ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ "ΙΟΥ" ΣΤΗ ΣΤΗΛΗ "ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ"

 

 

Ο εθνικός δικαστής

Η προχθεσινή καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το κάψιμο των γραφείων και την καταστροφή της πινακίδας του Ουράνιου Τόξου στη Φλώρινα το 1995 δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη όσο θα ήθελαν οι εγχώριοι υπερπατριώτες. Ούτε θα ήταν φρόνιμο να αντιμετωπιστεί, όπως η άλλη καταδίκη (το 1998) για την άρνηση της ελληνικής διοίκησης να επιτρέψει τη δημιουργία του σωματείου «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού». Ακόμα αρνείται να συμμορφωθεί στην επιταγή του δικαστηρίου το ελληνικό κράτος, ακολουθώντας τη γραμμή της Τουρκίας σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Η νέα καταδικαστική απόφαση είναι ένα μήνυμα για τον ελληνικό πολιτικό κόσμο ότι πρέπει να βγάλει το κεφάλι του από την άμμο και να αντιμετωπίσει ως ευρωπαϊκό κράτος τις μειονοτικές ομάδες.

Κι αυτή τη φορά κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί τις γνωστές δικαιολογίες περί σκοτεινών ευρωπαϊκών κέντρων, που τάχα απεργάζονται την καταστροφή της Ελλάδας. Πρόεδρος του δικαστηρίου που αποφάσισε ομόφωνα την καταδίκη ήταν ο Κύπριος Λουκής Λουκαΐδης, πρώην βοηθός γενικός εισαγγελέας Κύπρου, γνωστός πολέμιος του σχεδίου Ανάν και πρωταγωνιστής σε όλες τις ευρωκαταδίκες της Τουρκίας.


(Ελευθεροτυπία, 24/10/2005)


www.iospress.gr