Οι εντιμότατοι φίλοι του κ. Μ.
 


Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που γίνονται τα μεγάλα θαύματα. Οι άνθρωποι, που τους έχει σκληρύνει η καθημερινότητα, μαλακώνουν και αρχίζουν να συμπονούν εχθρούς και φίλους. Ακόμα και ο απάνθρωπος τσιγκούνης Σκρουτζ μεταβάλλεται σε ευσπλαχνικό φιλάνθρωπο, τέτοιες μέρες...

Από τον κανόνα δεν εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι. Οι πιο συγκινητικές περιπτώσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ δημοσιογράφων που μέχρι χθες μαλλιοτραβιούνταν στα παράθυρα εμφανίζονται πάντα αυτές τις άγιες μέρες. Μια τέτοια ιστορία φιλίας, λοιπόν, θα σας διηγηθούμε σήμερα.

- Πριν από λίγους μήνες, μιλώντας για την απέχθειά του στην κρυφή κάμερα, ο Κώστας Χαρδαβέλλας διηγήθηκε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Δεξίωση» της Λίτσας Τότσκα (ΕΤ3, 25/3/05) μια προσωπική του εμπειρία: Αναφέρθηκε σε μια παλιά ιστορία, όταν ο κ. Μ. εισέβαλε στο ξενοδοχείο όπου έμενε τότε με τη γυναίκα του, έχοντας κάποιες άλλες πληροφορίες, για να τον πιάσει, με την κάμερα, στα πράσα.

- Παρά την οδυνηρή του εμπειρία, ο κ. Χαρδαβέλλας ξεκαθάρισε ότι θεωρεί φίλο του τον κ. Τριανταφυλλόπουλο. Ανταποδίδοντας καθώς φαίνεται τα φιλικά αισθήματα, ο κ. Μ. δεν αντέδρασε τότε στο ξεμπρόστιασμα που του έκανε ο καλός του φίλος: Ούτε διαμαρτυρήθηκε στην ΕΤ3, ούτε διέψευσε το επεισόδιο από τη δική του εκπομπή.

- Την περασμένη Κυριακή (18/12/05) θυμίσαμε αυτή την ιστορία, μεταφέροντας αυτούσιο το απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα της συνέντευξης Χαρδαβέλλα.

- Το ίδιο βράδυ ο κ. Μ. από την εκπομπή του, κάνοντας και πάλι επίδειξη αλτρουισμού και φιλίας, δεν διέψευσε τον φίλο του για το ξεμπρόστιασμα, αλλά τον «Ιό»: Ισχυρίστηκε ότι ήταν μια «πλάκα» που έγινε μεταξύ τους και έδειξε κάποιο παλιό βίντεο.

Βέβαια, το ρεπορτάζ της «πλάκας», που προβλήθηκε το 1995 στην εκπομπή του κυρίου Μ., δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ο ίδιος ο Κώστας Χαρδαβέλλας περιγράφει στην ΕΤ3 ως χρήση «κρυφής κάμερας» (δηλαδή εισβολή της κάμερας του κυρίου Μ. στην προσωπική του ζωή).

Το αποδεικνύει περίτρανα η παραδοχή του ίδιου ότι «το περιστατικό αυτό» (κι όχι απλώς η διαμονή του σε ξενοδοχείο) «δεν έγινε γνωστό».

«Ευτυχώς, με τη Μαρία»

Ο ίδιος δίνει, μάλιστα, και σαφέστατη εξήγηση επ' αυτού: «Διότι ήμουν ευτυχώς με τη Μαρία (τη γυναίκα του). Δεν ήμουν με καμιά άλλη...»

- Αλλά και ο κ. Χαρδαβέλλας τίμησε τη φιλία του: Παρευρέθη στην εκπομπή του κ. Μ. και άκουσε αδιαμαρτύρητα όσα λέγονταν, θυσιάζοντας στο βωμό της φιλίας τη δική του αξιοπιστία και σοβαρότητα.

Φυσικά κανένας από τους δύο δεν σκέφτηκε ότι πρέπει να προβληθεί το βίντεο της ΕΤ3, για να κρίνει ο τηλεθεατής.

- Την επομένη (19/12/05) εμφανίστηκε και ένας τρίτος φίλος, ο κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος ανέλαβε από το δελτίο του Alpha να υπερασπιστεί τους δύο πρώτους φίλους και να αποδείξει ότι το ρεπορτάζ του «Ιού» ήταν γκάφα.

Δεν φρόντισε, βέβαια, και πάλι να προβάλει το επίμαχο βίντεο, το οποίο αποδεικνύει ότι τα περί «πλάκας» είναι αστειότητες, αλλά κάλεσε τους δυο φίλους για να πουν τα ίδια.

Το εντυπωσιακό είναι ότι την παρουσία του εκπροσώπου του «Ιού» τη θεώρησε παραχώρηση: «Απρόσκλητο» χαρακτήρισε τον Δημήτρη Τρίμη σε επόμενο δελτίο του.

