Τον αγιασμό των αυτοκινήτων διδάσκονται τα παιδιά του Δημοτικού!

 

Ευλογημένος ο εποχούμενος!

 

Με έκπληξη παρακολούθησαν οι τηλεθεατές την περασμένη Κυριακή σε κάποια δελτία ειδήσεων να εμφανίζεται ο Πάπας Βενέδικτος στον Αγιο Πέτρο στο Βατικανό και να ευλογεί τις παραταγμένες Φεράρι. Τι δουλειά έχει ο εκπρόσωπος του Θεού επί της γης μ' αυτά τα σύμβολα της πιο ακραίας έκφρασης του πλούτου, της ύλης και της δύναμης; Ελα ντε.

Πάντως δεν πρόκειται για πρωτοφανή είδηση. Το 2005 ξεκίνησε με την ευλογία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' στη Φεράρι και τελείωσε με την ευλογία του διαδόχου του Βενέδικτου και πάλι στη Φεράρι. Αυτά που είχαν συμβεί μεταξύ των δύο ευλογιών ήταν ότι πέθανε ο ένας Πάπας και η Φεράρι είχε το χειρότερο παγκόσμιο πρωτάθλημα της τελευταίας περιόδου.

Ο Πάπας Ιωάννης Β' είχε πρώτος επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της Φεράρι το 1988, αλλά το αφεντικό της εταιρείας, ο Εντσο Φεράρι, ήταν άρρωστος και δεν μπόρεσε να συναντηθεί με τον Ποντίφικα. Μετά από λίγο πέθανε. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο συναντήσεων της Φεράρι με τον πρώην και τον νυν Πάπα είναι η παρουσία του Μίκαελ Σουμάχερ. Ο Γερμανός πιλότος της Φόρμουλα 1 είχε πει στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' ότι «επί 26 χρόνια βρίσκεστε στην πολ ποζίσιον (σ.σ. πρώτη θέση εκκίνησης) των δρόμων της ανθρωπότητας». Στον Πάπα Βενέδικτο προσφέρθηκε ένα τιμόνι που έχει χρησιμοποιηθεί από τον Μίκαελ Σουμάχερ με την αφιέρωση «Στον Βενέδικτο 16ο, οδηγό της Χριστιανοσύνης». «Είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, για την Αγιότητά σας, να οδηγήσετε. Κυριαρχεί η τεχνολογία», είπε απευθυνόμενος στον Πάπα ο εκπρόσωπος της Φεράρι, ενώ από την πλευρά του ο Ποντίφικας επισήμανε την «πολυπλοκότητα του να οδηγείς την Εκκλησία».

Ολες αυτές οι δοσοληψίες είχαν φυσικά και κάποιο αντίτιμο. Η επιταγή που πρόσφερε η Φεράρι στον Πάπα Βενέδικτο έγραφε το ποσόν των 950.000 ευρώ.


Ορθόδοξα τυχερά

Ας μη βιαστούμε να οικτίρουμε τους Καθολικούς που έχουν τόσο πολύ απομακρυνθεί από την «πνευματική θεία διδασκαλία». Τα ίδια και χειρότερα γίνονται και εδώ. Δεν αναφερόμαστε στις ευλογημένες Μερσεντές των μητροπολιτών που βρίσκονται σε καταφανή αντίθεση με την υποτιθέμενη πνευματική αποστολή και την ακτημοσύνη των ιδιοκτητών τους. Αυτά είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα. Εκείνο που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι το ίδιο το σχολείο διδάσκει τα παιδιά πώς να «αγιάζουν» το αυτοκίνητο με ειδική μάλιστα ευχή.

Μας το επισήμανε ο αναγνώστης μας Στέλιος Φραγκόπουλος, δρ Μηχανικός και καθηγητής Ιστορίας της Τεχνολογίας στα ΤΕΙ Αθήνας. Πρόκειται για το βιβλίο Θρησκευτικών της Δ' Δημοτικού με το όνομα «Ο δρόμος του Χριστού» και υπότιτλο «Ορθόδοξη Χριστιανική Αγωγή». Το υπογράφει το υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Εκδόθηκε το 1990 από τον Οργανισμό Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων και απευθύνεται σε εννιάχρονα παιδιά. Στις σελίδες 92-93 του βιβλίου φιλοξενείται σκίτσο ενός κόκκινου αυτοκινήτου και προβάλλεται ειδική ευχή. Το κόκκινο αυτοκίνητο δεν είναι βέβαια Φεράρι, αλλά οι μικροί μαθητές μαθαίνουν ότι πρέπει να «αγιάζουν» τα ταπεινά αυτοκίνητά τους με τα παρακάτω λόγια:

