Η πρωτοφανής διαγραφή ενός συνδικαλιστή από φοιτητικό σύλλογο στη Μυτιλήνη

 

Εγγραφές και διαγραφές


Φαίνεται ότι το χιούμορ του Δ.Σ. του συλλόγου των φοιτητών Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εξαντλήθηκε όλο στον τρόπο που καλωσόρισαν τα «πρωτάκια». Διαφορετικά πώς να εξηγήσει κανείς την πρωτοφανή απόφαση να διαγραφεί ένα από τα μέλη του Δ.Σ., και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της παράταξης Α.ΣΥΛΛΟ; Αιτία οι καταγγελίες αυτής της παράταξης για τον τρόπο που η πλειονότητα των μελών του Δ.Σ. αντιμετωπίζει το ζήτημα των νέων φοιτητών.

Οι φοιτητικές διαφωνίες πολλές φορές οδήγησαν, οδηγούν και θα οδηγούν σε ακραίες αντιπαραθέσεις και δεν υπάρχει κανείς που να πέρασε από αμφιθέατρο και να μην το θυμάται αυτό. Ακόμα και σε επίπεδο συνθημάτων, οι παρατάξεις κατά καιρούς έχουν διαπρέψει με αστεία έως και πολύ προσβλητικά στιχάκια για τους αντιπάλους. Στο φοιτητικό σύλλογο της Μυτιλήνης όμως το πήραν λίγο αλλιώς. Οι έντονες αντιπαραθέσεις πήραν τη μορφή πειθαρχικών μέτρων με την πρόταση μομφής από το Δ.Σ. και την απόφαση της μεταμεσονύκτιας Γ.Σ. για διαγραφή του εκπροσώπου της παράταξης Α.ΣΥΛΛΟ («Αριστερή Συλλογικότητα», συμμετέχει στο δίκτυο των ΕΑΑΚ) από το σύλλογο για έναν χρόνο. Στο πρόσωπο του φοιτητή Δ.Α. τιμωρήθηκε ολόκληρη η παράταξη για τη σκληρή ανακοίνωση που έβγαλε καταγγέλλοντας την πλειοψηφία του Δ.Σ. για το κείμενο που μοίρασε στους πρωτοετείς.

Η ιστορία του «γκάο-γκάο»

Η ιστορία ξεκινάει το 2002, όταν το καλωσόρισμα των πρωτοετών φοιτητών συνοδεύτηκε τότε από ένα «χιουμοριστικό» κείμενο και μια καθόλου χιουμοριστική αφίσα που απεικόνιζε έναν Αφρικανό πρωτόγονο «γκάο-γκάο», το πορτρέτο δηλαδή του πρωτοετούς φοιτητή. Τότε είχαν αντιδράσει έντονα φοιτητές, αλλά κυρίως καθηγητές και είχαν αναφερθεί στο ρατσιστικό στερεότυπο που απεικόνιζε εκείνο το «καλωσόρισμα». «Ειδικά για την επιστήμη της ανθρωπολογίας τέτοιου είδους αναφορές και πρότυπα είναι προσβολή και καθαρός ρατσισμός», μας τονίζουν η Ανθή και ο Δημήτρης, μέλη και οι δύο της διωκόμενης παράταξης. «Το 2002 που πρωτοβγήκε η αφίσα, μέλη της σημερινής παράταξης Α.ΣΥΛΛΟ δεν είχαν αντιδράσει, αλλά τώρα το ξαναθυμήθηκαν», αντιτείνει η Η.Δ. από τη ΔΑΠ.

