Ο πρωταγωνιστής του θλιβερού επεισοδίου στα ΕΛΤΑ υπόδικος για περίεργο εκβιασμό

 

Η σκιά των γυάλινων όγκων

 

Μια δίκη στο Εφετείο της Αθήνας έδωσε νέα διάσταση στη σκοτεινή ιστορία των παρακρατικών μηχανισμών που προκάλεσαν το θάνατο του συνδικαλιστή των ΕΛΤΑ Μανόλη Γουρνιεζάκη τον περασμένο Οκτώβριο (βλ. Ιός, «Ο "ταχυδρόμος" ξαναχτυπάει», Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 28/1/07). Ο Θεμιστοκλής Κονταξής, δηλαδή ο άνθρωπος που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο εκείνο το δραματικό βράδυ κάθισε την περασμένη Δευτέρα στο εδώλιο του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, όπου εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθμό η μήνυση του γνωστού επιχειρηματία ακινήτων Μπάμπη Βωβού εναντίον του, με την κατηγορία της «απόπειρας εκβίασης». Η δίκη τελικά αναβλήθηκε. Ετσι ο κ. Κονταξής έχει ακόμα σε βάρος του την πρωτόδικη καταδίκη σε 15 μήνες φυλάκιση.

Από πρώτη άποψη οι δυο ιστορίες δεν σχετίζονται. Στην προκειμένη περίπτωση οι ενέργειες για τις οποίες κατηγορείται ο κ. Κονταξής τον φέρουν να ζητεί 90 εκατ. από τον επιχειρηματία Μπάμπη Βωβό, με αντίτιμο το σταμάτημα κάθε αντίδρασης από τους κατοίκους των Αμπελοκήπων που επί χρόνια διεκδικούσαν από την πολιτεία να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και να μην επιτρέψει την οικοδόμηση του κτήματος Θων στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας.

Πώς χτίστηκε το πράσινο

Η υπόθεση του κτήματος Θων είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές για τον τρόπο που χτίζεται η σύγχρονη Αθήνα (www.asda.gr/elxoroi/thon.htm). Οι κάτοικοι της περιοχής, μέσα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανω Αμπελοκήπων διεκδικούσαν από την αρχή της περασμένης δεκαετίας να δημιουργηθεί στο χώρο αυτό ο αναγκαίος πνεύμονας πρασίνου που τόσο λείπει στην πυκνοκατοικημένη συνοικία με τη μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η ονομασία Θων προέρχεται από τον υπασπιστή του Οθωνα Νικόλαο Θων, ο οποίος έκτισε στο χώρο αυτό τη δεκαετία του 1880 μια έπαυλη και ένα ναΐσκο, σε σχέδια του ξεχωριστού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ. Ο μικρός αυτός ναός του Αγίου Νικολάου σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί προστατευόμενο μνημείο.

Με ομόφωνη απόφασή του το 1979 το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας είχε προτείνει την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως και το χαρακτηρισμό του χώρου ως πρασίνου, με την αιτιολογία ότι «η περιοχή δεν έχει επάρκεια τέτοιων χώρων και θα αποτελέσει ένα πνεύμονα για την περιοχή όπου λόγω της μεγάλης κυκλοφοριακής κινήσεως η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι αυξημένη». Ομως η απόφαση αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκε από την πολιτεία. Το 1995 αγοράστηκε η μισή περίπου έκταση του κτήματος από την εταιρεία «Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική Α.Ε.» και τρία χρόνια αργότερα χτίστηκε το πρώτο οκταώροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας ορόφων 15.500 τ.μ. παρά τις διαβεβαιώσεις του δήμου και του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι δεν θα συναινούσαν στην οικοδόμηση.

Η δεύτερη φάση της οικοδόμησης πραγματοποιήθηκε το 2002, αφού είχαν πρώτα περιέλθει στην ιδιοκτησία της εταιρείας του κ. Βωβού και άλλα τμήματα του κτήματος. Η νομιμότητα αυτού του δεύτερου οκταώροφου κτιρίου αμφισβητήθηκε από δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2004, αλλά έσπευσε η κυβέρνηση διά του υπουργείου Πολιτισμού να το «νομιμοποιήσει» εκ των υστέρων.

