Το 1988 η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου παραχωρεί εκτάσεις στον Δήμο Ηλιούπολης, τώρα τις παίρνει πίσω
 

Το νέο μυστικό του Υμηττού

"Θα αυξηθεί το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που θα εισαγάγει στο Χρηματιστήριο η ΚΕΔ"
      (Γ. Ξηραδάκης, πρόεδρος ΚΕΔ,15/12/2004)

Οι προθέσεις της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), όπως και των ανάλογων μηχανισμών «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας» (λ.χ. τα Τουριστικά Ακίνητα-ΕΤΑ), είναι λίγο πολύ διαφανείς. Μια ματιά στο δικτυακό τόπο της αρκεί για να καταλάβει κανείς (έστω και μέσα από τις κακοχωνεμένες από τη σχετική ευρωδιάλεκτο νεοφιλελεύθερες γενικές στοχεύσεις της Εταιρείας) ότι επίκειται κοσμογονία ...στην κατεύθυνση της «άμεσης αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της». Γι' αυτό άλλωστε συμπράττει με τράπεζες και γνωστούς χρηματοοικονομικούς οίκους του εξωτερικού και οσονούπω εισέρχεται, διά της θυγατρικής της, «Επενδυτική Ακινήτων ΚΕΔ», στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οταν λοιπόν πριν λίγο καιρό ο δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης Κώστας Κονδύλης ανακάλυψε ένα έγγραφο με ημερομηνία 24/9/2004 της ΚΕΔ (που είχε περιέργως υποτιμήσει ο δήμαρχος) με βάση το οποίο το νέο Δ.Σ. της Κτηματικής Εταιρείας ανακαλούσε παλαιότερη απόφαση παραχώρησης 23 δημόσιων ακινήτων προς τον Δήμο Ηλιούπολης και άλλων 7 προς το υπουργείο Υγείας, τον έζωσαν τα φίδια. Στις 30 Νοεμβρίου εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο απαιτώντας μαζί με τον κ. Κονδύλη -η παράταξη του οποίου μαζί με άλλες κινήσεις δημοτών τους είχαν καλέσει- από το δημοτικό συμβούλιο να επέμβει άμεσα και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Ολοι στην Ηλιούπολη γνωρίζουν ότι οι χώροι του Δήμου, που αμφισβητούνται σήμερα, έκτασης περίπου 35.000 τ.μ., μπορεί να είναι ήδη αξιοποιημένοι, κοινόχρηστοι και πρακτικά κατοχυρωμένοι, ωστόσο, μιας και αξίζουν κοντά στα 100 δισ. δρχ., δεν έχουν πάψει να διεκδικούνται (με αλλεπάλληλες δικαστικές προσφυγές) από τους κληρονόμους Νάστου (του παλιού τοπικού γαιοκτήμονα) και άλλα ιδιωτικά συμφέροντα. Τι ακριβώς είχε συμβεί;

Η ιστορία της διένεξης μεταξύ του Δημοσίου και της οικογένειας Νάστου (που κατείχε τεράστιες περιοχές των σημερινών Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης) αρχίζει στα χρόνια του '30 και κορυφώνεται τη δεκαετία του '80, όταν η λαϊκή κινητοποίηση -με επικεφαλής την τότε αριστερή δημοτική αρχή- υποχρέωσε την κυβέρνηση, βάσει και μιας απόφασης του Εφετείου Αθηνών (4910/77), να καταγράψει δεκάδες οικόπεδα, εντός σχεδίου πόλεως, ως «Κτήματα του Ελληνικού Δημοσίου» (κάπου 205.000 τ.μ.), τα οποία ώς τότε διαχειρίζονταν οι κληρονόμοι Νάστου. Η πράξη αυτή έγινε το 1984 με την Δ. 3950/1264/84 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, για να ακολουθήσει τέσσερα χρόνια αργότερα η παραχώρηση από την ΚΕΔ (απόφαση 19/28-7-1988) συγκεκριμένου μέρους των δημόσιων, πλέον, κτημάτων προς χρήση του δήμου. Ολα φαίνονταν να εξελίσσονται ομαλά. Οι κοινόχρηστοι χώροι έγιναν παιδότοποι, σχολεία, πάρκα, πνευματικό κέντρο, ΚΑΠΗ, θερινό σινεμά κ.ο.κ., ώσπου πριν από λίγα χρόνια οι κληρονόμοι Νάστου προσέγγισαν την κυβέρνηση με σκοπό το «συμβιβασμό».