«Αγιασμός νέου οχήματος»

Κύριε Ιησού Χριστέ, Θεέ μας, που έχεις το θρόνο σου στον ουρανό και περπάτησες στη γη σε πολιτείες και χωριά. Εσύ που μπήκες στην αγία πόλη καθισμένος πάνω στο γαϊδουράκι, εσύ που έστειλες τον άγγελό σου και είπε στο Φίλιππο να πάει δίπλα στο αμάξι του Αιθίοπα, εσύ, Κύριε, ευλόγησε και τούτο το αμάξι και δώσε τη χάρη στο δούλο σου τον (τάδε) να πηγαίνει στο δρόμο του χαρούμενος και να αποτελειώσει την πορεία του και την αποστολή που πήρε από σένα. Γιατί δεν τελειώνουμε την πορεία επειδή θέλουμε και επειδή τρέχουμε, αλλά γιατί μας προστατεύεις εσύ, ο Θεός. Γι' αυτό και σε παρακαλούμε, δώσ' μας άγγελο φωτεινό, για να πηγαίνει μπροστά μας και να μας γλιτώνει νύχτα και μέρα από κάθε κακό. Κι έτσι, οδηγημένοι οπό το Αγιο Πνεύμα, να τρέχουμε σωστά και να μην κοπιάζουμε άδικα. Γιατί εσύ είσαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή, και σ' εσένα υψώνουμε τη δοξολογία και την ευχαριστία, μαζί και στον Πατέρα σου, που υπήρχε πάντα, και στο πανάγιο και αγαθό Πνεύμα σου, που δίνει τη ζωή και τώρα και πάντοτε».


Σχολιάζοντας το δημοσίευμα αυτό, ο αναγνώστης μας σημειώνει: «Η δασκάλα που μου υπέδειξε το συγκεκριμένο βιβλίο Θρησκευτικών, το οποίο αναγκάζεται να διδάσκει εδώ και πολλά χρόνια, παρατήρησε ότι στις πρώτες σελίδες του αναφέρονται ως κριτές, μαζί με άλλους, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Παπακωνσταντίνου και Μ. Μπέγζος. Και συμπλήρωσε ότι, μπροστά σε τέτοια πανεπιστημιακή σοφία, πώς να τολμήσει μια δασκαλίτσα να πει στα παιδιά κάτι διαφορετικό από αυτό που περιέχει το λαμπρό σύγγραμμα.

Σε συζητήσεις που έκανα ο ίδιος με θεολόγους εκπαιδευτικούς γι' αυτή την αθλιότητα, οι συγκεκριμένοι έκαναν πως δεν καταλάβαιναν "πού είναι το κακό" και στη συνέχεια μερικοί θυμήθηκαν ότι η εκκλησία ευλογεί και τους καρπούς της γης κ.λπ., άρα δικαιούται να ευλογεί και αυτοκίνητα εκ Γερμανίας και Γαλλίας, εξ Ιταλίας και Ιαπωνίας. Στην περιοχή Αναβύσσου που ευλογούν συστηματικά διάφοροι παπάδες αμάξια, ρωτήθηκε ένας από αυτούς γιατί κάνει τέτοιες ενέργειες, απάντησε εμπορικότατα: "10-15 χιλιάδες (ευρώ) δίνεις για το αμάξι, τι είναι να δώσεις και 4-5 κατοστάρικα (ευρώ) για τον παπά;" Το πρόβλημά του ήταν δηλαδή το ύψος της αμοιβής».

