Το δημόσιο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» συρρικνώνεται υπέρ του ελλειμματικού ιδιωτικού «Ερρίκος Ντυνάν» 

 

Η διάλυση του ΕΣΥ συνεχίζεται

 


"Είναι αλήθεια ότι έχει ενισχυθεί ο χώρος της ιδιωτικής υγείας"
    
(Δ.Αβραμόπουλος, υπουργός Υγείας, 20.12.07)

Η περίπτωση της μεταβίβασης ιατρικών υπηρεσιών, ασθενών, νοσηλευτικού προσωπικού και πόρων από ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ («Ερυθρός Σταυρός») σε ένα «αδελφό» ιδιωτικό «μη κερδοσκοπικό» (αλλά και οικονομικά ελλειμματικό) ίδρυμα («Ερρίκος Ντυνάν»), αποκαλύπτει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο την κυβερνητική στρατηγική ιδιωτικοποίησης (και) της υγείας.

Ολοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι τα δημόσια νοσοκομεία υπονομεύονται συστηματικά με την έλλειψη προσωπικού και την κατάρρευση των υποδομών τους. Αυτή η απαξίωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ προφανώς ενισχύει την ιδιωτική βιομηχανία υπηρεσιών υγείας που με τη σειρά της επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα ήδη εξουθενωμένα από την κρατική υποχρηματοδότηση και την εισφοροκλοπή Ασφαλιστικά Ταμεία και ασφαλώς διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες στον τομέα της υγειονομικής φροντίδας και ευνοεί τις πελατειακές σχέσεις, στέλνοντας ουσιαστικά στον Καιάδα τα φτωχότερα και πιο ανασφαλή στρώματα του πληθυσμού. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που συνειδητά λειτουργεί προς όφελος των δυνάμεων της αγοράς (δηλαδή του ιδιωτικού κέρδους) και υπηρετείται με τις εξής μακιαβελικές μεθόδους:

1. Δεν προσλαμβάνεται προσωπικό (λείπουν σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας 15.000 γιατροί και νοσηλευτές) επειδή δήθεν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρες και οι προσλαμβανόμενοι μέσω ΑΣΕΠ κοστίζουν «ακριβότερα» (απολαμβάνουν δηλαδή σχετικά αξιοπρεπείς μισθούς και τυπικά καλύτερες συνθήκες εργασίας από τους συναδέλφους τους του ιδιωτικού «δουλεμπορίου»). Οπως, λ.χ. έχει υπογραμμίσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αντώνης Μαυρομμάτης (1.11.07) «Κλειστή παραμένει μία στις τέσσερις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Εάν οι κλίνες άνοιγαν, θα μπορούσαν να περιθάλψουν 4.500 ασθενείς το χρόνο και να σωθούν απ' αυτούς περίπου οι 3.000».

2. Μπλοκάρονται οι απαραίτητες προμήθειες σε εξοπλισμό, φάρμακα και άλλα υλικά και αφήνονται οι υποδομές στην τύχη τους, διότι -μας λένε- υπάρχει «γραφειοκρατία» και «διαφθορά», την οποία ωστόσο οι κυβερνώντες ανέχονται και διαιωνίζουν σαν να επρόκειτο για «ακραίο φυσικό φαινόμενο».

3. Δεν πληρώνονται ή καθυστερούν απελπιστικά να εξοφληθούν τα νοσήλια προς το ΕΣΥ από το κράτος και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (3 δισ. ευρώ χάθηκαν, πάλι για «γραφειοκρατικούς» δήθεν λόγους) και τα προβλεπόμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλια για τη δημόσια υγεία παραμένουν ως ποσοστό στα χαμηλότερα επίπεδα ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

4. Θεσπίζονται συστήματα συμπράξεων του ΕΣΥ (το οποίο, απαξιωμένο, βεβαίως «δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες κοινωνικές ανάγκες») με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, ώστε σταδιακά να εκχωρείται όλο και μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών υγείας (αλλά και του μάνατζμεντ) στα χέρια των μεγαλεμπόρων της υγείας. (βλ. «Βρετανικό μοντέλο στις ΣΔΙΤ Υγείας - Στην Ελλάδα ο άγγλος ασθενής», ΙΟΣ, 16.12.07).

