Γράφει ο ΙΟΣ

 

Δένουν τον Τζέκο με την Balco

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση Κεντέρη - Θάνου - Τζέκου, μετά την ανακοίνωση από τον εισαγγελέα της Καλιφόρνια Κέβιν Ράιαν ότι την Πέμπτη ασκήθηκε δίωξη εις βάρος του χημικού Πάτρικ Αρνολντ, ο οποίος πιστεύεται ότι παρασκεύασε την περιβόητη THG, το συνθετικό αναβολικό τετραϋδρογεστρινόνη. Η ουσία αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου ντόπινγκ της εταιρείας Balco, στο οποίο αναμίχθηκαν τα σημαντικότερα ονόματα του αμερικανικού στίβου και μπέιζμπολ.

Στη δικογραφία για την υπόθεση της Balco περιλαμβάνονταν ηλεκτρονικά μηνύματα μεταξύ του ιδρυτή της εταιρείας και ήδη καταδικασμένου σε φυλάκιση Βίκτορ Κόντε και του Ελληνα αντιπροσώπου του, Ανδρέα Λιναρδάτου. Σ' αυτά τα μηνύματα όχι μόνο υποδεικνυόταν ο Αρνολντ ως ο παρασκευαστής της «καθαρής», δηλαδή της μη ανιχνεύσιμης μέχρι τότε ουσίας, αλλά εμφανιζόταν ως αποδέκτης της ο Χρήστος Τζέκος και οι δύο πρωταθλητές του. Σε αρκετά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου είχε υποστηριχθεί η σχέση Τζέκου και Αρνολντ και είχε επισημανθεί το γεγονός ότι και οι δυο δραστηριοποιούνταν στην Πολιτεία Ιλινόις. Ο κ. Τζέκος έως σήμερα έχει αρνηθεί ότι γνώριζε τον Αρνολντ.

Τα ντοκουμέντα, όμως, που περιλαμβάνονται στη νέα αμερικανική δικογραφία για τον Αρνολντ φέρνουν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα νέα στοιχεία γι' αυτή τη σχέση. Στην επίσημη ανακοίνωση του εισαγγελέα Ράιαν αναφέρεται ότι «το ένταλμα έρευνας που συντάχθηκε για τον Αρνολντ περιγράφει ανταλλαγή e-mail μεταξύ του Βίκτορ Κόντε και του Ανδρέα Λιναρδάτου, ενός Ελληνα προπονητή στίβου, στην οποία αναφέρεται η ανάγκη να διακοπεί η χρήση της THG, διότι στάλθηκε ένα δείγμα στις ελεγκτικές αρχές και είναι πιθανόν να αρχίσουν να ελέγχουν την ουσία. Το ένταλμα επίσης αναφέρει αποστολές THG σε έναν άλλο Ελληνα προπονητή στίβου, τον Κρις Τζέκο (τον οποίο από βεβαιωμένη παραδρομή το ένταλμα αναφέρει ως Κρις Τίκεστ)».

Καταθέσεις

Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι απέδωσε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στο σπίτι και το εργαστήριο του Πάτρικ Αρνολντ στην πόλη Champagne, κοντά στο Σικάγο. Εχουμε όμως στα χέρια μας το ένταλμα που συνέταξε στις 28 Σεπτεμβρίου η Τζάνετ Λέιν, ειδική πράκτορας της FDA OCI (Food and Drug Administration, Office of Criminal Investigation). Σ' αυτό το ένταλμα, εκτός από τη γνωστή αλληλογραφία Κόντε-Λιναρδάτου για τον Τζέκο, τον Κεντέρη και τη Θάνου, τεκμηριώνεται για πρώτη φορά η άμεση σχέση Τζέκου-Αρνολντ. Οι ειδικοί πράκτορες του FDA βρήκαν καταθέσεις χρημάτων στο λογαριασμό του Αρνολντ από ελληνοαμερικανική εταιρεία μεταφορών. Πρόκειται για την Demetrios Air Freight Company, η οποία έχει έδρα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Αναζητώντας την αιτία αυτών των καταθέσεων, οι πράκτορες του IRS-CI (το αμερικανικό ΣΔΟΕ) πληροφορήθηκαν από τους ίδιους τους εκπροσώπους της εταιρείας ότι επρόκειτο για αποστολές κάποιων «δειγμάτων ουσιών» από τον Αρνολντ (στις ΗΠΑ) στον Τζέκο (στην Ελλάδα).

Το ένταλμα εμπλέκει στην υπόθεση και την Ολγα Βασδέκη. Σε μήνυμα του Κόντε προς τον Λιναρδάτο αναφέρεται ότι «είναι σημαντικό να δουλεύουμε με αθλητές στους οποίους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη» και ότι «η Ολγα μπορεί ακόμα να κάνει χρήση της λευκής κρέμας». Στην απάντησή του ο Λιναρδάτος ευχαριστεί τον Κόντε: «Θα ειδοποιήσω αμέσως την Ολγα».

Στον Πάτρικ Αρνολντ και τις ελληνικές του διασυνδέσεις είναι αφιερωμένος ο «Ιός» της αυριανής «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας».


(Ελευθεροτυπία, 5/11/2005)


 

www.iospress.gr