Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας απαντά στον "Ιό"
 

Η Εκθεση Κατάνια, το ΚΚΕ και οι μετανάστες
 


Με τον ομολογουμένως αναπάντεχο τίτλο «Προσοχή: Σέρνονται ΙΟΣ-σεις!» απαντά ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας στο δημοσίευμα της στήλης του περασμένου Σαββάτου, στο οποίο σχολιάζαμε την καταψήφιση εκ μέρους του ΚΚΕ της Εκθεσης Κατάνια για την «Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια» στο Ευρωκοινοβούλιο. Σημειώναμε ότι με τη θέση αυτή το ΚΚΕ διαφοροποιήθηκε από όλη την κοινοβουλευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην οποία μετέχει όπως και ο ΣΥΝ (GUE/NGL). Την Εκθεση που συνέταξε ο Τζούστο Κατάνια της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης που μετέχει κι αυτή στη GUE/NGL καταψήφισε η δεξιά, η ακροδεξιά και ...το ΚΚΕ.

Η επιστολή του ΚΚΕ

Ο κ. Τούσσας στην επιστολή του προς τον «Ιό» θεωρεί ότι η λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια» είναι δούρειος ίππος για την επαναφορά του Ευρωσυντάγματος και σημειώνει:

«Η Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια δεν έχει κανένα απολύτως νομικό και ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού συνδέεται απόλυτα με την κτήση κάποιας εθνικής ιθαγένειας κράτους - μέλους και δεν συνεπάγεται κανένα δικαίωμα, αλλά αντίθετα, σύμφωνα με την δήθεν 'προοδευτική' Εκθεση μόνο υποχρεώσεις, όπως είναι η φορολόγηση των εργαζομένων απ' ευθείας στην Ε.Ε., για να λύσει τα προβλήματα του κοινοτικού προϋπολογισμού και να κατανοήσουν οι πολίτες στην 'πραγματικότητα του προϋπολογισμού της Ε.Ε.' και τις υποχρεώσεις τους! (άρθρα 12-14 της Εκθεσης).

Η ευχή της Εκθεσης να καταστεί νομικά δεσμευτικός ο Καταστατικός Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που περιλαμβάνεται στο 'Ευρωσύνταγμα' δεν μπορεί να αποτελεί παρά μόνο το πρόσχημα για να μην απορριφθούν οι αντιδραστικές ιδέες της Εκθεσης. Είναι γνωστό ότι ο Καταστατικός Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων διατυπώνει ευχές χωρίς περιεχόμενο γύρω από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τη Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που έχουν κυρώσει τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα συντάγματα πολλών κρατών μελών της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό.

Η Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια χρησιμοποιείται στην Εκθεση αποκλειστικά και μόνο σαν ιδεολογικό μέσο για να εμπεδώσει στους εργαζόμενους - κατοίκους σε χώρες της Ε.Ε.. το 'αίσθημα ότι ανήκουν στην Ε.Ε.', σε μια 'πραγματική πολιτική κοινότητα'.

Γι' αυτό και προτείνει την ενίσχυση των ευρωπαϊκών κομμάτων και την 'μεταρρύθμιση' των ευρωπαϊκών εκλογικών διαδικασιών με υπερεθνικά ψηφοδέλτια που θα καταρτίζουν τα ευρωπαϊκά κόμματα (άρθρο 26)! Mε άλλα λόγια, να πείσει τους εργαζόμενους ότι η Ε.Ε., αυτή η ιμπεριαλιστική ένωση αποτελεί τον μόνο δρόμο που μπορούν να ακολουθήσουν. Και για να γίνει πιο αποτελεσματική η προπαγάνδα δήθεν ύπαρξης του 'ευρωπαίου πολίτη' προτείνει να ενταχθεί υποχρεωτικά 'η ευρωπαϊκή διάσταση στη διδακτέα ύλη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία' (άρθρο 29)!

Σαν προκάλυμμα για την προώθηση των επιδιώξεων αυτών, η Εκθεση χρησιμοποιεί την κατοχύρωση δήθεν, μέσω της Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας, των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των μεταναστών. Κρύβει όμως το γεγονός ότι τα δικαιώματα αυτά δεν συνδέονται με το παραπλανητικό ιδεολόγημα της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας, γιατί απλά αυτή δεν δίνει απολύτως κανένα δικαίωμα σε όποιον θα την έχει, αλλά τα όποια δικαιώματα εξαρτώνται από την κτήση της εθνικής ιθαγένειας κάποιου κράτους-μέλους.

