ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ "ΙΟΥ" ΣΤΗ ΣΤΗΛΗ "ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ"

 

 

Πριν πέσει κι αυτό

Ενα επιπλέον ερώτημα για τον κ. Τατούλη: Γιατί δεν έχει διατάξει τη διακοπή κάθε εργασίας στον χώρο του Μακρυγιάννη, όπου ανεγείρεται το νέο Μουσείο Ακρόπολης; Ο ίδιος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για το έργο, αφού, ως νέος Σαούλ, από διώκτης μετατράπηκε το βράδυ της 7ης Μαρτίου 2004 σε φανατικό υπέρμαχο της κατασκευής. Συνεπώς, θα γνωρίζει ότι για τη θεμελίωση του μουσείου αυτού χρησιμοποιήθηκε η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε στη Σαντορίνη με την κατασκευή του γκρεμισμένου στεγάστρου! Το διακήρυσσε με τον πιο επίσημο τρόπο ο προκάτοχός του Ευάγγελος Βενιζέλος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αντονι Σνόντγκρας, πρόεδρο της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα (16/7/02):

«Την ίδια ακριβώς μέθοδο θεμελίωσης εφαρμόζουμε με πολύ μεγάλη επιτυχία και με απτά τεχνικά αποτελέσματα στη μείζονα προϊστορική ανασκαφή της χώρας μας, που είναι το Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Θα έλεγα ότι το Ακρωτήρι της Θήρας και το προηγούμενο του στεγάστρου αυτού ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πρόπλασμα της κεντρικής ιδέας για τη θεμελίωση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης».

Σήμερα μαθαίνουμε ότι οι πρώτες υποψίες των τεχνικών στρέφονται σ' αυτήν ακριβώς τη θεμελίωση. Η αυτονόητη ενέργεια για κάθε υπεύθυνο πολιτικό θα ήταν να αναστείλει κάθε δραστηριότητα στο υπό ανέγερση μουσείο, έως ότου βεβαιωθεί ότι δεν κινδυνεύει κι αυτό το έργο από κατάρρευση.

(Ελευθεροτυπία, 29/9/2005)


www.iospress.gr