ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ "ΙΟΥ" ΣΤΗ ΣΤΗΛΗ "ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ"

 

 

Δεν μας έχει λάχει!

Η απόσχιση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησε! Η αρχή έγινε την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι, στο Ι' Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας που καταδίκασε σε 15 μήνες φυλάκισης και 500.000 πρόστιμο τον αρχιτέκτονα Σωτήρη Μπλέτσα, μέλος της Εταιρείας Αρωμάνικου (Βλάχικου) Πολιτισμού. Η κατηγορία εις βάρος του ήταν ότι "διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις" επειδή διένειμε το 1995, στο ετήσιο αντάμωμα των Βλάχων στη Νάουσα το επίσημο έντυπο του Ευρωπαϊκού Γραφείου Λιγότερο Διαδεδομένων Γλωσσών (EBLUL). Η υπόθεση ξεκίνησε με έγκληση του βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Ευγένιου Χαϊτίδη, ο οποίος ήταν και ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας. Ως "ψευδείς ειδήσεις" το δικαστήριο θεώρησε τη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα σήμερα μιλιούνται και άλλες γλώσσες παράλληλα με τα Ελληνικά. 

Το επίμαχο έντυπο είχε δημοσιευτεί ήδη από το 1994 σε μεγάλο μέρος του ελληνικού Τύπου, χωρίς κανείς να διανοηθεί να ...διώξει τις εφημερίδες που το φιλοξένησαν. Οσο για το φορέα που συνέταξε το έντυπο, δηλαδή το EBLUL, είναι ημιεπίσημο όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και χρηματοδοτείται από την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο "σκανδαλώδης" χάρτης με τις 40 λιγότερο διαδεδομένες γλώσσες που μιλιούνται στην Ευρώπη (ανάμεσά τους και 5 στην Ελλάδα) έγινε ομόφωνα δεκτός στο Ευρωκοινοβούλιο το 1994, με τη σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων Ευρωβουλευτών όλων των πτερύγων.

Με τη χτεσινή απόφαση κηρύσσεται εκτός νόμου το EBLUL στην Ελλάδα, εφόσον όλη του η δραστηριότητα στηρίζεται σ' αυτό το "παράνομο" έντυπο. Αναμένουμε, με νεότερες δικαστικές αποφάσεις, να κηρυχθεί εκτός νόμου το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλά περισσότερα γι' αυτή την τραγελαφική υπόθεση που μπορεί να έχει οδυνηρές πολιτικές συνέπειες, το προσεχές Σάββατο, στη στήλη "Το Μικρό και το Μεγάλο".

(Ελευθεροτυπία, 5/2/2001)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ "ΙΟΥ"

"Διασπορά αληθινών ειδήσεων" (Μικρό, 10/2/2001)

"Για τη 'Δίκη των Βλάχων'" (Επιστολή, 23/2/2001)


www.iospress.gr