Για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ζητήσαμε τη γνώμη του πολεοδόμου Πάνου Τότσικα, μέλους του «Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Ηλιούπολης»:

«Τα συμφέροντα των Νάστων εκπροσώπησε ο τότε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ συνταγματολόγος Δημ. Τσάτσος. Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας απέτρεψαν προσωρινά μια οριστική διευθέτηση του ζητήματος εις βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου. Ωστόσο, το 2003 ψηφίστηκε ο νόμος 3127/03, με βάση τον οποίο '...καθορίζονται προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο νομέας ακινήτου ευρισκομένου εντός σχεδίου πόλεως ...θεωρείται κύριος έναντι του Δημοσίου, το οποίο στις περιπτώσεις αυτές δεν επιτρέπεται να προβάλει δικαίωμα κυριότητας'». «Σύμφωνα με το άρθρο 4 του νόμου αυτού» -διευκρινίζει ο κ. Τότσικας- «οι καταπατητές δημοσίων κτημάτων θεωρούνται ιδιοκτήτες, αν νέμονται το ακίνητο 'καλόπιστα' για 10 χρόνια και έχουν τίτλο αγοράς, ή αν το νέμονται 'καλόπιστα' για 30 χρόνια χωρίς κανένα τίτλο αγοράς. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν ισχύουν 'εάν το Δημόσιο αποδείξει ότι οι ιδιώτες ήταν κακόπιστοι, όταν απέκτησαν τη νομή των ακινήτων'. Με δύο λόγια, ενώ μέχρι τότε έπρεπε να αποδεικνύει κάθε ιδιώτης την ιδιοκτησία του, τώρα πρέπει το Δημόσιο να αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη ιδιοκτησία δεν ανήκει σε κάποιον ιδιώτη-καταπατητή»... Για του λόγου το αληθές, υπάρχει και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία καταλήγει ότι από την εφαρμογή του ν.3127/03 «...αναμένεται να προκληθεί σημαντική μείωση της περιουσίας του Δημοσίου».

Αλλά ο ίδιος νόμος θεωρείται και «φωτογραφικός» για την Ηλιούπολη: «Η παράγραφος 2 του άρθρου 4 μοιάζει σαν να έχει διατυπωθεί έτσι ώστε οι κληρονόμοι Νάστου να κατοχυρώσουν ακίνητο επί της κεντρικής πλατείας, εφόσον ο νόμος αναφέρεται σε ενιαία οικόπεδα μεγαλύτερα των δύο στρεμμάτων για τα οποία ο νομέας-καταπατητής πρέπει να αποδείξει ότι έχει ανεγείρει κτίσμα που καλύπτει τουλάχιστον το 30% του συντελεστή δόμησης του οικοπέδου. Περιγράφει δηλαδή ακριβώς την περίπτωση του ακινήτου της κεντρικής πλατείας Ηλιούπολης -θερινό σινεμά κ.λπ».

Επικοινωνήσαμε στις 6/12, δηλαδή πριν από δυο βδομάδες, με την ΚΕΔ και στείλαμε γραπτά (διότι μόνο έτσι μπορεί να απαντά στον Τύπο, μας είπαν) τα προφανή μας ερωτήματα. Ακόμα περιμένουμε... Και πριν ζητήσουμε ένα συμπέρασμα από τους εκπροσώπους των δραστήριων τοπικών κινήσεων για όλα τα πιο πάνω «παράδοξα», ήρθε στην επιφάνεια ένα ακόμα: Σε σχετικό ρεπορτάζ της Λούλης Σταυρογιάννη (στην "Κυριακάτικη Αυγή", 12/12) αποκαλύπτεται ότι μέλος του Δ.Σ. -υπό τον φέρελπι νέο πρόεδρο του Δ.Σ της ΚΕΔ κ. Γ. Ξηραδάκη- ανήκει στην οικογένεια Νάστου, η κ. Πάολα Μάλοβιτς. Και μεταξύ άλλων νομικών της προσφυγών υπέρ της «περιουσίας της» από κοινού με τους λοιπούς κληρονόμους, έχει μηνύσει και τον δημοτικό σύμβουλο Κ. Κονδύλη για τους αγώνες του υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των ...πατρογονικών της κτημάτων!

Παρ' ότι, λοιπόν, αρκετοί από τους εμπλεκόμενους (τόσο στην ΚΕΔ όσο και στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου) αφήνουν να εννοηθεί ότι η απόφαση για την επιστροφή της δημοτικής περιουσίας στην ΚΕΔ ήταν «μια τυπική διαδικασία για τον εξορθολογισμό της υπόθεσης, χωρίς συνέπειες», όλα δείχνουν ότι οι κάτοικοι που δεν εφησυχάζουν έχουν απόλυτο δίκιο.

