Σκάνδαλο στη μεταφορά του χωριού Αγ. Σοφία καταγγέλλει ο Βαγγέλης Αποστόλου


Η "χιονοστιβάδα" των ημετέρων

 

Ενα σκάνδαλο σε εξέλιξη που το ονομάζει "Νέο Βατοπέδι στην Εύβοια" καταγγέλλει ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, πρώην βουλευτής Εύβοιας. Στην ανατολική πλευρά της Κεντρικής Εύβοιας, στην πλαγιά μιας απόκρημνης βουνοκορφής, βρίσκεται το χωριό Αγία Σοφία του Δήμου Μεσσαπίων. Αριθμεί περί τις 30-40 οικογένειες που κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο, ζουν με την αγωνία μήπως κάποια χιονοστιβάδα ή κατολίσθηση τους σκεπάσει.

Οταν το χειμώνα του 1987 απειλήθηκε το χωριό σοβαρά, οι κάτοικοι ζήτησαν παρέμβαση του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), που αφού μελέτησε τα δεδομένα της περιοχής γνωμοδότησε ότι πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή. Ως κατάλληλη θέση υποδείχθηκε μια δημόσια δασική έκταση στην περιοχή «Πλέσσα», στη γνωστή παραλία του «Λιμνιώνα» (στη φωτογραφία δεξιά).

Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε Επιτροπή Απαλλοτριώσεων με πρόεδρο το Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης και μέλη στελέχη των υπηρεσιών της Νομαρχίας Εύβοιας, που σε συνεργασία με ιδιώτες μηχανικούς θα έφερναν σε πέρας τη διαδικασία ανταλλαγής. Ετσι, το 1999 αποχαρακτηρίστηκε η υποδειχθείσα παραλιακή έκταση και ακολούθως τεμαχίστηκε σε οικόπεδα. Το 2005 εγκρίθηκε το ρυμοτομικό της σχέδιο και αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται και η ανταλλαγή.

Το ρυμοτομικό σχέδιο εγκρίθηκε στις 14.9.2005 και η απόφαση του νομάρχη Θανάση Μπουραντά δημοσιεύτηκε στις 19.10.2005 στο ΦΕΚ 1130Δ. Η απόφαση αναφέρει: "Εγκρίνεται το ρυμοτομικό σχέδιο στη θέση 'Πλέσσα' για τη μεταφορά του αγροτικού οικισμού Αγία Σοφία Δήμου Μεσσαπίων Ν. Ευβοίας, όπως φαίνεται στο συνημμένο στην παρούσα τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:1000 που συντάχθηκε από το τμήμα τοπογραφήσεων και θεωρείται από τον Δ/ντή Χ.Ο.Π. Ν. Ευβοίας. Εγκρίνονται οι όροι δόμησης των οικοπέδων του παραπάνω ρυμοτομικού σχεδίου ως ακολούθως:

α) Ελάχιστο πρόσωπο 20,00 μ.

β) Ελάχιστο εμβαδόν 700,00 τ.μ.

γ) Λοιποί όροι δόμησης ως π.Δ/γμα 24-4/3.5.1985 (ΦΕΚ 181Δ) παρ. 5 και 6 (ποσοστό κάλυψης, Σ.Δ., ύψος, Δ)".

"Ως εδώ όλα καλά", παρατηρεί ο κ. Αποστόλου. "Ας δούμε όμως το μεγάλο κόλπο που συνέβη όλο αυτό το διάστημα. Η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων καθόρισε με απόφασή της ότι στο σχέδιο μεταφοράς του χωριού μπορούν να συμμετέχουν:

- Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, που θα εγκαταλείψουν σπίτι ή οικοδομήσιμο οικόπεδο στην Αγία Σοφία και θα πάρουν σε αντάλλαγμα οικοδομήσιμο οικόπεδο στην περιοχή 'Πλέσσα' του Λιμνιώνα.

- Οι μη μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, που θα εγκαταλείψουν παραθεριστική - δευτερεύουσα κατοικία ή ακόμη και οικοδομήσιμα οικόπεδα και θα πάρουν σε αντάλλαγμα κι αυτοί οικοδομήσιμο οικόπεδο στην ίδια περιοχή.

Η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν έδωσε προτεραιότητα στους μόνιμους κατοίκους που καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλά και δεν έβαλε ένα χρονικό περιορισμό εφαρμογής της. Ετσι με την έναρξη υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου μεταφοράς πολλοί από όσους είχαν την πληροφόρηση έτρεξαν και αγόρασαν οικόπεδα έναντι εξευτελιστικών τιμών σε ένα χωριό που είναι υπό μεταφορά και λίγο αργότερα βρέθηκαν να το ανταλλάσσουν με παραθαλάσσιο οικόπεδο πολλαπλάσιας αξίας.

