ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ "ΙΟΥ" ΣΤΗ ΣΤΗΛΗ "ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ"

 

 

Ποιος ιστορικός;

Αναρωτιόταν χθες από τον «Σκάι» ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνης, τι θα λέει άραγε το βιβλίο του Ντέιβιντ Ιρβινγκ, που θα κυκλοφορήσει την παραμονή της προγραμματισμένης ομιλίας του στην Ελλάδα και εξέφραζε τον φόβο ότι μπορεί να μας αιφνιδιάσει.

Ο «Πόλεμος μεταξύ των στρατηγών», που μεταφράστηκε τώρα στα ελληνικά (ως «Ο πόλεμος των στρατηγών»), είναι παλιό βιβλίο του γνωστού αναθεωρητή ιστορικού. Κυκλοφόρησε το 1981 και είναι μια κάπως κουτσομπολίστικη προσπάθεια να περιγραφούν οι αντιθέσεις (πολιτικές, στρατιωτικές, αλλά και ερωτικές), στο συμμαχικό επιτελείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Περιέχεται αυτούσιο στον δικτυακό τόπο του Ιρβινγκ (www.fpp.co.uk) και δεν είναι τόσο «στρατευμένο» στην ιδέα του ιστορικού αναθεωρητισμού, του αντισημιτισμού και της αποκατάστασης του Χίτλερ όσο άλλα του βιβλία.

Αν θέλετε μια γεύση, μπορείτε να πάτε στη σελίδα 352 της ηλεκτρονικής έκδοσης του βιβλίου, όπου ο κ. Ιρβινγκ γράφει ότι η μάχη του Βερντέν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο «στοίχισε τον θάνατο σε εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς νεολαίους. Ενας δεκαοκτάχρονος Αυστριακός δεκανέας ονόματι Αντολφ Χίτλερ τραυματίστηκε εκεί». Δεν πέτυχε ούτε ένα ο κ. Ιρβινγκ: στη μάχη του Βερντέν δεν υπήρχαν βρετανικά στρατεύματα, ο Χίτλερ τότε (1916) ήταν 27 και όχι 18 ετών και δεν μετείχε στη μάχη!

(Ελευθεροτυπία, 6/10/2005)


www.iospress.gr