Η δημόσια εικόνα

Μόνιμο επιχείρημα της εταιρείας που προχώρησε στην οικοδόμηση του τετραγώνου είναι ότι προσπάθησε με τον καλύτερο τρόπο να το «αξιοποιήσει». Υπήρχε όμως μονίμως ένα αγκάθι στην προσπάθειά της αυτή: η αντίδραση των κατοίκων και οι υποσχέσεις της πολιτείας (ΥΠΕΧΩΔΕ και δήμος) για ελεύθερο χώρο και πράσινο.

Η κρίσιμη φάση ήταν στα τέλη του 2000 - αρχές 2001, όταν το ΥΠΕΧΩΔΕ εμφανιζόταν να αντιστέκεται στην περαιτέρω τσιμεντοποίηση και ο τότε υπουργός Κώστας Λαλιώτης είχε εκδώσει αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών για το συγκεκριμένο χώρο, ενώ και με δημόσια δήλωσή του είχε δεσμευτεί ότι «το οικόπεδο Θων μετατρέπεται σε ελεύθερο χώρο πρασίνου».

Παρενέβη τότε (23/1/2001) ο κ. Βωβός με πληρωμένες καταχωρίσεις σε όλο τον Τύπο και απευθυνόμενος στον κ. Λαλιώτη υποστήριξε ότι όλοι «οι περίοικοι, οι φορείς, οι σύλλογοι και οι διερχόμενοι Αθηναίοι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό» την πρόταση της εταιρείας του και ότι «μόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων» ζήτησε «διευκρινίσεις» και μάλιστα με επιστολή «υπογραφόμενη από τον κ. Θ. Κονταξή» αλλά «από το περιεχόμενο της επιστολής προκύπτει ότι αποδεχόταν την πρότασή μας».

Μ' αυτό τον τρόπο ο κ. Βωβός έχρισε εκπρόσωπο των κατοίκων που αντιδρούσαν τον κ. Κονταξή, χωρίς αυτός να έχει καμιά οργανική σχέση με το σύλλογο. Στο ίδιο κείμενο ο κ. Βωβός αποκάλυπτε ότι συναντήθηκε στα γραφεία του με τον κ. Κονταξή και του επέδωσε «όλα τα σχετικά έγγραφα».

Αντέδρασε αμέσως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων και σε μία βδομάδα (30/1/2001) εξέδωσε πολυσέλιδη ανακοίνωση με τις πραγματικές του θέσεις. Στην ανακοίνωση αυτή λέγεται ρητά ότι «οι κινήσεις του κ. Κονταξή που αναφέρονται στο κείμενο του κ. Βωβού -και εφόσον φυσικά ευσταθούν- πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία χωρίς την έγκριση της Επιτροπής και χωρίς να εκφράζουν την Επιτροπή Αγώνα». Η ανακοίνωση αυτή μοιράστηκε σε χιλιάδες αντίτυπα σε όλους τους κατοίκους, ενώ στις 8/2/01 το «Ποντίκι» φιλοξένησε το «διάλογο» μεταξύ Βωβού και συλλόγου και αναδημοσίευσε τη θέση του συλλόγου ότι δεν τον εκπροσωπεί κανένας κ. Κονταξής.

Παρά την κατηγορηματική αυτή διάψευση, στις 21/2/2001 η εταιρεία του κ. Βωβού ανάρτησε γιγαντοαφίσες στη συμβολή λεωφ. Αλεξάνδρας και Κηφισίας με το ακόλουθο περιεχόμενο:

«ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ 100.000.000
Οι μάσκες έπεσαν.
Στέλεχος της Επιτροπής Αγώνα του Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων μάς ζήτησε εκβιαστικά 100.000.000 για αυτόν και την παρέα του για να σταματήσουν τις αντιδράσεις.
Καταθέσαμε ήδη μήνυση.
ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.»


Οπως μάθαμε αργότερα, η εταιρεία αναφερόταν στον κ. Θεμιστοκλή Κονταξή.

Τα νέα μυστήρια

Τα ερωτήματα που δημιουργεί αυτή η υπόθεση δεν κλείνουν, όποια τύχη κι αν έχει η συγκεκριμένη δίωξη εις βάρος του κ. Κονταξή. Οπως καταγγέλλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων, ένας ιστορικός σύλλογος με μεγάλη δραστηριότητα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος (και της νομιμότητας) στην περιοχή, «ο φερόμενος ως εκβιαστής του κ. Βωβού δεν διαμένει στους Αμπελοκήπους (είναι κάτοικος Κολωνού) και δεν είχε ποτέ καμία σχέση με το σύλλογό μας και την Επιτροπή Αγώνα του συλλόγου μας».