Ετσι, όταν τον Ιούλιο του 2009 ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων όσων ήθελαν να ανταλλάξουν τα σπίτια τους και τα οικόπεδά τους στην Αγία Σοφία με ρυμοτομημένα οικοδομήσιμα οικόπεδα στο Λιμνιώνα, διαπιστώθηκαν τα εξής: πολλοί κάτοικοι του χωριού ή καταγόμενοι από αυτό και κατέχοντες σπίτια, δεν ανταποκρίθηκαν αφού τους ζητούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για ένα οικόπεδο –τους ήταν αδιάφορο πόσο άξιζε γιατί προείχε γι’ αυτούς η κατοικία– χωρίς να υπάρχει μια πρόβλεψη έστω και ενός δανείου με ευνοϊκούς όρους για να φτιάξουν το καινούργιο τους σπίτι. Αντίθετα ανταποκρίθηκαν όλοι όσοι είχαν αγοράσει την επίμαχη περίοδο οικόπεδα γύρω από το χωριό.

Κι αυτοί ήταν μηχανικοί του δημοσίου, ιδιώτες μηχανικοί που χειρίστηκαν τη διαδικασία της μεταφοράς του χωριού, υπάλληλοι ή συγγενείς υπαλλήλων του Δήμου Μεσσαπίων και της Νομαρχίας και γενικώς καλά πληροφορημένοι για τη σχετική διαδικασία. Από τους 61 που έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα, 20 περίπου είναι μηχανικοί, δημοτικοί-νομαρχιακοί υπάλληλοι ή συγγενείς τους, ενώ 5-6 είναι παντελώς άγνωστοι".

Οι προσκλήσεις που έχουν μέχρι σήμερα σταλεί υπογράφονται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Χαλκίδας και αναφέρουν:

"Εχοντας υπόψη τις διατέξεις της Εποικιστικής Νομοθεσίας και το 08/12-Αυγούστου-1941 κανονιστικό διάταγμα για πρόσκληση ενώπιον της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων αυτών που ζητάνε παραχώρηση κλήρου κλπ., καλούμε τους παρακάτω ενδιαφερόμενους και καθένα που έχει έννομο συμφέρον να εμφανιστούν ενώπιον της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Χαλκίδας και στο Γραφείο του Δημοτικού Σχολείου του Δ.Δ. Αγ. Σοφίας του Δήμου Μεσσαπίων προκειμένου να συζητηθεί η αίτησή τους για παραχώρηση οικοπέδου". Ακολουθούν τα ονόματα, και η πρόσκληση καταλήγει: "Σε περίπτωση μη παρουσίασης ενώπιον της Επιτροπής θα θεωρηθεί ως πρόθεση μη υποστήριξης της αίτησης και θα απορρίπτεται. Σε περίπτωση αδυναμίας μετάβασης της Επιτροπής στην Αγ. Σοφία (κακοκαιρία) η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Ψαχνών".

Παρότι μετά την αποκάλυψη όλων των παραπάνω ο Νομάρχης Εύβοιας αντέδρασε τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσει αυτή η διαδικασία", η αρμόδια Επιτροπή συνέχισε τις διαδικασίες ανταλλαγής με όλους όσους υπέβαλαν σχετική αίτηση.

"Οφείλουν άμεσα να παρέμβουν τόσο ο Νομάρχης Εύβοιας όσο και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας", καταλήγει ο κ. Αποστόλου. "Ο πρώτος, όχι μόνο μη υπογράφοντας τη σχετική διαδικασία ανταλλαγής αλλά και αναζητώντας τις ευθύνες όλων των υπηρεσιακών παραγόντων που ανήκουν στην αρμοδιότητά του και χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη υπόθεση και ο δεύτερος διερευνώντας τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, όλων όσων αναμείχτηκαν στη συγκεκριμένη υπόθεση. Προσωπικά επιφυλάσσομαι να προβώ στις ενέργειες που θα υπηρετήσουν τη νομιμότητα όλων των διαδικασιών του συγκεκριμένου σχεδίου μεταφοράς του χωριού Αγίας Σοφίας του Δήμου Μεσσαπίων".

 

 

(Ελευθεροτυπία, 21/11/2009)

 

www.iospress.gr