Η Νέα Δημοκρατία και ο Νικήτας Κακλαμάνης όμηροι στον αντισημιτισμό του ΛΑΟΣ

 

Το πλυντήριο του κ. Κακλαμάνη


Στους αναγνώστες της στήλης είναι γνωστή η περίπτωση της υποψηφιότητας Μυλωνόπουλου στο συνδυασμό του κ. Κακλαμάνη.

Με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο προσπάθησε -ματαίως- να αποτρέψει τη συμμετοχη ενός στενού συνεργάτη του Κ. Καρατζαφέρη στο συνδυασμό Κακλαμάνη
Οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο του στενού συνεργάτη του Γιώργου Καρατζαφέρη στο ψηφοδέλτιο του εκλεκτού της Νέας Δημοκρατίας συνοδεύτηκαν από μια σειρά χυδαία ρατσιστικά και αντισημιτικά δημοσιεύματα στην εφημερίδα Α1, επίσημο όργανο του ΛΑΟΣ. Ο κ. Μυλωνόπουλος, ως εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας, όχι μόνο υπερασπίστηκε τα δημοσιεύματα αυτά, αλλά αναδημοσίευσε και στο επόμενο τεύχος το πιο ακραίο κείμενο.

Η πρόκληση ήταν τόσο μεγάλη ώστε υποχρεώθηκε να παρέμβει στις 26 Ιουλίου με επιστολή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (ΚΙΣ), το οποίο συνήθως απέχει από κάθε δημόσια παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα:


«Αγαπητέ Κύριε Κακλαμάνη,

Ο εκδότης-διευθυντής της αντισημιτικής εφημερίδας Α1, Θανάσης Μυλωνόπουλος, στο φύλλο της 15/7/06, ανέγραφε πομπωδώς ότι θα είναι υποψήφιος του συνδυασμού σας για το Δήμο Αθηναίων. Στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας του, στις 23/7/06, ο ίδιος κατέθεσε δημόσια τη ρατσιστική του "ταυτότητα" διακηρύσσοντας βάναυσα ότι: "Τον Εβραίο και αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς. Λίγο ακόμα να τους αφήσουμε θα σπάσουνε το ρεκόρ του Χίτλερ. Σε αριθμό θυμάτων εννοούμε. Σε αγριότητα το έχουν προσπεράσει".

Παρότι είμαστε βέβαιοι ότι άτομα διακατεχόμενα από χιτλερικές αντιλήψεις, που ενσπείρουν τη μισαλλοδοξία, υβριστές της ιστορικής μνήμης των 6 εκατομμυρίων Εβραίων, δεν θα μπορούσαν για κανένα λόγο να είναι υποψήφιοι του συνδυασμού σας, ως επίσημοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Εβραϊσμού κρίναμε απαραίτητο να σας ενημερώσουμε για τις ρατσιστικές απόψεις και τον θρασύτατα διατυμπανιζόμενο αντισημιτισμό του φερομένου ως υποψηφίου του συνδυασμού σας».

Μετά την ανακοίνωση των τελικών υποψηφιοτήτων του συνδυασμού Κακλαμάνη (Τρίτη 12/9) διαπιστώθηκε ότι συμπεριλήφθηκε ο κ. Μυλωνόπουλος. Το ΚΙΣ επανήλθε με νέα επιστολή προς τον υποψήφιο δήμαρχο:

«Κύριε Κακλαμάνη,

Σε συνέχεια της από 26 Ιουλίου 2006 επιστολής μας, η οποία έμεινε αναπάντητη, πληροφορηθήκαμε με λύπη μας ότι συμπεριλάβατε στο ψηφοδέλτιό σας το άτομο εκείνο που στην αντισημιτική εφημερίδα Α1 που εκδίδει και διευθύνει, διεκήρυξε στις 23/7/06 ότι "Τον Εβραίο και αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς..." κ.ε.

Πιστεύουμε ότι η παρουσία ατόμων παρόμοιας υπόστασης δεν μπορεί να στηριχτεί στην τυχόν δικαιολογία της πολυσυλλεκτικής εκπροσώπησης, αλλά μόνον σε εκείνη της ταπεινής άγρας ψήφων. Κι αυτό είναι κρίμα για όσους επαγγέλλονται νέα, καθαρά, φιλελεύθερα ήθη».

Αυτή τη φορά το ΚΙΣ έθεσε το ζήτημα και στον γενικό γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζαγορίτη:

«Κύριε Γενικέ,

Με τη συνημμένη επιστολή μας, της 26ης Ιουλίου 2006, είχαμε επισημάνει στον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων της Ν.Δ. κ. Νικήτα Κακλαμάνη τη δημοσιογραφική πληροφορία ότι επρόκειτο να συμπεριλάβει στον συνδυασμό του τον εκδότη - διευθυντή της αντισημιτικής εφημερίδας Α1 Θανάση Μυλωνόπουλο.

