Στο χρηματιστήριο της γης χτίζονται και εκποιούνται τα νησιά

 

Τρεις υπουργοί και μια κηδεία
 

 

Το τελευταίο διάστημα όλοι όσοι αγωνιούν για το περιβάλλον είχαν ησυχάσει! Το μοναδικό περιβάλλον με το οποίο ασχολείται ο κ. Σουφλιάς είναι αυτό της ΝΔ. Μετά όμως από τις αλυσιτελείς αποφάσεις του για την προστασία της Βιστωνίδας και των άλλων ιερών «κατακτήσεων», δυστυχώς επανέκαμψε στο αληθινό περιβάλλον με την «τουριστική» ασύμμετρη απειλή. Και ενώ οι πρωτοβουλίες Αλαβάνου αλλά και το όψιμο ενδιαφέρον των καναλιών για το σκάνδαλο της μονής Τοπλού βοήθησαν σε μία πρώτη περιβαλλοντική νίκη, δυστυχώς τώρα ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο, το ίδιο το χωροταξικό για τον τουρισμό, θα ανοίξει πολλά νέα μέτωπα για τα οποία κάτοικοι και φορείς θα πρέπει να δώσουν νέες μάχες.

Το ειδικό αυτό πλαίσιο επιμένει να διαθέτει προς πώληση το Αιγαίο και τις τουριστικές περιοχές της χώρας και ξαναήρθε στην επιφάνεια χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή. Μάταια επιστημονικοί φορείς και οργανώσεις είχαν με σειρά άρθρων τονίσει και αναλύσει τους λόγους για τους οποίους το νομοσχέδιο πρέπει άμεσα να αποσυρθεί. Θυμίζουμε μερικές από τις «αδυναμίες» του επιγραμματικά.

- Χαρακτηρίζει την εργολαβική δραστηριότητα σαν δραστηριότητα τουριστικών υποδομών πριμοδοτώντας την με συντελεστές δόμησης.

- Επιτρέπει παράνομα την ανοικοδόμηση και εργολαβική κερδοσκοπία σε περιοχές Natura, βραχονησίδες, υδροβιότοπους και τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

- Επιδοτεί μέσω των αναπτυξιακών νόμων με χρήματα των φορολογούμενων επενδυτές και off shore εταιρείες για εργολαβικές επιχειρήσεις στην ελληνική γη.

- Εξισώνει από πολεοδομική άποψη τη χρήση κατοικίας με τη χρήση ξενοδοχειακών καταλυμάτων δημιουργώντας ένα αντισυνταγματικό κομφούζιο στην χάραξη χωροταξικής πολιτικής και πολεοδομικών εφαρμογών.

- Θέτει σε άμεσο κίνδυνο λόγω της νομοθετικής αυτής ασάφειας την συνέχιση χρηματοδότησης τουριστικών εγκαταστάσεων από την Ε.Ε.

- Αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση, επιτρέποντας τεράστιας κλίμακας κατασκευαστικές δραστηριότητες στην περιοχή τους χωρίς την σύμφωνη γνώμη και έγκρισή τους με παραπλανητικές εξαγγελίες περί ανάπτυξης.

- Αντιστρατεύεται ακόμα και τα συμφέροντα των ξενοδόχων και ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων δημιουργώντας παράπλευρα χωριά ξένων επενδυτών που θα λειτουργούν ανταγωνιστικά στα τοπικά συμφέροντα. Είναι γνωστόν ότι το 90% των διαμερισμάτων που αγοράζονται από τους ξένους στην Ισπανία επινοικιάζονται από τους ίδιους σαν ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια.

- Ιδιωτικοποιεί, περιχαρακώνει και παραδίδει ουσιαστικά τις παραλίες και τις αμμουδιές που περικλείονται από μεγάλες αγορασμένες εκτάσεις (κατά το νομοσχέδιο 150 στρέμματα) στα κερδοσκοπικά συμφέροντα αναιρώντας στην πράξη τον δημόσιο και ελεύθερο χαρακτήρα τους που έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην μέχρι σήμερα τουριστική προβολή και ανάπτυξη της χώρας.