Οι κλίνες και τα κέρδη

Ας δούμε τώρα πώς οι παραπάνω νεοφιλελεύθεροι στόχοι υλοποιούνται σε βάρος του νοσοκομείου και του νοσηλευτικού προσωπικού «Ερυθρός Σταυρός» αλλά και των ασθενών του.

Το καλοκαίρι του 2005 και με βάση το «φωτογραφικό» νόμο 3370/05 που παρέχει τη δυνατότητα της «συνεργασίας» νοσοκομείων του ΕΣΥ και «μη κερδοσκοπικών» ιδρυμάτων Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), το «Ερρίκος Ντυνάν» εκχωρεί έως 38 κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», επειδή ο «Ερυθρός» ...αφήνει να κλείνουν -«λόγω ελλείψεως προσωπικού»- οι δικές του κλίνες Εντατικής Θεραπείας! Σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν. 3370 η δαπάνη της νοσηλείας στις κλίνες της ΜΕΘ θα αποδίδεται απ' ευθείας από τους ασφαλιστικούς φορείς των ασθενών στο «Ντυνάν» με τιμολόγηση ΕΣΥ (κλειστά νοσήλια), χωρίς τη μεσολάβηση του «Ερυθρού Σταυρού».

Δύο χρόνια αργότερα, ωστόσο, την άνοιξη του 2007, το «Ερρίκος Ντυνάν» (συγγενής επιχείρηση του σωματείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», υπό την προεδρία όλων των ιδρυμάτων του κ. Ανδρέα Μαρτίνη σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας) αποφασίζει να σταματήσει τη «σύμπραξη» με τον «Ερυθρό Σταυρό» για οικονομικούς λόγους! (Το «Ντυνάν» εμφανίζει μάλιστα και δημοσίως ορισμένα εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα και πληρότητα κοντά στο 50% των δυνατοτήτων του).

Τι είχε μεσολαβήσει; Μια μικρή («φωτογραφική») τροπολογία του νόμου που άλλαζε τους όρους της οικονομικής συναλλαγής, βεβαίως υπέρ του «Ντυνάν», έλεγε: «Η παράγραφος 4 του άρθρου 33 του ν. 3370/2005 αντικαθίσταται ως εξής: η νοσηλεία των ασθενών των Ασφαλιστικών Ταμείων που παραπέμπονται από Νοσοκομείο του ΕΣΥ ή απ' ευθείας από το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο ΝΠΙΔ (βλ. «Ντυνάν»...) βαρύνει το παραπέμπον Νοσοκομείο ΕΣΥ, το οποίο εν συνεχεία την αναζητά από τον ασφαλιστικό φορέα του νοσηλευομένου ασθενή...» (ΦΕΚ 25/9.2.2007). Υστερα από λίγο -και με τα νέα δεδομένα- η «συνεργασία» επεκτείνεται με νέα υπουργική απόφαση τον Μάρτιο 2007 στην οποία προβλέπεται πλέον και η «παραχώρηση 40 κλινών και 3 χειρουργικών τραπεζιών» του «Ντυνάν» προς τον «Ερυθρό», δίχως να αναφέρεται το πλαίσιο λειτουργίας (λ.χ. η ένταξη αυτών των κλινών στον Οργανισμό του «Ερυθρού») ούτε ο τρόπος κάλυψης σε ιατρικό και παρακλινικό επίπεδο. Λίγο αργότερα, στις 7/6/2007, με απόφαση του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου δίδονται οι εξής διευκρινίσεις, που στην ουσία μπερδεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα σε βάρος του ΕΣΥ: «Οι συνταγογραφήσεις (των φαρμάκων και των εξετάσεων) των ασθενών θα γίνονται μόνο από τους θεράποντες ιατρούς του «Ερρίκος Ντυνάν». Η χορήγηση των φαρμάκων και του υγειονομικού υλικού όπως και η επιβεβαίωση κατανάλωσης αυτών, θα γίνεται από τους ιατρούς και το λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό του «Ερρικός Ντυνάν», που θα έχουν τη θεραπευτική ευθύνη των ασθενών. Ομως, «το φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό θα διατίθεται από το νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός". Στις περιπτώσεις που εκτάκτως χρησιμοποιηθεί υλικό από το "Ερρίκος Ντυνάν", αυτό θα επιστρέφεται αυτούσιο από τον "Ερυθρό Σταυρό". Ολες οι εξετάσεις των ασθενών θα γίνονται στο χώρο του "Ερρίκος Ντυνάν" και θα χρεώνονται στον "Ερυθρό" και όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία υποχρεούνται να αποδίδουν την χρεώση των εξετάσεων στον "Ερυθρό Σταυρό"» ...και μετά τρέχα γύρευε.