Για να εξαπατήσουν τους μετανάστες παρουσιάζουν ότι η μακρόχρονη (πενταετής, τουλάχιστον, μόνιμη διαμονή τους στο έδαφος της Ε.Ε.) θα μπορεί να τους δώσει μια δήθεν ευρωπαϊκή ιθαγένεια, η οποία όμως, αφού δεν θα έχουν την ιθαγένεια τους κράτους διαμονής τους, θα είναι διακοσμητική και δεν θα τους παρέχει κανένα απολύτως κοινωνικό και πολιτικό δικαίωμα είτε στον χώρο διαμονής τους, είτε σε όλο το έδαφος της Ε.Ε.

Το δημοσίευμα αποκρύπτει ότι οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπερψήφισαν τα άρθρα της Εκθεσης που - έστω και περιορισμένα - αφορούν την κατοχύρωση των κοινωνικών, ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων των μεταναστών, για τα οποία το δημοσίευμα τους επικρίνει ότι δήθεν καταψήφισαν. Αυτό που καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είναι η επαναφορά των αντιδραστικών ιδεών του 'Ευρωσυντάγματος' που επιχειρείται να μπουν από το παράθυρο με όχημα μια ανυπόστατη και ψευδεπίγραφη 'ευρωπαϊκή ιθαγένεια'.

Το δημοσίευμα αποκρύπτει επίσης, ότι η Εκθεση περιείχε τόσες και τέτοιες αντιδραστικές διατάξεις, ώστε στην Ολομέλεια της GUE/NGL, εκτός από το ΚΚΕ άλλες τέσσερις (4) συνιστώσες δήλωσαν ότι την καταψηφίζουν, εκφράζοντας συγχρόνως τη λύπη τους γιατί η Εκθεση αυτή προέρχεται από Ευρωβουλευτή της GUE/NGL.

Τέλος, απαράδεκτα και 'εκ του πονηρού' αποκρύπτει ότι τόσο αντιδραστικό και αντίθετο ακόμη και με θεμελιώδεις θέσεις της GUE/NGL, ήταν το περιεχόμενο της δήθεν 'προοδευτικής' Εκθεσης, ώστε σύσσωμοι οι ευρωβουλευτές της GUE/NGL υποχρεώθηκαν να καταψηφίσουν άρθρα της που αφορούν τη φορολογία των πολιτών των κρατών μελών απ' ευθείας από την Ε.Ε., την ενοποίηση των εκλογικών διαδικασιών στα κράτη μέλη με την εκλογή ευρωβουλευτών από υπερεθνικά ψηφοδέλτια των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων κλ.π. Να ποια είναι η δήθεν 'προοδευτική' Εκθεση Κατάνια που υπερασπίζονται μαζί ο ΣΥΝ και ο 'Ιός' της 'Ελευθεροτυπίας'».

Γιώργος Τούσσας
Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ


Η απάντηση του Ιού:

Ευπρόσδεκτη η απάντηση του κ. Τούσσα. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις παρατηρήσεις του. Η ουσία της διαφωνίας αφορά το περιεχόμενο της Εκθεσης. Κατά τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ πρόκειται για ένα «ιδεολογικό όχημα» των αντιδραστικών ρυθμίσεων και επαναφορά του Ευρωσυντάγματος από το παράθυρο. Εμείς επιμένουμε ότι οι σημαντικότερες ρυθμίσεις της Εκθεσης κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των μεταναστών, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε μέτρα παραχώρησης της ιδιότητας του πολίτη στους μόνιμους κατοίκους της Ε.Ε. Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι όλα αυτά είναι προκάλυμμα. Ο αναγνώστης μπορεί να κρίνει μόνος του, εφόσον το πλήρες κείμενο της Εκθεσης μπορεί να αναζητηθεί με τον κωδικό της (A6-0411/2005) στον δικτυακό τόπο του Ευρωκοινοβουλίου (www.europarl.eu.int).

