Μαφιόζικες μεθόδους γύρω από την εκλογή καθηγητών πιστοποιεί ΕΔΕ στο Πάντειο
 

Η επιστήμη του τσαμπουκά

«Εν όψει της εκλογής για πλήρωση μιας θέσης ΔΕΠ στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης έλαβαν χώρα, συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση, γεγονότα πρωτόγνωρα για το Πανεπιστήμιό μας και, πιθανότατα, και για τα λοιπά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας». Αντλημένο από το Πόρισμα σχετικής ΕΔΕ που διενεργήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το απόσπασμα αυτό συνοψίζει επιγραμματικά όσα αδιανόητα συμβαίνουν από καιρό στο συγκεκριμένο πανεπιστημιακό Τμήμα.

Ηταν Νοέμβριος του 2004 όταν από τη στήλη αυτή παρουσιάζαμε τα απίστευτα γεγονότα που συνδέονται με τις διαδικασίες εκλογής ενός καθηγητή στο Πάντειο και διατυπώναμε ερωτηματικά για τη σιγή που τηρεί το υπουργείο Παιδείας ως προς την πρωτοφανή αυτή υπόθεση που ταλαιπωρεί από το 2001 το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οσο περνά ο καιρός και δεν ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, σημειώναμε, το Πάντειο κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, καθώς διαπιστώνονται ανατριχιαστικά γεγονότα που οδηγούν σε απαξίωση του ιδρύματος και παράλυση των ακαδημαϊκών λειτουργιών (βλ. Ιός 27.11.2004). Δεκατρείς μήνες αργότερα, η λύση του προβλήματος εκκρεμεί.

Το Πόρισμα

Θυμίζουμε επί τροχάδην τους βασικούς σταθμούς της υπόθεσης, όπως προκύπτουν (και) από το Πόρισμα της ΕΔΕ την οποία διενήργησε προ μηνών ο καθηγητής Ιάκωβος Φαρσεδάκης προκειμένου να διερευνηθούν όσα σχετικά είχαν νωρίτερα καταγγελθεί στον πρύτανη του Παντείου από τη διευθύντρια του Τομέα Οικονομίας του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης: Στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης είχε προκηρυχθεί προ πενταετίας θέση επίκουρου καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Πολιτική Οικονομία». Αργότερα προκηρύχθηκε και μία θέση στην ίδια βαθμίδα με γνωστικό αντικείμενο «Οικονομική Πολιτική». Και στις δύο θέσεις είχε υποβάλει υποψηφιότητα ο "κ. Χ". Η τριμελής Εισηγητική Επιτροπή για τη θέση της Πολιτικής Οικονομίας με πρότασή της που κατατέθηκε στις 31.5.2001 πρότεινε ομοφώνως ως καταλληλότερο έναν άλλο υποψήφιο, τον κ. Θ. Μαριόλη.

«Εκτοτε άρχισαν να εκτυλίσσονται πρωτοφανή γεγονότα», αναφέρεται στο Πόρισμα. Στα γεγονότα αυτά, πάντοτε σύμφωνα με το Πόρισμα, περιλαμβάνονται απειλητικά τηλεφωνήματα αγνώστων (προς τη μητέρα του υποψηφίου κ. Θ. Μαριόλη, αργότερα προς τον υποψήφιο για τη δεύτερη θέση κ. Γ. Παπαϊωάννου), προειδοποίηση πριν από κάθε κρίσιμη Σύνοδο του εκλεκτορικού σώματος για δήθεν τοποθέτηση βομβών στο Πανεπιστήμιο με αποτέλεσμα την επανειλημμένη αναβολή της εκλογής, ξυλοδαρμός από αγνώστους του καθηγητή κ. Γ. Σταμάτη κατά την έξοδο από την οικία του με κατεύθυνση το Πανεπιστήμιο για να συμμετάσχει σε Γενική Συνέλευση του Τμήματος, άσκηση βίας και απειλές κατά της προϊσταμένης του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και απόπειρα δωροδοκίας της, αλλεπάλληλες αιτήσεις εξαιρέσεως και αυτοεξαιρέσεις, παραιτήσεις, εξώδικες προσκλήσεις, μηνύσεις και αγωγές αποζημιώσεων, καταγγελία για εκτεταμένη αντιγραφή στο διδακτορικό του κ. Χ, κ.ο.κ.