- Αναφέρεται υποκριτικά στα «οικιστικά» κακώς κείμενα χωρίς να προτείνει κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ενώ αντίθετα προτείνει σειρά μέτρων για την επιτάχυνση της καταστροφής του τουριστικού προϊόντος.

- Καταργεί κάθε έννοια χωροταξίας και καταστρέφει ιδίως τα Ελληνικά νησιά αφού επιτρέπει την μαζική δημιουργία δομημένου χώρου ενεργοποιώντας την απαγορευμένη σήμερα κάθετη ιδιοκτησία σε οποιεσδήποτε εκτός σχεδίου περιοχές, χωρίς να υπάρχουν ειδικά εγκεκριμένες τοπικές μελέτες χρήσεων γης, προστασίας και ανάπτυξης ανά περιοχή.

- Δεν αναφέρεται καθόλου σε κριτήρια φέρουσας ικανότητας και κορεσμού απαραίτητες προϋποθέσεις για την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη οδηγώντας έτσι με μαθηματική ακρίβεια στην αστικοποίηση και στην υποβάθμιση πολλές τουριστικές περιοχές.

Με λίγα λόγια εμποδίζει πλέον τις μικρές αυθαίρετες ή μη ξενοδοχειακές μονάδες πριμοδοτώντας τις μεγάλες ιδιοκτησίες και κατασκευές εκτός σχεδίου βαφτίζοντας μάλιστα τις οικιστικές επεκτάσεις τουριστικές επενδύσεις.

Ποιοί είναι όμως οι τρεις υπουργοί που συνυπογράφουν το «τουριστικό» σχέδιο;

Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, υπουργός Τουρισμού. Το Υπουργείο αυτό έχει κατά κόρον παίξει και συνεχίζει να παίζει το ρόλο του κλεπταποδόχου των αυθαιρέτων κτισμάτων που ξεπλένουν τις παρανομίες τους με άδειες λειτουργίας για τουριστική χρήση. Τα περισσότερα από τα σήματα λειτουργίας των ξενοδοχείων και τα αστέρια κατάταξης συγκαλύπτουν σοβαρές πολεοδομικές και άλλες παρανομίες ενώ εξαγοράζονται με μερικές χιλιάδες ευρώ. Με νόμους και μια σειρά αντισυνταγματικών εγκυκλίων το υπουργείο εισέπραξε -παράνομα- χρήματα για νομιμοποιήσεις ως προς την χρήση ξενοδοχειακών δωματίων για χώρους που είναι και παραμένουν πολεοδομικά παράνομοι (υπόγεια, «εμπορικά» κέντρα, κλπ). Τι λένε για όλα αυτά οι τεχνοκράτες του υπουργείου τουρισμού; Θα εντάξουν τα αυθαίρετα κτίσματα σε ξενοδοχεία που ονειρεύονται να πουλήσουν το 50% των εγκαταστάσεων τους σαν παραθεριστικές κατοικίες; Τι θα γίνει με τους ξένους αγοραστές που θα αγοράζουν κατοικίες σε συγκροτήματα που είναι γεμάτα με αυθαίρετα κτίσματα; Μπορεί να φανταστεί κανείς σε τι νομικό και γραφειοκρατικό λαβύρινθο θα οδηγηθεί η χώρα αλλά και οι νέοι αγοραστές με τις εκτός των άλλων επιπόλαιες ρυθμίσεις που προτείνει στο Νέο Χωροταξικό για τον Τουρισμό;