Πριν από λίγο καιρό είχαν μεταδοθεί από την τηλεόραση (ειδήσεις του Alter) ρεπορτάζ γι' αυτή τη βιομηχανία «αγιασμού» αυτοκινήτων με κέντρο την Ανάβυσσο. Είχαν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση οι ουρές των αυτοκινητιστών που πήγαιναν να πάρουν ευλογία για τα τετράτροχά τους, αλλά και το τιμολόγιο «αγιασμού» των εκκλησιών της περιοχής. Τραγική ειρωνεία: η περιοχή της Αναβύσσου ανήκει εκκλησιαστικά στη μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, όπου ποιμαίνει ο κ. Νικόλαος, γνωστός για τις σπουδές του στην Αστροφυσική (Πανεπιστήμιο Harvard), τη Μηχανολογία και τη Βιοϊατρική Τεχνολογία (Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, ΜΙΤ). Φαίνεται ότι κάτι έμεινε στον σεβασμιότατο από την προηγούμενη ζωή του: η λατρεία της τεχνολογίας.

Οταν αυτά γίνονται στις ενορίες του Νικολάου τι να περιμένει κανείς από τις ενορίες των Χρυσοπηγιτών; Είναι γνωστό, π.χ., ότι σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο έξω από το Μεγάλο Σπήλαιο στα Καλάβρυτα συγκεντρώνονται ιδιοκτήτες καινούργιων αυτοκινήτων για να πάρουν ευλογία. Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος ευλόγησε μπροστά σε πλήθος πιστών τη δική του Μερσεντές (14/9/03) και διάβασε ευχή που είχε συντάξει ειδικά για την περίπτωση.

Αλλά η υπόθεση του «αγιασμού αυτοκινήτων» είναι διαδομένη σ' όλη την Ελλάδα. Ακόμα και στα πιο απόμακρα μέρη θεωρείται πλέον απαραίτητη υπηρεσία προς τους πιστούς, κάτι σαν μυστήριο της νέας εποχής. Ετσι, ο «αγιασμός αυτοκινήτων» φιγουράρει ανάμεσα στις υπόλοιπες, πραγματικά θεάρεστες, υπηρεσίες που παρέχει, για παράδειγμα, η ενορία Αγίου Γεωργίου Ανωγείων: εκπαίδευση των Ανωγειανών στην επιστήμη της Τεχνολογίας, το επίδομα σε φαντάρους και φοιτητές σε όλο το χωριό, την ίδρυση ταμείου κοινωνικών σκοπών της εκκλησίας, τη χρηματική ενίσχυση του ΚΑΠΗ Ανωγείων και το μνημόσυνο στα θύματα του Πολυτεχνείου.

Φυσικά το καλό παράδειγμα το δίνουν οι εκπρόσωποι της πολιτικής σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Τον Ιούλιο του 2004 μαζί με τα διάφορα άλλα ολυμπιακά έργα που εγκαινιάζονταν όπως-όπως, ξεχωρίζει ο «αγιασμός» του προαστιακού σιδηροδρόμου από τον υπουργό Μεταφορών κ. Μιχάλη Λιάπη. Σε όλους τους δήμους «αγιάζονται» τα οχήματα δημόσιας χρήσης: από τα ασθενοφόρα (π.χ. Ναύπακτος, 9/11/97) έως τα απορριμματοφόρα (Δήμος Απόστολος Παύλου, 25/1/05).

Πάντως ό,τι και να κάνουμε, η Καθολική Εκκλησία βρίσκεται ένα βήμα μπροστά. Οπως μαθαίνουμε από το περιοδικό «Μoto-Τρίτη» σε ρεπορτάζ με τίτλο «Καλά γκάζια με την ευλογία του Θεού» (30/4/04), ο καθολικός πάστορας Ρόμπερτ Μακέλβι καθιέρωσε τον ετήσιο «άγιο ψεκασμό» των μοτοσικλετών της Αγγλίας: «Ο Μακέλβι ψεκάζει με αγιασμό τις μοτοσικλέτες των παρευρισκόμενων κάθε χρόνο στο ετήσιο Blessing of the Bikes το οποίο φέτος έγινε στις 25 Απριλίου. Ο πάστορας, ευλόγησε φέτος πάνω από 1.000 μοτοσικλέτες και άλλα τόσα ποδήλατα κατά τη διάρκεια του... μυστηρίου! Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε μία βόλτα από την εκκλησία της ενορίας μας;»

Ελπίζουμε τα νέα βιβλία Θρησκευτικών που ετοιμάζει για το Δημοτικό η υπουργός Θρησκευμάτων και Παιδείας κυρία Γιαννάκου να λάβουν υπόψη τις πρωτοπόρες αυτές ιδέες των καθολικών αδελφών μας.

 

(Ελευθεροτυπία, 24/6/2006)

 

www.iospress.gr