Ο κ. Κακλαμάνης θεώρησε πρέπον να μη μας απαντήσει.

Το Συμβούλιό μας δεν αναμειγνύεται με την πολιτική ούτε έχει κανένα λόγο να ασχολείται με τη σύνθεση πολιτικών ψηφοδελτίων, έχει όμως την υποχρέωση απέναντι στην ιστορία να προστατεύει τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων μαρτύρων, καθώς και των άλλων εκατομμυρίων θυμάτων του Ναζισμού από ρατσιστές που δεν σέβονται τις θυσίες των λαών.

Δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να απευθύνουμε στο κόμμα που ίδρυσε ο Κ. Καραμανλής μια παρόμοια επιστολή, η οποία δεν εκφράζει μόνον την έντονη διαμαρτυρία μας αλλά προπάντων λύπη και απογοήτευση για τις επιλογές και τη συμπεριφορά του υποψηφίου Δημάρχου της Ν.Δ. στην Αθήνα».

Μέχρι στιγμής οι επιστολές αυτές παραμένουν αναπάντητες. Μόνο ο συνδυασμός του Αλέξη Τσίπρα έβγαλε ανακοίνωση όπου παρατηρεί ότι «λίγη σημασία έχει αν ο Ν. Κακλαμάνης επιδιώκει με την καθημερινή του παρουσία να καλλιεργήσει την εικόνα ενός συντηρητικού, αλλά φιλελεύθερου και ανοιχτού πολιτικού. Οι συμμαχίες του τον αφήνουν έκθετο».

Χέρι χέρι

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Καρατζαφέρης δεν έχει κρύψει την ιδιαίτερη πολιτική του εκτίμηση για τον Νικήτα Κακλαμάνη, τον οποίο θεωρεί ομοϊδεάτη του. Είχε μάλιστα προαναγγείλει την υποψηφιότητά του, πολύ πριν ανακοινωθεί από το κυβερνητικό κόμμα! Μας το θυμίζει στο τελευταίο φύλλο της η ίδια η εφημερίδα του ΛΑΟΣ: «Εξι μήνες πριν η Ν.Δ. οριστικοποιήσει την απόφασή της για την υποψηφιότητα του Νικήτα Κακλαμάνη για τον Δήμο της Αθήνας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επιχειρηματολογούσε από το ΤΗΛΕΑΣΤΥ και την Α1 ότι μοναδική λύση για την Αθήνα είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης και εφόσον η Ν.Δ. τον επιλέξει ως υποψήφιο δήμαρχο, ο ΛΑΟΣ θα είναι μαζί του. Με "λόγο" λοιπόν πολιτικής συνέπειας επισφραγίζεται η στήριξη με την υποψηφιότητα του εκδότη της Α1 Θανάση Μυλωνόπουλου στο συνδυασμό του Νικήτα Κακλαμάνη "Αθήνα πόλη του λαού μας", που μαζί με την Βασιλική Τσαμπιέρη θα εκπροσωπούν τον ΛΑΟΣ».

Αφήνουμε ασχολίαστο το γεγονός ότι ούτε καν το όνομα του συνδυασμού του κ. Κακλαμάνη δεν γνωρίζει ο κ. Μυλωνόπουλος (είναι «πόλη της ζωής μας» και όχι «πόλη του λαού μας», όπως αναφέρει η πολύ χαρακτηριστική παραδρομή). Η ουσία είναι ότι με την επιλογή του επιβραβεύεται η δημοσιογραφική πένα που επέμεινε σ' αυτά τα «εμπνευσμένα» συνθήματα, με την αντικατάσταση του όρου «αράπης» από τον «εβραίο» και το ανατριχιαστικό υπονοούμενο με το σαπούνι.

Μοναδική εξήγηση

Πώς να εξηγήσουμε αυτή την απόφαση του κ. Κακλαμάνη να συνδέσει την πολιτική του σταδιοδρομία όχι απλά με τη σύμπραξη ενός ακροδεξιού κόμματος, αλλά με τους εκφραστές της ανοιχτής αντισημιτικής προπαγάνδας; Ο ίδιος επικαλείται τον πλουραλισμό του ψηφοδελτίου του, αλλά αποφεύγει να μιλήσει ευθέως για το ζήτημα.

Από το γραφείο του κ. Ζαγορίτη περιορίστηκαν να μας απαντήσουν το προφανές, ότι δηλαδή για την κατάρτιση του συνδυασμού η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στον κ. Κακλαμάνη, ενώ δεν ήταν σε θέση να μας πουν αν θα υπάρξει τελικά απάντηση προς το ΚΙΣ.

