Σκανδαλώδες μπακότερμα εταιρειών, ΠΑΕ και κερδοσκόπων

 

Αλλος για τον Ελαιώνα

 

Την ευφορία των τελευταίων τριών δημάρχων της Αθήνας για την εξέλιξη στον Ελαιώνα (και ειδικά τον Βοτανικό) δεν συμμερίζονται οι πολίτες που ασχολούνται με τη διάσωση και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.

Μετά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών στον Ελαιώνα από τον δήμαρχο κ. Κακλαμάνη η Επιτροπή Πολιτών σε συνέντευξή της παρουσίασε με μία πρόταση το όραμα των δημάρχων: "Συνδυάστε την τωρινή κατάσταση γύρω από την Ομόνοια και το νέο στάδιο Καραϊσκάκη μαζί με την Βωβούπολη στο Μαρούσι και θα έχετε την εικόνα αυτού του οράματος". Μιλούσαν το 2000 για παρέμβαση ολοκληρωμένη και σχέδιο σωτηρίας του Ελαιώνα (Βοτανικού). Αυτό που όμως περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση είναι η εξαγγελία ενός γηπέδου, ενός τεμένους, ενός μουσείου, ενός εμπορικού-πολιτιστικού κέντρου, υπέργειων και υπόγειων χώρων στάθμευσης, μπαρ, γήπεδου μπάσκετ-βόλεϊ και ενός εμπορικού μεγαθήριου 70.000 τ.μ. τύπου MALL.

Τρεις δήμαρχοι και δύο υπουργοί

Η ίδια η ΠΑΕ ΠΑΟ διά του εκπροσώπου της στην παρουσίαση της μελέτης (11/12/06) «μαρκάρισε» τους συντελεστές του έργου: «Το συνολικό πρόγραμμα της Ανάπλασης του Βοτανικού περιλαμβάνει την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων υποδομής. Τα έργα αυτά είναι Κυκλοφοριακά, Οδικά, και αφορούν και υποδομές. Στο Υπ. Οικονομίας ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα χρηματοδοτήσει άμεσα, όλα τα έργα. Στο ΥΠΕΧΩΔΕ, ο υπουργός συμφώνησε να γίνουν τα έργα σε 2 φάσεις. Η ΠΑΕ ανέλαβε τις μελέτες (sic) του Γηπέδου. Είναι σειρά τώρα του Δήμου να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία έκδοσης των αδειών όπως έχει υποχρέωση. Θέλω να αναφερθώ στη συμβολή της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και να την ευχαριστήσω θερμά για τις προσπάθειες της στον αρχικό σχεδιασμό. Επιπλέον ευχαριστώ τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπεχράκη και τη Διοίκηση της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (ΕΕΣ) Διπλή Ανάπλαση Α.Ε. για τις προσπάθειες που καταβάλλουν μέχρι σήμερα. Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κακλαμάνης μας έχει διαβεβαιώσει ότι προτεραιότητα της νέας Δημοτικής Αρχής είναι η κατασκευή του Γηπέδου και τον ευχαριστώ εκ των προτέρων. Επίσης ευχαριστώ τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά που προσωπικά ο ίδιος ασχολείται με τη δημιουργία του νέου γηπέδου και για τη καθοριστική συμβολή του (!) στη νομοθετική ρύθμιση. Επιπλέον ευχαριστώ τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για τη θετική συνδρομή του στη μέχρι σήμερα πορεία του έργου. Τέλος, ευχαριστώ την αξιωματική αντιπολίτευση για την καθολική στήριξη στις μέχρι τώρα προσπάθειές μας».

Ενα μεγάλο επιχειρηματικό ευχαριστώ είναι δηλαδή η «ανταμοιβή» για την πολυδάπανη οικιστική καταστροφή του Ελαιώνα.

Η σύμβαση με τις «βολικές» ημερομηνίες

Εξι μόλις μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στις 9/10/06 υπογράφτηκε η σύμβαση με την ΠΑΕΠΑΟ. Εκεί παρά τα όσα Μνημόνια είχαν εγκριθεί μέχρι τότε από το Δημοτικό Συμβούλιο εισάγεται για πρώτη φορά χωρίς έγκριση του Δ.Σ. η υποχρέωση της εταιρείας του δήμου (ΕΕΣ) να καταβάλει ετησίως 1.200.000 ευρώ επί 20 έτη στον κατασκευαστή του γηπέδου. Την ίδια όμως στιγμή το μίσθωμα που θα καταβάλλει η ΠΑΕΠΑΟ παρέμεινε σταθερό (Μνημόνιο 30/8/06). Προκύπτει εδώ ότι το κόστος κατασκευής είναι μεγαλύτερο από το μίσθωμα που υπογράφτηκε τον «βολικό» μήνα Αύγουστο και η διαφορά φορτώνεται στον αθηναϊκό λαό έξι μέρες πριν από τις εκλογές. Ο κ. Σκυλακάκης εκ μέρους της πλειοψηφίας διαβεβαίωνε τότε τον κ. Παταβούκα ότι καμιά τροποποίηση δεν υπήρχε και άρα μπορούσε να γίνει συνοπτικά η ψηφοφορία. Η τροποποίηση του Ιδιωτικού Συμφωνητικού με νέο άρθρο που προστέθηκε και που φορτώνει τους δημότες με 27 εκατ. ευρώ μάλλον ήταν λεπτομέρεια για τον κ. Σκυλακάκη, αν βεβαίως την είχε πληροφορηθεί και ο ίδιος.

