ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ "ΙΟΥ" ΣΤΗ ΣΤΗΛΗ "ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ"

 

 

Χάντερερ, Ρουσντί και Τατούλης

Ρωτήσαμε τον κ. Τατούλη πώς αντιμετωπίζει το υπουργείο Πολιτισμού τη δίωξη στη χώρα μας του διάσημου σκιτσογράφου Γκέρχαρντ Χάντερερ για το βιβλίο «Η ζωή του Ιησού» και ζητήσαμε να μας πει αν ανησυχεί που η Ελλάδα απέκτησε τον δικό της Ρουσντί και μάλιστα χιουμορίστα. Ο υφυπουργός Πολιτισμού απάντησε αμέσως με γραπτή δήλωση. Τηρώντας βέβαια τις απαραίτητες ισορροπίες, ο κ. Τατούλης διαχωρίζει τη θέση του από την επίσημη Εκκλησία, που είχε παίξει τον ρόλο του κατηγόρου στη δίκη του Χάντερερ:

«Ο χριστιανισμός βασίζεται πάνω στην αρχή της ανεκτικότητας και της αγάπης ακόμα και προς αυτόν που εκτοξεύει τον ψόγο. Είναι φυσικό, μερίδα της ελληνικής κοινωνίας να αντιδρά έντονα απέναντι σε κάποιον που προσβάλλει τα θρησκευτικά πιστεύω ενός ολόκληρου λαού, αλλά κάθε είδους δίωξη και φανατισμός βρίσκονται έξω από τα ιδεώδη του χριστιανισμού αλλά και της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας. Προσωπικά, χρησιμοποιώντας τη γνωστή ρήση του Βολταίρου, θα υπερασπίζομαι το δικαίωμα του κάθε ενός να εκφράζει αυτά που πιστεύει, ακόμα κι αν απέχουν κατά πολύ από τις δικές μου απόψεις και πεποιθήσεις. Το Ισλάμ δημιούργησε έναν Ρουσντί, γιατί ως θρησκεία και φιλοσοφία έχει μηδενική ανεκτικότητα ως προς το διαφορετικό, στοιχείο ασύμβατο τόσο με την Ορθοδοξία όσο και με το επίπεδο δημοκρατίας που απολαμβάνει ο ελληνικός λαός από το 1974 και εντεύθεν».

Να δούμε αν αύριο το Εφετείο -όπου έχει προσφύγει ο καταδικασμένος σε 6μηνη φυλάκιση Χάντερερ και ο εκδότης Νίκος Χατζόπουλος- θα δικαιώσει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του κ. υφυπουργού.

(Ελευθεροτυπία, 12/4/2005)


www.iospress.gr