Προκαλεί λοιπόν πολλά ερωτήματα ο τρόπος που εμφανίστηκε στην περιοχή ο κ. Κονταξής, καθώς και ο τρόπος που προέβη στον καταγγελλόμενο εκβιασμό. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Βωβός τον «αξιοποίησε» με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, εμφανίζοντας ως εκβιαστή το σύλλογο. Οπως αποκάλυψε ο ίδιος ο μηνυτής κ. Βωβός στη δίκη κατά του κ. Κονταξή (4/10/06), η απόπειρα εκβιασμού συντελέστηκε μεταξύ 14/12/2000 και 14/1/2001, άρα πριν από τις πληρωμένες καταχωρίσεις στον Τύπο, όπου ο Κονταξής (δηλαδή ο καταγγελλόμενος εκ των υστέρων ως εκβιαστής) παρουσιαζόταν ως απλός εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα του Συλλόγου και συνομιλητής της επιχείρησης. Στην ίδια δίκη ο κ. Βωβός δήλωσε ότι «εκ παραδρομής θεωρούσε ότι ο Κονταξής ενεργούσε εκ μέρους του Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων». Το κακό, όμως, είχε ήδη γίνει.

Ο Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων υποχρεώθηκε από τότε (14/3/2001) να καταθέσει μήνυση εναντίον της εταιρείας του κ. Βωβού για τη συκοφαντική δυσφήμηση που διαπράχτηκε με τις γιγαντοαφίσες. Ενώ όμως η μήνυση Βωβού εναντίον Κονταξή βρίσκεται ήδη στο δεύτερο βαθμό, η μήνυση του συλλόγου κατά Βωβού συνεχώς αναβάλλεται, με τη δικαιολογία ότι πρέπει να τελεσιδικήσει η άλλη μήνυση. Ετσι εξακολουθεί να βρίσκεται εκτεθειμένος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων, ενώ ως γνωστόν στο μεταξύ ο κ. Βωβός έχει καταφέρει να χτίσει όσα ήθελε στο κτήμα Θων, με τη συναίνεση της τότε αρμόδιας υπουργού Βάσως Παπανδρέου και του τότε δημάρχου Αθήνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων επισημαίνει και ότι ο κ. Βωβός «μέσω συλλόγου-σφραγίδα και συγκεντρώσεων "αγανακτισμένων πολιτών", δήθεν "κατοίκων της περιοχής" που υποστηρίζουν κατά γράμμα τις θέσεις του, προσπάθησε να ντύσει με λαϊκό έρεισμα τα σχέδιά του». Υπάρχει πράγματι κάποιος «Σύλλογος Κατοίκων Αμπελοκήπων για την αναβάθμιση της περιοχής», ο οποίος φαίνεται ότι υποστήριζε απολύτως τις θέσεις του κ. Βωβού και ήταν το «λαϊκό» αντιστάθμισμα στη δραστηριότητα του Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων. Μόνο που όπως αποκαλύφθηκε, ο σύλλογος που υποστήριζε τις θέσεις του κ. Βωβού έστελνε τις ανακοινώσεις του από το fax της εταιρείας του κ. Βωβού, ενώ ένας από τους τέσσερις που υπογράφουν εκ μέρος αυτού του συλλόγου είναι ταυτόχρονα μέλος του Δ.Σ. της «Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική Α.Ε.»!

Η υπόθεση θα διαλευκανθεί -έστω και κατόπιν εορτής- αν φτάσει και η δεύτερη μήνυση στο ακροατήριο, προτού δηλαδή παραγραφεί το αδίκημα. Πάντως η ανάμιξη μιας προσωπικότητας όπως αυτή του συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ των ΕΛΤΑ στην υπόθεση και η διαδοχή των γεγονότων δημιουργεί εύλογες απορίες για τους μηχανισμούς που κινητοποιούνται στο περιθώριο κοινωνικών διεκδικήσεων για μια καλύτερη ζωή στην πόλη. Αλλά, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των ΕΛΤΑ, τα ερωτήματα δεν αφορούν μόνο τον κ. Κονταξή, αλλά κυρίως τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας.

 

(Ελευθεροτυπία, 10/2/2007)

 

www.iospress.gr