Αλλο σημείο της σύμβασης λέει ότι, αν μέσα σε 10 ημέρες δεν εγκρίνονται ή απορρίπτονται οι μελέτες της ΠΑΕΠΑΟ, θα θεωρούνται εγκεκριμένες. Επίσης η ΕΕΣ θα αποφασίζει αν θα είναι σύννομη η μελέτη και η κατασκευή. Γιάννης δηλαδή κερνάει και Γιάννης πίνει. Η εταιρεία αυτή συστήθηκε, εξάλλου, για την υλοποίηση του έργου, όχι για την αποτροπή του. Το χειρότερο όμως είναι ότι η ΠΑΕΠΑΟ δεν αναλαμβάνει καν την κατασκευή και επίβλεψη του έργου μαζί με την εταιρεία του Δήμου, αλλά μετακυλίει το επιχειρηματικό ρίσκο σε επενδυτή - κατασκευαστή που θα προκύψει με διαγωνισμό. Κι αν δεν υπάρξει επενδυτής; Τότε οι Αθηναίοι θα πληρώσουν την κατασκευή ενός γηπέδου που θα παραχωρηθεί επί 49 χρόνια στους ιδιοκτήτες του Παναθηναϊκού!

Η αίτηση ακύρωσης που υποβάλλουν οι πολίτες στο ΣτΕ αφορά την απόφαση με αρ.122/26.2.2007 του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία ανατέθηκε στο δήμαρχο η αγορά τριών οικοπέδων εμβαδού 74 τ.μ. από την Εθνική Τράπεζα στην περιοχή του Ελαιώνα αντί του ποσού των 20.300.000 ευρώ. Η αρχική απόφαση της αγοράς στις 11/12/2006 στηρίχθηκε και στην έκθεση του ΣΟΕ που αποφαίνεται εσφαλμένα ότι δεν

οφείλεται εισφορά σε γη και σε χρήμα από τον πωλητή, δηλαδή την Εθνική. Αργότερα, και ενώ ο πρόεδρος του Δ.Σ. αλλά και το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάνθηκαν ότι τουλάχιστον η εισφορά σε γη είναι απαραίτητη προϋπόθεση, το δημοτικό συμβούλιο δεν επανέλαβε την ψηφοφορία και παρέκαμψε το θέμα αναθέτοντας την αγορά στο δήμαρχο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υπερτιμολογήθηκαν τα οικόπεδα διότι δεν είχε προηγουμένως αφαιρεθεί το εμβαδόν της εισφοράς σε γη αλλά και δεν είχε προσδιοριστεί και η εισφορά σε χρήμα.

Οι λόγοι που επικαλούνται οι πολίτες στην αίτηση ακύρωσης συνοπτικά είναι οι ακόλουθοι:

- Δεν υπάρχει απόφαση των 2/3 των μελών του Δ.Σ., δεν έχει γίνει εκτίμηση της αξίας του ακινήτου -μετά την αφαίρεση της εισφοράς σε γη- από επιτροπή του Δήμου και το σώμα ορκωτών λογιστών. Επιπλέον δεν υπάρχει έγκριση του Δ.Σ. στις εκτιμήσεις του ύψους του τιμήματος.

- Ενώ όλες οι ιδιοκτησίες που εντάσσονται στο σχέδιο πόλης υποχρεούνται σε εισφορά σε γη και εισφορά σε χρήμα βάσει του νόμου χωρίς καμιά εξαίρεση, στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν ίσχυσε. Το αποτέλεσμα είναι να πληρώνει ο δήμος, δηλαδή οι δημότες, 248% περισσότερο από την προσδιορισμένη τιμή μονάδας. Η υπερτιμολόγηση υπέρ της Εθνικής και εις βάρος του Δήμου ανέρχεται στο ποσό των 14 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε στην παρουσίαση ο ίδιος ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ: «[...] Σημειώνω ότι σήμερα (!) στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα εγκριθεί η αγορά του οικοπέδου της ΕΤΕ από το Δήμο Αθηναίων». Ο κ. Γ. Βαρδινογιάννης σε ερώτηση για το αν ανησυχεί για καθυστερήσεις που μπορεί να προέλθουν από προσφυγές στο ΣτΕ, απάντησε: «Το θέμα οφείλει να διαχειριστεί ο Δήμος Αθηναίων». Τόσο καθαρά!