Ο εκπρόσωπος του κ. Κακλαμάνη ήταν πιο διαφωτιστικός:

- «Δεν υπάρχει καμιά απάντηση. Ούτως ή άλλως εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι στον αγώνα για μια καλύτερη Αθήνα δεν λαμβάνουμε υπόψη χρώματα, κόμματα, παρατάξεις, ιδεοληψίες, ιδεολογίες, κλπ. Η μόνη ιδεολογία που έχουμε είναι η αγάπη για την Αθήνα. Για μας η συμμετοχή σ' ένα συνδυασμό σημαίνει ότι εκφράζει κάποιος τα πιστεύω αυτού του συνδυασμού όπως τα 'χει εκφράσει ο κ. Κακλαμάνης. Τα αντισημιτικά ή φιλοσημιτικά πιστεύω δεν έχουν να κάνουν με τον αγώνα για την Αθήνα».

- Δηλαδή ο κ. Κακλαμάνης δεν θεωρεί τα «αντισημιτικά πιστεύω» ασύμβατα με τη συμμετοχή κάποιου στο συνδυασμό του;

- «Αφ' ης στιγμής συμμετέχει ο κ. Μυλωνόπουλος στο συνδυασμό μπορείτε να το ερμηνεύσετε και έτσι».

Πιο ρητή διατύπωση δεν θα μπορούσε να ζητήσει κανείς.

Τη δική του ερμηνεία στη συνεργασία έσπευσε να δώσει από την πρώτη στιγμή ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης. Με τον πληθωρικό του λόγο, που όταν ανοίγει το στόμα του δεν ξέρει τι άλλο θα πει, «κάρφωσε» τον κ. Κακλαμάνη, εξηγώντας ότι οι πολιτικοί το μόνο που μετράνε είναι τα νούμερα. Μπροστά στο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ καμιά «αρχή» δεν είναι φαίνεται απαραβίαστη.

Δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό. Η διεθνής πολιτική συγκυρία στη Μέση Ανατολή έχει ανοίξει την όρεξη στους απανταχού αντισημίτες. Εκμεταλλευόμενοι τη φιλοπόλεμη στρατηγική του Ισραήλ και των ΗΠΑ, αναπτύσσουν και πάλι τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας που στόχο δεν έχουν την πολιτική ενός κράτους (εν προκειμένω του Ισραήλ), αλλά την υπόσταση ενός λαού και μιας θρησκείας. Απ' ό,τι φαίνεται, από την απήχηση του ΛΑΟΣ, αλλά και από την πληθώρα αντισημιτικών αναφορών που ξεχειλίζουν στον Τύπο, σε ειδικά περιοδικά και σε λαθρόβιες εκδόσεις, βρισκόμαστε μπροστά στην αναβίωση ενός φαινομένου που θεωρούσαμε ότι είχε περιθωριοποιηθεί.

Η πορεία του ίδιου του κ. Καρατζαφέρη και του κόμματός του είναι χαρακτηριστική. Ενώ τα τέσσερα πρώτα χρόνια (2000-2004) στηρίχτηκε στην ανοιχτή αντισημιτική προπαγάνδα, κατηγορώντας τον κ. Σημίτη και τον κ. Παπανδρέου ως «εβραίους» και τον Καραμανλή ως «μασόνο», ως διά μαγείας με την εκλογή του στην Ευρωβουλή είδε το φως του, ως αντίστροφος Παύλος που γίνεται Σαούλ. Αρχισε να οδύρεται για το Ολοκαύτωμα, να πρωτοστατεί σε ψηφίσματα κατά του αντισημιτισμού και του ρατσισμού και να ψάχνει τις θρησκευτικές γιορτές των Ελλήνων εβραίων για να τις ...τιμήσει με την παρουσία του.

Και να τώρα που ανασύρει τα παλιά καλά αντισημιτικά στερεότυπα και μέσω της εφημερίδας του βρίζει πάλι «τον Εβραίο» και στηρίζει την κομματική του προπαγάνδα στα ίδια στερεότυπα. Αλλά ποιος μπορεί πλέον να τον κατηγορήσει; Πάντως όχι η Νέα Δημοκρατία που επιβραβεύει δημόσια τον εμπνευστή των αποκρουστικών συνθημάτων.

Εκείνο που δεν έχει σκεφτεί ο κ. Κακλαμάνης είναι ότι με την υιοθέτηση του ρατσιστικού αντισημιτισμού μπορεί να εξασφαλίζει πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη αλλά κινδυνεύει -μετά την πιθανολογούμενη εκλογή του- να βρεθεί προ εκπλήξεως. Ο δήμαρχος της Αθήνας μετέχει στην εκπροσώπηση της χώρας σε διάφορους διεθνείς θεσμούς. Κινδυνεύει λοιπόν ο κ. Κακλαμάνης να πάθει αυτό που έπαθε ο κ. Καρατζαφέρης, όταν εκλέχτηκε στο Ευρωκοινοβούλιο και βρέθηκε στη θέση του απολογούμενου για ανοιχτό ρατσισμό από την ίδια πολιτική ομάδα στην οποία συμμετείχε. Αλλά τότε θα είναι αργά.

 

 

(Ελευθεροτυπία, 23/9/2006)

 

www.iospress.gr