Η ιστορία αυτή επανήλθε και φέτος χωρίς την αφίσα. Το Δ.Σ. της σχολής συνεδρίασε με αντικείμενο τη σύνταξη κειμένου για το καλωσόρισμα των καινούριων. Στις αρχικές προτάσεις υπήρξαν πάλι αναφορές σε «γκάο-γκάο» αλλά και στην απαραίτητη «κόμπλα» που όφειλε να διακατέχει τα πρωτάκια: «Υποχρεούστε όπως διατηρήσετε την υπεροχή και την πνευματική ανωτερότητα ημών έναντι των φοιτητών των λοιπών τμημάτων». «Μετά τη δύση του ηλίου κάθε φοιτητής οφείλει να βρίσκεται εντός της οικίας του και με τη βοήθεια ενός κεριού να εμπλουτίζει τη γνώση του». «Τίμα τον παλιό και σεβάσου τον παλιότερο». Αυτά είναι μερικά από τα άρθρα του δεκάλογου που «πρέπει να ακολουθήσουν οι καινούργιοι αν θέλουν να είναι η φοίτησή τους ευχάριστη». Είναι προφανές ότι η πλειονότητα των φοιτητικών παρατάξεων στο Δ.Σ. ήθελε ένα χιουμοριστικό -κατά την κρίση της- κείμενο μαζί με τις χρήσιμες πληροφορίες που θα μοιράζονταν στους φοιτητές. Σε εκείνη λοιπόν τη συνεδρίαση ο φοιτητής εκπρόσωπος της παράταξης Α.ΣΥΛΛΟ διαφώνησε και αφού αρνήθηκε να συμπράξει στη διαμόρφωση του κειμένου, αποχώρησε. Το ίδιο βράδυ τα μέλη του Δ.Σ. αποφάσισαν να αλλάξουν το κείμενο και να αφαιρέσουν τις «γκάο-γκάο» αναφορές, είτε διότι πείστηκαν για το ρατσιστικό τους χαρακτήρα είτε για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις. Οπως ισχυρίζονται δε τα μέλη της ΠΑΣΠ, της ΔΑΠ και της Ανεξάρτητης Ελευθεριακής Συλλογικότητας (ΑΕΣ) ενημερώθηκε εγκαίρως και ο εκπρόσωπος της Α.ΣΥΛΛΟ. Ο ίδιος ο Δ.Α. ισχυρίζεται ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε και η δικαιολογία τους ήταν η δηλωμένη αδιαφορία του για τη σύνταξη ή όχι του κειμένου. Ανεξάρτητα από αυτό, λίγες μέρες μετά η Α.ΣΥΛΛΟ μοίρασε δική της προκήρυξη-καταγγελία με τον τίτλο «Προσοχή: Ρατσισμός!» Ανάμεσα στα άλλα, η καταγγελία εξηγεί γιατί η αναφορά στον Αφρικανό «γκάο-γκάο» συμβολίζει ένα ρατσιστικό στερεότυπο (χαζός και απολίτιστος Αφρικανός) και μια δηλητηριώδη ιδεολογία. Παράλληλα, όμως, αναφέρεται και στον αντιδημοκρατικό -κατ' αυτούς- τρόπο με τον οποίο εξαλείφθηκε νύχτα αυτή η αναφορά από το τελικό κείμενο του Δ.Σ. Η καταγγελία αυτή πυροδότησε νέες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να συνεδριάσει το Δ.Σ. με αντικείμενο την πρόταση μομφής και αποπομπής από το Δ.Σ. του μέλους της παράταξης Α.ΣΥΛΛΟ.

«Κατ' αρχήν κάναμε ένα Δ.Σ. και ζητήσαμε να απολογηθούν διότι μας έθιξαν με τους χαρακτηρισμούς», υποστηρίζει ο Β.Π., μέλος της ΠΑΣΠ. «Το αστείο με τον γκάο-γκάο είχε ψηφιστεί και απλώς μετά σβήστηκε και ενημερώθηκε γι' αυτό και ο Δ.Α. Εμείς πήραμε υπόψη τις αντιρρήσεις του και το βγάλαμε. Η καταγγελία τους όμως πάει ενάντια στο σύλλογο, και μάλιστα τη στιγμή που όλοι ασχολούμασταν τότε με την υποδοχή των καινούριων. Στη αρχή είχα προτείνει να βγει μόνο ένα κείμενο που να κατακρίνει την καταγγελία τους. Αλλη πρόταση έλεγε να τον διώξουμε με μομφή μόνο από το Δ.Σ. Ο ίδιος ζήτησε να πάμε βάσει καταστατικού σε γενική συνέλευση με το ερώτημα της διαγραφής του για έναν χρόνο».

«Βγάλανε εσκεμμένα την καταγγελία για να προβοκάρουν το σύλλογο», συμπληρώνει το μέλος της ΑΕΣ. «Κάθε χρονιά έτσι κάνουν. Κάποιοι είπαν ότι ήταν πολιτικοί χαρακτηρισμοί, αλλά κάποιοι άλλοι θεωρούσαμε ότι ήταν προσωπικοί χαρακτηρισμοί για μέλη του Δ.Σ. Ηταν ένα αυθαίρετο και προβοκατόρικο κείμενο και μας έλεγε ρατσιστές, αντιδημοκράτες κ.λπ. Κατηγορίες κατά του Δ.Σ. αλλά και του συλλόγου. Προτάθηκε στο Δ.Σ. να ανακαλέσει ο εκπρόσωπος της Α.ΣΥΛΛΟ γιατί θα προχωρούσε το Δ.Σ. σε πειθαρχικά μέτρα. Υπερψηφίστηκε η πρόταση διαγραφής του από το Δ.Σ., αλλά ύστερα από ένσταση του Δ.Α. άλλαξε και έγινε πρόταση για διαγραφή από το σύλλογο».

Η Συνέλευση και τα μέτρα

«Το Δ.Σ. απέκλεισε τους φοιτητές που μένουν στις εστίες να έρθουν, ορίζοντας για τις 9 το βράδυ τη συνέλευση» λέει ο Δ.Α. «Η Συνέλευση άργησε διότι, ενώ στις 12 ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε απόφαση με 57 άτομα παρόντα, άρχισαν να κάνουν διάφορα και στο τέλος μείνανε μόνο 34 και υπερψήφισαν τη διαγραφή 23. Αυτοί μας καθυστέρησαν κι έκαναν μπάχαλο τη Γ.Σ.», απαντάει το μέλος της ΔΑΠ. Στη διάρκεια της Συνέλευσης οι εκπρόσωποι της Α.ΣΥΛΛΟ παρουσίασαν και γνωμοδότηση νομικού που εξέθετε τους λόγους που μια τέτοια απόφαση διαγραφής ήταν παράνομη και σε καμία περίπτωση δεν σήμαινε τίποτε άλλο πέρα από την ποινικοποίηση μιας άποψης. Μετά την τελική απόφαση της Συνέλευσης για διαγραφή συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες υπογραφές για την επανάληψη της Γ.Σ. με θέμα τη νομιμοποίηση ή όχι αυτής της διαγραφής. Η Συνέλευση θα γίνει την προσεχή Τρίτη.