Χάρη στη βαθιά του φιλία με τους δυο πρώτους έστειλε λοιπόν τη δεοντολογία στα σκουπίδια: Μιλούμε, σχολιάζουμε και βρίζουμε συναδέλφους, αλλά η παρουσία τους είναι περιττή. Αρκεί η φιλία μας.

- Το ίδιο βράδυ προστέθηκε και άλλος φίλος στην παρέα: Ο κ. Θέμος Αναστασιάδης, παλιός ένθερμος αναγνώστης του «Ιού», φρόντισε να καλέσει τον κ. Χαρδαβέλλα στο γνωστό περιβάλλον των χιουμοριστικών καλλιστείων του. Φυσικά, το επίμαχο βίντεο και πάλι δεν προβλήθηκε.

- Την Τρίτη (20/12/05) η «Ε» ξεκαθάρισε την υπόθεση και ζήτησε επιτακτικά την προβολή του βίντεο. Οι φίλοι τώρα πολλαπλασιάστηκαν: Επιστρατεύθηκε και ο Ακης Παυλόπουλος του Alter, ο οποίος κάλεσε στο δικό του δελτίο τους δύο πρώτους φίλους για να ξαναπούν τα ίδια.

Επιτέλους, προβλήθηκε το επίμαχο βίντεο, αλλά ούτε οι τρεις τους ούτε οι δυο παραθυρούχοι του δελτίου (Λοβέρδος, Βαρεμένος) τόλμησαν να παραδεχθούν αυτό που φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, ότι δηλαδή ο κ. Χαρδαβέλλας μιλάει σοβαρά για την υπόθεση, εντάσσει το επεισόδιο στη συζήτηση για την κρυφή κάμερα και ονομάζει «αποκρουστική» αυτή την πρακτική. Είπαμε. Υπέρ πάντων η φιλία.

- Η παρέα μεταφέρθηκε σε λίγα λεπτά στο δελτίο του Alpha. Εκεί προστέθηκε στους τρεις πρώτους φίλους (Χατζηνικολάου, Τριανταφυλλόπουλος, Χαρδαβέλλας) και ο Νίκος Κακαουνάκης, ο οποίος συνδέεται από παλιά με στενή φιλία με τον κ. Μ. και πάντα τον στολίζει με τα καλύτερα λόγια.

Προβλήθηκε και εδώ το βίντεο, το οποίο υποχρέωσε τους (τέσσερις πλέον) φίλους να αλλάξουν επιχειρηματολογία. Σταμάτησαν τα περί «πλάκας» και στράφηκαν σε νέο ισχυρισμό, ότι δηλαδή η «Ε» μιλάει για κρυφή κάμερα, ενώ ο Χαρδαβέλλας για φανερή.

Χρήσιμος απολογισμός

Πρόκειται, βέβαια, για σόφισμα, διότι είναι σαφές από τη συνέντευξη ότι ο ίδιος ο κ. Χαρδαβέλλας κάνει αυτή τη συσχέτιση. Αλλωστε, αυτό που κάνει αποκρουστικό μέσο την κρυφή κάμερα είναι η μαγνητοσκόπηση κάποιου χωρίς τη θέλησή του και με παραβίαση του ιδιωτικού του χώρου.

- Αργότερα, το ίδιο βράδυ, ήταν η σειρά του κ. Χαρδαβέλλα να καλέσει τον κ. Μ. στη δική του εκπομπή. Ειπώθηκαν και πάλι τα ίδια και ζητήθηκε και η ευλογία της εκκλησίας για την υπόθεση.

*Μέσα σε μια βδομάδα, λοιπόν, διαπιστώσαμε ότι για να διαψεύσουν το ρεπορτάζ του «Ιού» δαπάνησαν περίπου δέκα ώρες τηλεοπτικού χρόνου!

*Από αυτές τις 10 ώρες δόθηκαν στην πλευρά της «Ε» ελάχιστα λεπτά, κι αυτά κατακερματισμένα από συνεχείς παρεμβάσεις των αγανακτισμένων τηλεδικαστών του κ. Μ.

*Αλλά και πάλι όλες οι φιλότιμες προσπάθειες των φίλων του κ. Μ. απέτυχαν: Το φιλμάκι της ΕΤ3, διάρκειας 90 δευτερολέπτων, είναι καταλυτικό. Ο Χαρδαβέλλας του Δεκεμβρίου δεν μπορεί να διαψεύσει τον Χαρδαβέλλα του Μαρτίου χωρίς να πληγωθεί ανεπανόρθωτα όλο αυτό το οικοδόμημα της τηλεοπτικής φιλίας τόσων ανθρώπων.

Τέτοιο θαύμα δεν μπορεί να γίνει ούτε Χριστούγεννα.

 


(Ελευθεροτυπία, 25/12/2005)


 

www.iospress.gr