτονικών πόλεων», της Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβανόμενης. Ο εβδομαδιαίος «Στόχος», πάλι, αναφέρει (4.12.03) ότι «μεγάλη ήταν η συμμετοχή πολλών εκπροσώπων πατριωτικών φορέων και οργανώσεων, όπως η εφημερίδα "Στόχος", η "Σάρισσα", οργανώσεις Βορειοηπειρωτών και Ποντίων, η Βασιλική Ενωση Γιαννιτσών, κ.ά.». Το παρών έδωσαν, επίσης, ο εκπρόσωπος της «Ενωσης Χειμαρριωτών» Ανδρέας Μαρτίνος και κάποια τοπικά στελέχη του ΛΑΟΣ. Το νόημα της μάζωξης συνοψίστηκε στο τελικό ψήφισμα, με το οποίο οι συγκεντρωμένοι «απαιτούν από την Ελληνική Πολιτεία να απαγορεύσει την διοργάνωση του συνεδρίου της οργανώσεως "Ουράνιο Τόξο" εντός των συνόρων της Ελληνικής Επικράτειας, αλλά και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αποσόβηση αναλόγων φαινομένων μελλοντικά».

Την ίδια μέρα, η Εδεσσα δέχεται και δεύτερη επίσκεψη. «Μέλη της Τ.Ο. Θεσσαλονίκης καθώς και εκπρόσωποι των πυρήνων Δυτικής Μακεδονίας» της «Χρυσής Αυγής» πραγματοποιούν δική τους διαδήλωση, με το σύνθημα «Εξω οι Βούλγαροι από τη Μακεδονία». Στην ιστοσελίδα της οργάνωσης του Βορίδη γίνεται λόγος για «κάποιους ναζί ψευτοπατριώτες», που «είχαν 20 άτομα με το ζόρι» κι «έγιναν ρεζίλι για μια ακόμη φορά». Η περιφρονητική αναφορά μάλλον οφείλεται στη διαπλοκή των εν λόγω «εθνικών ασκήσεων» με τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ευχαριστώντας δημόσια τους συγκεντρωθέντες (3.12.03), η «Ν.Ε. Πέλλας του Ελληνικού Μετώπου» δεν παραλείπει λ.χ. να προσθέσει: «Είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές. Το ποσοστό μας στην Πέλλα θα είναι εξωπραγματικό»!

Η δημοκρατία συνθηκολογεί

Ολα αυτά θα ήταν ίσως ανώδυνα, αν έμεναν στο επίπεδο της απλής έκφρασης κάποιων απόψεων. Στο κάτω κάτω της γραφής, δεν περιμένει κανείς από τους ακροδεξιούς οποιασδήποτε απόκλισης να συμφιλιωθούν με την ιδέα μιας σύγχρονης δημοκρατίας, όπου οι μειονότητες έχουν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα με τους «εθνικόφρονες» σχηματισμούς. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, ο τσαμπουκάς των οπαδών του Βορίδη και του Χίτλερ είχε απτά αποτελέσματα πάνω στη στάση των αρμόδιων τοπικών αρχών.

Καθώς το συνέδριο του «Ουράνιου Τόξου» είχε μετατεθεί για τις 7 Δεκεμβρίου, οι «αντισυγκεντρωθέντες» έδωσαν καινούργιο ραντεβού. Με τις ίδιες πάντοτε διαθέσεις: αυτοί που παραχώρησαν τη «δημόσια αίθουσα» του πολιτιστικού συλλόγου, προειδοποιεί στις 30 Νοεμβρίου ο «Ελεύθερος Κόσμος», «θα έχουν την ένταση που επιθυμούν και την επόμενη Κυριακή θα βρουν μπροστά τους Ελληνες πατριώτες, για να τους εμποδίσουν». Ανάλογα εμπρηστικά δημοσιεύματα δημοσιεύουν στις 4 Δεκεμβρίου η «Χρυσή Αυγή» και ο «Στόχος». Ο τελευταίος, μάλιστα, διευκρινίζει ότι για την επιδρομή έχει προγραμματιστεί «αναχώρηση με λεωφορεία από Αθήνα και Θεσσαλονίκη», και προσθέτει με νόημα πως το συνέδριο «σίγουρα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί».

Την ίδια ακριβώς μέρα, τα στελέχη του «Ουράνιου Τόξου» πληροφορούνταν την απόφαση του Δ.Σ. του «Μεγάλου Αλεξάνδρου», να μην χορηγήσει την αίθουσά του για τη διεξαγωγή του συνεδρίου τους. Προφανώς, οι αρμόδιοι έκριναν ότι η πολιτική εκπροσώπηση ενός τμήματος του τοπικού πληθυσμού δεν έχει τα ίδια δημοκρατικά δικαιώματα με την οποιαδήποτε ακροδεξιά γκρούπα. Και να σκεφτεί κανείς ότι, την τελευταία φορά που αναμετρήθηκαν εκλογικά οι δύο σχηματισμοί (στις Ευρωεκλογές του 1999), το «Ουράνιο Τόξο» είχε αποσπάσει στο Δήμο Εδεσσας εννιά φορές περισσότερες ψήφους απ' ό,τι οι αυτόκλητοι «ξενοδόχοι» του Βορίδη!

Το συνέδριο, ως εκ τούτου, αναβλήθηκε ξανά. Αντ' αυτού, οι συνήθεις ακροδεξιοί εκδρομείς περιέφεραν για μιαν ακόμη φορά τη μισαλλοδοξία τους στους δρόμους της Εδεσσας. Οι δημοκρατικές αρχές της πόλης μπορούν να είναι από κάθε άποψη περήφανες.

 

(Ελευθεροτυπία, 27/12/2003)

 

www.iospress.gr