Η απάντηση των εργαζομένων

Το πιο πάνω υβριδικό καθεστώς ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ (...ευλόγως φαίνεται να) απαιτεί ένα «νέο μάνατζμεντ». Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της παρέας των κυρίων Μαρτίνη-Αβραμόπουλου (ενόψει και της «αξιοποίησης» του Ασκληπιείου Βούλας), αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η «σύμπραξη» του «Ντυνάν», στη διαχείριση του όλου συστήματος, με τους ομίλους του Ιατρικού Κέντρου, της «Euromedica» και ενδεχομένως με τη MARFIN, ώστε να επεκταθούν οι παραχωρήσεις (με το αζημίωτο) κλινών του «Ερρίκος Ντυνάν» προς το «Ιπποκράτειο», το «Αττικό» και άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Από την άλλη πλευρά, η "Πρωτοβουλία Εργαζομένων Ερυθρού" εγκαίρως (από το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου) είχε επισημάνει ότι «δεν πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση του "Ερυθρού", αλλά για πιλοτικό πρόγραμμα που θα επηρεάσει όλο το ΕΣΥ: Νοσοκομείο δύο ταχυτήτων, νομικό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου, πολλαπλές εργασιακές σχέσεις -υπερεργολαβίες, εποχιακοί, επικουρικοί- ταξική αντιμετώπιση ασθενών, μειωμένες προσλήψεις, χαμηλοί μισθοί και διοχέτευση των πόρων του Δημοσίου και των Ταμείων προς το ιδιωτικό κεφάλαιο». Πρόσφατα η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων) του «Ερυθρού», στο ίδιο πνεύμα, κατέληξε μεταξύ άλλων και στα εξής: «Είναι σαφές πως στη διαδικασία σύμφυσης του ιδιωτικού με το δημόσιο το υπουργείο θέλει να δαπανά λιγότερα και ο ιδιώτης να κερδίζει περισσότερα. Ο πρώτος χαμένος είναι οι εργαζόμενοι που υποχρεώνονται να δουλέψουν και παραπάνω και έξω από τα όρια της νομιμότητας. Ο δεύτερος μεγάλος χαμένος είναι οι ασθενείς που εξακολουθούν να μη βρίσκουν στα δημόσια νοσοκομεία, όσο περισσότερο ιδιωτικοποιούνται, δικαίωση στο βασικό συνταγματικό τους δικαίωμα για ισότιμη, υψηλής ποιότητας και δωρεάν υγεία. Είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη "συνεργασία". Η ένταξη στο δημόσιο σύστημα (ΕΣΥ) του "Ντυνάν" είναι η μόνη καθαρή λύση».

Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο υπεύθυνος Υγείας-Πρόνοιας, κ. Γιάννης Τόλιος, συντάσσεται με την άποψη των συνδικαλιστικών Ενώσεων των γιατρών και όλου του νοσηλευτικού προσωπικού κατά των ιδιωτικοποιήσεων, ζητώντας επίσης την άμεση ένταξη του «Ερρίκος Ντυνάν» στο ΕΣΥ, ενώ ο βουλευτής Θ. Λεβέντης (ΣΥΡΙΖΑ), από τις 18/12/2007 περιμένει απάντηση από τον κ. Αβραμόπουλο στο ερώτημα: «Γιατί οι "πρόσθετες κλίνες" δεν εντάσσονται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου (του "Ερυθρού") και με ποια διαδικασία αποφασίζεται ποιοι ασθενείς θα νοσηλεύονται σε αυτές;».

 

(Ελευθεροτυπία, 29/12/2007)

 

www.iospress.gr