«Ολα αυτά δημιούργησαν μια κατάσταση αυτόχρημα εφιαλτική για το Πανεπιστήμιο, η οποία, ειδικότερα, κατέστη τροχοπέδη στη σωστή λειτουργία του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης», τονίζεται στο Πόρισμα. «Η ηρεμία του Τμήματος διαταράχθηκε και οι σχέσεις των μελών του δοκιμάσθηκαν. Η ατμόσφαιρα αυτή, δυστυχώς, εν μέρει διατηρείται και σήμερα, όπως προκύπτει και από τις αρνήσεις ορισμένων μελών ΔΕΠ του Τμήματος να καταθέσουν στην ΕΔΕ οτιδήποτε ουσιαστικό κατά την εξέτασή τους ως μαρτύρων, επικαλούμενοι, εκτός Πρακτικών, φόβους για την υγεία και σωματική τους ακεραιότητα».

Ετσι, το Πόρισμα διαπιστώνει ότι «τα καταγγελθέντα είναι κατά βάση αληθή» και συμπεραίνει ότι οι διαπραχθείσες πράξεις συνιστούν «σωρεία συρρεόντων ποινικών αδικημάτων αρμοδιότητας των ελληνικών ποινικών δικαστηρίων». Καθώς μάλιστα πολλά από τα αδικήματα αυτά είναι πλημμεληματικής μορφής, υπάρχει κίνδυνος παραγραφής τους αν η δικαιοσύνη καθυστερήσει να τα εκδικάσει, ενώ εικάζεται ότι θα προκύψουν και άλλα πειθαρχικά ή και ποινικά αδικήματα αν «οι αρμόδιες -σε κάθε επίπεδο- πανεπιστημιακές αρχές δεν φροντίσουν τάχιστα για την πλήρη εξομάλυνση της δημιουργηθείσας κατάστασης».

Ανώνυμες απειλές

Είναι προφανές ότι το Πόρισμα δεν αφήνει αμφιβολίες για την ακρίβεια των καταγγελιών, οι οποίες εξάλλου δεν προέρχονται μόνον από διδάσκοντες του Παντείου, αλλά συνυπογράφονται και από πολλούς συναδέλφους τους άλλων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αναφέρουμε σχετική ανοιχτή επιστολή που απηύθυναν στην υπουργό Παιδείας όλα ανεξαιρέτως τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (15.11.2004), όπου, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι «εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από το αρμόδιο υπουργείο, τη δικαιοσύνη και το πανεπιστήμιο, το πρωτόγνωρο αυτό φαινόμενο ίσως αποτελέσει την απαρχή για μια υποβάθμιση χωρίς όριο της Ανώτατης Παιδείας και τη μετατροπή των ΑΕΙ από χώρους ανάπτυξης και διακίνησης γνώσης και ιδεών σε χώρο όπου ο κάθε πανεπιστημιακός δάσκαλος θα πρέπει να αποφασίζει κάτω από πίεση».

Από την πλευρά τους, οι συμμετέχοντες στο 7ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα, στο οποίο καταδίκαζαν την προσχεδιασμένη επίθεση εναντίον του καθηγητή Γ. Σταμάτη και τον άγριο ξυλοδαρμό του από επαγγελματίες τραμπούκους «για την επιστημονική κρίση την οποία διατύπωσε ως μέλος εισηγητικής επιτροπής εκλεκτορικού σώματος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκηση του Παντείου Πανεπιστημίου». Στόχος της επίθεσης, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, ήταν να μην παραστεί ο συγκεκριμένος καθηγητής στη συνεδρίαση του εκλεκτορικού σώματος και να μην είναι σε θέση να ειδοποιήσει για την απουσία του, ώστε να περαιωθεί η διαδικασία χωρίς να εκφραστεί η γνώμη του σε θέμα «εκτεταμένης αντιγραφής» που αφορούσε το έργο ενός εκ των υποψηφίων. Από το νοσοκομείο, ωστόσο, ο καθηγητής Γ. Σταμάτης κατόρθωσε να ειδοποιήσει τους συναδέλφους του με αποτέλεσμα να αναβληθεί η διαδικασία. «Εκτοτε απειλούνται ανωνύμως και συστηματικά μέλη ΔΕΠ προκειμένου να μην ασκήσουν τα εκ του νόμου καθήκοντά τους για την εξέταση των στοιχείων που προσκομίστηκαν σχετικά με την υποδειχθείσα 'εκτεταμένη αντιγραφή'» (16.1.2005).