Ο Γιώργος Σουφλιάς, υπουργός των Δημόσιων Εργων και των ιδιωτικών αυτοκινητόδρομων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ συγκαλύπτει ακόμα και επίσημα βεβαιωμένες πολεοδομικές παρανομίες. Με όραμα την απέραντη ελληνική οδοποιία, δραστηριότητα τα συνεχή εγκαίνια σηράγγων και τα καθημερινά υπουργικά ραντεβού με κατασκευαστές ο κ. Σουφλιάς εξασφαλίζει με άνεση την ψήφο προτίμησης στις δημοσκοπήσεις. Ασχολείται στο πλαίσιο του Κτηματολογίου με τα ποσοστά εξ αδιαιρέτου εκατοντάδων χιλιάδων διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες της Αθήνας, ενώ δεν καταγράφει και αφήνει να καταπατούνται και να πωλούνται οι δημόσιοι και κοινόχρηστοι χώροι σε ολόκληρη την Ελλάδα. Βιάζεται για χωροταξία ενώ έχει κλειδωμένα χρόνια τώρα στο συρτάρι του τα έτοιμα και υπογεγραμμένα από το Συμβούλιο Επικρατείας χωροταξικά χρήσεων γης πολλών νησιών του Αιγαίου.

Τέλος, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, μαζί με τους άλλους δύο είναι και αυτός συνυπεύθυνος για απόκρυψη επίσημων στοιχείων και πράξεων που οδηγούν σε διαφυγή δημοσίων εσόδων όπως αυτή των παράνομων νομιμοποιήσεων του ΕΟΤ που εμπεριέχεται στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για τον τουρισμό. Είναι πολιτικός προϊστάμενος των υπηρεσιών της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου που πουλάει και εκχωρεί δημόσιες εκτάσεις στα διάφορα Βατοπέδια. Είναι φανατικός οπαδός των ιδιωτικοποιήσεων ενώ φαίνεται ότι με το προς ψήφιση νομοσχέδιο θέλει να ιδιωτικοποιήσει και τα νησιά του Αιγαίου. Η ελληνική γη δεν είναι όμως αεροπορική εταιρεία, τράπεζα ή ΔΕΚΟ. Ο κ. Aλογοσκούφης καλά θα κάνει να ασχοληθεί περισσότερο με το καθαρό και λιγότερο με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Δεν προσφέρεις στην εθνική οικονομία μόνο με το να μαζεύεις και στη συνέχεια να πουλάς ή να μοιράζεις, πρέπει κάποτε και να παράγεις. Ο ξενοδοχειακός τουρισμός παράγει συνάλλαγμα, το παράγει κάθε χρόνο και δίνει δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ το νέο μοντέλο είναι η εφάπαξ πώλησης δικαιωμάτων στην Ελληνική γη για την κερδοσκοπία των λίγων και η εφήμερη είσπραξη προστιθέμενης αξίας από την μαζική δόμηση παράλληλα με την περιβαλλοντική καταστροφή και την κακοποίηση του νησιωτικού και παράκτιου τοπίου.

Μόνο στην νήσο Ιο αγοράσθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια από off shore εταιρείες δεκάδες εκτάσεις άνω των 150 στρεμμάτων -το 14% του νησιού– που κατά μεγάλη σύμπτωση πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στις χαριστικές ρυθμίσεις πώλησης «ξενοδοχοποιημένης» κατοικίας του νέου Χωροταξικού ("Ιός", 17/6/2007).

Στις 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ συνάντηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων του Αιγαίου, που αντιπροσωπεύουν δεκάδες νησιά, από την Αίγινα και την Τζιά, μέχρι τη Σάμο και τη Χίο και από τη Σκύρο και την Κύμη μέχρι την Τήνο και τη Σύρο. Δημιουργήθηκε το Δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων Αιγαίου και ζητήθηκε ομόφωνα η άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου για τον τουρισμό με κάλεσμα σε γενική κινητοποίηση των κατοίκων του Αιγαίου. Η κοινωνία των πολιτών αυτή τη φορά είναι εξαγριωμένη με τις μεσιτικές μεθοδεύσεις στη χωροταξική πολιτική. Το προτεινόμενο σχέδιο για τον τουρισμό είναι ατομική βόμβα σε βάρος της Ελληνικής γης. Είναι το νέο μεγάλο σκάνδαλο σε βάρος της δημοσίας γης χωρίς καν τη διαμεσολάβηση του ιερού πλυντηρίου.

 

(Ελευθεροτυπία, 15/11/2008)

 

www.iospress.gr