Υπάρχει, όμως, και η επίσημη εκτίμηση της ίδιας της ομάδας που συμμετέχει το ΚΚΕ, της GUE/NGL. Στο δικτυακό της τόπο (www.guengl.org) η Εκθεση καταγράφεται ως «υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών», ενώ στη δήλωσή του μετά την απόρριψη ο ίδιος ο συντάκτης της κ. Κατάνια μίλησε για οπισθοδρομικές τάσεις «που αντιτίθενται στη διεύρυνση των δικαιωμάτων των μεταναστών», για να χαρακτηρίσει όσους την καταψήφισαν.

Αλλά ο κ. Τούσσας για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί η αποστασιοποίηση του ΚΚΕ από όλη την ομάδα της Αριστεράς επικαλείται τη διαφωνία και άλλων κομμάτων της ομάδας GUE/NGL. Δυστυχώς πρέπει και πάλι να τον διαψεύσουμε. Οπως φαίνεται από το πρακτικό της επίσημης ψηφοφορίας που δημοσιεύουμε, μόνο το ΚΚΕ από όλα τα κόμματα της Αριστεράς καταψήφισε την Εκθεση στο σύνολό της. Αλλο πράγμα είναι η διαφωνία σε κάποιες επιμέρους παραγράφους της Εκθεσης. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει και το ΚΚΕ. Να καταψηφίσει δηλαδή όποιες ρυθμίσεις θεωρεί ότι αποτελούν «προκάλυμμα» επανόδου του Ευρωσυντάγματος και να υπερψηφίσει την Εκθεση στο σύνολό της.

Αυτή ήταν άλλωστε και η γραμμή της GUE/NGL. Οπως συμβαίνει πριν από όλες τις ψηφοφορίες, η ομάδα GUE/NGL συνέταξε «λίστα ψηφοφορίας» για τα μέλη της. Σ’ αυτήν φαίνεται καθαρά ότι υποδεικνύεται η υπερψήφιση της Εκθεσης στο σύνολο και η υποστήριξη των περισσότερων παραγράφων. Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι μεγάλη σημασία έχει η υπερψήφιση της παρ. 1 ("καλεί τα κράτη μέλη, όπου κρίνεται αναγκαίο, να προβληματισθούν όσον αφορά τη δυνατότητα στενότερης σύνδεσης της μόνιμης νόμιμης παραμονής επί εύλογο χρονικό διάστημα με την απόκτηση της εθνικής ιθαγένειας και, επομένως, της ιθαγένειας της Ενωσης") και 8 ("είναι της γνώμης ότι η αναγνώριση της ιθαγένειας της Ενωσης συναρτήσει της διαμονής θα πρέπει να αποτελεί τον τελικό στόχο της δυναμικής διαδικασίας που θα καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση μια πραγματική πολιτική κοινότητα"). Το ΚΚΕ απείχε στην ψηφοφορία για την παρ. 1 και καταψήφισε την παρ. 8.

Κατά συνέπεια τίποτα από όσα γράφαμε το περασμένο Σάββατο δεν είναι ανακριβές. Το ΚΚΕ επέλεξε να διαφοροποιηθεί από την ομάδα της Αριστεράς στην οποία μετέχει και να καταψηφίσει την Εκθεση Κατάνια, μαζί με τη δεξιά και την ακροδεξιά. Αν θεωρεί σήμερα ότι έκανε ένα λάθος ας το αναγνωρίσει και ας διδαχτεί για επόμενες ψηφοφορίες. Γιατί το θέμα θα ξανατεθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας GUE/NGL Φρανσίς Βιρτς από το Γαλλικό ΚΚ έσπευσε αμέσως μετά την απορριπτική απόφαση της ολομέλειας να δηλώσει ότι η ευρωπαϊκή αριστερά θα συνεχίσει να θέτει το θέμα των δικαιωμάτων των μεταναστών. «Κάναμε καλά που θέσαμε αυτό το ζήτημα και πιστεύω ότι στο τέλος θα κερδίσουμε τη μάχη». Οταν ξανατεθεί, λοιπόν, το θέμα τι θα κάνει το ΚΚΕ;
 

 

(Ελευθεροτυπία, 4/2/2006)

 

www.iospress.gr