Ιδιαίτερη σημασία έχει, τέλος, η καταγγελία την οποία απηύθυναν πανεπιστημιακοί από διάφορα ΑΕΙ της χώρας προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινό, με την οποία ζητούν την επέμβαση της δικαιοσύνης «σε ένα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για τη διασφάλιση της έννομης λειτουργίας των ΑΕΙ και για την αξιοπρέπεια, τη σωματική ακεραιότητα και ίσως και τη ζωή των εργαζομένων σε αυτά». Στην έκκλησή τους αυτή, οι πανεπιστημιακοί αναφέρονται στο ιστορικό της απίστευτης υπόθεσης και καταλήγουν: «Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα, αιτούμεθα της δικής σας ενέργειας για τη διερεύνηση των εκτεθεισών εγκληματικών πράξεων και τη δίωξη του δράστη και των υποστηρικτών του. Αν αυτές οι πράξεις παραμείνουν ατιμώρητες, κανένας πανεπιστημιακός δάσκαλος δε θα αισθάνεται ασφαλής και δεν θα είναι πλέον σε θέση να εκτελέσει σύννομα και ευσυνείδητα τα καθήκοντά του» (Μάρτιος 2005).

Καθυστερήσεις

Θα υπέθετε κανείς ότι κατόπιν όλων αυτών θα επιταχύνονταν οι διαδικασίες προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην εξαιρετικά σοβαρή αυτή υπόθεση που επί χρόνια ταλαιπωρεί το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι μήνες ωστόσο περνούσαν χωρίς να σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα. Ετσι, στις 21 Νοεμβρίου 2005, τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ και την κατάθεση του Πορίσματός της, ο καθηγητής Γ. Σταμάτης απηύθυνε επιστολή προς τον πρύτανη του Παντείου καθηγητή Στάμο Παπαστάμο, με την οποία τον καλεί να ασχοληθεί με το ζήτημα, να διατάξει νέα ΕΔΕ για τη διερεύνηση συγκεκριμένων πειθαρχικών αδικημάτων που κατά τη γνώμη του διαπράχθηκαν από άτομα που εργάζονται στο Πάντειο, να ζητήσει επανεξέταση της μήνυσης κατ’ αγνώστων που έχει υποβάλει το Πανεπιστήμιο για τα ποινικά αδικήματα που διαπιστώνει και η διενεργηθείσα ΕΔΕ κ.ο.κ.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2005, ο καθηγητής Σταμάτης επανέρχεται στο θέμα ζητώντας εξηγήσεις τόσο από τον πρόεδρο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης όσο και από τον πρύτανη γιατί δύο σχεδόν χρόνια μετά την καταγγελία για αντιγραφή της διδακτορικής διατριβής του κ. Χ. καθυστερεί η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης για να αποφασίσει για την ανάκληση ή μη του τίτλου του διδάκτορος από τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με Πόρισμα αρμόδιας επιτροπής, στην εν λόγω διατριβή «υπήρξε εκτεταμένη και πιστή αντιγραφή από προϋπάρχουσες επίσημες δημοσιεύσεις», επομένως «λόγω της διαπιστωθείσης αντιγραφής ή διατριβή πάσχει σοβαρά ως προς την αυθεντικότητα και πρωτοτυπία της» και ο συγγραφέας της «έχει παραβεί θεμελιώδεις αρχές της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και πρακτικής» (20.12.2004).

Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση, αλλά και ακατανόητη η σιγή ιχθύος του υπουργείου Παιδείας για μια υπόθεση τις λεπτομέρειες της οποίας γνωρίζει εδώ και πολύ καιρό. Είναι προφανές ότι μέχρις ότου οι (πάσης φύσεως) αρμόδιες αρχές αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, η εικόνα θα παραμένει ζοφερή και θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα διαπίστωσε η ΕΔΕ του καθηγητή Φρασεδάκη και συνοψίζει ο καθηγητής Σταμάτης σε επιστολή του προς τον πρύτανη του ιδρύματος (21.11.2005):

«Μπράβοι ξυλοκοπούν συναδέλφους σας. Συνάδελφοί σας τρομοκρατημένοι αρνούνται να καταθέσουν σε ΕΔΕ που διατάξατε, επειδή φοβούνται για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα. Συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου τρομοκρατούνται και παρεμποδίζονται στην εκτέλεση του έργου τους με τηλεφωνικές απειλές για τοποθέτηση βομβών. Μέλη συλλογικών οργάνων αυτοεξαιρούνται παρανόμως από αυτά. Διοικητικοί υπάλληλοί σας υφίστανται βία, απειλές και προτάσεις δωροδοκίας. Υποψήφιοι για θέσεις ΔΕΠ ή οι οικείοι τους δέχονται απειλές».

 

(Ελευθεροτυπία, 7/1/2006)

 

www.iospress.gr