Η «απόγνωση» της προσφυγής

Ετσι, λοιπόν, 26 πολίτες φορτώθηκαν στην πλάτη τους μια ιστορία που αφορά άμεσα τα 5εκατ. των στριμωγμένων κατοίκων της Αθήνας. Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή, με αλλεπάλληλες κινήσεις εντός αλλά και εκτός ορίων νόμου ετοιμάζονται να παραχωρήσουν τα 9 χιλ. στρέμματα του Ελαιώνα στις κατασκευαστικές εταιρείες με διάφορα προσχήματα (γήπεδο ΠΑΟ, μουσουλμανικό τέμενος και εμπορικά-πολιτιστικά κέντρα). «Η σύμβαση με την ΠΑΕΠΑΟ αποτελεί μνημείο χαριστικής μεταχείρισης επιχειρηματικών συμφερόντων». Στο όνομα του αθλητισμού θα επιβαρυνθεί όχι μόνο η υγεία όλων των Αθηναίων αλλά και η τσέπη τους, καθώς πάνω από 27 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τα χρέη του Δήμου Αθηναίων και κατ' επέκταση των δημοτών. Η υποβαθμισμένη περιοχή δίπλα στο κέντρο της Αθήνας αντί να μετατραπεί στον απέραντο πνεύμονα πρασίνου θα γεμίσει με τσιμέντο και τζάμια, αμέτρητα ΙΧ και άλυτα συγκοινωνιακά προβλήματα. Πουθενά στην Ευρώπη δεν χτίζονται γήπεδα στο κέντρο των πόλεων. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ΠΑΟ στην παρουσίαση συνέκριναν την κατασκευή του γηπέδου δίπλα στην Ομόνοια με την κατασκευή αντίστοιχου γηπέδου του Αγιαξ στο Αμστερνταμ, που όμως είναι έξω από την πόλη. Το άλλοθι του γηπέδου δεν φτάνει για να δικαιολογήσει στους πολίτες τον αποχαρακτηρισμό 220 στρεμμάτων από «κοινόχρηστο πράσινο». Οταν υπάρχουν εγκαταλελειμμένα στάδια και γήπεδα στην Αθήνα είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο αφαιρείται χώρος πράσινου στο όνομα της οποιασδήποτε ΠΑΕ και των ισχυρών ιδιοκτητών της. 40 στρέμματα χρειάζονται για ένα γήπεδο και 220 θα παραχωρηθούν στον Ελαιώνα. 3 στρέμματα χρειάζονται για ένα τέμενος και 40 θα διατεθούν στον Ελαιώνα. Ακόμα και ο κ. Βουλγαράκης εξήγγειλε μουσείο -άλλα 20 στρέμματα- πάλι στον Ελαιώνα. Τεράστια εμπορικά κέντρα και πάσης φύσεως συνοδευτικές εγκαταστάσεις με επικερδέστερη αυτή των πάρκινγκ θα καταπατήσουν τον «πνεύμονα». Ακόμα και σταθμός εγκατάστασης-μεταμόρφωσης απορριμμάτων θα κατασκευαστεί στον Ελαιώνα. Χωρίς κανένα συνολικό σχέδιο όποιος αρμόδιος θελήσει παραχωρεί εκτάσεις στον Ελαιώνα. Ενα απέραντο εργοτάξιο θα λειτουργεί σε λίγο δίπλα στην Ομόνοια για να χαρίσει κέρδη στις κατασκευαστικές, να γεμίσει χρέη τους δημότες και να ρυπάνει την Αθήνα.

Το σύγχρονο «όραμα» της Αθήνας

Ακόμα και σήμερα, αν ψάξει κανείς στο Διαδίκτυο τη λέξη Ελαιώνας, θα εμφανιστεί η ιστοσελίδα του υπουργείου με τη διακήρυξη του Κώστα Λαλιώτη για το όραμα του Ελαιώνα. Απ' ό,τι φαίνεται το όραμα έμεινε μόνο στην ιστοσελίδα. Ο σημερινός υπουργός με την επίκληση του «επείγοντος» άλλαξε την πάγια τακτική της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την αλλαγή χρήσεων γης στην περίπτωση της ανάπλασης του Ελαιώνα. Οπως εξηγεί σε συνέντευξή του στην ΑΞΙΑ (16.12.2006) ο πρώην γ.γ. ολυμπιακών έργων κ. Κ. Καρτάλης, με τον τρόπο αυτό παρέκαμψε τον προληπτικό έλεγχο από το ΣτΕ που λογικά θα είχε αντιρρήσεις για την υπερβολική προτεραιότητα που δίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και ο Δήμος Αθηναίων στις εμπορικές χρήσεις γης με βασικό βέβαια πρόσχημα το γήπεδο του ΠΑΟ. Από το όραμα του 2000 για την ανάπλαση του Ελαιώνα (Βοτανικού) φαίνεται να έχει μείνει σήμερα μόνο η ιστοσελίδα, όταν ακόμα και οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας στο Δήμο Αθηναίων ξέχασαν τα πολλά πολλά οράματα παρασυρμένοι από το «δημοφιλές» επιχείρημα της κατασκευής του γηπέδου του ΠΑΟ.

 

(Ελευθεροτυπία, 19/5/2007)

 

www.iospress.gr