Με τη διαγραφή διαφωνεί η παράταξη Αριστερής Ενότητας (ΔΑΡΑΣ), όπως μας εξηγεί η Μ.Ι.: «Είμαστε κατά της διαγραφής διότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να εκφράζεται όπως θέλει και μάλιστα σε έναν φοιτητικό σύλλογο. Είναι αντικαταστατική η διαγραφή και δεν μπορεί να διαγραφεί ένα άτομο από μια ολόκληρη παράταξη. Κανονικά έπρεπε να διαγραφεί όλη η παράταξη που έβγαλε το κείμενο. Η διαγραφή είναι εντελώς παράνομη. Έχουμε βγάλει ανακοίνωση και λέμε καθαρά την άποψή μας για την αντιδημοκρατική διαδικασία. Οφείλουν να το έχουν πληροφορηθεί αυτό και τα ΕΑΑΚ».

Αντίθετη στη διαγραφή, με πολύ καθαρή στάση, ήταν εξαρχής και η ΠΚΣ, ενώ η ΔΑΠ που την υπερψήφισε υποστηρίζει τώρα ότι «το θέμα έχει λήξει με την προηγούμενη Συνέλευση και αν ξανατεθεί εμείς πολύ πιθανό να αποχωρήσουμε. Πάντως θα σεβαστούμε την όποια απόφαση».

Το μέλος των ΑΕΣ υποστηρίζει ότι η παράταξή του δεν είχε ενιαία γραμμή: «Ο,τι καταλάβαινε ο καθένας ψήφισε. Η γνώμη μου είναι ότι έπρεπε να απομονωθούνε πολιτικά όλοι αυτοί από την Α.ΣΥΛΛΟ. Νομίζω ότι όλα προέκυψαν από τα πάνω. Από τις οργανώσεις που βρίσκονται πίσω από τα ΕΑΑΚ, την ΑΡΑΝ ή την ΑΡΑΣ, με στόχο να αποδυναμωθεί ο αυτόνομος ανεξάρτητος χώρος. Τα πειθαρχικά μέτρα δεν τα κίνησε η ΑΕΣ αλλά το Δ.Σ. Προσωπικά σέβομαι τις αποφάσεις της Γ.Σ. και δεν θα προσπαθήσω να τις αλλάξω. Μπορεί να μη συμμετέχουμε στη Γ.Σ. και ίσως και να μην εκφράσουμε γνώμη».

«Δεν είμαστε αδιάλλακτοι», υποστηρίζει το μέλος της ΠΑΣΠ. «Περιμέναμε όμως στο Δ.Σ. να ζητήσει μια συγγνώμη τουλάχιστον. Απόφαση της ΠΑΣΠ δεν έχει παρθεί ακόμα για τη νέα Γ.Σ., ναι μεν δεν επιμένουμε, αλλά όταν και η άλλη πλευρά είναι κολλημένη τότε δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Οταν γίνονται τραμπουκισμοί και τέτοια ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο ποια είναι η λύση;»

Τέλος, ο εκπρόσωπος της παράταξης Α.ΣΥΛΛΟ αντικρούει την κατηγορία για δυσφήμηση του συλλόγου: «Δημοσιοποιήσαμε την υπόθεση μόλις βγήκε η απόφαση της διαγραφής. Δεν θίγεται ο σύλλογος από την ενημέρωση. Τώρα στόχος είναι να αλλάξει η απόφαση. Δεχόμαστε την κριτική πάνω στο κείμενο αλλά όχι μέσα στο πλαίσιο πειθαρχικών μέτρων. Δεν μπορούμε μόνοι μας να εφαρμόζουμε το νόμο-πλαίσιο και να καταργούμε τις δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν θέλουμε πρωτοδικεία και δικηγόρους για την ελεύθερη έκφραση γνώμης».

Απομένει τώρα στους 199 φοιτητές της σχολής και μέλη του συλλόγου να πάρουν τις αποφάσεις τους στη νέα Συνέλευση και να τοποθετηθούν απέναντι σε επιλογές πειθαρχικών μέτρων ή πολιτικών αντιπαραθέσεων αλλά και να ξεκαθαρίσουν τελικά τους όρους της φοιτητικής τους συμβίωσης στο Τμήμα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας. Οσο για τον «γκάο-γκάο», μάλλον φαίνεται ότι θα αποτελέσει ένα τουλάχιστον άτυχο παρελθόν και δεν θα απασχολήσει ξανά το φοιτητικό δυναμικό του Τμήματος.

 

(Ελευθεροτυπία, 26/10/2007)

 

www.iospress.gr