Φαίνεται ότι όντως υπάρχει διπλός και ευρύτερος στόχος εναντίον των δημόσιων χώρων της περιοχής Υμηττού: από τη μία να αυξηθεί ο (έστω και φαινομενικός) όγκος της δημόσιας περιουσίας της ΚΕΔ, εν όψει της εισόδου της στο Χρηματιστήριο, και, απ' την άλλη, να προχωρήσει η διαδικασία συμβιβασμού με τους κληρονόμους Νάστου, οι οποίοι μπορούν να δικαιωθούν πλέον στα δικαστήρια χρησιμοποιώντας τόσο το νόμο 3127/03 όσο και την επαμφοτερίζουσα απόφαση (μετά από προσφυγή τους κατά του Ελληνικού Δημοσίου) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Πρώτο Τμήμα, 16/1/2003).

Για περισσότερες πληροφορίες: «Πρωτοβουλία για το Δικαίωμα στην Πόλη»: dikaiomastinpoli@yahoo.gr-2103815430, 2107774568, 6972847497


--------------------------------------------------------------------------------

Οχι στο ξεπούλημα των δημόσιων χώρων

Του Κώστα ΚΟΝΔΥΛΗ*

Η μαζική κινητοποίηση του λαού της Ηλιούπολης πριν από 25 χρόνια, με επικεφαλής τον τότε δήμαρχο Δ. Κιντή, είχε σαν «αποτέλεσμα το 1984 την καταγραφή, ως δημόσιας περιουσίας, των παλαιότερα γνωστών ως «οικοπέδων Νάστου» και την αξιοποίησή τους για κοινωφελείς σκοπούς. Τα δημόσια αυτά κτήματα (περίπου 450 οικόπεδα εντός σχεδίου), σε μερικά από τα οποία σήμερα στεγάζονται σχολεία, δημόσια κτίρια (ΙΚΑ), ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές και χώροι αναψυχής, κινδυνεύουν.

Σε αυτό συμβάλλουν:

**Οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια (π.χ. ο Ν.3127/2003) και εφαρμόζονται ήδη.

**Η λογική της «αξιοποίησης» που διαπερνά την κεντρική εξουσία.

* Η ολιγωρία της σημερινής δημοτικής αρχής που τα τελευταία 14 χρόνια δεν απαίτησε οριστικά παραχωρητήρια, δεν καθόρισε χρήσεις γης, δεν ενημέρωσε, δεν κινητοποίησε τον κόσμο, δεν προχώρησε σε ολοκληρωμένη μελέτη αξιοποίησης όλων αυτών των ακινήτων.

Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας που ως δημοτική παράταξη έχουμε εδώ και δύο χρόνια εκφράσει με διάφορους τρόπους.

Η πρόσφατη απόφαση της ΚΕΔ που ανακαλεί την παραχώρηση χρήσης στο δήμο τριάντα ακινήτων της πόλης μας και ο διορισμός στο Δ.Σ. της ΚΕΔ από τον υπουργό Οικονομικών της κυρίας Πάολα Μάλοβιτς, κόρης ενός από τους κληρονόμους Νάστου, αποδεικνύει τη λογική της πολιτικής της κυβέρνησης, λογική συμβιβασμού και ξεπουλήματος.

Σε αυτή την πολιτική θα βρουν το λαό της Ηλιούπολης απέναντί τους.

Και μια λεπτομέρεια:

Η απόφαση για την ανάκληση χρήσης έγινε μόνο για την Ηλιούπολη. Αντίστοιχο έγγραφο ανάκλησης δεν εστάλη από την ΚΕΔ σε κανέναν άλλο δήμο, παρά το γεγονός ότι εμπλέκονται και άλλοι δήμοι στις διεκδικήσεις των κληρονόμων Νάστου. Για μας αυτό έχει κρίσιμη συμβολική σημασία, γιατί ο λαός της Ηλιούπολης ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις κατακτώντας τα Δημόσια κτήματα που μέχρι τότε το Δημόσιο με παραλείψεις και ολιγωρίες επέλεγε να μην υπερασπιστεί. Οι κατακτήσεις του λαού της Ηλιούπολης ήταν αυτές που άνοιξαν τους δρόμους για ανάλογες εξελίξεις και σε άλλους δήμους.

Ζούμε σε εποχές όπου τιμωρούνται αναδρομικά «προς παραδειγματισμό» οι πρωτοπόροι των διεκδικήσεων;

*Ο κ. Κονδύλης είναι δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «ΗΛΙΟΥ-πόλις, Ανθρώπινη Πόλη»
 

(Ελευθεροτυπία, 18/12/2004)

 

www.iospress.gr